Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Torjunta etujärjestöissä

Torjunta kuuluu kaikille -juttusarjassa työmarkkinajärjestöt kertovat omilla toimialoillaan esiintyvistä harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöistä. Sarjassa käsitellään etujärjestöjen tunnistamia ilmiöitä, jäsenilleen tarjoamia palveluja sekä liittojen yhteiskunnallista vaikuttamistyötä harmaan talouden torjumiseksi. Samalla tuodaan näkyväksi viranomaisten ja kansalaisyhteiskunnan yhteistyötä.


Torjunta kuuluu kaikille: Vastuullinen yritys pärjää markkinoilla

12.3.2025

Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) kokoaa järjestösateenvarjonsa alle merkittävän määrän suomalaisia maataloustuottajia, metsänomistajia ja muita maaseutuyrittäjiä. Liiton toiminnanjohtaja Jyrki Wallin avaa haastattelussa minkälaisia harmaan talouden ilmiöitä MTK:n toimialoilla esiintyy.

Minkälaisia harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöitä MTK on havainnut?

Ruoantuotannossa ilmiöt liittyvät useimmiten ruoan alkuperän väärennöksiin, esimerkiksi viime vuonna julkisuudessakin puhutti hunajaväärennökset. Suomalaisilla elintarvikkeilla on hyvä maine ja asiakkaat ovat valmiita maksamaan niistä enemmän kuin ulkomaalaisista tuotteista. Tämä voi houkutella myyjää häivyttämään tai väärentämään tuotteen alkuperämaan. Kaupoissa tuotteiden alkuperä on usein merkitty selkeästi, mutta ravintoloissa tietoa voi olla vaikeampaa löytää. Torimyynnissä on ollut tapauksia, joissa tuotteen alkuperämaa ilmoitetaan tarkoituksellisesti väärin. Laadukkailla sertifioinneilla ja alkuperämerkeillä voidaan varmistaa, että kuluttaja saa oikeaa tietoa tuotteesta, jota on ostamassa.

Maa- ja metsätaloudessa ulkomaisen työvoiman osuus on kokonaisuudessaan pieni, vaikka joillain sektoreilla kausityövoiman merkitys korostuu. Koronapandemian aikaan kausityövoiman saamisessa vihannes- ja puutarhatiloille oli vaikeuksia, ja silloin perustimme hankkeen auttamaan ulkomaisia työntekijöitä ja suomalaisia työnantajia löytämään toisensa. Hankkeen aikana MTK:ssa havaittiin, että kausityöntekijöiden lähtömaissa oli työnvälittäjiä, jotka vastustivat reilujen pelisääntöjen mukaan toimimista. Vuonna 2023 yhtenä Euroopan parhaana maaseutuhankkeena palkitun KoroKausi -hankkeen aikana onnistuttiin murtamaan liiketoimintamalleja, joihin saattoi liittyä jopa ihmiskaupan piirteitä.

Miten MTK saa tietoa uusista ilmiöistä?

Keskusliitto saa laajan jäsenpohjansa ansiosta tietoa väärinkäytöksistä ja harmaan talouden ilmiöistä sekä suoraan ruohonjuuritasolta että jäsenyhdistystensä kautta. Ruoan alkuperän häivyttämiseen tai väärentämiseen liittyvistä väärinkäytöksistä kuullaan erityisesti yhdistyksiltä, jotka hallinnoivat elintarvikkeiden alkuperä- ja laatumerkkien käyttöä.

Uusi ilmiö on datan arvon korostuminen ruokaketjun sisällä. Euroopan unionin lainsäädäntö, kuten Data Act, korostaa reilun datatalouden periaatteita. On tärkeää huolehtia, että tuotteelle arvon luonut alkutuottaja on antanut luvan keräämänsä datan käyttöön ja että tiedot tuotantotavasta ovat saatavilla myös kuluttajille. Näin varmistetaan datatalouden tuoman taloudellisen hyödyn reilu jakaantuminen kaupan, teollisuuden ja tuottajien kesken.

Minkälaisia jäsenpalveluja MTK tarjoaa?

