Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Personalförmånerna i beskattningen

Har getts
25.6.2018
Diarienummer
A92/200/2018
Giltighet
25.6.2018 - 31.12.2018
Bemyndigande
Lagen om Skatteförvaltningen (503/2010) 2 § 2 mom.
Ersätter anvisningen
A195/200/2017

I denna anvisning behandlas personalförmÄner i privatpersoners inkomstbeskattning och förskottsuppbörd. De personalförmÄner som föreskrivits som skattefria i 69 § i inkomstskattelagen behandlas i detalj i anvisningen. Utöver dessa behandlas ocksÄ andra personalförmÄner som i beskattnings- och rÀttspraxisen ansetts vara skattefria. Det finns ocksÄ en kortfattad beskrivning av andra skattefria förmÄner till personalen och arbetsgivarskyldigheterna i anslutning till dessa.

Denna anvisning ersÀtter den tidigare anvisningen om personalförmÄner. Kapitlen 3.2.5.3., 3.6.2., 3.6.4. och 5.5.3. har förtydligats.

1 Inledning

PersonalförmÄnerna Àr förmÄner som arbetsgivaren ordnat för sina arbetstagare eller pensionerade, tidigare arbetstagare och som ges pÄ basis av en anstÀllning i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande, men som inte utgör ersÀttning för utfört arbete. Arbetsgivarens syfte med att ge personalförmÄner Àr ofta att förmedla en positiv arbetsgivarbild eller indirekt frÀmja arbetsutförandet genom att exempelvis upprÀtthÄlla arbetstagarnas arbetsförmÄga eller -motivation.

PersonalförmÄner erbjuds i allmÀnhet pÄ ett likvÀrdigt sÀtt för alla arbetstagare oavsett deras position eller arbetsresultat. En arbetstagare kan dock sjÀlv besluta huruvida hen ska anvÀnda förmÄnen eller inte. Bortsett frÄn personalförmÄner som blivit rutiner pÄ arbetsplatsen, ingÄr personalförmÄnerna i allmÀnhet inte i arbetstagarens anstÀllningsvillkor, och dÀrför kan arbetsgivaren fritt besluta om att erbjuda eller slopa personalförmÄnerna.

I arbetstagarens beskattning kan en personalförmĂ„n som fĂ„tts av arbetsgivaren vara antingen en helt skattefri förmĂ„n, en delvis skattefri förmĂ„n eller en helt skattepliktig förmĂ„n. Skattefria personalförmĂ„ner behandlas i punkterna 2–4 i denna anvisning. Skattepliktiga förmĂ„ner behandlas i punkt 5 i anvisningen.

Begreppet personalförmÄn ska hÄllas isÀr frÄn begreppet naturaförmÄn. I beskattningen avses med en naturaförmÄn vederlag för arbete som grundar sig pÄ en anstÀllning och som arbetsgivaren betalar till löntagaren i nÄgon annan form Àn pengar (lön). Vanligtvis Àr naturaförmÄnerna en del av anstÀllningsvillkoren. NaturaförmÄner kan avtalas med var och en arbetstagare individuellt, och en naturaförmÄn Àr alltid skattepliktig förvÀrvsinkomst (lön) för mottagaren. NaturaförmÄner och beskattningen av dessa behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning NaturaförmÄner i beskattningen.

Vissa personalförmÄner kan anvÀndas med sÄ kallade riktade betalmedel. Riktade betalmedel behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning Köp av natura- och personalförmÄner med riktade betalmedel.

Syftet med exemplen i anvisningen Àr att förtydliga texten. De Àr inte riktlinjer för grÀnsdragningen dÄ det gÀller skattefrihet av en förmÄn.

2 AllmÀnna principer

2.1 TillÀmpliga bestÀmmelser

Enligt 29 § 1 mom. i inkomstskattelagen (ISkL) Àr skattepliktig inkomst, enligt de begrÀnsningar som anges i inkomstskattelagen, den skattskyldiges inkomster i form av pengar eller förmÄner som har ett penningvÀrde. Skattepliktig förvÀrvsinkomst Àr bland annat pÄ basis av ett arbetsförhÄllande erhÄllen lön och dÀrmed jÀmförbar inkomst, pension samt en förmÄn eller ersÀttning som erhÄllits i stÀllet för sÄdan inkomst (61 § 2 mom. i inkomstskattelagen).

Föreskrifter om begreppet lön finns i 13 § 1 mom. i lagen om förskottsuppbörd. Enligt denna avses med lön varje slag av lön, arvode, förmÄn och ersÀttning som erhÄlls i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande. Till lönen hÀnförs Àven naturaförmÄner (FörskUL 13 § 3 mom.). I princip Àr sÄledes alla förmÄner som en arbetstagare fÄr av sin arbetsgivare lön som omfattas av förskottsinnehÄllning och skattepliktig inkomst för arbetstagaren. Vissa förmÄner Àr dock skattefria enligt inkomstskattelagen eller har i beskattnings- eller rÀttspraxisen betraktats som skattefria.

Föreskrifter om personalförmÄnernas skattefrihet finns i 69 § i ISkL. De personalförmÄner som uppfyller förutsÀttningarna i bestÀmmelsen utgör inte skattepliktig löne- eller pensionsinkomst för mottagaren, om de inte i stÀllet för penninglön givits som vederlag för arbete som utförts av en löntagare och inget annat föranleds av föreskrifterna i inkomstskattelagen. Syftet med bestÀmmelsen Àr att i lagen uttrycka beskattnings- och rÀttspraxis för centrala personalförmÄner och tydliggöra bedömningen av vilka personalförmÄner som kan anses vara skattefria och vilka skattepliktiga. Grunden för skattefriheten Àr att förmÄnerna inte p.g.a. deras sociala karaktÀr eller ringa belopp anses vara verderlag för ett arbete, ett uppdrag eller en tjÀnst. (RP 110/1983).

I 69 § 1 mom. i ISkL finns föreskrifter om skattefriheten för personalförmÄner som arbetsgivaren gett kollektivt. Om inte annat följer av det som stadgas i inkomstskattelagen, anses enligt bestÀmmelsen inte som skattepliktig inkomst sedvanliga och skÀliga förmÄner som arbetsgivaren ger till alla anstÀllda eller till personer som fÄr pension för tidigare anstÀllning hos arbetsgivaren, och som utgörs av:

  1. en förmÄn i form av hÀlso- och sjukvÄrd som ordnats av arbetsgivaren, bortsett frÄn ersÀttning som arbetsgivaren utbetalat till en arbetstagare för kostnader som orsakats av hÀlso- och sjukvÄrd eller sjukdom,
  2. personalrabatt pÄ varor eller tjÀnster som produceras av arbetsgivaren eller tillhandahÄlls i en butik,
  3. en bemÀrkelsedagsgÄva eller ringa annan gÄva som erhÄllits i nÄgon annan form Àn pengar eller dÀrmed jÀmförbar prestation,
  4. en förmÄn i form av rekreations- eller hobbyverksamhet som arbetsgivaren ordnar,
  5. en förmÄn i form av gemensam transport som ordnas av arbetsgivaren för resor mellan bostaden och arbetsplatsen.

De ovan nÀmnda kollektiva förmÄnerna behandlas var för sig mer ingÄende nedan i punkt 3.

I 69 § 2–4 mom. finns föreskrifter om skattefriheten för sĂ„dana personalförmĂ„ner som Ă€r skattefria ocksĂ„ dĂ„ de ges individuellt till arbetstagarna. Enligt bestĂ€mmelserna betraktas inte följande förmĂ„ner som skattepliktig inkomst:

  • inom branschen sedvanlig och skĂ€lig förmĂ„n som skattskyldig, som Ă€r anstĂ€lld hos trafikidkare eller som uppbĂ€r pension pĂ„ grundval av sĂ„dan anstĂ€llning, erhĂ„ller av arbetsgivaren i form av fri- eller rabattbiljett för resa,
  • tillfĂ€llig vĂ„rd som av arbetsgivaren ordnas för ett sjukt barn under den tid som arbetstagaren skulle ha rĂ€tt till vĂ„rdledighet med fulla löneförmĂ„ner,
  • privat bruk av telekommunikationsförbindelse som ordnats för en arbetstagares arbete.

De ovan nÀmnda individuella förmÄnerna behandlas var för sig mer ingÄende nedan i punkt 4.

BestÀmmelsen i 69 § i ISkL gÀller endast de i paragrafen nÀmnda förmÄnerna som personalen fÄtt av arbetsgivaren och som inte har getts i stÀllet för vederlag för arbete som utförts av löntagaren. BestÀmmelsen gÀller största delen av de skattefria personalförmÄnerna. Förteckningen över de skattefria personalförmÄnerna i denna Àr dock inte uttömmande. Skattefriheten för andra förmÄner Àn de som föreskrivs som skattefria i 69 § i ISkL avgörs utifrÄn 29 § i inkomstskattelagen samt enligt principerna som framgÄr av beskattnings- och rÀttspraxisen.

Inkomstskattelagen innehĂ„ller dessutom separata föreskrifter om vissa andra förmĂ„ner som anknyter till en anstĂ€llning (64–68 § och 69 a § i ISkL). Dessa behandlas i följande separata anvisningar frĂ„n Skatteförvaltningen:

2.2 Definition av arbetsgivare

I 69 § i ISkL tas endast förmÄner som ges av arbetsgivaren upp. Med arbetsgivare avses den för vars rÀkning det arbete utförs för vilket lönen betalas (FörskUL 14 §). Med arbetsgivare avses i regel den arbetsgivare som vid tipunkten dÄ förmÄnen ges sysselsÀtter den löntagare som fÄr förmÄnen. Till exempel firmaföretagare (rörelseidkare och yrkesutövare), personbolag, aktiebolag eller andra samfund samt utlÀndska företags fasta driftstÀlle i Finland betraktas som enskilda arbetsgivare i beskattningspraxisen. Rörelseidkare, yrkesutövare och jordbruksidkare kan inte vara arbetsgivare för sig sjÀlva, och sÄledes inte heller höra till ett företags personal.

En del av förmÄnerna som tas upp i föreskrifterna i 69 § i ISkL kan ocksÄ erbjudas skattefritt av en tidigare arbetsgivare. Största delen av förmÄnerna som tas upp i bestÀmmelsen kan erbjudas för arbetstagare som pensionerat sig frÄn en arbetsgivares tjÀnst. Dessutom Àr den företagshÀlsovÄrd som en tidigare arbetsgivare erbjuder under sex mÄnaders tid efter att en anstÀllning upphört enligt vissa förutsÀttningar en skattefri förmÄn. Dessa förmÄner som ges efter att en anstÀllning i ett arbets- eller tjÀnsteförhÄllande upphört behandlas mer ingÄende i punkten 2.3.5.

De principer som framgÄr av bestÀmmelsen i 69 § i ISkL kan vanligtvis ocksÄ tillÀmpas pÄ förmÄner som ett koncernbolag ger till personalen i ett annat bolag inom koncernen. I praktiken faktureras kostnaderna för personalförmÄnerna av arbetstagarens eget arbetsgivarbolag. Om löntagarens egen arbetsgivare inte Àr en trafikidkare som avses i bestÀmmelsen, eller om löntagaren inte har pensionerat sig frÄn en trafikidkares tjÀnst, kan en i 69 § 2 mom i ISkL avsedd fri- eller rabattbiljett som berÀttigar till en resa inte ges till löntagaren skattefritt (nÀrmare information om denna förmÄn nedan i punkt 4.2).

En stad eller en kommun kan ha mĂ„nga separata resultatenheter, och var och en av dessa har i allmĂ€nhet en egen budget. Kommunala Ă€mbetsverk, inrĂ€ttningar eller affĂ€rsverk hör till den kommunala organisationen och Ă€r sĂ„ledes inte frĂ„n kommunen separata juridiska personer (RP 72/2002 rd, s. 51–52). En enskild stad eller kommun Ă€r sĂ„ledes i princip en enda arbetsgivare. Enskilda kommunala Ă€mbetsverk, inrĂ€ttningar eller affĂ€rsverk kan dock betraktas som arbetsgivare som avses i 69 § i ISkL, om de aktuella Ă€mbetsverken, inrĂ€ttningarna eller affĂ€rsverken organisatoriskt bildar en separat enhet som har sjĂ€lvstĂ€ndig ekonomisk och administrativ bestĂ€mmanderĂ€tt.

Om kommunal verksamhet har bolagiserats till ett aktiebolag eller nÄgot annat frÄn kommunen separat samfund, till exempel till separata bolag som bildar ett kommunalt affÀrsverk, betraktas detta samfund alltid som en enskild arbetsgivare som avses i 69 § pÄ samma sÀtt som Àven andra juridiskt separata juridiska personer. De principer som tas upp i detta och föregÄende avsnitt kan ocksÄ tillÀmpas pÄ statliga verk och inrÀttningar samt pÄ statliga affÀrsverk.

BestÀmmelsen i 69 § i ISkL tillÀmpas inte pÄ nÄgra andra förmÄner Àn de som erhÄllits av en arbetsgivare. Skattepliktigheten för förmÄner som pÄ basis av ett kund- eller affÀrsförhÄllande erhÄllits av arbetsgivarens kunder eller andra affÀrspartner avgörs sÄledes pÄ det sÀtt som avses i 29 § i ISkL. Dessa förmÄner Àr sÄledes inte personalförmÄner.

2.3 Mottagare av personalförmÄner

2.3.1 Löntagare och medlemmar i förvaltningsorgan

Skattefria personalförmÄner Àr förmÄner som en arbetsgivare gett till sin personal. Personalen omfattar alla arbetstagare som har en anstÀllning i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande med arbetsgivaren, oavsett om de har en stadigvarande eller tillfÀllig anstÀllning, heltids- eller deltidsarbete, eller om arbetet Àr nÄgon annan form av bisyssla. NÀr de föreskrivna förutsÀttningarna uppfylls kan vissa förmÄner ocksÄ ges till tidigare arbetstagare (se nÀrmare nedan punkt 2.3.5).

Personalen omfattar Àven personer som hör till företagsledningen och företagets förvaltningsorgan (till exempel verkstÀllande direktör samt ledamöter i styrelsen och förvaltningsrÄdet). En förmÄn bestÀms sÄledes inte endast pÄ basis av anstÀllningen. En styrelseledamot hör dock inte till ett företags personal om hen de facto inte deltar i styrelsearbetet och inte heller annars arbetar i företaget.

Personer som arbetar för nÄgon annan arbetsgivare, till exempel sjÀlvstÀndiga konsulter eller hyrda arbetstagare, samt personer som arbetar frivilligt eller pÄ annat sÀtt utan lön för ett företag, till exempel praktikanter, kan i princip inte fÄ nÄgra skattefria personalförmÄner (i frÄga om delÀgare och familjemedlemmar se nedan punkterna 2.3.2 och 2.3.3). Hyrda arbetstagare och personer som arbetar utan lön kan dock delta i rekreationsverksamhet som ordnas av ett bolag (till exempel julfester), anvÀnda arbetsgivarens egna motionslokaler och dricka kaffe under möten, precis som de övriga arbetstagarna.

I princip kan inte heller personer som utan lön arbetar för ett allmÀnnyttigt samfund fÄ skattefria personalförmÄner. FrÄgan behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning FörskottsuppbördsfrÄgor gÀllande frivilligverksamhet i allmÀnnyttiga samfund och offentliga samfund.

I allmÀnhet Àr personalförmÄner skattefria endast om de Àr kollektiva, dvs. har getts till hela personalen pÄ det sÀtt som avses i lagen. Begreppet kollektivitet i anslutning till personalförmÄner behandlas mer ingÄende nedan i punkt 3.1.1. Vissa förmÄner kan dock ges skattefritt Àven till enskilda löntagare. Dessa individuella skattefria personalförmÄner behandlas nedan i punkt 4.

2.3.2 Makar och familjemedlemmar

Personalens familjemedlemmar och makar hör inte till ett företags personal, om de inte arbetar för företaget. FörmÄner som getts till familjemedlemmar eller makar till personalen vid ett företag Àr sÄledes i princip skattepliktig inkomst (HFD 1997:53). Denna inkomst Àr löneinkomst för den anstÀllda eftersom förmÄnen har erhÄllits pÄ basis av hens anstÀllningsförhÄllande.

I vissa situationer kan en skattefri personalförmÄn ocksÄ innefatta kostnader för förmÄner som anvÀnts av makar eller familjemedlemmar. Detta förutsÀtter att makens eller familjemedlemmens deltagande i anvÀndningen av förmÄnen kan betraktas som sedvanlig och att den erhÄllna förmÄnen Àr skÀlig Àven med tanke pÄ kostnaderna som makens deltagande ger upphov till. En arbetstagares make/maka kan till exempel delta i sedvanliga evenemang, till exempel sommar- eller julfester, som arbetsgivaren ordnat som rekreationsverksamhet. En förmÄn som gÀller frivillig motions- och kulturverksamhet kan dock enligt ordalydelsen i lagen endast stÄ till förfogande för en arbetstagare (se nÀrmare nedan i punkt 3.6).

OcksÄ en sedvanlig och kostnadsmÀssigt skÀlig resa som getts som bemÀrkelsedagsgÄva till arbetstagaren kan utgöra en skattefri personalförmÄn, Àven om förmÄnen inkluderar kostnader ocksÄ för makens/makans resa (se nÀrmare nedan i punkt 3.4.1). PÄ motsvarande sÀtt uppkommer ingen skattepliktig förmÄn dÄ arbetstagaren tillsammans med sin familj anvÀnder ett semesterstÀlle som hör till arbetsgivarens rekreationsverksamhet om förutsÀttningarna för skattefrihet i övrigt uppfylls 3.1.1.8).

SÄdana förmÄner som frÄn ett aktiebolag getts till familjemedlemmar eller makar till delÀgare som hör till bolagets personal kan utgöra förtÀckt dividend för delÀgaren, om förmÄnen getts enbart pÄ basis av delÀgarpositionen.

2.3.3 BolagsdelÀgare

En delÀgare i ett aktiebolag och ett personbolag (öppet bolag och kommanditbolag) arbetar ofta i bolagets tjÀnst. En delÀgare kan för sitt arbete lyfta lön (penninglön eller naturaförmÄner) eller ocksÄ kan hen ta ut inkomst frÄn bolaget pÄ nÄgot annat sÀtt, till exempel i form av dividender eller vinstandelar. En delÀgare kan ocksÄ arbeta för ett bolag utan lön och pÄ detta sÀtt höja vÀrdet av sina tillgÄngar.

En delÀgare kan i allmÀnhet pÄ basis av sin stÀllning sjÀlv besluta i vilken form hen tar ut ett arvode för sitt arbete. Av denna anledning hör en delÀgare som de facto arbetar för ett bolag till bolagets personal, Àven om hen inte lyfter lön frÄn bolaget. Om en delÀgare arbetar för bolaget, kan hen fÄ en personalförmÄn skattefritt enligt samma förutsÀttningar som de övriga arbetstagarna.

En delÀgare som arbetar för bolaget kan fÄ en personalförmÄn skattefritt Àven i det fall att inga andra arbetstagare utöver hen sjÀlv arbetar hos bolaget eller om endast delÀgarens familjemedlemmar utöver hen sjÀlv arbetar för bolaget. Antalet anstÀllda vid ett bolag kan dock ha betydelse vid en bedömning av hur sedvanlig och skÀlig en personalförmÄn Àr (se nÀrmare nedan i punkt 3.1.2).

En delÀgare i ett bolag hör inte till bolagets personal endast pÄ basis av sin delÀgarstÀllning. En förmÄn som ett aktiebolag ger till en delÀgare eller dennas familjemedlem enbart pÄ basis av delÀgarstÀllningen kan utgöra förtÀckt dividend (29 § 1 mom. i lagen om beskattningsförfarande [BFL]). FörtÀckt dividend behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning FörtÀckt dividend.

2.3.4 Rörelseidkare eller yrkesutövare samt jordbruksidkare

OcksÄ en rörelseidkare eller yrkesutövare (firmaföretagare) kan ge skattefria personalförmÄner till sina arbetstagare. Rörelseidkare och yrkesutövare Àr dock inte separata juridiska personer. En rörelseidkare eller en yrkesutövare kan sÄledes inte ha en stÀllning som arbetstagare eller höra till företagets personal. I och med det Àr inte heller kostnaderna för en personalförmÄn som ordnats för hen sjÀlv avdragsgilla i beskattningen. Motsvarande gÀller ocksÄ för jordbruksidkare.

Om en rörelseidkare eller yrkesutövare tillsammans med arbetstagarna deltar i kollektiva rekreations- och hobbyverksamhetsevenemang som ordnats för arbetstagarna, utgör inte heller hens andel av kostnaderna en skattepliktig förmÄn för hen. OcksÄ kostnaderna för företagshÀlsovÄrd som företagaren ordnat för sig sjÀlv kan dras av som en utgift i nÀringsverksamheten (detta behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning Kostnader för företagshÀlsovÄrd för företagare i beskattningen).

