Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Hakemus Suomen lähdeveron palauttamiseksi osinko-, korko- ja rojaltituloista (muu kuin luonnollinen henkilö, esim. yhteisö), täyttöohje – lomake 6163 ja liitelomake 6167

Lähdeverokortin hyödyntäminen maksuvuonna

Yhteisö voi hakea lähdeverokorttia Verohallinnolta lomakkeella 6211, sähköisesti OmaVerossa tai Ilmoitin.fi-palvelun kautta. Lähdeverokortti esitetään tulon maksajalle ennen tulon maksua. Silloin maksaja voi periä tulosta oikean suuruisen lähdeveron jo maksamisen yhteydessä.

Lähdeverokortin avulla yhteisö voi tarvittaessa myös hakea maksuvuoden oikaisua tilinhoitajaltaan, jos osinko-, korko- tai rojaltitulosta on jo peritty liikaa lähdeveroa. Näin yhteisön ei tarvitse hakea lähdeveronpalautusta maksuvuoden jälkeen Verohallinnolta.

Maksuvuoden jälkeen verovelvollinen voi hakea liikaa perityn lähdeveron palautusta Verohallinnolta lomakkeella 6163 näitä ohjeita hyödyntäen. Lähdeveron palautushakemusta varten ei tule hakea lähdeverokorttia.   

Yleiset ohjeet lomakkeen 6163 ja 6167 täyttämiseen

Tämä täyttöohje koskee rajoitetusti verovelvollisten ulkomaisten yhteisöjen lähdeveron palautushakemuslomaketta (lomake 6163) ja sen liitelomaketta (6167). Liitelomakkeen 6167 yksityiskohtaiset täyttöohjeet ovat tämän ohjeen lopussa. Käytä liitelomaketta lomakkeen 6163 liitteenä silloin, kun palautusta haetaan useammasta osinkoerästä.

Lomakkeet saat lomakesivulta.

Ennen kuin täytät hakemuksen, lue syventävästä vero-ohjeesta tietoa rajoitetusti verovelvollisen saamien osinkojen, korkojen ja rojaltien verottamisesta.

Jos täytät hakemuslomakkeen tietokoneella, tarkista ennen hakemuslomakkeen tulostamista, että kaikki lomakkeelle täytetyt tiedot ovat tallentuneet oikein ja löytyvät niille varatuista kentistä. Varmista, ettei tekstin muotoilu ole muuttunut tulostusvaiheessa.

Käytä lomaketta 6163 vain, kun ulkomainen yhteisö hakee lähdeveron palautusta suomalaisen yhtiön maksamasta osinko-, korko- tai rojaltitulosta. Yhdellä hakemuksella voi hakea palautusta vain yhdestä tulolajista kerrallaan. Yksittäinen hakemus voi siten koskea esimerkiksi vain osinkotuloja, mutta sama hakemus voi sisältää useamman osinkoerän ja eri tilikausina maksettuja osinkoeriä. Käytä tällöin liitelomaketta 6167.

Voit hakea lähdeveron palautusta myös sähköisesti. Hyödynnä näitä täyttöohjeita myös sähköisen hakemuksen tekemisessä. Sähköisen hakemuksen tekijä voi olla joko ulkomainen yhteisö tai tämän puolesta toimiva asianhoitaja.

Tee yksittäinen sähköinen hakemus OmaVerossa. Valitse kirjautumisen jälkeen linkki Ilmoita tai pyydä tietoja rajoitetusti. Verohallinto vastaanottaa myös massahakemuksia Ilmoitin.fi-palvelun kautta. Massahakemuksella voi lähettää usean eri hakijan hakemuksia, jotka toimitetaan samalla XML-muotoisella tiedostolla.

Lue lisää sähköisten lähdeveron palautushakemusten lähettämisestä.