MTK viestii jäsenistölleen vahvasti vastuullisen ja kestävän toiminnan tärkeydestä, mikä näkyy myös MTK:n päivitetyssä strategiassa. Vastuullisuuteen ohjaa paitsi lainsäädäntö, myös kuluttajatottumusten kehitys. Kestävästi ja vastuullisesti toimivat yritykset pärjäävät markkinoilla paremmin ainakin pidemmällä aikajänteellä.

Keskusliitto tarjoaa koulutusta jäsenilleen muun muassa veroihin sekä valtion ja EU:n tukiin liittyvissä kysymyksissä. Wallinin mukaan tuottajien auttaminen toisinaan monimutkaisenkin byrokratian kanssa on tärkeää, jotta nämä tuntevat ja osaavat hoitaa velvoitteensa. Koulutusten avulla voidaan vähentää riskiä, että viljelijä laiminlyö velvoitteitaan tietämättömyyttään. Uutena kanavana MTK on lanseerannut oman jäsensovelluksen, MTK apin, jäsentensä käyttöön.

Minkälaisia kansainvälisiä ilmiöitä MTK on havainnut?

Kansainvälisellä tasolla MTK vaikuttaa aktiivisesti Euroopan unionissa, mutta myös globaalisti. Yhteistyötä tehdään myös Pohjoismaisten maa- ja metsätalouden toimijoiden yhteenliittymien kanssa.

MTK näkee yhdeksi keskeiseksi toimialan kansainväliseksi haasteeksi EU-säädösten vaihtelevan soveltamisen unionin eri jäsenmaissa. Sääntelystä huolimatta väärinkäytöksiä tiedetään tapahtuvan muun muassa eläintuotannossa sekä torjunta-aineiden ja lannoitteiden käytössä. Myös EU:n rajojen ulkopuolelta tuodaan elintarvikkeita, kuten lihaa, jotka eivät täytä unionin standardeja. Nämä ilmiöt vääristävät kilpailua sisämarkkinoilla.

Vuoden 2025 alusta EU:ssa voimaan tullut sosiaalinen ehdollisuus korostaa työnantajavelvoitteiden noudattamista. Sosiaalinen ehdollisuus tarkoittaa, että työntekijöiden työturvallisuuden ja työsopimusten laiminlyöminen voi johtaa EU:n maataloustukien menetyksiin. Uuden vaatimuksen taustalla on koronapandemian aikana esiin nousseet ongelmat maataloustyöntekijöiden kohtelussa eri puolilla Eurooppaa.

Minkälaista yhteistyötä MTK tekee viranomaisten kanssa väärinkäytösten ehkäisemiseksi?

Ruokavirasto, kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset, Tulli, sekä  Elintarvikemarkkinavaltuutetun toimisto ovat MTK:lle tärkeitä yhteistyöviranomaisia. MTK pitää kannatettavana tällä hallituskaudella edistettävän elintarvikemarkkinalain uudistuksia. Ensimmäisessä vaiheessa lisättiin valtuutetun tiedonsaantioikeuksia. Toisen vaiheen valmistelu on käynnissä. Samalla tulisi huolehtia myös riittävistä resursseista, jotta viranomaiset voivat tehokkaasti puuttua havaittuihin epäkohtiin.

– Toivon, että uusi elintarvikemarkkinalaki ja valtuutettu tuovat lisää rotia ruokamarkkinoille: tasapainoisempaa ja terveempää kilpailua, vaikka toimijat ovat kovin eri kokoisia, Wallin summaa.


Torjunta kuuluu kaikille: Ennaltaehkäisy on vastaus kaikkeen

19.8.2024

Maaseutu työllistää runsaan määrän ihmisiä. Luonnonvarakeskuksen vuoden 2020 tilaston mukaan maa- ja puutarhataloudessa työskenteli yli 130 000 henkilöä, joista kausityöntekijöitä oli noin neljäsosa. Merkittävän työllistäjän lisäksi maaseutuelinkeinot ovat tärkeitä myös huoltovarmuuden kannalta. Maaseudun Työnantajaliiton (MTA) toimitusjohtaja Kristel Nybondas kertoo haastattelussa, miten harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaa voitaisiin edistää liiton toimialoilla.