2.3.5 FörmÄner nÀr en anstÀllning i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande upphör

I allmÀnhet har en löntagare tillgÄng till personalförmÄner som erbjuds av arbetsgivaren sÄ lÀnge som arbets- eller tjÀnsteförhÄllandet pÄgÄr. PÄ motsvarande sÀtt Àr personalförmÄnerna skattefria för löntagaren under de förutsÀttningar som föreskrivs i 69 § i ISkL fram till att arbets- eller tjÀnsteförhÄllandet upphör. Till exempel en förmÄn som erhÄllits under uppsÀgningstiden kan sÄledes vara en skattefri personalförmÄn, Àven om det inte finns nÄgra förpliktelser att arbeta under uppsÀgningstiden. LikasÄ kan personalförmÄnerna stÄ till en arbetstagares förfogande skattefritt Àven under förÀldraledighet, sjukledighet eller annan motsvarande ledighet med eller utan lön, förutsatt att arbets- eller tjÀnsteförhÄllandet pÄgÄr.

Prestationer eller förmÄner som erhÄllits nÀr ett arbets- eller tjÀnsteförhÄllande upphört Àr i regel inte skattefria (se nÀrmare i Skatteförvaltningens anvisning Beskattning av prestationer som anknyter till ett avslutat anstÀllningsförhÄllande). Ett undantag frÄn denna huvudregel utgör förmÄner som ges till arbetstagare som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst samt enligt vissa förutsÀttningar ocksÄ hÀlso- och sjukvÄrd som arbetsgivaren erbjuder tidigare arbetstagare.

De personalförmÄner som avses i 69 § 1, 2 och 5 mom. i inkomstskattelagen Àr skattefria Àven nÀr arbetsgivaren erbjuder dessa för personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst (dessa förmÄner behandlas nedan i punkterna 3 och 4.2). Orsaken till pensioneringen har ingen betydelse. Till exempel kollektiva rekreationsevenemang som ordnats för personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst utgör inte en skattepliktig förmÄn, om förmÄnen pÄ det sÀtt som avses i lagen Àr sedvanlig och skÀlig.

NÀr de allmÀnna förutsÀttningar som föreskrivs i 69 § i inkomstskattelagen uppfylls Àr hÀlso- och sjukvÄrd som ordnats av arbetsgivaren en skattefri förmÄn fortfarande sex mÄnader efter att en anstÀllning upphört (69 § 6 mom. i ISkL, se nÀrmare nedan i punkt 3.2). Orsaken till att anstÀllningen upphör har ingen betydelse. Om arbetsgivaren dock fortfarande efter denna sex mÄnaders period erbjuder en tidigare arbetstagare hÀlso- och sjukvÄrdstjÀnster, Àr det gÀngse vÀrdet av förmÄnen skattepliktig inkomst för löntagaren.

Det ovan nÀmnda undantaget gÀllande arbetstagarnas hÀlso- och sjukvÄrd begrÀnsar inte skattefriheten för hÀlso- och sjukvÄrden som erbjuds för personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst. Följaktligen kan en arbetsgivare skattefritt erbjuda företagshÀlsovÄrd för personer som har pensionerats frÄn dess tjÀnst ocksÄ för en lÀngre period Àn sex mÄnader efter att anstÀllningsförhÄllandet upphört.

2.4 PersonalförmÄn eller lön

En personalförmÄn Àr inte en direkt ersÀttning för utfört arbete, med andra ord kan löneutbetalning inte ersÀttas genom att ge en förmÄn. Om arbetsgivaren och den som erhÄller förmÄnen uttryckligen har avtalat om att betala ut lönen för en arbetsprestation helt eller delvis i form av en förmÄn anses den erhÄllna förmÄnen alltid utgöra lön.

Exempel 1: En arbetsgivare och arbetstagare A har ett avtal om att arbetstagaren ska utföra ett arbete för vilket arbetsgivaren i ersÀttning ger arbetstagaren motionssedlar till ett vÀrde av 400 euro. Det Àr inte frÄga om en personalförmÄn för arbetstagare A, utan en avtalad ersÀttning för arbetet, dvs. lön (61 § i ISkL). Motionssedelns vÀrde utgör skattepliktig löneinkomst för A oavsett om samma förmÄn utgör en skattefri personalförmÄn för arbetsgivarens övriga arbetstagare.

Det Àr ocksÄ frÄga om en avtalad ersÀttning för utfört arbete om arbetsgivaren och arbetstagaren kommer överens om att arbetstagaren enligt eget val fÄr ta ut ersÀttningen antingen i form av penninglön eller i form av exempelvis motionssedlar. Arbetstagaren disponerar i detta fall över sin penninglön, och den förmÄn som mottagits i stÀllet för denna Àr inte en skattefri personalförmÄn.

FörmÄnen Àr inte heller en skattefri personalförmÄn i det fall att förmÄnen pÄ nÄgot annat sÀtt Àn pÄ basis av ett uttryckligt avtal getts som ett vederlag för ett utfört arbete. Om förmÄnen getts enbart till en viss person eller vissa personer i personalen kan detta anses pÄvisa förmÄnens lönekaraktÀr (se dock nÀrmare nedan punkterna 3.1.1 och 4). Om en persons penninglön sÀnks och hen i stÀllet ges en personalförmÄn kan detta ocksÄ vara ett tecken pÄ att förmÄnen Àr av lönekaraktÀr.

En personalförmÄn ges till arbetstagaren i nÄgon annan form Àn i pengar. En prestation i form av pengar som arbetsgivaren betalat direkt till arbetstagaren utgör lön, Àven om prestationen ges till exempel under benÀmningen bemÀrkelsedagsgÄva. Om arbetstagaren avböjt en erbjuden förmÄn och i stÀllet fÄtt ersÀttningen för denna i form av pengar anses denna ersÀttning ocksÄ utgöra skattepliktig lön. De skattepliktiga förmÄnerna beskrivs nÀrmare nedan i punkt 5.

2.5 PersonalförmÄn eller kostnad som orsakas av arbete

PersonalförmÄnerna omfattar inte förmÄner som anknyter till skötseln av arbetstagarens arbetsuppgifter. En arbetstagare kan till exempel pÄ order av sin arbetsgivare och i syfte att sköta sina arbetsuppgifter delta i olika representationsevenemang. Löntagaren fÄr ingen skattepliktig förmÄn nÀr arbetsgivaren betalar kostnader som enligt sin karaktÀr ska betalas av arbetsgivaren, Àven om dessa kostnader i nÄgon annan situation utgör löntagarens levnadskostnader. Det Àr inte frÄga om en ersÀttning för arbete som utförts av arbetstagaren, utan en kostnad för skötseln av en uppgift som anknyter till arbetet.

Det Àr frÄga om en kostnad för arbete Àven i det fall att arbetsgivaren av nÄgon anledning som hÀnför sig till arbetsuppgiften betalar kostnader som uppstÄtt till följd av att arbetstagarens make/maka deltagit i skötseln av en arbetsuppgift. Om en maka/maka deltar i exempelvis ett representationsevenemang som anknyter till arbetet, kan detta i vissa fall vara en skyldighet som förutsÀtts av sed (HFD 1982-B-II-536, HFD 1983-B-II-519 och HFD 1984-B-II-626) eller ocksÄ sköter maken/makan uppgifter som utförs i arbetsgivarens intresse (HFD 1997 liggare 340).

I princip Àr arbetsgivaren skyldig att skaffa nödvÀndig utrustning som stÀlls till förfogande för arbetstagaren. Den utrustning som arbetsgivaren skaffat och som anvÀnds för att sköta arbetsuppgifterna eller exempelvis förbÀttra arbetsergonomin, Àr inte en skattepliktig förmÄn för arbetstagaren.

3 Kollektiva skattefria personalförmÄner

3.1 AllmÀnna villkor för skattefrihet

3.1.1 Kollektivitet

3.1.1.1 FörmÄnens kollektivitet

FörutsÀttningen för att de personalförmÄner som föreskrivs i 69 § 1 mom. i ISkL ska vara skattefria Àr att förmÄnen Àr kollektiv, dvs. att den stÄr till förfogande för hela personalen eller personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst. Enligt bestÀmmelsen kan en förmÄn vara kollektiv i tre olika situationer:

  • förmĂ„nen stĂ„r till förfogande för hela personalen i arbetsgivarens tjĂ€nst,
  • förmĂ„nen stĂ„r till förfogande för alla som pensionerat sig frĂ„n arbetsgivarens tjĂ€nst, eller
  • förmĂ„nen stĂ„r gemensamt till förfogande för bĂ„de hela personalen i arbetsgivarens tjĂ€nst och alla som pensionerat sig frĂ„n arbetsgivarens tjĂ€nst.

För de ovan nÀmnda tre situationerna anvÀnds i det följande begreppet "hela personalen" nÀr kollektiva personalförmÄner behandlas i anvisningen. I rÀttspraxisen har inte begreppet hela personalen alltid tolkats bokstavligt. En förmÄn kan vara skattefri, Àven om den inte har erbjudits för alla anstÀllda hos en arbetsgivare, om avgrÀnsningarna dÄ det gÀller att ge förmÄner affÀrsmÀssigt Àr motiverade, och syftet med avgrÀnsningarna inte kan anses vara att belöna en viss person eller en persongrupp.

Nedan behandlas förutsÀttningarna för att en personalförmÄn ska betraktas som kollektiv, dvs. i vilken utstrÀckning personalförmÄnerna som tas upp i 69 § 1 mom. i ISkL ska erbjudas för att det ska vara frÄga om en skattefri personalförmÄn. Om en förmÄn ges pÄ nÄgot annat sÀtt till hela personalen, utgör de förmÄner som avses i 69 § 1 mom. i ISkL skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren (mer information om skattepliktiga förmÄner, se nedan i punkt 5).

3.1.1.2 Att erbjuda förmÄnen

KollektivitetsförutsĂ€ttningen uppfylls nĂ€r en förmĂ„n erbjuds sĂ„ att hela personalen har möjlighet att fĂ„ förmĂ„nen. Även om en del av personalen inte utnyttjar möjligheten, Ă€r förmĂ„nen Ă€ndĂ„ skattefri för de övriga mottagarna. Det faktum att nĂ„gon av mottagarna pĂ„ grund av personliga orsaker inte kan anvĂ€nda den erbjudna förmĂ„nen utgör heller inget hinder för förmĂ„nens skattefrihet.

En förmÄn Àr dock inte skattefri, om den erbjuds som sÄdan eller enligt sÄdana villkor att arbetsgivarens uppenbara syfte Àr att rikta förmÄnen endast till pÄ förhand bestÀmda personer.

Exempel 2: Ett företag har i sin tjÀnst fem arbetstagare och en verkstÀllande direktör. VerkstÀllande direktören Àr den enda som utövar ridsport. Företaget ordnar en ridutflykt i terrÀngen som rekreationsverksamhet för hela personalen. För att kunna delta i utflykten krÀvs tidigare betydande erfarenhet av ridning.

FörmÄnen Àr inte skattefri, eftersom den erbjuds enligt sÄdana villkor att inte hela personalen har en faktisk möjlighet att fÄ förmÄnen. Det uppenbara syftet med att erbjuda förmÄnen kan anses vara att belöna verkstÀllande direktören.

En arbetsgivare kan skattefritt erbjuda hela personalen till exempel motionssedlar, och dÄ kan arbetstagaren anvÀnda förmÄnen ocksÄ för sÄdana motionstjÀnster i vilka de övriga arbetstagarna inte har förutsÀttningar att delta (mer information om frivillig motions- och kulturverksamhet, se nedan punkt 3.6).

3.1.1.3 Betydelsen av antalet anstÀllda

I lagen finns det inga uttryckliga krav pÄ hur mÄnga som ska vara anstÀllda hos en arbetsgivare. Om ett företag har exempelvis endast en arbetstagare, Àr en förmÄn kollektiv Àven nÀr den ges endast till denna enda arbetstagare. Antalet anstÀllda kan dock ha betydelse vid bedömningen av hur sedvanlig och skÀlig en personalförmÄn Àr (se nÀrmare nedan i punkt 3.1.2).

3.1.1.4 BegrÀnsningar som gÀller medlemmar i förvaltningsorgan

Ovan i punkt 2.3.1 konstaterades det att personer i ett företags förvaltningsorgan hör till personalen, Àven om de inte har ett arbetsförhÄllande med företaget (till exempel verkstÀllande direktören samt styrelseledamöterna och medlemmarna i förvaltningsrÄdet). Inom företaget beslutar dessa personer om huruvida personalförmÄner ska ges. Om man beslutar att inom företaget begrÀnsa personalförmÄnerna sÄ att förmÄner inte erbjuds dessa medlemmar i förvaltningsorganen, kan förmÄnen inte endast pÄ basis av detta anses vara vederlag för utfört arbete till personalen. En förmÄn kan sÄledes vara kollektiv, Àven om den inte erbjuds sÄdana personer som hör till ett företags förvaltningsorgan och som inte har ett arbetsförhÄllande med företaget.

3.1.1.5 Arbets- eller tjÀnstetidsspecifika begrÀnsningar

En arbetsgivare kan i sin tjÀnst ha löntagare i olika slags anstÀllningar, till exempel arbetstagare som Àr anstÀllda tillsvidare eller för viss tid, eller arbetstagare som Àr anstÀlldea pÄ heltid eller pÄ deltid. En förmÄn anses inte ha erbjudits hela personalen om exempelvis de arbetstagare som Àr anstÀllda hos arbetsgivaren pÄ viss tid eller pÄ deltid inte har blivit erbjudna förmÄnen.

Enligt rÀttspraxisen utgör det dock inget hinder för skattefriheten för en förmÄn att arbetsgivaren stÀller en förmÄn till förfogande för sina deltidsanstÀllda i proportion till arbetstiden eller pÄ annat sÀtt anknyter anvÀndarrÀtten till förmÄnen till den tid som anstÀllningen varar (HFD 2011:27). Det utgör heller inget hinder för skattefriheten för en förmÄn att arbetsgivaren lÄter bli att erbjuda förmÄner:

  • för tillfĂ€lliga korttidsanstĂ€llda, till exempel högsĂ€songsbitrĂ€den under julen
  • för korttidsanstĂ€llda sĂ„ kallade timanstĂ€llda vars anstĂ€llning Ă€r kortvarig
  • under den tid som prövotiden för en anstĂ€lld pĂ„gĂ„r
  • under moderskapsledigheter och andra motsvarande ledigheter
  • för alterneringslediga eller permitterade anstĂ€llda.

Det anses finnas en grundad anledning till att sÀtta upp denna typ av begrÀnsningar. BegrÀnsningarna ska dock tillÀmpas pÄ hela personalens arbets- eller tjÀnstetider enligt samma grunder. FörmÄnen Àr inte kollektiv och sÄledes inte heller skattefri, om begrÀnsningarna tillÀmpas pÄ ett diskriminerande sÀtt, dvs. sÄ att förmÄnerna erbjuds faderskapslediga, men inte moderskapslediga personer.

Exempel 3: En arbetsgivare erbjuder sina arbetstagare i form av en personalförmĂ„n en sedvanlig och skĂ€lig personalrabatt pĂ„ produkter som arbetsgivaren saluför. Arbetsgivaren har bestĂ€mt att förmĂ„nen inte ska erbjudas anstĂ€llda som varit i arbetsgivarens tjĂ€nst under 6 mĂ„nader, dvs. exempelvis anstĂ€llda under prövotiden Dessutom har arbetsgivaren faststĂ€llt att förmĂ„nen inte ska erbjudas för familjelediga personer.

De ovan nÀmnda, av arbetsgivaren uppsatta begrÀnsningarna anknyter enbart till arbetet eller dess varaktighet. Man kan bedöma att det finns en ur arbetsgivarens synvinkel objektiv orsak till att begrÀnsingar sÀtts upp (mycket kortvarigt arbete eller fullstÀndig frÄnvaro frÄn arbetet). De arbetstagare som pÄ grund av begrÀnsningarna blir utan förmÄnen kommer dessutom att omfattas av förmÄnen pÄ ett likvÀrdigt sÀtt omedelbart nÀr deras anstÀllning har pÄgÄtt en faststÀlld tid eller nÀr de ÄtervÀnder till arbetet.

3.1.1.6 Hela personalen kan inte anvÀnda förmÄnen samtidigt

En förmÄn som ordnas av en arbetsgivare kan i vissa situationer till sin karaktÀr vara sÄdan att hela personalen inte kan anvÀnda förmÄnen samtidigt. En arbetsgivare kan till exempel för arbetstagarnas rekreationsverksamhet ha stÀllt en semesterstuga eller ett sÀsongkort för ett idrottsevenemang till arbetstagarenas förfogande. OcksÄ i dessa situationer ska förmÄnen erbjudas sÄ att hela personalen har en faktisk möjlighet att fÄ förmÄnen.

Exempel 4: En arbetsgivare erbjuder sin personal som rekreationsförmÄn anvÀndningsrÀtten till en semesterstuga som hen Àger. Alla arbetstagare har rÀtt att anvÀnda stugan för en veckoslutssemester varje Är. FörmÄnen Àr kollektiv om alla anstÀllda pÄ ett likvÀrdigt sÀtt har rÀtt att reservera stugan och om anvÀndarrÀtten till förmÄnen enligt objektiva grunder delas upp mellan dem som önskar utnyttja förmÄnen samtidigt (till exempel genom lottdragning). Om rÀtten att reservera stugan ges först till exempelvis företagsledningen coh sedan till ÄterstÄende delar till de andra arbetstagarna, Àr förmÄnen inte en skattefri kollektiv förmÄn.

Om en arbetsgivare till exempel Ärligen bland personalen lottar ut rÀtten att vÀlja och anvÀnda semesterbostÀder som kan hyras via en utomstÄende tjÀnsteleverantör, Àr det inte frÄgan om en skattefri förmÄn eftersom priser som erhÄllits i lotteridragningar ordnade inom en arbetsgemenskap i regel utgör lön.

3.1.1.7 Olika driftstÀllen

Om en arbetsgivare har driftstÀllen pÄ olika orter eller annars har anstÀllda pÄ olika orter, kan förmÄnen ordnas pÄ olika sÀtt p.g.a. driftstÀllenas lÀge. I sÄdana situationer ska arbetsgivaren se till att den förmÄn som ges till alla anstÀllda Àr ungefÀr likadan och har ungefÀr samma vÀrde (i frÄga om arbetsgivarens olika affÀrverksamhetsomrÄden se dock punkt 3.1.1.8 nedan).

Exempel 5: En arbetsgivare har 100 anstÀllda i Helsingfors. Arbetsgivaren har med en konditionssal i Helsingfors ingÄtt ett avtal om att köpa motionstjÀnster. Arbetstagarna kan besöka konditionssalen en gÄng per vecka vid valfri tidpunkt (vÀrdet Àr 4 euro/besök). Besöken Àr personliga och konditionscentralen fakturerar arbetsgivaren för tjÀnsten. Till var och en av dessa arbetstagare har arbetsgivaren dessutom skaffat 30 sedlar vÀrda 5 euro per sedel att anvÀndas för valfria kulturtjÀnster. Maximibeloppet av arbetsgivarens frivilliga stöd till dessa arbetstagare Àr totalt 358 euro (= 52 x 4 + 30 x 5) per löntagare.

Samma arbetsgivare har ett driftstÀlle i Kajana dÀr det arbetar 3 personer och ett i Loimaa, dÀr det arbetar 2 personer. PÄ grund av driftstÀllenas lÀge Àr det inte förnuftigt att erbjuda de anstÀllda besök till en konditionscenter i Helsingfors. Arbetsgivaren erbjuder var och en av personalen vid driftstÀllena i Kajana och i Loimaa sedlar som berÀttigar till anvÀndning av motions- och kulturtjÀnster till ett vÀrde av 360 euro.

Den frivilliga motions- och kulturförmÄn som erbjuds pÄ ovan nÀmnda sÀtt Àr en kollektiv förmÄn, Àven om den ordnas pÄ olika sÀtt pÄ de olika driftstÀllena (se nÀrmare om frivillig motions- och kulturförmÄn nedan i punkt 3.6). Det finns en grundad anledning att ordna förmÄnen pÄ olika sÀtt. Det Àr frÄga om förmÄner som Àr ungefÀr likadana, och dÄ det gÀller kostnaderna svarar de olika organiseringssÀtten mot varandra. FörmÄnen Àr en skattefri personalförmÄn för arbetstagarna i sÄvÀl Helsingfors, Kajana som Loimaa.

Det ovan nÀmnda kan ocksÄ tillÀmpas, om arbetsgivaren har driftstÀllen i olika lÀnder. Arbetstagare i utlandet kan dock i enlighet med det aktuella landets skattelagstiftning bli beskattade för personalförmÄner som erhÄllits dÀr.

