Ehkäise pimeä työ
Pimeän työllä ja palkalla tarkoitetaan tavallisesti työntekijän palkkaa tai sen osaa, jota ei ilmoiteta viranomaisille ja josta jätetään ennakonpidätykset ja sosiaalivakuutusmaksut hoitamatta. Pimeä palkka maksetaan yleensä käteisenä, eikä sitä ilmoiteta tulorekisteriin. Oikein ilmoitettu työ takaa työntekijälle oikeuden asianmukaiseen palkkaan, työaikoihin ja työturvallisuuteen sekä sosiaaliturvaan, jolla muun muassa turvataan sairausajan korvauksia sekä kartutetaan eläkettä. Työstä maksettavilla lakisääteisillä maksuilla rahoitetaan myös yhteiskunnan toimintaa ja julkisia palveluja.
Pimeään työhön voi liittyä myös sosiaaliturvan väärinkäyttöä. Jotta pimeän työn tekijä voi selittää toimeentulonsa verotuksessa, on mahdollista, että hänen on hakeuduttava erilaisten etuuksien piiriin. Väärinkäytöksestä on kyse myös silloin, jos työtä tehdään pimeästi siksi, ettei menetetä samanaikaisesti nostettavia sosiaalietuuksia.
Työntekijän tulee työstä sopiessaan selvittää itselleen, onko kyseessä työsuhde vai tehdäänkö työtä yrittäjäasemassa, jolloin työstä maksetaan työkorvaus ja työntekijä vastaa itse esimerkiksi verojen ja sosiaaliturvan maksamisesta. Uudet työn tekemisen muodot, esimerkiksi alustataloudessa, hämärtävät työsuhteen käsitettä. Lue lisää toimintaympäristön muutoksista.
Pimeää työvoimaa käyttävillä yrityksillä työvoimakustannukset ovat pienempiä kuin oikein toimivilla yrityksillä, jolloin ne saavat perusteetonta kilpailuetua suhteessa muihin samalla toimialalla toimiviin yrityksiin. Elinkeinonharjoittajien pimeäksi työksi katsotaan elinkeinotoiminnasta salatut tulot, perusteettomat kulut ja aiheettomat lisävähennykset verotuksessa. Yrittäjän yrityksestä itselleen perusteettomasti nostamat varat katsotaan pimeäksi palkaksi. Yritys voi rahoittaa pimeitä palkkoja esimerkiksi jättämällä osan myynnistä merkitsemättä kirjanpitoon.
Lue pimeästä työvoimasta ilmiönä.
Tutustu EU4FairWork-kampanjan edelleen ajankohtaisiin aineistoihin. Kampanjan tavoite oli lisätä työnantajien ja työntekijöiden ymmärrystä ilmoitetun työn hyödyistä ja kertoa päättäjille pimeän työn torjunnan tärkeydestä.
- Tunne työntekemiseen liittyvät velvollisuudet ja oikeudet:
- Pyydä aina kirjallinen työsopimus.
- Tee töitä vain verokortilla.
- Vaadi palkkalaskelma ja varmista, että saat palkkasi pankkitilille.
- Tarkista, että sovittu palkka on alan työehtosopimuksen mukainen.
- Tarkista palkkakuittisi säännöllisesti sekä veroilmoituksesi ja työeläkeotteesi [.fi]› vuosittain.
- Varmistu siitä, teetkö työtä työsuhteessa vai oletko yrittäjäasemassa.
- Tarkista ostaessasi kotitalous- ja remontointipalveluja, että yritys on ennakkoperintärekisterissä (www.ytj.fi [.fi]›).