Lomaketta 6163 ei voi käyttää, jos:

  • Hakija on luonnollinen henkilö. Hae luonnollisen henkilön lähdeveron palautusta lomakkeella 6164. Liitelomaketta 6167 käytetään kuitenkin myös lomakkeen 6164 liitteenä.
  • Hakijalla on kiinteä toimipaikka Suomessa. Jos hakijalle muodostuu kiinteä toimipaikka Suomeen ja tulot kohdistuvat tähän toimipaikkaan, nämä tulot ja niistä peritty lähdevero on ilmoitettava tuloveroilmoituksella 6U. Lisätietoa kiinteän toimipaikan muodostumisesta
  • Hakijalla on Suomessa tosiasiallinen johtopaikka. Jos hakijalla on Suomessa tosiasiallinen johtopaikka, ulkomainen yhteisö on Suomessa yleisesti verovelvollinen ja tulot ilmoitetaan tuloveroilmoituksella 6B. Lue lisää tosiasiallisen johtopaikan muodostumisesta.

  • Verohallinnon lomakkeita eivät voi käyttää suomalaiset hakijayhteisöt, jotka hakevat lähdeveron palautusta ulkomailta. Lähdeveron palautusta on haettava siltä valtiolta, joka on perinyt lähdeveron.

Verohallinto maksaa palautettavat lähdeverot, jos niiden yhteismäärä on vähintään 10 euroa. Lähdeveron palautushakemus pitää toimittaa Verohallinnolle kolmen vuoden kuluessa sen kalenterivuoden päättymisestä, jonka aikana vero on peritty.

Esimerkki 1: Hakijalle on maksettu osinkoa 1.6.2021. Koska lähdeveron palautusta on mahdollista hakea seuraavan kolmen kalenterivuoden aikana, pitää lähdeveron palautushakemuksen olla perillä Verohallinnossa viimeistään 31.12.2024. Huomioithan, että mikäli vuoden viimeinen päivä on lauantai tai pyhäpäivä, määräpäivä on seuraava arkipäivä.

Hakemuksen täyttäminen ja lähettäminen

Valitse lomakkeen kieli sen mukaan, millä kielellä haluat päätöksen ja mahdolliset lisäselvityspyynnöt:

Täytä rahasummat lomakkeeseen euroina. Myös Verohallinnon antamassa päätöksessä käytetään euroja.

Täytä lomake huolellisesti ja toimita tarvittavat liitteet, jotta hakemuksesi voidaan käsitellä viivytyksettä. Ilmoita jokaisessa lomakkeen täyttökentässä vain ne tiedot, joita siinä kohdassa kysytään. Esimerkiksi osoite on merkittävä niin, että katuosoite, postinumero ja postitoimipaikka ovat kukin omassa kentässään. Voit merkitä tiedot (esimerkiksi osoite- tai pankkitiedot) lomakkeeseen myös tarralla, kunhan tarra ei ylitä kentän reunoja. Poikkeuksena on hakijan virallinen nimi: sitä varten varatussa kentässä teksti tai tarra voi tarvittaessa mennä lomakekentän reunojen yli.

Hakemuslomakkeen tiedot luetaan Verohallinnossa optisesti eli skannataan ja muutetaan sähköiseen muotoon. Sen vuoksi hakemuslomakkeessa olevan QR-kuviokoodin ympärille ei saa lisätä leimaa, tekstiä tai muita merkintöjä.

Mikäli lähetät useamman hakemuksen kerralla, aseta hakemuslomake 6163 nipun päällimmäiseksi ja kyseiseen hakemukseen kohdistuvat liitteet hakemuslomakkeen alle. Toimi näin jokaisen uuden hakemuksen lomakkeiden kohdalla. Näin liitteet pysyvät oikealla hakemuksella sähköiseen muotoon muunnettaessa.

Voit tulostaa hakemuslomakkeen joko yksi- tai kaksipuolisena, ja voit halutessasi täyttää sen myös käsin.

Lähetä hakemus lomakkeen yläreunassa mainittuun osoitteeseen. Voit myös viedä hakemuksen Verohallinnon toimipisteeseen, esimerkiksi osoitteeseen Verohallinto, Verohallinnon kirjaamo, Vääksyntie 4, 00510 Helsinki.

Muista liitteet ja hakemuksen peruste

Liitä hakemukseen:

  • Yhteisön kotipaikkatodistus hakemusta koskeville osingonmaksuvuosille tai poikkeustapauksissa muu virallinen rekisteröintitodistus (ks. Kotipaikkatodistus).
  • Valtakirja hakijalta asiamiehelle, jos hakijaa edustaa asiamies. Jos palautus halutaan maksettavan asiamiehen tilille, valtakirjassa pitää mainita, että valtakirja koskee myös palautuksen vastaanottamista. Jos hakijaa edustaa useampi kuin yksi asiamies, liitteeksi tarvitaan kaikkien valtakirjat.