3.1.1.8 Olika personalgrupper

I vissa situationer Àr det inte motiverat att erbjuda exakt likadana personalförmÄner för alla personalgrupper hos en arbetsgivare. I sin kortfattade redogörelse för det publicerade avgörandet HFD 26.8.1987 liggare 3229 har högsta förvaltningsdomstolen tagit stÀllning till en situation dÀr alla personalgrupper hos samma arbetsgivare inte erbjudits alikadana personalförmÄner. Redogörelsen för avgörandet lyder pÄ följande sÀtt:

HFD 26.8.1987 liggare 3229: Ett bolag som bedriver möbelindustri hade cirka 60 arbetstagare av vilka 8 hade mÄnadslön. Bolaget hade tvÄ gÄnger om dagen gett gratis kaffe med tilltugg till sina arbetsledare pÄ produktionssidan och till sin kontorspersonal, dvs. alla arbetstagare med mÄnadslön. KaffeförmÄnen ansÄgs vara en sÄdan sedvanlig och skÀlig skattefri förmÄn som avses i 22 a § 4 punkten i inkomst- och förmögenhetsskattelagen, och pÄ denna behövde man sÄledes inte betala arbetsgivares socialskyddsavgift. LöneutbetalningsÄr 1984. Omröstning 3-1.

Av det utförligare beslutsutlÄtandet framgÄr det att bolagets tim- och ackordavlönade arbetstagare hade egna kollektiva förmÄner.

Det ovan nĂ€mnda avgörandet frĂ„n högsta domstolen gĂ€llde 1984 dĂ„ föreskrifter om personalförmĂ„ner fanns i 22 a § (29.12.1983/1097) i 1974 Ă„rs inkomst- och förmögenhetsskattelag (31.12.1974/1043). En bestĂ€mmelse med ungefĂ€r samma innehĂ„ll fanns ocksĂ„ i 49 § i 1988 Ă„rs inkomst- och förmögenhetsskattelag (29.12.1988/1240). I regeringens proposition (RP 200/1992 rd) till den nuvarande inkomstskattelagen konstateras det att "förteckningen över delvis eller helt skattefria sedvanliga personalförmĂ„ner motsvarar den som finns i 49 § i den gĂ€llande inkomst- och förmögenhetsskattelagen".

Den stÄndpunkt som framgÄr av högsta förvaltningsdomstolens avgörande 26.8.1987 liggare 3229 kan, dÄ man beaktar förarbetena till lagen, fortfarande tillÀmpas. De förmÄner som erbjuds olika personalgrupper behöver sÄledes inte vara helt identiska för att det ska vara frÄga om en skattefri, kollektiv förmÄn. Om det finns skillnader i förmÄnerna som erbjuds olika personalgrupper, Àr minimiförutsÀttningen för skattefrihet dock att skillnaderna inte Àr vÀsentliga, att det finns en grundad anledning att erbjuda olika förmÄner för olika grupper och att grupperna bildas enligt objektiva grunder.

3.1.1.9 Koncernföretag

Alla företag i en koncern Àr separata juridiska personer, och dÀrför anses det att personalförmÄnen har getts till hela personalen nÀr den ges till personalen i ett enskilt koncernföretag. I beskattningspraxisen har dock en koncern i vissa situationer likstÀllts med en enda arbetsgivare (se ovan punkt 2.2 om definitionen av en arbetsgivare).

Om ett koncernföretag i en koncern ger en personalförmÄn till alla löntagare inom samma koncern, förutsÀtter inte personalförmÄnens kollektivitet att förmÄnen ges i likadan form till de anstÀllda vid alla koncernföretag. De personalförmÄner som erbjuds personalen i ett enskilt koncernföretags tjÀnst ska dock uppfylla de förutsÀttningar för kollektivitet som tas upp ovan i punkt 3.1.1.1.

3.1.1.10 Ett arbetsgivarföretags separata affÀrsverksamhetsomrÄden

En arbetsgivares verksamhet kan bestÄ av separata affÀrsverksamhetsomrÄden sÄ att arbetsgivaren med tanke pÄ affÀrsverksamheten i hög grad kan likstÀllas med en arbetsgivare som verkar i form av en koncern. Med tanke pÄ arbetsgivarens affÀrsverksamhet kan det i dessa situationer vara motiverat att de personalförmÄner som erbjuds arbetstagarna inom de olika affÀrsverksamhetsomrÄdena Àr olika eller att förmÄnerna endast erbjuds arbetstagarna inom ett visst affÀrsverksamhetsomrÄde.

I sitt avgörande HFD 2017:50 har högsta förvaltningsdomstolen tagit stÀllning till en personalrabatt som ges till arbetstagarna inom ett separat affÀrsverksamhetsomrÄde:

HFD 2017:50: A-koncernen hade tre verksamhetsomrÄden och bedrev inom dem rörelse genom dotterbolag till det administrativa moderbolaget A Abp och underkoncerner till dessa dotterbolag. Enligt ansökan om förhandsavgörande hade koncernen för avsikt att fusionera dotterbolagen B Ab och C Ab med moderbolaget A Abp.

B Ab gav sin personal personalrabatt pÄ produkterna inom bolagets eget verksamhetsomrÄde. Efter fusionen skulle personalen inom det verksamhetsomrÄde dÀr B Ab bedrev rörelse fortfarande fÄ motsvarande personalrabatt pÄ produkterna inom detta verksamhetsomrÄde. A Abp:s övriga personal skulle inte komma att fÄ denna personalrabatt. I ansökan om förhandsavgörande begÀrdes svar pÄ frÄgan om personalförmÄnen skulle komma att vara skattefri enligt 69 § i inkomstskattelagen, nÀr A Abp skulle komma att tillÀmpa en sÀrskild personalrabatt för personalen inom en affÀrsomrÄde som ekonomiskt, administrativt och verksamhetsmÀssigt skulle vara Ätskilt frÄn A Abp:s övriga affÀrsverksamhet.

Högsta förvaltningsdomstolen ansÄg att begrÀnsningen av förmÄnen hade motiverats med objektiva skÀl. FörmÄnen gÀllde hela personalen inom affÀrsomrÄdet i frÄga, oberoende av den anstÀlldas befattning. Högsta förvaltningsdomstolen ansÄg att det i denna situation var frÄga om en sÄdan skattefri förmÄn som avses i 69 § i inkomstskattelagen, trots att arbetsgivaren inte gav samma förmÄn till bolagets hela personal . Förhandsavgörande för skatteÄren 2016 och 2017. Omröstning 3-2.

Avgörandet gÀller begreppet hela personalen, och dÀrför kan de principer som framgÄr av detta tillÀmpas pÄ alla personalförmÄner som tas upp i 69 § 1 mom. i ISkL. Trots att avgörandet gÀller en situation efter en dotterbolagsfusion anser Skatteförvaltningen att principerna som framgÄr av avgörandet ocksÄ kan tillÀmpas i andra situationer som gÀller separata affÀrsverksamhetsomrÄden, om följande förutsÀttningar uppfylls dÄ det gÀller personalförmÄnen:

  • det aktuella affĂ€rsverksamhetsomrĂ„det stĂ„r ekonomiskt, administrativt och operativt utanför den övriga affĂ€rsverksamheten som bedrivs vid företaget,
  • förmĂ„nen erbjuds för hela personalen inom det aktuella affĂ€rsverksamhetsomrĂ„det,
  • avgrĂ€nsningen för beviljande av förmĂ„nen Ă€r objektivt motiverad, och
  • förmĂ„nen Ă€r sedvanlig och skĂ€lig pĂ„ det sĂ€tt som avses i 69 § i ISkL .
3.1.1.11 Stadens och statens olika resultatenheter

En kommun Àr en sjÀlvstÀndig juridisk person och dÀrför kan det anses att en personalförmÄn har getts till hela personalen först och frÀmst dÄ, nÀr den har getts till den aktuella kommunens alla arbetstagare och tjÀnsteinnehavare.

PersonalförmĂ„nen kan anses omfatta hela personalen ocksĂ„ dĂ„ samma förmĂ„n har getts i samma form till hela personalen vid ett enskilt Ă€mbets- eller affĂ€rsverk eller en enskild inrĂ€ttning inom kommunen, förutsatt att Ă€mbetsverket, affĂ€rsverket eller inrĂ€ttningen i frĂ„ga bildar en separat organisatorisk enhet med sjĂ€lvstĂ€ndiga ekonomiska och administrativa befogenheter (se definitionen av arbetsgivare ovan i punkt 2.2).

De ovan nÀmnda principerna som gÀller en kommun kan ocksÄ tillÀmpas pÄ statliga Àmbetsverk och inrÀttningar samt pÄ statliga affÀrsverk.

3.1.1.12 Företagsomstrukturering

I samband med företagsköp och andra företagsomstruktureringar uppstÄr det ofta situationer dÀr nya personer eller personalgrupper i egenskap av sÄ kallade gamla arbetstagare ansluter sig till ett företags personal. Personal som övergÄr till ett företags tjÀnst kan före övergÄngen ha flera eller fÀrre personalförmÄner Àn personalen vid det förvÀrvande företaget eller ocksÄ kan förmÄnerna vara avvikande till sin karaktÀr. DÄ vÀcks frÄgan om huruvida förmÄnernas kollektivitet förutsÀtter att förmÄnerna som erbjuds för en del av personalen ska Àndras.

DÄ arbetsavtalslagens regler om överlÄtelse av rörelse tas i beaktande Àr det inte alltid möjligt att i samband med företagsomstruktureringar slopa eller försÀmra de förmÄner som de arbetstagare som gÄtt över till det förvÀrvande företaget fÄtt. Detta blir aktuellt i synnerhet i situationer dÀr en personalförmÄn undantagsvis har blivit ett anstÀllningsvillkor. De vÀsentliga anstÀllningsvillkoren kan enligt arbetsavtalslagen inte heller försÀmras dÄ det gÀller det mottagande företagets gamla arbetstagare. I princip kan det inte heller anses vara motiverat att arbetsgivaren i samband med företagsomstruktureringar endast av skattemÀssiga skÀl vore tvungen att erbjuda bÀttre personalförmÄner för antingen den övergÄende eller den gamla personalen.

Av ovan nÀmnda orsaker bör den genomförda företagsomstruktureringen vid en bedömning av personalförmÄnernas kollektivitet betraktas som en godtagbar objektiv orsak till att gamla och övergÄende arbetstagares förmÄner avviker frÄn varandra. I detta fall förutsÀtts det dock att de genomsnittliga extra kostnader per arbetstagare som orsakas arbetsgivaren pÄ grund av de olika förmÄnerna ska vara ringa. Dessutom ska olikheten anknyta enbart till personal som övergÄtt i samband med en företagsomstrukturering. Med andra ord kan de nya arbetstagare som rekryteras efter företagsomstruktureringen inte erbjudas kvalitetsmÀssigt bÀttre personalförmÄner Àn dem som de arbetstagare som övergÄtt har, utan en bÀttre förmÄn faller smÄningom bort nÀr arbetstagarna pensioneras eller nÀr anstÀllningen upphör pÄ annat sÀtt.

En helhet som i en företagsomstrukturering övergÄr till det förvÀrvande företaget kan vara en affÀrsverksamhetshelhet som ocksÄ efter företagsomstruktureringen Àr ett affÀrsverksamhetsomrÄde som ekonomiskt, administrativt och operativt stÄr utanför den övriga verksamheten som bedrivs av det förvÀrvande bolaget. PersonalförmÄnernas kollektivitet inom denna typ av separat affÀrverksamhetsomrÄde kan bedömas pÄ det sÀtt som beskrivs ovan i punkt 3.1.1.10.

3.1.2 Sedvanlighet och skÀlighet

FörutsÀttningen för att personalförmÄner ska vara skattefria Àr att förmÄnen till bÄde sin karaktÀr och sitt vÀrde Àr sedvanlig och skÀlig (69 § 1 mom. i ISkL). FrÄn fall till fall bedömer man beroende pÄ förmÄnen hur sedvanlig och skÀlig denna Àr.

I dag kan arbetsgivarna vÀlja bland flera alternativ Àn tidigare för att ordna personalförmÄner, och till exempel olika nya former av rekreationsverksamhet uppstÄr snabbare Àn tidigare pÄ marknaden. Det sedvanliga med en förmÄn pÄverkas av denna anledning inte av huruvida formen av rekreationsverksamhet fortfarande stÄr till allmÀnt förfogande för arbetsgivarna eller inte.

Vid bedömningen av hur sedvanlig och skÀlig en förmÄn Àr utgÄr man i allmÀnhet frÄn förmÄnens vÀrde i pengar, dvs. i praktiken de kostnader som ordnandet av förmÄnen ger upphov till för en arbetsgivare. Vid bedömningen av förmÄnens vÀrde i pengar kan man beakta antalet anstÀllda hos en arbetsgivare. Om de totala kostnaderna för att ordna förmÄnen blir oskÀligt höga i förhÄllande till antalet anstÀllda som fÄr förmÄnen Àr förmÄnen inte sedvanlig och skÀlig pÄ det sÀtt som avses i lagen.

Antalet olika typer av förmÄner och vÀrdet av dessa har i allmÀnhet ingen betydelse vid en bedömning av hur sedvanlig och skÀlig en förmÄn Àr. Arbetstagarna kan sÄledes samtidigt ha tillgÄng till mÄnga skattefria personalförmÄner, och i princip bedömer man hur sedvanliga och skÀliga dessa Àr separat frÄn förmÄnerna i andra förmÄnsgrupper.

Exempel 6: En arbetsgivare har ordnat sedvanliga företagshÀlsovÄrdstjÀnster för sin personal. Dessutom ger arbetsgivaren en sedvanlig rabatt pÄ produkterna till personalen och sedvanliga bemÀrkelsedagsgÄvor pÄ arbetstagarnas 50-Ärsdagar. BÄda förmÄnernas sedvanlighet och skÀlighet bedöms separat.

Om den lön som betalas till arbetstagarna för arbete Àr ovanligt lÄg och arbetstagarna samtidigt har tillgÄng till ett betydande antal olika skattefria förmÄner, kan vikt lÀggas vid det totala antalet förmÄner samt deras vÀrde dÄ man bedömer om förmÄnen de facto getts för att ersÀtta betalning av lön (se nÀrmare ovan i punkt 2.4).

De förmĂ„nsgrupper som tas upp i 69 § 1 mom. 1–5 punkterna kan innehĂ„lla mĂ„nga olika förmĂ„ner som ordnats eller getts av arbetsgivaren. Till exempel rekreationsverksamhet kan ordnas pĂ„ mĂ„nga olika sĂ€tt (se nedan punkt 3.5.2). DĂ„ bedömer man hur sedvanliga och skĂ€liga förmĂ„nerna Ă€r bĂ„de enskilt och som en helhet per förmĂ„nsgrupp.

3.2 HÀlso- och sjukvÄrd

3.2.1 HÀlso- och sjukvÄrd som ordnas för arbetstagarna

Sedvanlig och skÀlig hÀlso- och sjukvÄrd som arbetsgivaren ordnat för hela personalen och personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst utgör en skattefri förmÄn för arbetstagarna. Ett undantag utgör de ersÀttningar som arbetsgivaren betalar till arbetstagaren för kostnader för hÀlsovÄrd och sjukdom (69 § 1 mom. 1 punkten i ISkL).

Med företagshÀlsovÄrd avses sÄdan verksamhet som utövas av yrkesutbildade personer och sakkunniga inom företagshÀlsovÄrden som ska ordnas av arbetsgivaren och som frÀmjar förebyggandet av sjukdomar och olycksfall i anslutning till eller som följd av arbetet, hÀlsa och sÀkerhet i arbetet och arbetsmiljön, verksamheten bland de anstÀllda samt arbetstagarnas hÀlsa och arbets- och funktionsförmÄga (3 § 1 mom. 1 punkten i lagen om företagshÀlsovÄrd). Lagen om företagshÀlsovÄrd tillÀmpas pÄ sÄdant arbete som regleras av lagen om arbetarskydd och som utförs i Finland.

Arbetsgivaren ska ordna förebyggande hÀlso- och sjukvÄrd för arbetstagare som har en anstÀllning i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande (nedan obligatorisk företagshÀlsovÄrd). Dessutom kan arbetsgivaren ordna sjuk- och andra hÀlsovÄrdstjÀnster (nedan frivillig företagshÀlsovÄrd).

Arbetsgivaren kan ordna företagshÀlsovÄrdstjÀnsterna genom att

  • skaffa de tjĂ€nster han behöver frĂ„n en sĂ„dan hĂ€lsovĂ„rdscentral som avses i folkhĂ€lsolagen,
  • sjĂ€lv eller tillsammans med andra arbetsgivare ordna de företagshĂ€lsovĂ„rdstjĂ€nster han behöver, eller
  • skaffa de tjĂ€nster han behöver frĂ„n nĂ„gon annan verksamhetsenhet eller person som har rĂ€tt att producera företagshĂ€lsovĂ„rdstjĂ€nster.

Arbetsgivaren och den som producerar företagshÀlsovÄrdstjÀnster ska om ordnande av företagshÀlsovÄrd ingÄ ett skriftligt avtal, varav framgÄr de allmÀnna arrangemangen inom företagshÀlsovÄrden samt tjÀnsternas innehÄll och omfattning (6 § 1 mom. i lagen om företagshÀlsovÄrd). Om arbetsgivaren sjÀlv ordnar företagshÀlsovÄrdstjÀnster, skall arbetsgivaren beskriva de omstÀndigheter som tas upp ovan.

HÀlsokontroller och andra ÄtgÀrder som anknyter till den obligatoriska företagshÀlsovÄrden ger inte upphov till en skattepliktig förmÄn för arbetstagaren. Om arbetsgivaren frivilligt ordnar sjuk- och hÀlsovÄrdstjÀner i enlighet med lagen om företagshÀlsovÄrd förutsÀtts dÀremot att tjÀnsterna Àr sedvanliga och skÀliga för att villkoren för skattefrihet ska uppfyllas.

En sjukkostnadsförsÀkring som tecknas av arbetsgivaren kan enligt vissa förutsÀttningar betraktas som skattefri företagshÀlsovÄrd. Beskattningen av en sjukkostnadsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren behandlas mer ingÄende i den separata anvisningen Beskattning av frivillig sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren.

3.2.2 FörmÄn som ordnas av arbetsgivaren

FöretagshĂ€lsovĂ„rd ska ha ordnats av arbetsgivaren för att den ska vara skattefri. De företagshĂ€lsovĂ„rdsarrangemang som betraktas som skattefria ska ocksĂ„ grunda sig pĂ„ en skriftlig hĂ€lsovĂ„rdsstadga, ett arbets- eller tjĂ€nstekollektivavtal eller motsvarande handlingar (till exempel arbetsplatshĂ€lsovĂ„rdens verksamhetsplan) dĂ€r man slagit fast nivĂ„n pĂ„ och omfattningen av arrangemangen eller hĂ€lsovĂ„rdstjĂ€nsterna som ersĂ€tts). FörmĂ„nens skattefrihet pĂ„verkas inte dĂ„ av huruvida en lĂ€kare fakturerar arbetsgivaren direkt eller om arbetstagaren sjĂ€lv betalar fakturan och debiterar arbetsgivaren för utgifterna.

Oavsett företagsformen har en företagare inte nÄgon skyldighet att ordna företagshÀlsovÄrd, om hen inte har nÄgra arbetstagare i sin tjÀnst. En företagare kan anvÀnda lÀkar- och andra hÀlsovÄrdstjÀnster skattefritt, om hen har slutit ett avtal om att ordna företagshÀlsovÄrdstjÀnster, och arrangemangen för dessa grundar sig pÄ företagets hÀlsovÄrdsstadga. Yrkesutövare och rörelseidkare samt jordbruksidkare kan inte verka som arbetsgivare för sig sjÀlva. Av denna anledning kan de för sig sjÀlva ordna endast obligatorisk hÀlso- och sjukvÄrd. Aktie- och personbolag och deras delÀgare behandlas ovan i punkt 2.3.3.

OcksÄ kostnader för vidare undersökningar, behandlingar och ÄtgÀrder som grundar sig pÄ en remiss frÄn arbetsgivarens egen lÀkare eller avtalslÀkare kan anses höra till arbetsgivarens egen företagshÀlsovÄrd. Vid lÀkarbesök ska det av nÄgon annan utredning framgÄ att besöket anknyter till hÀlsovÄrd som ordnats av arbetsgivaren.

Om hÀlsovÄrd inte kan ordnas pÄ basis av avtal som ingÄtts eller remisser som getts av arbetsgivaren eller om en arbetstagare pÄ grund av arbetsförhÄllandena (till exempel arbete pÄ resande fot eller driftstÀllets lÀge) inte kan anvÀnda företagshÀlsovÄrdstjÀnster som ordnats för den övriga personalen, kan arbetstagarna mot verifikationer ersÀttas för utgifter som orsakats av sjukdom. OcksÄ i det fall att en löntagare pÄ grund av en arbetsresa, sjukdom eller nÄgon annan motsvarande orsak undantagsvis Àr förhindrad att anvÀnda arbetsplatshÀlsovÄrdstjÀnster som arbetsgivaren pÄ annat sÀtt ordnat för sina arbetstagare, kan en ersÀttning för kostnader som för motsvarande tjÀnster betalats av en arbetstagare till en utomstÄende anses höra till den egentliga hÀlsovÄrd som ordnats av arbetsgivaren.