Torjunta kuuluu kaikille: Kuljetusala hyötyisi valvonnan tehostamisesta

18.3.2024

Auto- ja kuljetusala on tärkeä toimiala suomalaisille yrityksille, sillä valtaosa Suomen tavaraliikenteestä, yli 200 000 tonnia vuodessa, kulkee maanteitä pitkin. Lisäksi yli 120 000 työntekijän toimiala on merkittävä työllistäjä. Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ry:n edunvalvontatiimi kertoo haastattelussa, minkälaisia harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöitä liiton sopimusaloilla esiintyy. Liiton mukaan olisi tarpeellista lisätä viranomaisvalvontaa, jotta epärehelliset yritykset eivät pääse vääristämään kilpailua.


Torjunta kuuluu kaikille: Paras lopputulos syntyy yhdessä viranomaisten kanssa

15.1.2024

Torjunta kuuluu kaikille -sarja jatkuu katsauksella harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöihin matkailu- ja ravintolapalvelualoilla. Alan työnantajajärjestön Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi kertoo haastattelussa, minkälaista harmaata taloutta alalla esiintyy ja miten liitto toimii ilmiöiden torjumiseksi. Matkailu- ja ravintolapalvelut ovat tärkeä työllistäjä ja verotulojen lähde Suomessa. MaRalla on yli 3 000 jäsenyritystä, jotka työllistävät noin 70 000 henkilöä, ja jäsenyritysten liikevaihto on 85 prosenttia koko alan liikevaihdosta.


Torjunta kuuluu kaikille: Veronumero olisi paras tapa torjua harmaata taloutta kiinteistöpalvelualalla

14.11.2023

Torjunta kuuluu kaikille -juttusarjassa tutustumme tällä kertaa kiinteistöpalvelualan harmaaseen talouteen ja toimialajärjestön torjuntatoimiin. Kiinteistöpalveluala työllistää Suomessa noin 115 000 ihmistä, ja alalla toimii noin 8 500 yritystä. Kiinteistötyönantajat ry:n toimitusjohtaja Pia Gramén kertoo, miltä harmaa talous alalla näyttää työnantajaliiton silmin.


Blogi: Rakennusliiton tavoitteena reilut työmarkkinat

16.10.2023 Rakennusliitto | Nina Kreutzman

Näin työmaiden suunnalta asioita tarkastellen, harmaan talouden haitat ovat vakavia paitsi työntekijöiden, myös koko alan kehityksen kannalta. Kun taloudellista etua lyhytnäköisesti tavoitellaan laiminlyömällä lakisääteisiä maksuja ja velvoitteita, ongelmat kumuloituvat pitkällä tähtäimellä. Rakennuksilla harmaa talous näyttäytyy pimeänä työnä ja työntekijöiden, varsinkin ulkomaalaisten rakentajien, hyväksikäyttönä. Usein haavoittuvassa asemassa olevat ulkomaalaiset tekevät ylipitkiä työpäiviä saamatta asiaan kuuluvia korvauksia. Hyväksikäyttö on sitä rajumpaa, mitä suurempi riippuvaisuus on työpaikan järjestäneeseen henkilöön, koska irtisanomissuoja on mitätön. Pimeään työhön on vaikeata, ja joissakin tapauksissa myös vaarallista puuttua, rikollisuuden uhan takia.


Blogi: Yölintua bongaamassa - pimeiden töiden torjuntaa

16.10.2023 Rakennusteollisuus RT | Ville Wartiovaara

Harmaa talous ei ole pelkästään yhteiskunnan saamatta jääneitä tuloja. Harmaa talous vääristää kilpailua ja aiheuttaa oikein toimiville yrityksille tappioita esimerkiksi saamatta jääneinä urakoina. Yksilötasolla se näyttäytyy muun muassa kertymättöminä eläkkeinä, epävarmana työllisyytenä ja riippuvuutena vilpillisestä työantajasta.


Torjunta kuuluu kaikille: Alipalkkaus on kasvava ongelma palvelualoilla

18.9.2023

Uudessa juttusarjassamme tutustutaan harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöihin suomalaisten ammattiliittojen ja työnantajajärjestöjen näkökulmasta. Kysyimme Palvelualojen ammattiliitto ry:n pääekonomisti Olli Toivaselta minkälaisia harmaan talouden ilmiöitä PAMin toimialoilla esiintyy ja miten liitto toimii harmaan talouden vähentämiseksi.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 19.8.2024