  • Selvitys hakemuksen tai valtakirjan allekirjoittaneiden henkilöiden nimenkirjoitusoikeudesta. Varmista, että allekirjoitusten nimenselvennökset ovat selvät ja lukukelpoiset.

  • Hakijalle osoitettu kuitti tai tosite osingonmaksusta. Tositteesta pitää käydä ilmi, että se koskee osingonmaksua. Myös koontitosite on riittävä, kunhan se on tilinhoitajayhteisön, pankin tai muun maksunvälittäjän antama tai vahvistama. Verohallinto voi tarvittaessa pyytää hakijaa esittämään koko tositeketjun maksajalta lopulliselle saajalle.

  • Erillinen selvitys osingonmaksuketjusta, jos osingonmaksuketju ei mahdu lomakkeessa sille varattuun kohtaan (kohta 5.18) tai eri osinkoerillä on erilaisia osingonmaksuketjuja. Listaa kaikki välittäjäpankit ja tilinhoitajayhteisöt, joiden kautta osinko on maksettu lopulliselle saajalle eli hakijalle (ks. Välittäjäpankit).
  • Lista alarahastoista, jos hakija on sateenvarjorahaston pää- tai alarahasto (ks. Sateenvarjorahastot).
  • Yhdysvaltalaisen eläkerahaston vahvistus (lomake 6160e), jos hakijana on yhdysvaltalainen eläkerahasto ja lähdeveron palautusta haetaan Suomen ja Amerikan yhdysvaltojen välisen verosopimuksen perusteella.

Jos lähdeveron palautushakemus perustuu siihen että hakija on rinnastettavissa suomalaiseen verovapaaseen toimijaan, liitä hakemukseen myös seuraavat liitteet:

  • Perustelut sille, miksi hakija voidaan rinnastaa vastaavaan suomalaiseen verovapaaseen toimijaan. Perustelut ovat pakollinen osa hakemusta.
    • Jos hakemus perustuu siihen, että hakija rinnastuu suomalaiseen sijoitusrahastoon tai erikoissijoitusrahastoon, selvitä hakijan oikeudellinen muoto ja toiminnalliset ominaisuudet (ks. Hakijan rinnastuminen suomalaiseen sijoitusrahastoon).
    • Jos hakemus perustuu siihen, että julkisesti noteeratun yhtiön maksamat osingot olisivat verovapaita julkisesti noteeratulle saajayhtiölle, selvitä, missä arvopaperipörssissä hakija on ollut listattuna ja julkisen kaupankäynnin kohteena osingonmaksuhetkellä. Ilmoita myös osakesymboli (ticker) ja ISIN-koodi.
    • Jos hakemus perustuu eläkelaitosrinnastukseen, lue tarkemmat ohjeet kohdasta Eläkelaitokset ja henkivakuutusyhtiöt.
  • Asuinvaltion veroviranomaisen todistus tai muu selvitys siitä, että Suomen lähdeveroa ei voida kokonaan hyvittää asuinvaltiossa. Voit käyttää apuna lomaketta 6161e (Todistus osingon verokohtelusta ulkomailla).

Huom. Vaikka yhteisölle olisi aiemmin myönnetty lähdeverokortti tai yhteisö olisi aiemmin saanut lähdeveron palautushakemukseen myönteisen päätöksen, hakemukseen pitää silti liittää perustelut. Jos perusteluissa viitataan aikaisempaan päätökseen, liitä hakemukseen vakuutus siitä, että hakijan olosuhteissa ei ole tapahtunut muutoksia.

Näin täytät lomakkeen 6163

1 Hakija (tulonsaaja)

Täytä tähän osaan hakijaa koskevat tiedot.

1.1 Virallinen nimi

Kirjoita hakijan nimi virallisessa muodossa eli siinä muodossa kuin se on kirjoitettu hakijan kotipaikkatodistukseen tai muuhun viralliseen dokumenttiin. Jos hakijan nimi on muuttunut, ilmoita nimenmuutoksesta erillisellä liitteellä. Liitteestä pitää käydä ilmi, milloin nimenmuutos on tapahtunut.