3.2.3 Sjukkassor

Förutom av Folkpensionsanstalten kan sjukdomsrelaterade utbetalningar göras ocksÄ av sjukkassor enligt 3 § i lagen om försÀkringskassor, vilkas huvudsakliga syfte Àr att bevilja ersÀttning med anledning av sjukdom. Arbetstagarna betalar medlemsavgifter till en sjukkassa i enlighet med reglerna för denna.

De ersÀttningar för sjukkostnader som de anstÀllda och personer som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst fÄr genom sjukkassan Àr sÄdana i ISkL 80 § 1 mom. avsedda skattefria ersÀttningar som kan jÀmföras med sjukvÄrdskostnader som betalas ur en försÀkring. För skattefrihet krÀvs det att ersÀttningen inte har betalats i stÀllet för skattepliktig inkomst eller som ersÀttning för försÀmrad utkomst (78 § i ISkL).

3.2.4 FörmÄnstagare

FöretagshÀlsovÄrd mÄste enligt 2 § 1 mom. i lagen om företagshÀlsovÄrd ordnas för alla personer som har en anstÀllning i arbetsförhÄllande, tjÀnsteförhÄllande eller annat jÀmförbart offentligrÀttsligt tjÀnsteförhÄllande. I princip ska företagshÀlsovÄrden stÄ till förfogande i samma form för hela personalen för att den inte ska utgöra skattepliktig löneinkomst för arbetstagarna. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

För de personer som har pensionerat sig frÄn en arbetsgivares tjÀnst gÀller samma grÀnser för skattefrihet som för arbetstagarna. Den rÀtt som Ätnjuts av en arbetstagares familjemedlemmar att utnyttja företagshÀlsovÄrdstjÀnster som arbetsgivaren ordnat för sin personal kan i allmÀnhet inte betraktas som en skattefri personalförmÄn. Familjemedlemmarnas rÀtt till hÀlsovÄrdstjÀnster kan dock undantagsvis pÄ grund av förhÄllandena pÄ arbetsplatsen betraktas som sedvanliga och motiverade till exempel dÄ det gÀller en utlandskommendering.

En arbetsgivare kan ocksÄ erbjuda företagshÀlsovÄrdstjÀnster för permitterade och uppsagda arbetstagare under permitteringarna och uppsÀgningstiderna enligt samma skattefrihetsregler som gÀller för de övriga arbetstagarna. Under en anstÀllning stÄr de lagstadgade förebyggande företagshÀlsovÄrdstjÀnsterna (obligatorisk företagshÀlsovÄrd) skattefritt till förfogande oavsett löneutbetalningen och arbetsförpliktelsen. FöretagshÀlsovÄrdens frivilliga sjukvÄrdstjÀnster (frivillig företagshÀlsovÄrd) stÄr skattefritt till förfogande oavsett arbetsförpliktelsen, om det till arbetstagaren utbetalas penninglön eller annat vederlag under permitterings- och uppsÀgningstiden.

För en arbetstagare som har sagts upp pÄ grund av ekonomiska eller produktionsmÀssiga skÀl Àr arbetsgivaren skyldig att ordna företagshÀlsovÄrdstjÀnster under sex mÄnader rÀknat frÄn det datum dÄ arbetsförpliktelsen upphört. Denna skyldighet gÀller arbetsgivare som regelbundet har minst trettio anstÀllda. Ytterligare förutsÀtts det att arbetstagaren innan anstÀllningsförhÄllandet upphörde har varit anstÀlld hos arbetsgivaren i minst fem Är. (2 § i lagen om företagshÀlsovÄrd)

Arbetsgivarens skyldighet att ordna företagshÀlsovÄrd upphör nÀr den uppsagda arbetstagaren övergÄr till nÄgon annan permanent anstÀllning eller minst sex mÄnaders visstidsanstÀllning i arbets- eller tjÀnsteförhÄllande hos nÄgon annan arbetsgivare och omfattas av företagshÀlsovÄrden som ordnas av denna. En arbetstagare ska meddela arbetsgivaren om hen övergÄr i nÄgon annan arbetsgivares tjÀnst och omfattas av företagshÀlsovÄrden som denna ordnar.

En arbetsgivare kan för en tidigare arbetstagare ordna sedvanlig och skĂ€lig företagshĂ€lsovĂ„rd skattefritt under sex mĂ„nader efter att anstĂ€llningsförhĂ„llandet har upphört (ISkL 69 § 6 mom.). Skattefriheten pĂ„verkas inte av orsaken till att en anstĂ€llning upphört, antalet arbetstagare eller anstĂ€llningens lĂ€ngd. En arbetsgivare kan sĂ„ledes erbjuda en tidigare arbetstagare skattefri företagshĂ€lsovĂ„rd under sex mĂ„nader, Ă€ven om hen inte har en skyldighet att göra detta enligt lagen om företagshĂ€lsovĂ„rd. Tidsfristen pĂ„ sex mĂ„nader börjar löpa den dag dĂ„ anstĂ€llningen upphör. 

Om en arbetsgivare Ànnu efter denna sex mÄnaders period ordnar företagshÀlsovÄrd för andra tidigare arbetstagare Àn de som pensionerats utgör det gÀngse vÀrdet pÄ förmÄnen skattepliktig inkomst för dessa arbetstagare.

3.2.5 Sedvanlig förmÄn

3.2.5.1 VÄrd som enligt sjukförsÀkringslagen ska ordnas

HÀlsovÄrd för vilken arbetsgivaren har rÀtt att frÄn Folkpensionsanstalten fÄ ersÀttning som avses i sjukförsÀkringslagen (SFL) kan i allmÀnhet betraktas som sedvanlig företagshÀlsovÄrd. En arbetsgivare har enligt 13 kap. 1 § 1 mom. i SFL rÀtt att fÄ ersÀttning för nödvÀndiga och skÀliga kostnader (ersÀttningsklass I) för att ordna företagshÀlsovÄrd grundad pÄ arbetsgivarens skyldigheter i enlighet med lagen om företagshÀlsovÄrd.

Om en arbetsgivare utöver företagshĂ€lsovĂ„rd enligt SFL 13 kap. 1 § 1 mom. ordnat sjukvĂ„rd och annan hĂ€lsovĂ„rd för sina arbetstagare har arbetsgivaren rĂ€tt att fĂ„ ersĂ€ttning för de nödvĂ€ndiga och skĂ€liga kostnader (ersĂ€ttningsklass II) som föranletts av detta. ErsĂ€ttning betalas dock inte för tandvĂ„rd (se nedan punkt 3.2.5.3).

FörutsÀttningen för att en ersÀttning ska utbetalas Àr att arbetsgivaren har betalat alla kostnader för företagshÀlsovÄrd, sjukvÄrd och andra hÀlsovÄrdstjÀnster och att dessa tjÀnster varit avgiftsfria för arbetstagarna.

3.2.5.2 SpecialisttjÀnster

OcksÄ andra hÀlsovÄrdstjÀnster som ordnas av arbetsgivaren men inte ersÀtts enligt sjukförsÀkringslagen kan vara skattefria. Till exempel specialisttjÀnster som ordnas av arbetsgivaren kan betraktas som sedvanliga. Skattefria Àr ocksÄ till exempel lÀkemedel, behandlingar och vidare undersökningar som ordinerats av specialister och som betalats av arbetsgivaren.

3.2.5.3 TandvÄrd

TandvÄrd som bekostas av arbetsgivaren kan vara skattefri för arbetstagaren endast om den ordnas av arbetsgivaren, det finns avtalat i stadgan om företagshÀlsovÄrd eller i en annan motsvarande handling och vÄrden Àr sedvanlig och skÀlig. FörmÄnens skattefrihet pÄverkas inte av att Folkpensionsanstalten betalar eller inte betalar ersÀttning för tandvÄrd till arbetsgivaren.

Arbetsgivaren kan ordna tandvÄrd som ingÄr i den frivilliga företagshÀlsovÄrden exempelvis genom att skaffa tjÀnsten frÄn en offentlig eller privat tjÀnsteleverantör, med vilken avtal har ingÄtts. Alternativt kan arbetsgivaren ordna tandvÄrd genom att ge arbetstagaren en remiss, dÀr det faststÀlls vilka tjÀnster som omfattas av den tandvÄrd som arbetsgivaren bekostar och som finns avtalade i stadgan om företagshÀlsovÄrd.

Som sedvanlig tandvÄrd kan betraktas tandvÄrd som hör till upprÀtthÄllande av arbetsförmÄga och behandling av sjukdom. TandvÄrd kan omfatta till exempel tandundersökningar, kariesbehandling och avlÀgsnande av tandsten (se punkt 3.2.6 om skÀliga kostnader). Annan tandvÄrd Àn den som hör till hÀlsovÄrd eller behandling av sjukdom Àr i sin helhet skattepliktig förmÄn för arbetstagaren (exempelvis estetisk tandvÄrd).

TandvÄrd som bekostas av arbetsgivaren utgör skattepliktig förmÄn för arbetstagaren om arbetsgivaren ersÀtter arbetstagarens kostnader för besök hos en tandlÀkare som arbetstagaren sjÀlv fritt kan vÀlja. DÄ har arbetsgivaren inte ordnat tandvÄrd och ersÀttningarna Àr skattepliktig lön för arbetstagaren, Àven om ersÀttningsförfarandet hade nÀmnts i arbetsgivarens stadga om hÀlsovÄrd eller motsvarande dokument. TandvÄrd kan dock ocksÄ i en sÄdan situation anses ha ordnats av arbetsgivaren om arbetstagaren, nÀr hen besöker tandlÀkaren, har en remiss frÄn arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan ersÀtta arbetstagaren skattefritt mot verifikation ocksÄ kostnader för sedvanlig tandvÄrd i de undantagsfall som nÀmns ovan i punkt 3.2.2.

SkĂ€lig tandvĂ„rd som ingĂ„r i företagshĂ€lsovĂ„rden Ă€r en skattefri förmĂ„n Ă€ven för en företagsdelĂ€gare som verkar som arbetstagare, om delĂ€garens företagshĂ€lsovĂ„rd ordnats pĂ„ samma sĂ€tt som hela personalens företagshĂ€lsovĂ„rd. DelĂ€gare i aktiebolag och personbolag behandlas ovan i punkt 2.3.3. Rörelseidkare och yrkesutövare samt jordbruksidkare kan inte verka som arbetsgivare för sig sjĂ€lva (se nĂ€rmare punkt 2.3.4 ovan). TandvĂ„rdskostnader för företagare som bedriver verksamhet i olika företagsformer behandlas mer ingĂ„ende i Skatteförvaltningens anvisning Kostnader för företagshĂ€lsovĂ„rd för företagare i beskattningen.

3.2.5.4 Glasögon

Kostnaderna för glasögon kan anses höra till företagshÀlsovÄrden endast om det Àr frÄga om specialglasögon (till exempel för arbete vid datorskÀrm) som ordinerats för arbetet av en lÀkare eller en optiker. Dessa kostnader innefattar ocksÄ kostnaderna för nödvÀndiga bÄgar samt kostnaderna för optikern eller ögonlÀkaren. Om arbetsgivaren betalar ersÀttning till arbetstagaren för anskaffning av vanliga glasögonuppstÄr dock en skattepliktig förmÄn för arbetstagaren.

3.2.5.5 Fysioterapi

Fysioterapi som ordinerats av en arbetsplatslÀkare Àr en skattefri förmÄn. Om en arbetstagare söker sig till fysioterapi utan en remiss, Àr det inte frÄga om företagshÀlsovÄrd som ordnats av arbetsgivaren, och de avgifter som arbetsgivaren betalat utgör skattepliktig inkomst för arbetstagaren.

3.2.5.6 Operationer

En arbetsgivare kan ersÀtta kostnader för en operation som anknyter till sjukvÄrd eller upprÀtthÄllande av arbetsförmÄgan. I beskattnings- och rÀttspraxisen har till sitt belopp betydande operationsavgifter som uppburits av sjukvÄrdsinrÀttningar och som bekostats av arbetsgivaren inte betraktats som skattefria.

3.2.5.7 LĂ€kemedel

LÀkemedelskostnader kan ingÄ i hÀlsovÄrd som har ordnats av arbetsgivaren och som hör till den företagshÀlsovÄrd som i enlighet med planen för företagshÀlsovÄrd ordnats för hela personalen. LÀkemedel kan utgöra en skattefri personalförmÄn endast om de ordinerats av en företagslÀkare eller pÄ basis av en remiss frÄn denna av en specialist. Vid bedömningen av hur skÀlig förmÄnen Àr beaktas beloppet av lÀkemedelskostnaderna.

En arbetsgivare kan till exempel betala en skattefri ersÀttning för nikotinersÀttningsbehandling till en arbetstagare, om ett program för att sluta röka ingÄr i företagshÀlsovÄrdens skriftliga verksamhetsplan och gÀller hela personalen. OcksÄ i ett företags medicinskÄp kan det finnas förstahjÀlpsförnödenheter, vÀrkmediciner o.d. lÀkemedelspreparat för tillfÀllig anvÀndning. Anskaffning av exempelvis vitaminpreparat för personalen Àr dock en skattepliktig förmÄn.

3.2.5.8 Resor till kuranstalter

Som sedvanlig och skÀlig företagshÀlsovÄrd som ordnas av arbetsgivaren betraktas inte till exempel resor till kuranstalter, om det inte Àr frÄga om lÀkarordinerad rehabilitering som anknyter till företagshÀlsovÄrden.

3.2.5.9 Kostnader i anslutning till arbete i utlandet

LÀkarundersökningar och vaccinationer som hÀnför sig till arbete i utlandet Àr skattefria för arbetstagaren, om de omfattas av den normala företagshÀlsovÄrden. Kostnaderna för familjemedlemmars undersökningar och vaccinationer Àr i princip en skattepliktig personalförmÄn för arbetstagaren. Undantagsvis kan dessa kostnader godkÀnnas som skattefria till exempel om de med tanke pÄ förhÄllandena pÄ arbetsorten kan betraktas som sedvanliga och skÀliga.

För dem som har en utlandskommendering tecknas i allmÀnhet en sÄ kallad försÀkring för en kommenderingsresa. Om denna Àr sedvanlig och skÀlig, betraktas den som en skattefri förmÄn. Om denna försÀkring inte har tecknats, kan arbetsgivaren mot verifikationer ersÀtta lÀkarkostnader som uppstÄtt i utlandet, om arbetstagarna i Finland omfattas av företagshÀlsovÄrd och om man mot verifikationer ersÀtter kostnader som för arbetstagarna i Finland omfattas av företagshÀlsovÄrden.

En skattefri ersÀttning kan utgÄ för kostnader för anskaffning av lÀkemedel som ordinerats av arbetsplatslÀkaren för en kommendering. DÄ det gÀller receptfria lÀkemedel kan en skattefri ersÀttning betalas för lÀkemedel som med tanke pÄ förhÄllandena pÄ arbetsorten Àr sedvanliga och skÀliga.

3.2.6 Kostnadernas skÀlighet

Vid en bedömning av hur skÀlig en förmÄn Àr fÀster man uppmÀrksamhet vid kostnaderna som orsakas en arbetsgivare för att ordna företagshÀlsovÄrd. Det finns ingen lagstadgad grÀns i euro för vad som Àr sedvanligt och skÀligt, men högsta förvaltningsdomstolen har gett mÄnga avgöranden gÀllande skÀligt belopp av kostnader (HFD 1988-B-584 och HFD 1991-B-558).

Efter att avgörandena getts har kostnadsnivÄn pÄ hÀlsovÄrden förÀndrats, medan vÄrdnivÄn förblivit oförÀndrad. Med beaktande av detta anser Skatteförvaltningen att man som skÀliga kostnader kan betrakta en kostnad pÄ cirka 3 000 euro för ett enskilt vÄrdfall. Den överskridande delen av detta belopp utgör skattepliktig förvÀrvsinkomst för löntagaren. Vid bedömningen av kostnaderna avdras inte eventuella ersÀttningar som utbetalats av Folkpensionsanstalten till arbetsgivaren.

3.3 Personalrabatter

Sedvanliga och skÀliga personalrabatter pÄ varor eller tjÀnster som produceras eller saluförs av arbetsgivaren Àr skattefria, om de kollektivt stÄr till hela personalens förfogande (69 § 1 mom. 2 punkten i ISkL). OcksÄ personalrabatter pÄ produkter som tillverkas och saluförs av företag som stÄr i ett koncernförhÄllande Àr skattefria. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

Skattefriheten för en personalförmÄn gÀller endast produkter som tillverkas eller saluförs av den egna arbetsgivaren och företag som stÄr i koncernförhÄllande till denna. Det har ingen betydelse huruvida produkterna Àr nya eller begagnade. En rabatt pÄ andra produkter Àr inte skattefri. De övriga produkterna omfattar produkter som hör till företagets anlÀggningstillgÄngar (tillgÄngar som Àr avsedda för bestÄende bruk vid företaget och som man inte har för avsikt att överlÄta), till exempel jordomrÄden, vÀrdepapper, byggnader, maskiner, inventarier och patent (12 § i lagen om beskattning av inkomst av nÀringsverksamhet).

Exempel 7. En arbetsgivare sÀljer en personbil till en arbetstagare till ett pris som Àr lÀgre Àn det gÀngse priset. Bilen har utgjort en naturaförmÄn och den hör till anlÀggningstillgÄngarna. Skillnaden mellan det gÀngse priset och den betalda ersÀttningen utgör skattepliktig lön för arbetstagaren. Om arbetstagaren betalar det gÀngse priset för bilen, uppstÄr ingen skattepliktig lön för arbetstagaren.

Om en arbetstagare kan utnyttja sedvanliga kundrabatter som hen fÄtt frÄn arbetsgivarens avtalspartner, Àr det inte frÄga om en personalförmÄn som ordnats av arbetsgivaren, utan en kundrabatt. Detta ger inte upphov till nÄgon skattepliktig förmÄn för arbetstagaren. Ett undantag utgör en situation dÀr en arbetsgivare ersÀtter skillnaden mellan det rabatterade priset och det gÀngse priset pÄ en produkt i pengar eller pÄ nÄgot annat sÀtt till företaget som beviljat rabatten. I detta fall betraktas ersÀttningen som lön som arbetstagaren erhÄllit av arbetsgivaren pÄ basis av anstÀllningen.

I allmÀnhet gÀller inte personalrabatter för familjemedlemmar. Ett undantag utgör allmÀnna inköp som gjorts av arbetstagarens hushÄll, till exempel livsmedel. Till arbetstagarens hushÄll hör familjemedlemmar som bor i samma hushÄll. I detta fall har det ingen betydelse huruvida köparen Àr arbetstagaren sjÀlv eller en familjemedlem.

Vid en bedömning av hur skÀlig en personalrabatt Àr jÀmförs denna med rabatter som beviljas kunder eller, om denna grund inte kan tillÀmpas, med företagets sjÀlvkostnadspris. Personalrabatten kan sÄledes inte vara större Àn den rabatt som faststÀllts pÄ detta sÀtt. Ett undantag utgör situationer dÄ inkuranta eller skadade produkter sÀljs till personalen, eller om den aktuella produkten allmÀnt sÀljs till ett pris som lÀr lÀgre Àn sjÀlvkostnadspriset.

Som en sedvanlig och skÀlig personalrabatt kan man betrakta en lika stor rabatt som skulle beviljas exempelvis ÄterförsÀljare eller de bÀsta kunderna, Àven om löntagaren i egenskap av privatperson annars inte skulle fÄ denna rabatt. Produkten behöver inte vara helt likadan, om det inte finns nÄgon likadan produkt. Om en personalrabatt som fÄtts av arbetsgivaren motsvarar de rabatter som beviljats kunderna, Àr personalrabatterna sedvanliga och skÀliga. Om en rabatt Àr högst lika stor som den sÄ kallade bÀsta kundrabatten, har eurobeloppet av rabatten ingen betydelse.

BestÀmmelsen om skattefria personalförmÄner Àr sekundÀr i förhÄllande till bestÀmmelserna om naturaförmÄner och skattepliktiga personalförmÄner som avses i inkomstskattelagen. I 67 § i ISkL finns föreskrifter om exempelvis det skattefria beloppet av rÀntan pÄ ett personallÄn, och tillÀmpningen av denna förutsÀtter inte att en motsvarande rabatt ges till de bÀsta kunderna.

