Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Harmaan talouden mittaaminen

Pienten ja keskisuurten yhtiöiden yhteisöveron harmaa talous on jopa 120 miljoonaa euroa vuodessa 

Pienten ja keskisuurten osakeyhtiöiden yhteisöveron harmaan talouden määrän arvioidaan olevan vuosittain noin 120 miljoonaa euroa. Harmaata taloutta harjoittava yhtiö vääristää elinkeinotoiminnan tulosta todellista pienemmäksi esimerkiksi salaamalla tuloja tai ilmoittamalla perusteettomia kuluja. 

Yhteisöveron harmaan talouden euromäärää arvioitiin Suomessa ensimmäistä kertaa 

Harmaan talouden arvioitu vaihteluväli oli 100140 miljoonaa euroa ja sen osuus kerätyn yhteisöveron määrästä oli 4,2–5,9 prosenttia ajanjaksolla 2019–2022. Tiedot perustuvat Harmaan talouden selvitysyksikön tuoreeseen selvitykseen. Selvitys kattaa osakeyhtiöt, joiden liikevaihto oli alle 10 miljoonaa euroa. Osakeyhtiöistä 98 prosenttia kuului tarkasteltuun joukkoon ja ne maksoivat kolmasosan yhteisöverokertymästä Suomessa. Yhteisöverolla tarkoitetaan osakeyhtiön tai muun yhteisön maksamaa tuloveroa, jonka määrä on 20 prosenttia yhteisön verotettavasta tulosta.

Yhteisöveron harmaata taloutta arvioitiin eri menetelmillä

Arvio yhteisöveron harmaan talouden euromäärästä laskettiin ennustavalla koneoppimismallilla ja sen keskeisenä lähdeaineistona käytettiin verotarkastuksia. Toinen vertaileva arvio muodostettiin soveltamalla otantamenetelmää ja satunnaisverotarkastuksia. Sen mukaan harmaan talouden euromäärä oli noin 80 miljoonaa euroa vuodessa. Tätä tulosta voidaan pitää harmaan talouden euromäärän alarajana. Vastaavasti ylärajana voidaan pitää koneoppimismallin 95 prosentin luottamusvälin ylärajaa, joka oli 140 miljoonaa euroa vuodessa.

Pienet yhtiöt salaavat myyntitulojaan ja keskisuuret liioittelevat kulujaan

Selvityksessä havaittiin, että yhteisöveron välttelyn tekotavat vaihtelevat yhtiön koon mukaan. Arviolta 70 prosenttia harmaan talouden euromäärästä aiheuttivat yhtiöt, joiden liikevaihto oli alle 300 000 euroa tai joiden liikevaihto ei ollut Verohallinnon tiedossa. Suuren osan yhteisöveron harmaasta taloudesta aiheutti toiminnan salaamisen muoto, jossa jätetään elinkeinotoiminnan tulos kokonaan ilmoittamatta. Pienimmillä osakeyhtiöillä tulojen salaaminen oli yleisempää kuin suuremmilla osakeyhtiöillä, jotka puolestaan välttivät veroa useimmin perusteettomilla kuluilla. Arvion mukaan harmaan talouden todennäköisyys oli kohonnut etenkin rakentamissa, ravitsemistoiminnassa ja kiinteistönhoidossa.

Verohallinto torjuu harmaata taloutta

Yhteisöveron harmaan talouden euromäärä on menetelmällisesti muodostettu arvio harmaan talouden koosta. Siinä ei huomioida, kuinka paljon yhteisöveron menetyksiä estetään viranomaisten torjuntatoimilla. Esimerkiksi verotarkastuksilla osa harmaan talouden toimijoista saadaan kiinni ja heille määrätään verot maksettavaksi. Myös niitä yrityksiä löydetään, jotka laiminlyövät tulojen ilmoittamisen kokonaan. Verotarkastuksilla havaitaan niin kirjapidosta puuttuvat myynnit kuin perusteettomat kulut sekä muut järjestelyt, joihin on ryhdytty verojen maksun välttämiseksi. Myös yhteisöasiakkaiden ohjaus ja valvonta turvaavat osaltaan yhteisöverojen oikean määräistä kertymistä.

Kattavammat vertailutiedot tehostaisivat myös harmaan talouden torjunta

Nykyistä laajemmat sivullisilmoittajien antamat vertailutiedot, esimerkiksi ajantasaiset tiedot yritysten ostoista ja myynneistä, lisäisivät petollisesti toimivien kiinnijäämisriskiä. Tulevaisuudessa lisääntyvä digitalisaatio tehostaisi myös harmaan talouden torjuntaa. Esimerkiksi Yrityksen digitalous -hankkeessa on visiona, että 2030-luvun vaihteessa olisi käytössä kansallinen ja yhteispohjoismainen digitalouden ekosysteemi, jossa niin liiketapahtumat kuin yritysten taloustiedot liikkuisivat eri osapuolten välillä saumattomasti ja reaaliaikaisesti.

Harmaata taloutta torjutaan myös joulukuussa 2024 hyväksytyllä harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan toimenpideohjelmalla, joka sisältää kaikkiaan 19 eri viranomaisten koordinoimaa hanketta.

Lue koko selvitys (PDF 1 Mt)

Linkki Verohallinnon mediatiedotteeseen 13.3.2025

Torjuntaohjelmat - Harmaa talous & talousrikollisuus


Valtaosa suomalaisista suhtautuu veronkiertoon kielteisesti

Julkaisupäivä 4.12.2023

Verohallinto selvitti asiakastutkimuksella syys-lokakuussa suomalaisten ajatuksia verotuksesta ja Verohallinnosta yleensä.


Sivu on viimeksi päivitetty 12.3.2025