1.2–1.3 Tilikausi koronmaksua varten

Ilmoita tässä se tilikausi, jonka aikana tulo on maksettu hakijalle. Jos haet samalla hakemuksella takaisin usean tilikauden aikana maksetuista osingoista perittyjä lähdeveroja, merkitse lomakkeeseen vain yksi tilikausi ja sen aikana maksetut osingonmaksuerät. Ilmoita muut tilikaudet ja niiden osinkotiedot liitelomakkeella 6167. Täytä jokaisesta tilikaudesta oma liitelomake.

Esimerkki 2: Hakijan tilikausi alkaa huhtikuun alusta ja päättyy maaliskuun loppuun. Hakijalle on maksettu osinkoa 29.3.2023. Ilmoita tilikaudeksi 1.4.2022–31.3.2023.

Esimerkki 3: Saman kalenterivuoden aikana päättyy kaksi hakijan tilikautta. Ensimmäinen tilikausi on 1.4.2022–31.3.2023 ja toinen 1.4.2023–31.12.2023. Hakijalle on maksettu osinkoa 15.3.2023 ja 2.5.2023. Ilmoita tilikaudet erikseen. Merkitse lomakkeeseen 6163 tilikaudeksi 1.4.2022–31.3.2023 ja täytä 15.3.2023 maksettua osinkoa koskevat tiedot kohtiin 5.9–5.15. Merkitse liitelomakkeelle 6167 tilikaudeksi 1.4.2023–31.12.2023 ja täytä liitelomakkeeseen 2.5.2023 maksettua osinkoa koskevat tiedot.

1.4–1.6 Osoite

Merkitse postiosoite, postinumero ja postitoimipaikka omiin kenttiinsä. Jos hakijan postiosoite ei ole hakijan asuinvaltiossa, kirjaa postiosoitteen valtio kohtaan 1.6.

Jos hakijalla ei ole asiamiestä (ks. kohta 2), Verohallinto lähettää päätöksen ja mahdolliset selvityspyynnöt osoitteeseen, jonka ilmoitat tässä kohdassa.

1.9–1.10 Asuinvaltio

Ilmoita hakijan asuinvaltion maakoodi. Huomaa, että rajoitetusti verovelvollisen asuinvaltio ei voi olla Suomi (FI). Käytä standardin ISO 3166 mukaista maakoodia (www.iso.org). Voit tarkistaa maakoodin sivulta Voimassa olevat verosopimukset. Huomaa kuitenkin, että sivulla on lueteltu vain ne maat, joiden kanssa Suomella on voimassa oleva verosopimus.

1.11–1.13 Verotunniste asuinvaltiossa

Hakijan yksilöivä asuinvaltion antama verotunniste on pakollinen tieto. Jos hakijalla ei ole asuinvaltiosta saatua verotunnistetta, anna asiasta selvitys hakemuksen liitteenä ja täytä kohtaan 1.12 jokin muu hakijan asuinvaltiosta saatu rekisteröintitunnus. Kohtaan ei saa kirjoittaa esimerkiksi rahastoyhtiön tunnistetta.

Jätä kohta 1.13 tyhjäksi, jos hakijalla ei ole suomalaista Y-tunnusta.

1.14–1.15 Oikeudellinen muoto

Rastita kohtaan 1.14 hakijan oikeudellinen muoto. Ilmoita kohdassa 1.15 hakijan yhteisömuoto asuinvaltiossa ja tarkempi oikeudellinen muoto, jos sellainen on. Jos mikään annetuista vaihtoehdoista ei sovi, valitse ”muu” ja kuvaile hakijan tarkempaa oikeudellista muotoa kohdassa 1.15 sekä tarvittaessa erillisessä liitteessä.

Esimerkki 4: Hakija on osakeyhtiö. Merkitse rasti kohdan 1.14 vaihtoehtoon 1 "yhtiömuotoinen oikeushenkilö" ja ilmoita kohdassa 1.15 tarkennukseksi osakeyhtiö.

Esimerkki 5: Hakija on yhdysvaltalainen trusti. Merkitse rasti vaihtoehtoon 7 "trusti" tai 6 "muu yhteissijoitusyritys". Ilmoita kohdassa 1.15 tarkennukseksi esimerkiksi "Delaware Statutory Trust".