3.4 GĂ„vor

3.4.1 BemÀrkelsedagsgÄvor

3.4.1.1 AllmÀnt om bemÀrkelsedagsgÄvor

En arbetsgivare kan uppmÀrksamma sina arbetstagare med olika gÄvor pÄ arbetstagarnas eller pÄ arbetsgivarens bemÀrkelsedagar. Med bemÀrkelsedag avses arbetstagares och arbetsgivarens sedvanliga bemÀrkelsedagar. En sedvanlig och skÀlig bemÀrkelsedagsgÄva som en arbetstagare fÄr Àr skattefri, om den erhÄllits i annan form Àn pengar eller dÀrmed jÀmförbara prestationer (69 § 1 mom. 3 punkten i ISkL).

För att en uppvaktning pÄ bemÀrkelsedagen ska vara skattefri förutsÀtts att företaget dÄ det ger gÄvor iakttar en tydlig praxis som kollektivt gÀller hela personalen. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

Olika avskedsgÄvor (till exempel vid byte av arbetsplats och moderskapsledighet som pÄbörjas) Àr inte bemÀrkelsedagsgÄvor som avses i 69 § i ISkL, men dessa till sitt vÀrde ringa uppvaktningar kan betraktas som sÄdana ringa gÄvor som avses i paragrafen (se nedan punkt 3.4.2). Det Àr frÄga om en skattefri obetydlig gÄva Àven nÀr arbetsgivaren bidrar med ett mindre belopp till en insamling för en gÄva som arbetskamraterna ordnar.

Som gÄva kan ges olika föremÄl, intrÀdesbiljetter, tjÀnster och presentkort för inköp av ett specificerat föremÄl eller en specificerad tjÀnst. En gÄva som arbetstagaren fÄtt av arbetsgivaren i pengar eller en dÀrmed jÀmförbar prestation Àr lön för arbetstagaren. OcksÄ gÄvor som lÀtt kan omvandlas till pengar utgör lön för arbetstagaren. SÄdana gÄvor Àr till exempel börsnoterade aktier eller fondandelar.

En bemÀrkelsedagsgÄva ska ha valts av arbetsgivaren. En gÄva i form av ett föremÄl eller en tjÀnst som arbetstagaren fritt kan vÀlja Àr en prestation som kan likstÀllas med pengar. Arbetstagarens möjligheter att vÀlja en gÄva bland alternativ som pÄ förhand faststÀllts av arbetsgivaren leder dock inte till att gÄvan blir skattepliktig.

Exempel 8: Som 50-ÄrsgÄva ger en arbetstagare ett presentkort för ett spabesök till en arbetstagare. Presentkortet berÀttigar till en övernattning pÄ ett spahotell, och dessutom fÄr arbetstagaren vÀlja ett behandlingspaket av fem som arbetsgivaren har valt pÄ förhand. Det uppkommer ingen skattepliktig förmÄn för arbetstagaren.

De presentkort som en arbetsgivare ger kan vara skattefria, om arbetsgivaren klart har avgrÀnsat objektet för anvÀndningen av presentkortet till ett föremÄl eller en tjÀnst som skaffas frÄn ett visst stÀlle. För gÄvans skattefrihet har det ingen betydelse vilken gÄva arbetstagaren vÀljer av arbetsgivarens alternativ. Ett presentkort kan sÄledes berÀttiga till köp av exempelvis en bok som vÀljs bland mÄnga böcker, en matprodukt bland mÄnga matprodukter eller nÄgon produkt som vÀljs bland sinsemellan olika produkter och som arbetsgivaren avgrÀnsat.

Av presentkorten förutsÀtts dessutom att mottagaren inte kan vÀlja nÄgot annat Àn vad arbetsgivaren har valt ut, att de inte kan bytas mot pengar och att de Àr riktade till en viss namngiven person.

Presentkort som berÀttigar till köp av vilken produkt eller tjÀnst som helst frÄn det aktuella stÀllet Àr dock skattepliktiga. SÄdana presentkort Àr till exempel ospecificerade presentkort för inköp frÄn ett varuhus.

Exempel 9: För att fira företagets 50-Ärsjubileum ger en arbetsgivare till sina arbetstagare presentkort vÀrda 200 euro för ett besök till ett spa dÀr arbetstagarna kan anvÀnda presentkortet för produkter och tjÀnster som de sjÀlva fÄr vÀlja. FörmÄnen Àr skattepliktig för arbetstagarna pÄ grund av att arbetsgivaren inte pÄ förhand har valt och avgrÀnsat alternativen för vilka presentkortet kan anvÀndas.

3.4.1.2 Arbetstagares bemÀrkelsedagar

En arbetstagares sedvanliga bemÀrkelsedagar Àr till exempel 40-, 50-, 60- och 70-Ärsdagar. DÀremot har en gÄva som getts till exempel pÄ en 65-Ärsdag inte godkÀnts som skattefri i rÀttspraxisen (HFD 4.11.1986 liggare 4333). Arbetstagarnas bemÀrkelsedag omfattar ocksÄ bröllopsdagar, bemÀrkelsedagar som grundar sig pÄ en lÄngvarig tjÀnst (minst 10 Är) och pensionering.

Det skĂ€liga vĂ€rdet av en gĂ„va som ges med anledning av en arbetstagares bemĂ€rkelsedag Ă€r högst ett belopp som motsvarar arbetstagarens bruttolön för 1–2 veckor. Om det pĂ„ grund av avlöningsformen förekommer betydliga variationer i en arbetstagares lön, till exempel dĂ„ det gĂ€ller en försĂ€ljare som fĂ„r provisionslön, kan bruttolönen för 1–2 veckor berĂ€knas pĂ„ basis av genomsnittet för de 12 senaste mĂ„naderna.

En arbetsgivare kan ocksĂ„ ha en etablerad praxis eller etablerade anvisningar för bemĂ€rkelsedagsgĂ„vor enligt vilka vĂ€rdet av bemĂ€rkelsedagsgĂ„vorna Ă€r lĂ€gre Ă€n det ovan nĂ€mnda. I detta fall kan gĂ„vans vĂ€rde inte variera sĂ„ att vissa arbetstagare fĂ„r en gĂ„va till ett vĂ€rde som Ă€r i enlighet med arbetsgivarens anvisningar och andra en gĂ„va till ett högre vĂ€rde, till exempel en gĂ„va vars vĂ€rde motsvarar lönen för 1–2 veckor.

GÄvans vÀrde Àr en totalförmÄn som erhÄllits vid en och samma tidpunkt. Med andra ord kan en arbetstagare inte lÄta bli att ta emot en gÄva och följande gÄng fÄ en mer vÀrdefull gÄva (HFD 1993-B-517).

Resor som har mottagits som bemĂ€rkelsedagsgĂ„vor jĂ€mstĂ€lls med en gĂ„va i form av ett föremĂ„l förutsatt att mottagaren inte fritt kan vĂ€lja resan. En resa som i form av ett ospecificerat presentkort frĂ„n en resebyrĂ„ utgör lön för arbetstagaren. Om en arbetsgivare pĂ„ en arbetstagares bemĂ€rkelsedag ger en gĂ„va som kan anvĂ€ndas av bĂ„de arbetstagaren och hens make/maka (till exempel en resa), ska man bedöma hur skĂ€lig förmĂ„nen Ă€r genom att jĂ€mföra det totala vĂ€rdet av resan som arbetstagaren och hens maka/make fĂ„tt med arbetstagarens bruttolön för 1–2 veckor. Om det sammanlagda vĂ€rdet överskrider det aktuella beloppet, Ă€r förmĂ„nen skattepliktig till den del beloppet överskrider arbetstagarens bruttolön för 1–2 veckor eller om beloppet överskrider den praxis som arbetsgivaren annars tillĂ€mpar i frĂ„ga om skattefria gĂ„vor.

Om en arbetstagare avböjer en skattefri bemÀrkelsedagsgÄva som bolaget erbjuder och arbetsgivaren donerar motsvarande belopp till vÀlgörenhet, fÄr arbetstagaren ingen förmÄn som beskattas som löneinkomst. Med tanke pÄ skattefriheten har det ingen betydelse att arbetstagaren kan lÀgga fram ett önskemÄl om vÀlgörenhetsobjektet. Det bör dock observeras att vÀlgörenhetsobjektet inte fÄr vara sÄdant att prestationen de facto kommer arbetstagaren eller hens familj till godo (till exempel en idrottsförening som arbetstagarens barn Àr medlem i).

3.4.1.3 Arbetsgivarens bemÀrkelsedagar

Arbetsgivarens bemÀrkelsedagar Àr dagar som anknyter till företagets Älder. Till exempel slutförandet av ett arbetsprojekt Àr sÄledes inte en bemÀrkelsedag för arbetsgivaren. Fester som ordnas för hela personalen för att fira att ett arbetsprojekt har slutförts eller för nÄgot annat liknande kan dock som rekreationsevenemang vara skattefria (se nÀrmare nedan punkt 3.5).

VÀrdet av en gÄva som en arbetsgivare ger till en arbetstagare med anledning av arbetsgivarens bemÀrkelsedag kan enligt rÀttspraxisen (HFD 1986 -II-586) inte vara lika högt som vÀrdet av en gÄva som en arbetstagare fÄr pÄ sin bemÀrkelsedag. VÀrdet av en gÄva kan ocksÄ pÄverkas av huruvida gÄvan har getts med anledning av till exempel ett företags tio- eller hundraÄrsjubileum. VÀrdet av en gÄva som ges för att fira arbetsgivarens bemÀrkelsedag ska vara det samma för hela personalen.

3.4.2 Övriga gĂ„vor

Förutom med bemÀrkelsedagsgÄvor kan en arbetsgivare uppmÀrksamma sina arbetstagare med olika andra gÄvor. Av de övriga gÄvor som en arbetsgivare ger Àr endast de sÄ kallade obetydliga andra gÄvorna skattefria, om de ges kollektivt till hela personalen. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

Med obetydlig annan gÄva avses nÀrmast till exempel mindre julklappar som ges till hela personalen. OcksÄ exempelvis avskedsgÄvor kan vara obetydliga andra gÄvor, om praxisen för att ge sÄdana gÀller hela personalen. En obetydlig annan gÄva som en arbetstagare fÄr Àr skattefri, om den erhÄllits i annan form Àn pengar eller dÀrmed jÀmförbar prestation. Praxis gÀller hela personalen (69 § 1 mom. 3 punkten i ISkL).

VÀrdet av en obetydlig gÄva fÄr vara högst 100 euro. Om arbetsgivaren ger nÄgra mindre gÄvor till arbetstagarna per Är fÄr det sammanlagda vÀrdet av dessa uppgÄ till högst 100 euro. GÄvan kan vara ett föremÄl, en intrÀdesbiljett, en tjÀnst eller ett specificerat presentkort som arbetsgivaren har valt ut. En arbetstagare kan ocksÄ vÀlja en gÄva bland alternativ som faststÀllts av arbetsgivaren. GÄvor som getts i form av pengar eller en prestation som kan jÀmföras med pengar utgör dock lön för arbetstagaren.

Exempel 10: En arbetsgivare ger inköpskort i julklapp till hela personalen. Med kortet kan arbetstagarna vÀlja en bok bland tio alternativ som arbetsgivaren pÄ förhand valt ut. FörmÄnen Àr skattefri för arbetstagarna.

3.5 Rekreations- och hobbyverksamhet

3.5.1 FörmÄn som ordnas av arbetsgivaren

Sedvanlig och skÀlig rekreations- eller hobbyverksamhet som arbetsgivaren ordnar för hela personalen Àr en skattefri förmÄn för arbetstagarna (69 § 1 mom. 4 punkten i ISkL). Med rekreations- och hobbyverksamhet avses verksamhet som nÀrmast ordnas med tanke pÄ arbetsgivarens intresse och vars syfte Àr att upprÀtthÄlla och förbÀttra personalens trivsel och prestationsförmÄga eller mÀnniskorelationerna pÄ arbetsplatsen, och som inte i nÄgon nÀmnvÀrd utstrÀckning pÄverkar personalens levnadskostnader. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

Skattefri rekreations- och hobbyverksamhet ska ha ordnats av arbetsgivaren. Detta innebÀr att arbetsgivaren vÀljer hur och var rekreations- och hobbyverksamheten ska förverkligas. Arbetsgivaren kan ordna förmÄnen till exempel genom att stÀlla sina utrymmen till hela personalens förfogande för den gemensamma rekreations- och hobbyverksamheten.

En arbetsgivare kan ocksÄ genom en extern tjÀnsteleverantör ordna en förmÄn genom att betala avgifter för denna rekreations- och hobbyverksamhet direkt till den aktuella parten. Arbetstagaren kan i denna situation bland de rekreations- och hobbyverksamhetsstÀllen som valts av arbetsgivaren vÀlja det stÀlle och den tidpunkt för verksamheten som lÀmpar sig bÀst för arbetstagaren.

CSN 30/2017: Enligt ansökan hade sökandens arbetsgivare haft för avsikt att för sina anstÀllda skaffa en massageförmÄn vars arbetstagarspecifika vÀrde var 30 euro per mÄnad. FörmÄnen tillhandahölls genom X-tjÀnsten som beskrivs i ansökan sÄ att sökandens arbetsgivare ingick ett avtal med tjÀnsteleverantören och valde de massageavtalsstÀllen som anknöt till tjÀnsten och dÀr de anstÀllda kunde utnyttja sin massageförmÄn. I samband med valet uppstod ocksÄ ett avtalsförhÄllande mellan sökandens arbetsgivare och massageavtalsstÀllet.

Efter att sökandens arbetsgivare hade betalat fakturan frÄn leverantören av X-tjÀnsten kunde sökanden börja utnyttja massageförmÄnen vid de valda massageavtalsstÀllena inom ramen för det eurobelopp som faststÀllts av arbetsgivaren. Representanten för massageavtalsstÀllet försÀkrade sig om rÀtten att anvÀnda förmÄnen utifrÄn en kod för nyttjanderÀtten och kvitterade förmÄnen som antingen helt eller delvis utnyttjad. Leverantören av X-tjÀnsten betalade massageavtalsstÀllet för massagetjÀnsterna som tillhandahÄllits och drog av sitt eget tjÀnstearvode i samband med avrÀkningen.

Enligt ansökan kan förmÄnen som tillhandahÄlls genom X-tjÀnsten endast anvÀndas för massagetjÀnster, och sökanden kunde inte omvandla sin förmÄn i pengar eller överföra denna till nÄgon annan person.

DÄ hÀnsyn togs till villkoren för den i ansökan beskrivna massagetjÀnsten ansÄg centralskattenÀmnden att den aktuella tjÀnsten kunde betraktas som en rekreationstjÀnst som avses i 69 § 1 mom. 4 punkten i inkomstskattelagen och som tillhandahÄlls av arbetsgivaren och att den förmÄn som tillhandahÄllandet av tjÀnsten ger sökanden var sedvanlig och skÀlig pÄ det sÀtt som avses i det aktuella lagrummet. TillhandahÄllandet av den aktuella personalförmÄnen gav sÄledes inte upphov till nÄgon skattepliktig förmÄn i sökandens beskattning. Förhandsavgörande för skatteÄren 2017 och 2018.

Inkomstskattelagen 69 § 1 mom. 4 punkten)

Den kollektiva karaktÀren pÄ rekreations- och hobbyverksamheten kan Àndras till ersÀttning av kostnader som betraktas som arbetstagarnas egna levnadskostnader bland annat till följd av att man understöder individuella hobbyaktiviteter (se nÀrmare nedan punkt 3.6 dÀr frivillig idrotts- och kulturverksamhet tas upp). Avgifter för en hobby eller nÄgot annat rekreationsevenemang som en löntagare sjÀlv har valt och som mot betalningskvitto betalats av arbetsgivaren utgör alltid skattepliktig lön (HFD 1985-B-II-612).

Exempel 11: En arbetstagare reserverar sjÀlv en tennistimme i en idrottshall och betalar kostnaderna för denna. Arbetstagaren lÀmnar ett kvitto pÄ betalningen till arbetsgivaren som ersÀtter kostnaderna i sin helhet eller delvis till arbetstagaren. Det Àr inte frÄga om en skattefri personalförmÄn som arbetsgivaren ordnat.

Avvikande frÄn annan rekreations- och hobbyverksamhet betraktas idrotts- och kulturverksamhet enligt vissa förutsÀttningar som en skattefri förmÄn Àven i det fall att den verksamhet som arbetsgivaren erbjuder ordnats som frivillig, med andra ord kan arbetstagaren sjÀlv vÀlja hur, var och nÀr hen deltar i idrotts- och kulturverksamhet. FörutsÀttningarna för att denna sÄ kallade frivilliga idrotts- och kulturverksamhet ska vara skattefri behandlas separat nedan i punkt 3.6.

3.5.2 Sedvanliga former av rekreations- och hobbyverksamhet

3.5.2.1 Kollektiv motion

Sedvanlig och skÀlig idrotts- och motionsverksamhet som ordnas av arbetsgivaren och som stÄr till hela personalens förfogande (kollektivt) utgör skattefri rekreations- och hobbyverksamhet. Som motion som ordnas av arbetsgivaren kan man betrakta bland annat att arbetsgivaren stÀller sina egna motionsutrymmen och -anordningar till personalens förfogande för motionsverksamhet.

Motionsutrustning eller -anordningar som skaffas eller ersÀtts personligen för en arbetstagare utgör skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren, bortsett frÄn obetydliga produkter som nÀrmast getts i reklamsyfte (se ocksÄ ovan punkt 3.4.2 om obetydliga gÄvor).

Arbetsgivaren kan ocksÄ ordna motion genom att frÄn en extern part reservera eller hyra motionslokaler och -anordningar som stÀlls till personalens förfogande för motion (till exempel en innebandytimme vid en viss tidpunkt för personalens utövande av lagsport). AnvÀndarrÀtten till tennistimmar och andra motsvarande fasta timmar som arbetsgivaren ordnar för arbetstagarna kan vara en skattefri förmÄn, om möjligheterna att reservera timmar har ordnats sÄ att hela personalen har en faktisk möjlighet att anvÀnda förmÄnen.

Handledd, kollektiv motion kan ocksÄ ordnas genom att anlita till exempel en idrottsinstruktör som kommer till arbetsgivarens lokaler eller genom att köpa motionstjÀnster frÄn en extern tjÀnsteleverantör. Verksamhet som ordnas av personalens idrottssÀllskap, klubb eller förening kan ocksÄ betraktas som ordnad av arbetsgivaren.

En ledd idrottstÀvling för hela personalen samt vÀrdemÀssigt obetydliga priser i form av föremÄl (vÀrde högst 100 euro) som delas ut under tÀvlingen Àr ocksÄ rekreations- och hobbyverksamhet som ordnas av arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan ocksÄ (i form av en skattefri förmÄn) för alla arbetstagare betala avgifterna för deltagande i öppna idrottstÀvlingar, till exempel avgifterna för ett maraton eller arbetsplatsens golftÀvlingar.

En ersÀttning av kostnader för deltagande i och resor till en idrottstÀvling eller ett motionsevenemang som ordnas av en extern part kan i allmÀnhet betraktas som skattefri i de fall dÄ deltagandet sker i arbetsgivarens intresse (till exempel sedvanliga bolagstÀvlingar och massidrottsevenemang i vilka man deltar i arbetsgivarens namn).

3.5.2.2 Kollektiv kulturverksamhet

OcksÄ gemensam kulturverksamhet som ordnas av arbetsgivaren kan utgöra sedvanlig rekreations- och hobbyverksamhet. Som kulturverksamhet som ordnats av arbetsgivaren kan man till exempel betrakta ett gemensamt teater-, idrottsevenemangs-, konsert- eller konstutstÀllningsbesök som ordnats för arbetstagarna.

Arbetsgivaren kan ordna kulturverksamhet kollektivt till exempel genom att för alla arbetstagares gemensamma förfogande skaffa sÀsongskort till idrotts- eller kulturevenemang. NÀr en arbetstagare ordnar en möjlighet att besöka en teater, idrottstÀvlingar eller andra avgiftsbelagda evenemang för hela personalen utgör priset pÄ intrÀdesbiljetten inte skattepliktig inkomst, om kostnaden för intrÀdesbiljetten Àr skÀlig. SÀsongskorten och intrÀdesbiljetterna ska dessutom stÄ till hela personalens förfogande sÄ att alla har en likvÀrdig möjlighet att fÄ förmÄnen.

3.5.2.3 Hobbyklubbar

En arbetsgivare kan bilda klubbar för arbetstagarnas gemensamma, sedvanliga rekreations- och hobbyverksamhet eller understödja klubbarnas verksamhet finansiellt. Klubbverksamheten kan omfatta motions- eller kulturverksamhet, men ocksÄ annan typ av hobbyverksamhet, till exempel matlagning. Det Àr frÄga om en skattefri förmÄn förutsatt att verksamheten har ordnats av arbetsgivaren, att den Àr öppen för hela personalen och att kostnaderna för den Àr skÀliga. Om arbetstagarna fritt kan vÀlja vilken hobby som ska utövas i form av en klubb, Àr det inte frÄga om en skattefri förmÄn. Klubbverksamheten ska dessutom ordnas sÄ att arbetsgivaren betalar kostnaderna för klubbverksamheten direkt till en extern part.

3.5.2.4 Kaffe och lÀskedrycker samt annan servering

Gratis servering av frukt och kaffe eller lÀskedrycker inklusive tilltugg kan betraktas som sedvanlig rekreationsverksamhet (RP 110/1983 och HFD 26.8.1987 liggare 3229). Om den servering som en arbetsgivare ordnar dock Àr sÄ riklig att den Àr tillrÀcklig för att ersÀtta en mÄltid, Àr det frÄga om en skattepliktig kostförmÄn. Till exempel servering av drycker och smörgÄsar vid frukost- eller lunchtid kan sÄledes vara en skattepliktig förmÄn. Skattepliktig kostförmÄn behandlas utförligare i Skatteförvaltningens anvisning NaturaförmÄner i beskattningen.

3.5.2.5 Tidningar pÄ arbetsplatsen och digitala tidningar

I form av frivillig rekreationsverksamhet kan arbetsgivaren för gemensam anvÀndning till arbetsplatsen bestÀlla tidskrifter och andra sedvanliga tidningar som personalen kan lÀsa under exempelvis pauser. Digitala tidningar som kan lÀsas av arbetstagarna kan i beskattningen likstÀllas med prenumerationer av papperstidningar till arbetsplatsen, Àven om dessa digitala tidningar förutom pÄ arbetstid i allmÀnhet ocksÄ kan lÀsas av arbetstagarna pÄ fritiden.

Arbetsgivarens kostnad för tidningarna ska vara skÀlig, och hela personalen ska ha möjlighet att lÀsa tidningarna. Papperstidningar eller digitala tidningar som har bestÀllts för en enskild person eller för enskilda personer utgör skattepliktig löneinkomst, om tidningarna inte anknyter till personens arbetsuppgifter sÄ att arbetet kan anses ligga till grund för kostnaderna för dessa (se ovan punkt 2.5).

3.5.2.6 Massage

Syftet med massage Àr i allmÀnhet muskelvÄrd, ÄterhÀmtning och avslappning. Arbetsgivare kan som skattefri rekreationsverksamhet bekosta en massör som kommer till arbetsplatsen och lÄta personalen anvÀnda dennas tjÀnster regelbundet. Arbetsgivaren kan ocksÄ med en producent av massagetjÀnster ingÄ ett avtal om att personalen med regelbundna intervall kan reservera en massagetid och att arbetsgivaren betalar för massagekostnaderna eller en del av dessa direkt till den som producerar massagetjÀnsterna (CSN 30/2017). FörmÄnen ska ordnas sÄ att hela personalen har en faktisk möjlighet att anvÀnda förmÄnen.

Fysioterapi Àr inte massage, utan genom fysioterapi försöker man i allmÀnhet bota en skada som uppkommit eller förebygga en skada. Fysioterapi som ordnas av arbetsgivaren Àr inte skattefri rekreations- eller hobbyverksamhet. Fysioterapi kan dock vara skattefri hÀlsovÄrd (se nÀrmare ovan punkt 3.2).

3.5.2.7 StÀllen för semesterfirande

En sedvanlig och skÀlig möjlighet till semesterfirande pÄ ett rekreationsomrÄde, i en fritidsstuga eller -lÀgenhet samt motsvarande semesterstÀlle som Àgs av arbetsgivaren eller som av denna har hyrts för hela personalen frÄn en utomstÄende part utgör skattefri rekreationsverksamhet, om hela personalen har likvÀrdig tillgÄng till denna möjlighet för semesterfirande. Om anvÀndningen av semesterstÀllet grundar sig pÄ ett bokningssystem, ska bokningen kunna göras sÄ att hela personalen har en faktisk möjlighet att anvÀnda förmÄnen (se ocksÄ ovan punkt 3.1.1.2).

Arbetsgivaren understöder eventuellt personalens möjligheter till semesterfirande till exempel genom att med en tjÀnsteleverantör som hyr ut semesterlÀgenheter ingÄ ett avtal enligt vilket flera semesterlÀgenheter i den aktuella tjÀnsteleverantörens utbud stÄr till arbetstagarenas förfogande. För att förmÄnen ska vara skattefri förutsÀtter i sÄdana fall, förutom att den Àr sedvanlig och skÀlig, att det Àr frÄga om alternativ som arbetsgivaren valt ut pÄ förhand och att dessa inte varierar beroende pÄ arbetstagare.

En förmÄn kan vara skattefri, Àven om arbetstagaren kan vÀlja tidpunkt för semesterfirandet och en mer exakt placering för detta bland de av arbetsgivaren valda alternativen. Arbetstagaren fÄr ingen skattepliktig förmÄn, Àven om rÀtten att anvÀnda de aktuella semesterbostÀderna lottas ut bland personalen. Om till exempel minst tvÄ arbetstagare önskar fira semester vid samma tidpunkt pÄ ett visst semesterstÀlle som arbetsgivaren slagit fast, kan rÀtten att anvÀnda det aktuella stÀllet för semesterfirande avgöras genom lottdragning.

Om en arbetstagare fÄr vÀlja vilken som helst möjlighet för semesterfirande bland en viss tjÀnsteleverantörs utbud, Àr förmÄnen skattepliktig för hen. Denna typ av förmÄn kan likstÀllas med ersÀttning av levnadskostnader och kan av denna anledning inte betraktas som en sedvanlig personalförmÄn.

Med tanke pÄ skattefriheten för den förmÄn som semesterstÀllet ger upphov till har det ingen betydelse huruvida semesterdestinationen finns i Finland eller i utlandet, om arbetsgivarens kostnader för förmÄnen Àr skÀliga. Arbetstagaren mÄste dock sjÀlv betala mÄltids- och levnadskostnaderna under resan samt Àven resorna till och frÄn semesterstÀllet.

Om en arbetsgivare betalar ersÀttningar för semesterfirande som en arbetstagare ordnat sjÀlv i exempelvis en semesterlÀgenhet eller ett pensionat, betraktas ersÀttningarna i allmÀnhet som lön. En ersÀttning utgör lön Àven i det fall att arbetsgivaren stÄtt för kostnaderna för resor till de ovan nÀmnda stÀllena eller andra semesterstÀllen samt för mÄltidskostnader eller andra kostnader som vistelsen gett upphov till.

3.5.2.8 Tyky- eller tyhy-dagar

Med tyky- eller tyhy-dag avses i allmÀnhet en rekreationsdag som arbetsgivaren ordnar för hela personalen. Under dagen ordnas olika aktiviteter i syfte att upprÀtthÄlla och frÀmja arbetstagarnas arbetsförmÄga, gruppanda eller hÀlsa. Programmet kan innehÄlla motions- eller kulturverksamhet, men ocksÄ annat program som kan betraktas som rekreationsverksamhet, till exempel förelÀsningar eller olika grupparbeten eller -spel. I samband med ledda tÀvlingsinspirerade uppgifter som ordnas av arbetsgivaren kan ocksÄ vÀrdemÀssigt obetydliga (vÀrde högst 100 euro) föremÄlspriser ges till arbetstagarna.

Denna typ av verksamhet för hela personalen Àr skattefri rekreationsverksamhet, om den i frÄga om kostnader och organiseringsfrekvensen Àr sedvanlig och skÀlig. Den benÀmning som anvÀnds för dagen har ingen betydelse i bedömningen av huruvida det Àr frÄga om skattefri rekreationsverksamhet som avses i lagen.

3.5.2.9 Fester

Som sedvanlig rekreationsverksamhet betraktas ocksÄ jul-, boksluts- eller sommarfester samt andra motsvarande sedvanliga fester, om de i frÄga om kostnader och organiseringsfrekvens kan betraktas som sedvanliga och skÀliga. En arbetsgivare kan ocksÄ mot en reserÀkning betala kostnader för resor frÄn evenemangsplatsen till hemmet, om evenemanget ordnas pÄ nÄgot annat stÀlle Àn den egentliga arbetsplatsen.

3.5.3 Kostnadernas skÀlighet

Kostnaderna för rekreations- och hobbyverksamheten mÄste vara skÀliga för att förmÄnen ska kunna betraktas som en skattefri personalförmÄn. SkÀligheten av den frivilliga motions- och rekreationsverksamheten bedöms separat frÄn den övriga rekreations- och hobbyverksamhet som ordnas av arbetsgivaren (se nedan punkt 3.6).

MÄnga olika former av rekreations- och hobbyverksamhet kan ordnas. FörmÄnerna kan vara sporadiska (till exempel rekreationsdagar) eller regelbundet Äterkommande förmÄner (till exempel en massör som besöker arbetsplatsen en gÄng per mÄnad). I dessa fall kan ocksÄ kostnaderna pÄ ÄrsnivÄ variera beroende pÄ formen av rekreationsverksamheten.

Vid en bedömning av skÀligheten av tjÀnster, lokaler och anordningar som en arbetsgivare skaffat för rekreations- och hobbyverksamhet har den arbetstagarspecifika Ärskostnaden för dessa betydelse (Ärliga totala kostnader dividerat med antalet arbetstagare). Om de totala kostnaderna för att ordna rekreations- och hobbyverksamhet inte enligt denna berÀkning Àr oskÀliga pÄ ÄrsnivÄ, har beloppet av kostnaderna som hÀnför sig till en enskild arbetstagare ingen betydelse vid bedömningen av skÀligheten.

Även arbetstagarna kan ibland betala en del av kostnaderna för en förmĂ„n de fĂ„tt. Det vĂ€sentliga vid en bedömning av skĂ€ligheten av en förmĂ„ns penningvĂ€rde Ă€r omfattningen av den förmĂ„n som fĂ„tts av arbetsgivaren.

Exempel 12: En arbetsgivare erbjuder hela sin personal möjligheten att en gÄng per Är fira en veckas understödd semester i en lyxvilla som arbetsgivaren hyrt. Arbetstagaren deltar ocksÄ i kostnaderna för semestern. Veckohyran för semesterstÀllet Àr 2 000 euro. Den förmÄn som arbetstagaren fÄr kan betraktas som skÀlig, om arbetsgivaren endast betalar nÄgra hundra euro av kostnaderna.

3.6 Frivillig motions- och kulturverksamhet

3.6.1 Begreppet frivillig

Som skattefri rekreations- och hobbyverksamhet som ordnas av arbetsgivaren betraktas ocksÄ Ärliga förmÄner till högst 400 euro för sÄdan frivillig motions- och kulturverksamhet som arbetsgivaren erbjuder arbetstagaren (69 § 5 mom. i ISkL). FörmÄnen ska erbjudas för hela personalen och fÄr endast anvÀndas av en arbetstagare.

Med en arbetstagares frivilliga verksamhet avses att arbetstagaren sjÀlv vid valda tidpunkter kan utöva hobbyer och vÀlja stÀllet för och formen av dessa bland flera olika alternativ. Utöver frivillig motions- och kulturverksamhet kan arbetsgivaren ocksÄ ordna gemenskaplig, sedvanlig och skÀlig rekreations- och hobbyverksamhet för sina arbetstagare (69 § 1 mom. 4 punkten i ISkL). FörutsÀttningarna för skattefrihet för gemenskaplig verksamhet som ordnas av arbetsgivaren behandlas ovan i punkt 3.5.1.

Exempel 13: En arbetsgivare ger till sina arbetstagare vĂ€rdesedlar som kan anvĂ€ndas för att utöva mĂ„nga olika grenar pĂ„ mĂ„nga olika motionsstĂ€llen. Arbetstagaren kan utöva den motionsform hen vĂ€ljer vid vald tidpunkt och pĂ„ valt stĂ€lle. Det Ă€r frĂ„ga om frivillig motion. 

FörutsÀttningen för att en förmÄn som gÀller frivillig motions- och kulturverksamhet ska vara skattefri Àr att förmÄnen stÄr till hela personalens förfogande kollektivt. Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

3.6.2 Ordnande av en förmÄn

Frivillig kultur- och motionsverksamhet Àr skattefri, om den har erbjudits av arbetsgivaren. En förmÄn har erbjudits av arbetsgivaren i det fall att arbetsgivaren har ordnat förmÄnen sÄ att den stÄr till förfogande för arbetstagarna, med andra ord ingÄtt ett avtal med en tjÀnsteleverantör om anvÀndning av ett visst betalmedel eller alternativt att arbetsgivaren betalar kostnaderna för en förmÄn direkt till den som erbjuder eller förmedlar verksamheten.

Frivillig motions- och kulturverksamhet kan erbjudas genom att anvĂ€nda ett sĂ„ kallat riktat betalmedel. Med ett riktat betalmedel avses ett betalmedel vars anvĂ€ndning har begrĂ€nsats till enbart pĂ„ förhand bestĂ€mda anvĂ€ndningsĂ€ndamĂ„l. AnvĂ€ndning av riktade betalmedel för köp av personalförmĂ„ner behandlas i Skatteförvaltningens anvisning Köp av natura- och personalförmĂ„ner med riktade betalmedel. Ett riktat betalmedel ska uppfylla de förutsĂ€ttningar som tas upp i anvisningen för att en förmĂ„n som gĂ€ller frivillig motions- och kulturverksamhet och som erbjudits pĂ„ detta sĂ€tt ska kunna vara en skattefri förmĂ„n.

FörmÄnen omfattar ocksÄ biljetter som marknadsförs av olika tjÀnsteleverantörer i det fall att de berÀttigar endast till motions- och kulturevenemang som avses i bestÀmmelsen. Dessa omfattar parter som förmedlar biljetter till exempelvis konserter och idrottstÀvlingar. Om man som betalmedel anvÀnder en sedel eller nÄgot annat motsvarande betalsystem, fÄr man dock inte anvÀnda dessa för att skaffa seriebiljetter vars anvÀndare senare inte kan identifieras (se nedan punkt 3.6.3). Med ett betalmedel kan man sÄledes endast köpa enstaka tjÀnster eller personliga seriebiljetter.

Ett förfarande dĂ€r arbetsgivaren direkt eller indirekt betalar ut pengar till en arbetstagare mot kvitton pĂ„ arbetstagarens hobbyverksamhet Ă€r inte verksamet som arbetsgivaren erbjuder. En prestation som betalats i pengar Ă€r skattepliktig löneinkomst.  

3.6.3 En förmÄn stÄr endast till en arbetstagares förfogande

En förmÄn i form av frivillig motions- och kulturverksamhet Àr avsedd endast för arbetstagarens personliga bruk. Av denna anledning ska de biljetter, sedlar eller andra betalsystem som ger rÀtt att anvÀnda en förmÄn vara personliga (69 § 5 mom. i ISkL).

Om förmÄnen kan anvÀndas av exempelvis familjemedlemmar, Àr dess vÀrde till fullt belopp arbetstagarens lön. LikasÄ betraktas en förmÄn som skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren, om arbetsgivaren överlÄter namnlösa betalmedel till arbetstagaren sÄ att arbetstagaren inte kan identifieras pÄ basis av dessa. Riktade betalmedels personliga karaktÀr behandlas mer ingÄende i Skatteförvaltningens anvisning Köp av natura- och personalförmÄner med riktade betalmedel.

3.6.4 Sedvanlig motion

Med motion avses i denna anvisning en persons fysiska aktivitet vars syfte vanligtvis Àr att höja kondition eller upprÀtthÄlla eller förbÀttra arbetstagarens fysiska vÀlbefinnande och hÀlsa. Man kan utöva motion i flera olika former. Olika slags motion med en handledare kan ordnas ocksÄ med hjÀlp av en distansförbindelse. Sedvanlig motion omfattar alla slags individuella grenar som förutsÀtter fysisk aktivitet av personen sjÀlv samt olika slags gruppmotionsformer oberoende av hurdana redskap grenen förutsÀtter eller om motionsformen utövas exempelvis tillsammans eller med hjÀlp av djur.

Frivillig motionsverksamhet kan ocksÄ innefatta hyrning av motionsutrustning i det fall att hyrningen Àr nÀra förknippad med den aktuella motionsprestationen. Det vÀsentliga Àr att det Àr frÄga om arbetstagarens egen motion.

Exempel 14:  En arbetstagare köper ett endagsliftkort för utförsĂ„kning i en slalombacke. I samband med detta hyr arbetstagaren slalomskidor som hen tĂ€nker anvĂ€nda den dagen. Det Ă€r frĂ„ga om arbetstagarens egen aktiva motion, och hyrning av slalomskidor har fast anknytning till denna. Den helhet som utgörs av liftkortet och skidhyran rĂ€knas som frivillig motionsverksamhet.  

Motionsverksamhet omfattar idrottssÀllskapens motionsavgifter, om avgiften berÀttigar till anvÀndning av sÀllskapets motionstjÀnst. SÄdana avgifter Àr till exempel golfklubbarnas medlemsavgifter eller skötselvederlag för golfaktier, om de berÀttigar till spel. De medlemsavgifter samt anslutnings- och understödsmedlemsavgift som uppbÀrs av idrottssÀllskap och som inte direkt berÀttigar till utnyttjande av motionstjÀnster, Àr levnadskostnader som inte kan ersÀttas skattefritt och sÄledes inte heller betalas med ett riktat betalmedel.

En förmÄn som gÀller frivillig motionsverksamhet Àr avsedd för att stödja arbetstagarens egen motion. DÀrför kan förmÄnen inte anvÀndas till sÄdana hobbyer eller tjÀnster i vilka det inte direkt Àr frÄga om arbetstagarens motion (exempelvis att enbart lÄta utarbeta ett gymprogram) eller i vilka det Àr frÄga om nÄgon annan parts Àn arbetstagarens egen aktiva motion (exempelvis babyns simavgift i babysimmet).

Olika slags tjÀnster eller grenar som erbjuder natur- eller andra upplevelser, rekreation, allmÀnt vÀlbefinnande, livskunskaper e.d. till arbetstagaren Àr inte motion som avses i bestÀmmelsen. Sedeln för frivillig motionsverksamhet eller annat betalningssystem kan inte anvÀndas för betalning av kostnader för utövande av sÄdana tjÀnster eller grenar. En arbetsgivare kan dock ordna denna typ av verksamhet pÄ nÄgot annat sÀtt som Àr skattefritt för arbetstagarna (exempelvis massage tas upp ovan i punkt 3.5.2.6 och fysioterapi ovan i punkt 3.2.5.6).

3.6.5 Sedvanlig kulturverksamhet

Med sedvanlig kulturverksamhet avses besök pÄ museer, teatrar, opera, biografer, konserter, konstutstÀllningar eller andra motsvarande evenemang eller tillstÀllningar med anknytning till olika konstomrÄden (69 § 5 mom. i ISkL). Som ett motsvarande evenemang eller en motsvarande tillstÀllning med anknytning till olika konstomrÄden betraktas evenemang och tillstÀllningar som anknyter till exempelvis film-, litteratur-, bild-, formgivnings-, scen-, bygg-, musik-, foto- och cirkuskonst.

Vid en bedömning av skattefri kulturverksamhet beaktas det huvudsakliga syftet med tillstÀllningen och dess karaktÀr, med andra ord varför ett evenemang eller en tillstÀllning har ordnats. Till exempel mÀssbesök omfattas inte av skattefrihet pÄ grund av att dessa huvudsakligen ordnas i kommersiellt syfte. Kulturverksamhet omfattar ocksÄ besök till vetenskapscentra och idrottsevenemang (69 § 5 mom. i ISkL).

Konserter Àr i regel skattefri kulturverksamhet. Konserter som ordnas pÄ restauranger, nattklubbar eller dansbanor omfattas dock inte av tillÀmpningsomrÄdet för frivillig skattefri kulturverksamhet, Àven om en musiker eller orkester upptrÀder under tillstÀllningen, eftersom det huvudsakliga syftet med dessa inte Àr att lyssna pÄ musik. Deltagande i logdans Àr dock sÄdan sedvanlig motionsverksamhet som avses ovan i punkt 3.5.2 eftersom det huvudsakliga syftet med logdanser kan anses vara utövande av egen aktiv motion (dans).

Skattefri, frivillig kulturverksamhet omfattar inte mat- och dryckeskultur, till exempel kockkurser eller vinprovningar, pÄ grund av att dessa tillstÀllningar inte betraktas som tillstÀllningar med anknytning till ett konstomrÄde pÄ det sÀtt som förutsÀtts i bestÀmmelsen. Av samma anledning hör inte heller besök till nöjesparker till skattefri, frivillig kulturverksamhet.

Kulturverksamhet omfattar ocksÄ deltagande i handledda, aktivitetsbaserade konstkurser (69 § 5 mom. i ISkL). Dessa omfattar till exempel kurser i film-, litteratur-, bild-, formgivnings-, scen-, bygg-, musik-, dans-, fotografi- och cirkuskonst. De ovan nÀmnda konstkurserna omfattas av skattefrihet, om verksamheten Àr handledd verksamhet av workshopkaraktÀr och utgÄngspunkten Àr att man sjÀlv skapar nÄgot. Anskaffning av material för dessa kurser omfattas dock inte av skattefrihet.