1.16–1.17 Julkinen noteeraus

Yhtiö on julkisesti noteerattu, jos jokin sen osakesarjoista on julkisesti noteerattu eli yhtiön osakkeilla käydään kauppaa säännellyllä ja viranomaisen valvomalla markkinalla. Rastita kohta 1.16 sen mukaan, oliko hakija julkisesti noteerattu vai noteeraamaton yhtiö sillä hetkellä, kun osingot maksettiin.

Ilmoita kentässä 1.17 hakijan ISIN-tunnus. Jos hakijalla ei ole ISIN-tunnusta, jätä tämä kohta tyhjäksi.

Jos yhtiö on julkisesti noteerattu, liitä mukaan selvitys siitä, missä arvopaperipörssissä hakija on ollut listattuna ja julkisen kaupankäynnin kohteena osingonmaksuhetkellä.

1.18 Sateenvarjorahastot

Jos hakija kuuluu sateenvarjorahastoon, ilmoita tässä kohdassa, onko hakija sateenvarjorahaston pää- vai alarahasto. Jos hakija on alarahasto, ilmoita myös päärahaston nimi ja verotunniste.

Liitä hakemukseen lista alarahastoista ja rastita kohta ”Hakemukseen on liitetty lista alarahastoista” riippumatta siitä, onko hakijana pää- vai alarahasto. Hakemuksen liitteenä olevista tositteista on käytävä ilmi, mille alarahastoille osingot on maksettu.

Jos hakija ei kuulu sateenvarjorahastoon, jätä tämä kohta tyhjäksi.

Katso tarkemmat ohjeet sateenvarjorahastojen hakemusten laatimisesta tämän ohjeen kohdasta Lisäohjeita erityistilanteisiin – Sateenvarjorahastot.

1.19–1.21 Aiemmat palautukset

Jos hakija on aiemmin hakenut lähdeveron palautusta Verohallinnolta, rastita "Kyllä" kohdassa 1.19.

Jos hakija on hakenut ainakin yhdestä hakemuksessa mainitusta tulosta palautusta maksajalta maksuvuoden aikana (ns. maksuvuoden oikaisu tai "quick refund"), rastita "Kyllä" kohdassa 1.20.

Jos hakija on aiemmin hakenut Verohallinnolta palautusta ainakin yhdestä hakemuksessa mainitusta tulosta, rastita "Kyllä" kohdassa 1.21.

Jos hakija on saanut Verohallinnolta päätöksiä aiempiin hakemuksiinsa, ilmoita niiden päätöstunnukset kohdassa 1.24.

1.22 Onko hakijalla kiinteä toimipaikka Suomessa?

Tätä lomaketta voivat käyttää pääasiassa vain rajoitetusti verovelvolliset ulkomaiset yhteisöt, joilla ei ole kiinteää toimipaikkaa Suomessa. Jos hakijalle muodostuu kiinteä toimipaikka Suomeen ja tulot kohdistuvat tähän toimipaikkaan, nämä tulot ja niistä peritty lähdevero on ilmoitettava tuloveroilmoituksessa 6U. Lisätietoa kiinteästä toimipaikasta tuloverotuksessa.

1.23 Lähdeveron palautuksen peruste

Jos lähdeveron palauttaminen perustuu hakijan asuinvaltion ja Suomen väliseen verosopimukseen, rastita vaihtoehto ”hakijan asuinvaltion ja Suomen välisen verosopimuksen perusteella”. Hakijan kotipaikkatodistuksesta on käytävä ilmi, että hakija on asuinvaltiossaan verovelvollinen Suomen ja hakijan asuinvaltion välisen verosopimuksen tarkoittamalla tavalla.

Rastita vaihtoehto ”EU-oikeuden perusteella", jos hakija vetoaa EU:n perusvapauksiin, kuten pääoman vapaaseen liikkuvuuteen tai vapaaseen sijoittautumisoikeuteen, ja katsoo tulleensa syrjityksi lähdeverotuksessa, tai siihen, että hakija tulisi katsoa Suomen kansallisen lainsäädännön nojalla verovapaaksi. Rastita tämä vaihtoehto myös, jos hakijan vaatimus perustuu EU-direktiiviin. Ilmoita tarkemmat perustelut lähdeveron palauttamiselle hakemuksen liitteenä. Huomioi, että perusteluiden toimittaminen osana hakemusta on välttämätöntä hakemuksen käsittelemiseksi.