Konstkurser som resulterar i en examen eller som kan anvÀndas som en del av examen hör inte till skattefri frivillig kulturverksamhet. Inte heller sprÄkutbildning hör till skattefri, frivillig kulturverksamhet. SprÄkutbildning som primÀrt har getts i arbetsgivarens intresse och i syfte att upprÀtthÄlla och utveckla yrkeskunskaperna kan dock vara skattefri för en arbetstagare, Àven om den inte betraktas som frivillig kulturverksamhet (mer ingÄende information om detta finns i Skatteförvaltningens anvisning Beskattning av utbildning som bekostas av arbetsgivaren). Dessutom kan arbetsgivaren i form av kollektiv rekreationsverksamhet ordna till exempel en sprÄkkurs genom en personalklubb (se ovan punkt 3.5).

Skattefriheten omfattar intrÀdesavgift och ocksÄ en eventuell expeditionsavgift för biljetterna till de ovan nÀmnda evenemangen och tillstÀllningarna. Anskaffning av varor, till exempel böcker, och hyrning av varor, till exempel videofilmer, omfattas inte av skattefrihet pÄ grund av att de inte kan betraktas som evenemang eller tillstÀllningar som avses i 69 § 5 mom. i ISkL.

Om man för att fÄ kulturtjÀnster kan anvÀnda en seriebiljett som till exempel teatrar och biografer allmÀnt tillhandahÄller, ska arbetsgivaren se till att endast personliga biljetter stÄr till arbetstagarens förfogande, och att arbetstagarens identitet kan faststÀllas nÀr dessa anvÀnds.

Utöver frivillig kulturverksamhet kan arbetsgivaren ocksÄ ordna gemensam, sedvanlig och skÀlig rekreations- och hobbyverksamhet för sina arbetstagare. Av denna anledning kan de ovan nÀmnda tillstÀllningarna som inte anses höra till arbetstagarens frivilliga kulturverksamhet utgöra skattefria personalförmÄner, om de ordnas som gemensamma tillstÀllningar av arbetsgivaren (se ovan punkt 3.5.2.2).

3.6.6 Kostnadernas skÀlighet

SkÀligheten av penningvÀrdet av en förmÄn som ges i form av frivillig kultur- och motionsverksamhet har faststÀllts i lagen. Det skattefria maximibeloppet av en förmÄn per arbetstagare Àr 400 euro per Är. I beloppet ingÄr bÄde den frivilliga motionsverksamheten och den frivilliga kulturverksamheten.

I lagen har det inte satts upp nÄgra grÀnser för hur det Ärliga beloppet pÄ 400 euro fördelas mellan motionsverksamheten och kulturverksamheten. Arbetsgivaren kan sÄledes besluta hur det totala beloppet ska fördelas mellan de olika tjÀnsterna eller vÀlja att anvÀnda förmÄnen endast för den ena av dessa verksamheter. OcksÄ arbetstagaren har rÀtt att pÄverka fördelningen, till exempel dÄ hen anvÀnder en kombinationsbiljett.

Maximibeloppet inkluderar alla tjÀnster som ingÄr i frivillig motions- och kulturverksamhet, oavsett betalningsform. Maximibeloppet gÀller sÄledes tjÀnster som skaffats med sÄvÀl sedlar som andra betalmedel samt tvÄpartsavtal som arbetsgivaren ingÄtt med en tjÀnsteleverantör och pÄ basis av vilka en arbetstagare sjÀlv kan vÀlja sÀttet och tidpunkten för kultur- och motionsaktiviteterna.

Om arbetsgivaren debiterar arbetstagaren för en del av förmÄnen, rÀknas inte löntagarens egen andel av betalningen med i det totala beloppet av kostnaderna. Arbetsgivaren ska för varje arbetstagare ordna en uppföljning av förmÄnerna sÄ att det Ärliga vÀrdet av förmÄnerna och den ersÀttning som eventuellt debiterats arbetstagaren kan redas ut i efterhand.

En arbetstagare kan under ett kalenderÄr konsekutivt ha flera arbetsgivare eller ocksÄ kan hen samtidigt vara i exempelvis tvÄ arbetsgivares tjÀnst. Om inte arbetsgivarna hör till samma koncern, kan de i praktiken inte heller följa upp vÀrdet av förmÄnerna som andra arbetsgivare har gett. I arbetstagarens inkomstbeskattning sammanrÀknas inte vÀrdet av förmÄnerna som hen har fÄtt av de olika arbetsgivarna i form av motions- och kulturverksamhet.

En förmÄn som har fÄtts frÄn ett bolag inom samma koncern som arbetsgivaren har i allmÀnhet ansetts vara en personalförmÄn som fÄs av arbetsgivaren (se ovan punkt 2.2). Av denna anledning finns det skÀl att vid tillÀmpning av maximibeloppet pÄ 400 euro rÀkna samman vÀrdet av förmÄnerna som en arbetstagare fÄtt frÄn olika koncernbolag, om arbetstagaren under ett skatteÄr samtidigt arbetar hos flera bolag som hör till samma koncern.

Om en löntagare under kalenderÄret verkligen gÄr över frÄn en arbetsgivare till en annan inom samma koncern, sammanrÀknas dock inte vÀrdet av förmÄnerna som arbetstagaren i form av frivillig kultur- och motionsverksamhet fÄtt frÄn olika arbetsgivare. I beskattningen kan man ingripa i konstgjorda övergÄngar frÄn en arbetsgivare till en annan inom samma koncern om de har gjorts för att fÄ större skattefria förmÄner, och som arbetstagarens skattefria förmÄn i form av frivillig kultur- och motionsverksamhet godkÀnna ett vÀrde pÄ högst 400 euro per kalenderÄr.

SkÀligheten av nÄgon annan kollektiv förmÄn i form av rekreations- och hobbyverksamhet som ordnats av arbetsgivaren (se ovan punkt 3.5) bedöms separat frÄn frivillig motions- och kulturverksamhet. Till exempel kostnader för gemensamma motionsdagar pÄ arbetsplatsen behöver sÄledes inte tas i beaktande vid berÀkningen av det totala vÀrdet av frivillig verksamhet.

Exempel 15: En konditionssal i arbetsgivarens utrymmen stĂ„r till förfogande för hela personalen hos arbetsgivaren, och denna fĂ„r anvĂ€ndas för gemensam motion. Kostnaderna för motionen som utövas i konditionssalen behöver inte inkluderas i maximibeloppet pĂ„ 400 euro för frivillig motions- och kulturverksamhet. Arbetsgivaren kan dessutom skattefritt ge sina arbetstagare, motions- eller kultursedlar till ett vĂ€rde av 400 euro per Ă„r och arbetstagare, om hen sĂ„ önskar.

Om arbetsgivaren erbjuder arbetstagaren frivillig motions- och kulturverksamhet till ett vĂ€rde som överskrider 400 euro, anses endast den överskridande delen utgöra arbetstagarens skattepliktiga löneinkomst (se ocksĂ„ nedan punkt 5). 

Exempel 16: En arbetsgivare har direkt med ett motionscenter ingĂ„tt ett avtal om en möjlighet till frivilligt motionsutövande för sina arbetstagare. Varje arbetstagare kan vid den tidpunkt hen vĂ€ljer anvĂ€nda önskade tjĂ€nster för frivilligt motionsutövande i idrottscentret till ett vĂ€rde av sammanlagt 400 euro per Ă„r, och pĂ„ detta belopp skickar idrottscentret en faktura direkt till arbetsgivaren. Utöver detta kan arbetsgivaren inte skattefritt ge sina arbetstagare motions- eller kultursedlar eller nĂ„gon annan förmĂ„n i form av frivillig motions- eller kulturverksamhet. Utöver förmĂ„nen kan hen dock skattefritt ordna gemensam rekreations- och hobbyverksamhet för sina arbetstagare enligt förutsĂ€ttningarna som tas upp ovan i punkt 3.5. 

3.7 Gemensam transport

Gemensam transport som arbetsgivaren ordnrs för resor mellan bostaden och arbetsplatsen Àr en skattefri förmÄn för arbetstagaren, om transporten kan anvÀndas av hela personalen (69 § 1 mom. 5 punkten). Den kollektivitet som Àr en förutsÀttning för att en förmÄn ska vara skattefri behandlas separat ovan i punkt 3.1.1.

Med gemensam transport avses regelbunden transport, sÄsom busstransport, som pÄ förhand har ordnats av arbetsgivaren pÄ basis av exempelvis ett transportavtal. NÄgon minimigrÀns har inte satts upp för antalet passagerare. Om antalet personer som ska transporteras Àr obetydligt eller om man blir tvungen att ordna transport till olika stÀllen, kan ocksÄ transport som arbetsgivaren ordnar med personbil betraktas som gemensam transport. Skattepliktigheten för en gemensam transport pÄverkas inte av vilken tid pÄ dygnet resan görs.

OcksÄ en taxitransport som ordnas av arbetsgivaren kan betraktas som en skattefri gemensam transport enligt följande förutsÀttningar:

  • Transporten Ă€r regelbunden och anknyter till arbetstagarnas exceptionella arbetsförhĂ„llanden, till exempel arbetstagare som arbetar i nattskift.
  • Arbetsgivaren har pĂ„ förhand kommit överens om transporten med taxiföretagare.
  • Arbetsgivaren betalar transporterna direkt till taxibilisterna eller ocksĂ„ betalar arbetstagarna kostnaderna med ett taxikort.
  • Transporten stĂ„r till alla arbetstagares förfogande.

Om alla ovan nÀmnda förutsÀttningar uppfylls, Àr Àven en transport som ordnas för en enda person skattefri.

Som betalmedel kan företaget anvÀnda ett taxikort, ett engÄngskort eller nÄgot motsvarande betalmedel. En skattefri gemensam transport kan betalas med detta kort, om det av verifikaten (verifikat frÄn taxin och rÀkning frÄn kreditbolag) framgÄr datum, klockslag, den körda strÀckan och syftet med resan (gemensam transport).

Om arbetsgivaren kommer överens om att en löntagare antingen med sin egen bil eller tjÀnstebil transporterar andra löntagare till den egentliga arbetsplatsen, utgör kilometerersÀttningen som utbetalas till hen lön och den körda strÀckan en privat körning för innehavaren av tjÀnstebilen. Den utbetalda kilometerersÀttningen Àr dock inte lön till den del den grundar sig pÄ extra kilometer som pÄ arbetsgivarens order görs nÀr löntagaren avviker frÄn den sedvanliga rutten. Till denna del Àr resan löntagarens arbetsresa. För övriga löntagare uppstÄr ingen skattepliktig förmÄn, om den gemensamma transporten stÄr till alla arbetstagares förfogande.

Om en arbetstagare anvÀnder en tjÀnstebil eller sin egen bil för att köra strÀckan mellan bostaden och den egentliga arbetsplatsen Àr det inte frÄga om en gemensam transport, utan förmÄnen eller ersÀttningen som erhÄllits p.g.a resan utgör skattepliktig inkomst för arbetstagaren.

3.8 FörmÄner som stÄr utanför begreppet inkomst

Som obetydliga förmÄner som i beskattnings- och rÀttspraxisen betraktas som skattefria och stÄr utanför tillÀmpningsomrÄdet för 29 § i ISkL har man i allmÀnhet ansett vara möjligheten att parkera bilen i arbetsgivares lokaler pÄ arbetsplatsen. Inte heller el som enbart anvÀnds för att vÀrma upp bilen pÄ arbetsplatsen Àr en skattepliktig förmÄn. Laddning av en elbil pÄ arbetsplatsen utgör dÀremot en skattepliktig förmÄn för arbetstagaren. I rÀttspraxisen har man ocksÄ som en obetydlig förmÄn betraktat en flygreseförmÄn frÄn Försvarsmakten. Högsta förvaltningsdomstolens avgörande gÀllande denna frÄga, HFD 2016:139 behandlas nedan i punkt 4.2.

Sedvanliga medlemsnivÄförmÄner som inom ramen för stamkundsprogram ges till personer som reser mycket och för vilka bonuspoÀng inte anvÀnds, till exempel egen incheckning, snabbare genomgÄng vid en sÀkerhetskontroll (fast track), ett lungt vÀntrum (lounge) eller möjlighet att ta med extra bagage, utgör skattefria förmÄner, Àven om dessa erhÄllits med bonuspoÀng frÄn arbetsresor. Mer ingÄende information om detta finns i Skatteförvaltningens anvisning Bonus i beskattningen.

4 Individuella skattefria personalförmÄner

4.1 Begreppet individuell

I 69 § 2–4 mom. finns föreskrifter om skattefriheten för personalförmĂ„ner som ocksĂ„ dĂ„ de ges individuellt till arbetstagare Ă€r skattefria. Med individuell personalförmĂ„n avses i detta sammanhang att förutsĂ€ttningen för dessa förmĂ„ners skattefrihet inte Ă€r att förmĂ„ner erbjuds för hela personalen eller personer som pensionerat sig frĂ„n arbetsgivarens tjĂ€nst (jĂ€mför kollektiva förmĂ„ner ovan i punkt 3.1.1).

4.2 Fri- eller rabattbiljett för trafikidkares arbetstagare

En gratis eller rabatterad resebiljett frÄn arbetsgivaren Àr en skattefri förmÄn för anstÀllda hos en trafikidkare eller för personer som pensionerat sig frÄn dennas tjÀnst. FörmÄnen ska vara sedvanlig och skÀlig inom branschen (69 § 2 mom. i ISkL). FörmÄnen kan i skÀlig omfattning ocksÄ stÄ till familjemedlemmarnas förfogande.

Till skillnad frÄn andra personalförmÄner avgörs förmÄnens skÀlighet och sedvanlighet enligt bransch och trafikform. Som skattefria har man betraktat rese- eller platsbiljetter i tÄgtrafik (HFD 1966 II 551) samt ett trafikverks Ärsbiljett för buss- och spÄrvagnstrafik (HFD 1981 II 603). I frÄga om fartygstrafik ansÄg högsta förvaltningsdomstolen sex gratis rese- och hyttbiljetter per Är för en tur och returresa mellan Finland och Sverige vara skattefria (HFD 1988 B 586). Resebiljetter i flygtrafik Àr bÄde i inrikes- och utrikestrafiken skattefria oavsett platsreservationsrÀtten.

Skattefriheten gÀller inte nÄgra andra branscher Àn trafikidkare. Till trafikbranschen rÀknas bland annat jÀrnvÀgs-, buss-, flyg- och fartygstrafik. Till exempel en resebyrÄ Àr inte en trafikidkare (HFD 30.9.1991 liggare 3387). Skattefrihet tillÀmpas inte pÄ personalen hos andra företag i ett koncernförhÄllande, om inte mottagaren Àr i trafikidkarens tjÀnst (HFD 1995 liggare 802).

En av Försvarsmakten erhÄllen flygreseförmÄn som anvÀnds om det finns plats i ett fraktflygplan som utför en transportuppgift, har i rÀttspraxis jÀmstÀllts med en förmÄn som avses i 69 § 2 mom. ISkL trots att paragrafen inte innehÄller nÄgra uttryckliga föreskrifter om den. En flygreseförmÄn betraktades som en sÄdan frÄn arbetsgivaren erhÄllen sedvanlig och obetydlig socialförmÄn som inte utgör skattepliktig inkomst som avses i 29 § 1 mom. i inkomstskattelagen (HFD 2016:139). Avgörandet Àr ett specialfall.

4.3 VĂ„rd av sjukt barn

En arbetstagare har rÀtt att tillfÀlligt stanna hemma för att sköta ett sjukt barn hemma (sÄ kallad frivillig vÄrdledighet). I en tvingande bestÀmmelse i arbetsavtalslagen (AAL) föreskrivs att om en arbetstagares barn eller nÄgot annat i hans eller hennes hushÄll varaktigt boende barn som inte har fyllt tio Är plötsligt insjuknar, har arbetstagaren rÀtt till tillfÀllig vÄrdledighet under högst fyra arbetsdagar Ät gÄngen för att ordna vÄrd eller för att vÄrda barnet (4 kap. 6 § 1 mom. i AAL). Samma rÀtt Ätnjuts ocksÄ av en förÀlder som inte bor i samma hushÄll som barnet.

OcksÄ sjöarbetsavtalslagen innehÄller en bestÀmmelse om tillfÀllig vÄrdledighet som svarar mot bestÀmmelsen i arbetsavtalslagen (756/2011, SAAL, 5 kap. 7 §). Dessutom tillÀmpas bestÀmmelserna om familjeledighet i arbetsavtalslagen Àven pÄ tjÀnsteinnehavare i ett tjÀnsteförhÄllande enligt en hÀnvisningsbestÀmmelse (6 kap. 29 §) i lagen om kommunala tjÀnsteinnehavare (304/2003). De statliga tjÀnstemÀnnens rÀtt till familjeledighet avgörs enligt bestÀmmelserna i kollektivavtalslagen.

Den tillfÀlliga vÄrdledighet som föreskrivs i lagen Àr i princip utan lön. I kollektivavtalen har man dock ofta kommit överens om att en arbetstagare enligt vissa förutsÀttningar har rÀtt till tillfÀllig vÄrdledighet med fullstÀndiga löneförmÄner. FörutsÀttningarna för en tillfÀllig vÄrdledighet med lön som avtalats i kollektivavtal kan avvika frÄn förutsÀttningarna för tillfÀllig vÄrdledighet utan lön som avses i arbetsavtalslagen. Om en arbetstagares frÄnvaro pÄ grund av ett barns sjukdom inte uppfyller de avtalade förutsÀttningarna i ett kollektivavtal, grundar sig rÀttigheten till tillfÀllig vÄrdledighet pÄ lagen, och i princip utbetalas i dessa fall ingen lön för frÄnvarotiden. Det Àr dock möjligt att man i ett arbetsavtal eller pÄ annat sÀtt lokalt kommit överens om att tillfÀllig vÄrdledighet med lön kan tas ut av en arbetstagare.

Om en arbetstagares barn insjuknar, Àr det möjligt att arbetsgivaren ordnar en utomstÄende skötare för barnet sÄ att barnets förÀlder kan vÀlja att sköta sina arbetsuppgifter i stÀllet för att ta ut en tillfÀllig vÄrdledighet. Utgifter för vÄrd av ett barn Àr i princip arbetstagarens levnadskostnader som i det fall att de ersÀtts av arbetsgivaren i princip Àr arbetstagarens lön. TillfÀllig vÄrd som av arbetsgivaren ordnas för ett sjukt barn utgör dock inte skattepliktig lön under den tid som arbetstagaren skulle ha rÀtt till vÄrdledighet med fulla löneförmÄner, Med tillfÀllig vÄrd avses en vÄrdperiod pÄ högst fyra dagar pÄ grund av samma sjukdomsfall. Med tanke pÄ skattefriheten har det ingen betydelse Àven om vÄrdförmÄnen ges endast till vissa arbetstagare, till exempel nyckelpersoner.

För att vÄrdförmÄnen ska vara skattefri krÀvs det att vÄrden av ett sjukt barn har ordnats av arbetsgivaren, med andra ord ingÄr arbetsgivaren med den part som sköter barnet ett avtal och utbetalar lön till denna. Om arbetsgivaren ersÀtter arbetstagaren för arvodet till en skötare som denna sjÀlv har ordnat utgör dessa betalningar lön för arbetstagaren.

Om en arbetsgivare pÄ grund av samma sjukdomsfall ordnar vÄrd för ett barn under en lÀngre period Àn den ovan nÀmnda, utgör de kostnader som den överskridande tiden ger upphov till arbetstagarens lön, dvs. till denna del Àr det frÄga om en skattepliktig förmÄn. Som samma sjukdomsfall betraktas en eller flera akuta sjukdomar som ett barn drabbas av samtidigt.

Enligt bestÀmmelsen Àr en vÄrdledighet skattefri under den tid dÄ arbetstagaren hade haft rÀtt till vÄrdledighet med fulla löneförmÄner. Av denna anledning Àr ordnandet av vÄrd för ett sjukt barn inte en skattefri förmÄn, om en arbetstagare trots den ordnade vÄrden anvÀnder sin rÀtt till tillfÀllig vÄrdledighet.

4.4 Privat bruk av telekommunikationsförbindelse

4.4.1 Telekommunikationsförbindelse som ordnas av arbetsgivaren

Arbetstagarens privatbruk av en telekommunikationsförbindelse som arbetsgivaren ordnat för yrkesmÀssigt bruk Àr en skattefri förmÄn (69 § 4 mom. i ISkL). BestÀmmelsen om skattefrihet gÀller bÄde telekommunikationsförbindelser till fast pris och förbindelser som debiteras enligt anvÀndning. Förbindelsen kan finnas i en hemdator, en datorplatta eller en mobiltelefon.

BestÀmmelsen om skattefrihet gÀller endast en telekommunikationsförbindelse som ordnats och skaffats av arbetsgivaren. Arbetsgivaren ordnar telekommunikationsförbindelsen genom att ingÄ ett avtal med en part som levererar förbindelsen och betalar avgifterna för förbindelsen direkt till parten som levererar förbindelsen.