Muissa tapauksissa rastita vaihtoehto ”muun syyn perusteella”. Liitä mukaan perustelut lähdeveron palauttamiselle. Muu syy voi olla esimerkiksi se, että hakijalla ei ole oikeutta verosopimusetuuksiin eikä hakijaa voida katsoa verovapaaksi kansallisen lainsäädännön tai EU-oikeuden perusteella, mutta hakijaa voidaan pitää kuitenkin Suomen lainsäädännön mukaan yhteisönä ja siten hakijalla olisi oikeus 20 %:n lähdeverokantaan.

2 Hakemusta varten valtuutetun asiamiehen tiedot

Jos hakija haluaa, että Verohallinto lähettää päätöksen ja mahdolliset selvityspyynnöt asiamiehelle, ilmoita tässä kohdassa asiamiehen nimi, yritys ja osoite. Jos hakijaa edustaa useampi kuin yksi asiamies, ilmoita tässä kohdassa sen asiamiehen tiedot, jonka osoitteeseen haluat päätökset ja selvityspyynnöt, vaikka hakemuksen olisi allekirjoittanut toinen asiamies.

Liitä hakemukseen myös asiamiehelle annettu valtakirja ja vahvistus siitä, että valtakirjan allekirjoittajalla on nimenkirjoitusoikeus. Nimenkirjoitusoikeuden voi osoittaa toimittamalla esimerkiksi kopion kaupparekisteriotteesta tai yhteisön säännöistä. Selvitykseksi hyväksytään myös notaarin vahvistama valtakirja. Valtakirja ja nimenkirjoitusoikeuden vahvistus pitää liittää myös sähköisesti toimitettaviin hakemuksiin.

Asiamiehen tunnisteen perusteella (hakemuksen kohta 2.2) voidaan erottaa kaikki tietyn asiamiehen lähettämät lähdeveron palautushakemukset muista hakemuksista. Tunnisteen avulla voidaan esimerkiksi selvittää kaikkien tietyn asiamiehen lähettämien hakemuksien tilanne. Asiamiehen tunniste voi olla esimerkiksi Y-tunnus, muun maan myöntämä verotunniste (TIN) tai muun viranomaisen myöntämä tunniste.

3 Tilinumero palautusta varten

Ilmoita tässä kohdassa pankkitili, jolle hakija haluaa palautuksen.

Yhtenäisen euromaksualueen (SEPA) sisäisissä maksuissa ilmoita tilinhaltijan nimi, tilinumero IBAN-muodossa ja pankin BIC-tunnus. Ilmoitettavien IBAN-muotoisen tilinumeron ja BIC-tunnuksen maakoodien pitää täsmätä. Esimerkiksi jos IBAN-tilinumero alkaa maakoodilla ”FI”, on BIC-tunnuksessa käytetty maakoodi myös ”FI”.

SEPA-alueen ulkopuolisissa maksuissa ilmoita tilinhaltijan ja tilinumeron lisäksi maakohtainen clearing-koodi sekä vastaanottajapankin nimi ja osoite.

Hakemuksen kohdassa 3.9. voit ilmoittaa haluamasi viitteen, jota Verohallinto käyttää palautusta maksaessa. Verohallinto voi käyttää tätä viitettä myös mahdollisissa lisäselvityspyynnöissä hakemuksen yksilöimiseksi. Käytä jokaisessa hakemuksessa omaa yksilöllistä viitettä.

4 Tuloa koskevat tiedot

Täytä tähän kohtaan tiedot osinko-, korko- tai rojaltitulosta. Rastita kohdassa 4, mitä tuloa hakemus koskee.

Jos hakemus koskee osinkotulon lähdeveroa, siirry kohtaan 5.

Jos hakemus koskee korko- tai rojaltitulon lähdeveroa, siirry kohtaan 6.

5 Osinkotulot

5.1 Osinkotulon peruste

Jos osinko on maksettu hakijalle hallintarekisteröityjen osakkeiden perusteella tai hakijan suoraan omistamien osakkeiden perusteella, merkitse rasti oikeaan kohtaan. Jatka lomakkeen täyttämistä kohdasta 5.7.