Endast anvÀndningen av telekommunikationsförbindelsen ger upphov till en skattefri personalförmÄn. Den pÄ arbetsgivarens bekostnad, i arbetstagarens hem utförda installationen av telekommunikationsförbindelsen eller installationen av de för förbindelsen nödvÀndiga anordningarna i arbetstagararens hem (t.ex. installation av en telekommunikationskabel) utgör inte en skattefri personalförmÄn.

SkattefrihetsbestÀmmelsen krÀver att telekommunikationsförbindelsen ordnas för arbetstagarens arbetsuppgifter. Det Àr inte frÄga om en telekommunikationsförbindelse som ordnas för arbetsanvÀndning nÀr arbetsgivaren bekostar ett kanalpaket eller nÄgon annan motsvarande underhÄllningsapplikation, Àven om priset pÄ applikationen Àven inkluderar en internet-förbindelse. DÀrmed Àr ett underhÄllningspaket som bekostas av arbetsgivaren en skattepliktig förmÄn för löntagaren. FörmÄnen Àr dock inte skattepliktig, om den inte ger upphov till extra kostnader för arbetsgivaren.

Skattefriheten av en förmÄn som uppstÄr genom privat anvÀndning av en telekommunikationsförbindelse förutsÀtter inte att telekommunikationsförbindelsen ordnats kollektivt för hela personalen. NÀr förutsÀttningarna uppfylls Àr förmÄnen skattefri, Àven om den ordnas enligt arbetsgivarens behov endast för en del av arbetstagarna. NÀr förutsÀttningarna uppfylls Àr förmÄnen skattefri Àven för personer som regelbundet fÄr endast mötesarvoden. Till exempel en internet-förbindelse som stÀllts till förfogande för en kommunal förtroendeman eller ett företags styrelseledamot kan vara en skattefri förmÄn, om den har ordnats för skötseln av fortroendemannauppgifterna.

4.4.2 Löntagarens egen telekommunikationsförbindelse

SkattefrihetsbestÀmmelsen kan inte tillÀmpas i en situation dÀr arbetsgivaren Àven ersÀtter kostnaderna för privat anvÀndning av en telekommunikationsförbindelse som löntagaren har skaffat. I detta fall utgör kostnaderna för andelen som Àr i privat anvÀndning lön pÄ vilken förskottsinnehÄllning ska verkstÀllas. PÄ motsvarande sÀtt ska en löntagare deklarera förmÄnen i sin skattedeklaration.

Om en arbetstagare sjÀlv har skaffat en telekommunikationsförbindelse som hen Àven anvÀnder för att sköta sina arbetsuppgifter, kan arbetsgivaren ersÀtta anvÀndarkostnaderna för den del som hÀnför sig till arbetet utan att verkstÀlla förskottsinnehÄllning (15 § i FörskUL). En situation av det hÀr slaget kan uppkomma till exempel om arbetsgivaren har Älagt löntagaren att skaffa en telekommunikationsförbindelse hem för att han eller hon ska kunna sköta övervaknings- och jouruppgifter hemifrÄn. Om det inte finns nÄgon annan utredning över fördelningen av kostnaderna kan hÀlften av kostnaderna för förbindelsen hÀnföras till det yrkesmÀssiga bruket.

Även om en arbetsgivare till löntagaren kan utbetala en ersĂ€ttning för den andel som hĂ€nför sig till arbetet av kostnaderna för en telekommunikationsförbindelse som skaffats av arbetstagaren, Ă€r denna ersĂ€ttning som betalas av arbetsgivaren inte skattefri i löntagarens beskattning. Löntagaren kan dock i sin egen skattedeklaration yrka pĂ„ att kostnaderna för arbetsanvĂ€ndningen ska dras av i form av en utgift för inkomstens förvĂ€rvande (95 § i ISkL). De avdrag för inkomstens förvĂ€rvande som pĂ„ tjĂ€nstens vĂ€gnar beviljas en skattskyldig frĂ„n löneinkomsten samt andra avdrag för inkomstens förvĂ€rvande frĂ„n förvĂ€rvsinkomsten behandlas nĂ€rmare i Skatteförvaltningens anvisning Kostnader för förvĂ€rv av inkomst vilka dras av frĂ„n förvĂ€rvsinkomsten.

5 Skattepliktiga förmÄner

5.1 FörmÄn i form av ett vederlag Àr skattepliktig

En förmÄn som i form av ett vederlag getts för ett utfört arbete Àr inte en skattefri personalförmÄn, eftersom syftet med denna Àr att ersÀtta en löneutbetalning. Det faktum att en förmÄn getts till bara en viss person eller vissa personer kan anses vara ett bevis pÄ förmÄnens karaktÀr av lön. KaraktÀren av lön kan ocksÄ pÄvisas genom att penninglönen sÀnks, och i stÀllet ges en personalförmÄn.

I princip Àr alla förmÄner som har ett vÀrde i pengar och som en arbetstagare fÄtt frÄn arbetsgivaren lön, Àven om dessa inte har avtalats eller betraktats som lön. LikasÄ Àr prestationer som utbetalas till en arbetstagare i pengar skattepliktiga, Àven om de ges i form av exempelvis en bemÀrkelsedagsgÄva. Ett undantag frÄn detta Àr förmÄner som föreskrivits som skattefria eller som i rÀtts- och beskattningspraxisen ansetts vara skattefria.

Om en personalförmÄn inte stÄtt till hela personalens förfogande, Àr den en skattepliktig förmÄn för dem som fÄtt den. Ett undantag frÄn kollektivitetskravet Àr de individuella personalförmÄner som behandlas ovan i punkt 4. OcksÄ en ersÀttning i pengar som ges i stÀllet för en personalförmÄn som avböjts av en arbetstagare utgör skattepliktig lön.

PersonalförmÄner som inte Àr sedvanliga och skÀliga utgör skattepliktiga förmÄner för mottagaren. I allmÀnhet bedömer man hur sedvanlig och skÀlig en förmÄn Àr utifrÄn kostnaderna som förmÄnerna ger upphov till för arbetsgivaren. Bedömningen behandlas nÀrmare i punkt 3.1.2 ovan. FrÄn fall till fall bedömer man hur sedvanlig och skÀlig en förmÄn Àr pÄ olika sÀtt, och av denna anledning bedöms alla förmÄner som enskilda förmÄner.

Om den lön som betalas till arbetstagarna dock Àr ovanligt lÄg och ett betydande antal olika skattefria förmÄner samtidigt stÄr till de anstÀlldas förfogande, kan vikt lÀggas vid det totala antalet förmÄner och deras vÀrde vid en bedömning av huruvida förmÄnerna de facto har getts för att ersÀtta löneutbetalning.

Till exempel följande typer av förmÄner Àr skattepliktiga:

  • En anvĂ€ndarrĂ€tt till en konditionssal eller en semesterstuga som endast ges till en del av arbetstagarna.
  • Hela personalen fĂ„r en bemĂ€rkelsedagsgĂ„va som gĂ„vomottagaren sjĂ€lv fĂ„tt vĂ€lja.
  • Avgifterna för en familjemedlems motions- eller kulturevenemang betalas med motions- och kultursedlar.
  • Personalen ges en högre Ă€n sedvanlig personalrabatt pĂ„ arbetsgivarens produkter.
  • Alla arbetstagare fĂ„r 100 euro i pengar pĂ„ arbetsgivarens bemĂ€rkelsedag.
  • En hemvĂ„rdstjĂ€nst som arbetsgivaren ordnat för eller ersatt till en arbetstagare, annan barnavĂ„rdstjĂ€nst Ă€n i 69 § 3 mom. i ISkL avsedd vĂ„rdtjĂ€nst eller utbildning för barn. Ett undantag för skattepliktigheten Ă€r ocksĂ„ bestĂ€mmelsen i 76 § 1 mom. 5 punkten i ISkL, enligt vilken arbetsgivarens ersĂ€ttning för sedvanlig privat tjĂ€nstepersonal och utbildning för barn under en utlandskommendering inte Ă€r skattepliktig inkomst.

5.2 Pass som bekostas av arbetsgivaren

Ett pass som bekostas av arbetsgivaren Àr skattepliktig lön, eftersom det Àr frÄga om ersÀttning av levnadskostnader oavsett hur ofta en person mÄste göra arbetsresor. Det Àr inte frÄga om en personalförmÄn, Àven om ett pass som skaffats i situationer som tas upp nedan Àven kan anvÀndas för privata resor.

Arbetsgivaren kan dock ersÀtta kostnaderna för anskaffningen av ett pass utan att verkstÀlla förskottsinnehÄllning, om:

  • Ett pass pĂ„ grund av visum som behövs för en arbetsresa finns hos ambassaden i den kommande arbetsstaten, och löntagaren under denna tid behöver passet Ă€ven för en annan utrikesresa. I detta fall kan arbetsgivaren skaffa en passdubblett oavsett om passet behövs för en arbets- eller privatresa.
  • Passet för flygpersonal under giltighetstiden blir fyllda av visum p.g.a. ett flertal arbetsresor.
  • Det Ă€r frĂ„ga om en sjöfarares nationella identitetsbevis ("sjömanspass") och ett certifikat och besĂ€ttningskort för luftfarkostbesĂ€ttning som Ă€r handlingar som ska anvĂ€ndas endast för arbetet.

Arbetsgivaren kan ocksÄ utan att verkstÀlla förskottsinnehÄllning betala arbetstagarens kostnader för arbetsstatens visum och för det internationella körkortet som behövs under utlandskommenderingen.

5.3 En förmÄns skattepliktighet

De förmÄner som tas upp i 69 § i ISkL Àr skattepliktiga till den del de inte Àr sedvanliga och skÀliga (13 § 3 mom. í FörskUL). Om en personalförmÄn som getts inte uppfyller kollektivitetsförutsÀttningarna, Àr hela förmÄnen lön för arbetstagaren och ska vÀrderas till det gÀngse vÀrdet. Om en förmÄn av en viss nivÄ erbjuds personalen, och endast en del av personalen dessutom fÄr en sÄ kallad extra förmÄn, Àr endast vÀrdet av denna extra förmÄn en skattepliktig förmÄn för mottagaren (HFD 2017:60).

Av exempelvis en personalrabatt som Àr högre Àn den sedvanliga Àr skillnaden mellan den beviljade rabatten och den sedvanliga rabatten skattepliktig lön. Om en rabatt beviljats endast en del av personalen, Àr vÀrdet av mottagarens skattepliktiga förmÄn hela den erhÄllna rabatten. OcksÄ i frÄga om bemÀrkelsedagsgÄvor och hÀlsovÄrd Àr endast den andel som överskrider nivÄn som erbjuds för alla skattepliktig.

5.4 VÀrdering av en förmÄn

Det gÀngse vÀrdet betraktas som vÀrdet av en skattepliktig förmÄn. UtgÄngspunkten vid en bedömning av det gÀngse vÀrdet kan anses vara de kostnader som anskaffningen av förmÄnen gett upphov till för arbetsgivaren. Om denna princip inte kan tillÀmpas till exempel dÄ det gÀller arbetsgivarens egen produkt eller en nyttighet som arbetsgivaren skaffat utan vederlag, anses det gÀngse vÀrdet vara det pris som löntagaren i annat fall vore tvungen att betala för en motsvarande produkt pÄ den fria marknaden.

I frÄga om en tjÀnst som arbetsgivaren skaffat betraktas i princip kostnaden för den tjÀnst som skaffats som dess gÀngse vÀrde. Det gÀngse priset pÄ semesterbostÀder eller -aktier som arbetsgivaren Àger Àr det pris som man vore tvungen att betala för motsvarande möjlighet till semesterfirande som gÀngse hyra under anvÀndningstiden.

Den skattepliktiga förmÄnen utgör inkomst för den tidsperiod, dÄ löntagaren har kunnat utnyttja den. PÄ skattepliktiga förmÄner ska förskottsinnehÄllning verkstÀllas samt i vissa situationer Àven arbetsgivarens sjukförsÀkringspremie betalas (se nÀrmare nedan i punkt 5.5.2).

5.5 Arbetsgivarens skyldigheter

5.5.1 FörskottsinnehÄllning

PÄ skattepliktig inkomst ska den som betalar prestationen verkstÀlla förskottsinnehÄllning, om inget annat föreskrivs i lagen om förskottsuppbörd och inkomsten inte omfattas av förskottsuppbörd eller pÄ annat sÀtt befriats frÄn förskottsinnehÄllningsskyldigheten genom ett beslut frÄn Skatteförvaltningen (9 § 1 mom. FörskUL).

Om en personalförmÄn inte uppfyller förutsÀttningarna för skattefrihet, betraktas förmÄnens vÀrde som skattepliktig löneinkomst, och dÄ ska arbetsgivaren verkstÀlla förskottsinnehÄllning pÄ förmÄnens vÀrde (se ovan punkt 5.4 om vÀrdering av en förmÄn och den skattepliktiga delen). Om en löntagare pÄ en erhÄllen förmÄn betalar en ersÀttning som svarar mot förmÄnens vÀrde till arbetsgivaren, uppstÄr det dock inte nÄgon skattepliktig förmÄn som ska beaktas nÀr förskottsinnehÄllning verkstÀlls.

FörskottsinnehĂ„llningsskyldigheten uppstĂ„r nĂ€r en arbetstagare fĂ„tt en förmĂ„n eller kunnat utnyttja denna. FörskottsinnehĂ„llning pĂ„ en prestation som betalas ut i annan form Ă€n i pengar verkstĂ€lls pĂ„ olika sĂ€tt beroende pĂ„ om prestationen Ă€r tillfĂ€llig eller inte (se nĂ€rmare 9 § i förordningen om förskottsuppbörd). FörskottsinnehĂ„llning kan dock inte verkstĂ€llas sĂ„ att dess belopp överstiger det lönebelopp som ska betalas (FörskUL 11 § 2 mom.).  VerkstĂ€llande av förskottsinnehĂ„llning behandlas nĂ€rmare i Skatteförvaltningens anvisning VerkstĂ€llande av förskottsinnehĂ„llning.

5.5.2 SjukförsÀkringsavgift för arbetsgivare

I regel ska arbetsgivarens sjukförsÀkringsavgift betalas pÄ prestationer som i beskattningen betraktas som lön (lag om arbetstagares sjukförsÀkringsavgift). AllmÀnna grunder och belopp för arbetsgivares sjukförsÀkringsavgift har behandlats i Skatteförvaltningens anvisning SjukförsÀkringsavgift.

Arbetsgivaren betalar arbetsgivares sjukförsÀkringsavgift pÄ det totala beloppet av lönerna som betalas ut till arbetstagarna. Som lön betraktas dock inte de poster som nÀmns i 11 kap. 2 § 4 mom. i SFL och som inte ingÄr i grunden för sjukförsÀkringens dagpenning. PÄ basis av 1 punkten i den aktuella bestÀmmelsen betraktas inte personalförmÄner som fÄtts av arbetsgivaren som lön pÄ vilken sjukförsÀkringsavgift ska betalas.

Sedvanliga gĂ„vor eller penninggĂ„vor som ges med anledning av arbetstagarens bemĂ€rkelsedag eller av nĂ„got annat motsvarande personligt skĂ€l utgör inte heller lön som omfattas av arbetsgivares sjukförsĂ€kringsavgift (RP 68/2005). PĂ„ det sĂ€tt som avses i sjukförsĂ€kringslagen kan man sĂ„ledes ocksĂ„ ge penningmĂ€ssigt obetydliga gĂ„vor som kan betraktas som sedvanliga. I inkomstbeskattningen utgör dock penninggĂ„vor aldrig sĂ„dana sedvanliga bemĂ€rkelsedagsgĂ„vor som avses i 69 § i ISkL. 

Om en personalförmÄn Àr kollektiv, men inte uppfyller förutsÀttningarna för att vara sedvanliga eller skÀliga, Àr förmÄnen antingen i sin helhet eller delvis skattepliktig (se ovan punkt 5.3). I detta fall betalas dock inte till nÄgon del arbetsgivares sjukförsÀkringsavgift pÄ förmÄnen.

Om en förmÄn har getts bara till vissa personer vid ett företag eller om det Àr frÄga om en extra förmÄn som endast en del av personalen fÄtt, Àr det inte frÄga om en kollektiv personalförmÄn som avses i sjukförsÀkringslagen. I detta fall Àr det frÄga om ett vederlag som betalas för arbete och sÄledes en post som rÀknas till lönen och som ligger till grund för sjukförsÀkringsavgiften (HFD 2017:60).

Exempel 17: En arbetsgivare ger hela sin personal en personalrabatt pÄ varor som arbetsgivaren saluför. Rabatten Àr sÄ stor att den inte kan betraktas som sedvanlig och skÀlig. Till den del rabatten överstiger det som kan betraktas som sedvanligt och skÀligt Àr rabatten skattepliktig inkomst för arbetstagarna, och pÄ denna del ska arbetsgivaren verkstÀlla förskottsinnehÄllning. FörmÄnen Àr dock en kollektiv personalförmÄn och omfattas inte till nÄgon del av arbetsgivares sjukförsÀkringsavgift.

Om en rabatt inte uppfyller kollektivitetsförutsÀttningarna, dvs. rabatten ges inte till hela personalen, ska arbetsgivarens sjukförsÀkringsavgift ocksÄ betalas pÄ vÀrdet av rabatten.

Exempel 18: Enligt arbetsgivarens praxis ges alla arbetstagare en 50-Ă„rsgĂ„va, som enligt sjukförsĂ€kringslagen anses vara sedvanlig. En penninggĂ„va som Ă€r sedvanlig enligt sjukförsĂ€kringslagen och som arbetstagaren fĂ„tt till sin 50-Ă„rsdag Ă€r skattepliktig inkomst. I princip ska förskottsinnehĂ„llning verkstĂ€llas pĂ„ gĂ„van, men gĂ„vans vĂ€rde utgör inte lön som omfattas av arbetsgivarens sjukförsĂ€kringsavgift. 

Om en penninggÄva dÀremot ges utan nÄgon sÀrskild anledning eller till enbart en del av arbetstagarna eller om givandet av denna anknyter till arbetsgivarens bemÀrkelsedag, utgör den alltid ocksÄ lön som omfattas av arbetsgivarens sjukförsÀkringsavgift.

Tabell: Arbetsgivarpremier pÄ personalförmÄner

Arbetsgivarpremier pÄ personalförmÄner
PersonalförmÄnFörskottsinnehÄllningArbetsgivares sfa
BemĂ€rkelsedagsgĂ„vor    
Skattefria föremÄlsgÄvor pÄ bemÀrkelsedagar till hela personalen Nej Nej
Skattepliktiga föremÄlsgÄvor pÄ bemÀrkelsedagar till hela personalen Ja Nej
Skattepliktiga föremÄlsgÄvor pÄ bemÀrkelsedagar till vissa personer Ja Ja
Sedvanliga penninggÄvor (alltid skattepliktiga) som avses i sjukförsÀkringslagen och som motsvarar högst 1-2 veckors bruttolön pÄ en arbetstagares bemÀrkelsedag Ja Nej
Osedvanliga penninggÄvor (alltid skattepliktiga) som motsvarar mer Àn 1-2 veckors bruttolön pÄ en arbetstagares bemÀrkelsedag Ja Ja
PenninggÄvor (alltid skattepliktiga) pÄ arbetsgivarens bemÀrkelsedag Ja Ja
Övriga personalförmĂ„ner    
Skattefri personalförmÄn Nej Nej
Skattepliktig personalförmÄn för hela personalen Ja Nej
Skattepliktig personalförmÄn för en viss person Ja Ja

5.5.3 Betalning och deklaration av arbetsgivarprestationer samt ÄrsanmÀlan

Det finns mer ingÄende information om betalning och deklaration av arbetsgivarprestationer pÄ Skatteförvaltningens webbplats i punkten Deklaration och betalning av skatter pÄ eget initiativ. Mer ingÄende information om lÀmnande och korrigering av ÄrsanmÀlan samt tidpunkten för inlÀmnande av denna finns pÄ Skatteförvaltningens webbplats i punkten SÄ hÀr lÀmnar du ÄrsanmÀlan.

Löneuppgifter anmĂ€ls frĂ„n och med 1.1.2019 till inkomstregistret direkt i samband med utbetalningshĂ€ndelsen. Inkomstregistret och den separata anmĂ€lan som ska lĂ€mnas in till inkomstregistret ersĂ€tter följaktligen frĂ„n och med 1.1.2019 skattedeklarationen av skatter pĂ„ eget initiativ pĂ„ löner och Ă„rsanmĂ€lan om löner. LĂ€s mer om inkomstregistret till exempel pĂ„ sidan Inkomstregistret tas i bruk 2019 – visste du det hĂ€r?

ledande skattesakkunnig Tero MÀÀttÀ

överinspektör Petri Manninen

 

Sidan har senast uppdaterats 3.8.2018