Hallintarekisterissä osakkeen todellinen omistaja ei näy, vaan tämän sijasta näkyy hallintarekisterin hoitaja. Näin ollen osingon maksaja ei välttämättä tiedä osakkeen todellista omistajaa. Yleensä ulkomaalaiset toimijat omistavat suomalaisia osakkeita hallintarekisterin kautta.

5.2–5.6 Rahaston tai yhtymän tiedot

Lähdeveron palautuksen hakijan on oltava Suomesta tuloa saanut verovelvollinen. Jos tulo on Suomesta maksettu ulkomaiselle läpivirtaavalle yhteisölle, hakemus pitää jättää tämän yhteisön nimissä. Mikäli läpivirtaavalla yhteisöllä ei ole omaa verotunnistetta, pitää hakemuslomakkeella käyttää muuta hakijan rekisteröintitunnusta. Läpivirtaavan yhteisön rahastoyhtiön verotunnistetta (TIN-tunniste) ei pidä käyttää läpivirtaavan yhteisön tunnisteena.

Yhtymät eivät yleensä ole erillisiä verovelvollisia. Silloin palautushakemus pitää täyttää yhtymän osakkaan nimissä ja yhtymää koskevat tiedot annetaan kohdissa 5.2–5.6.

Jätä kohdat 5.2–5.6 tyhjäksi, jos tuloa ei ole maksettu läpivirtaavalle yhteisölle tai yhtymän kautta.

Katso tarkemmat ohjeet kohdasta Läpivirtausyksiköt.

5.7–5.9 (Tulon) maksajan tiedot

Täytä maksajan nimi siinä muodossa kuin se on kirjoitettu osingonmaksuun liittyvään kuittiin tai tiliotteeseen.

Jos maksaja on julkisesti noteerattu yhtiö, ilmoita myös arvopaperin ISIN-tunnus kohdassa 5.8. ISIN-tunnus on tärkeä tieto maksajan yksilöintiä varten.

Jos maksaja on julkisesti noteeraamaton yhtiö, ilmoita kohdassa 5.7 maksajan nimen lisäksi maksajan Y-tunnus, jos se on tiedossa. Voit tarkistaa Y-tunnuksen yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ).

5.10–5.14 Osingonmaksun tiedot

Ilmoita osingot euroina. Jos osinkoeriä on useita, käytä liitelomaketta 6167. Täytä yhteen liitelomakkeeseen vain yhden tilikauden tiedot. Täytä niin monta liitelomaketta kuin on tarpeen. Älä ilmoita varsinaiseen lomakkeeseen (lomake 6163) merkitsemääsi osinkoerää uudestaan liitelomakkeella 6167.

Ilmoita osinkotulon maksupäivä kohdassa 5.10.

Ilmoita kohdassa 5.11 osakkeiden määrä sekä kohdissa 5.12–5.14 osingon bruttomäärä, osingosta peritty vero ja takaisin haettava vero.

Esimerkki 6: Hakijalta on peritty tulosta 35 %:n lähdevero. Lähdeveron määrä on ollut 350 euroa. Maksaja on jo maksuvuonna oikaissut perittyä lähdeveroa ja palauttanut hakijalle 20 % verosta eli 200 euroa. Nyt hakija hakee Verohallinnolta takaisin jäljellä olevaa lähdeveroa (150 euroa eli 15 % tulosta). Merkitse perityn veron määräksi 150 euroa ja haettavan palautuksen määräksi 150 euroa. Merkitse myös "Kyllä" lomakkeen kohtaan 1.20.

5.15–5.17 Palautettavaksi haettu veron määrä yhteensä

Ilmoita näissä kentissä yhteenlasketut tiedot kaikista niistä osinkoeristä, joiden perusteella haet palautusta. Ilmoita siis kaikkien lomakkeilla 6163 ja 6167 ilmoittamiesi osinkoerien bruttomäärä yhteensä, perityn veron määrä yhteensä ja palautettavaksi haettu vero yhteensä. Jos haet palautusta vain yhdestä osinkoerästä, ilmoita kohdissa 5.15–5.17 samat arvot kuin kohdissa 5.12–5.14.

Esimerkki 7: Hakija on ilmoittanut lomakkeella 6163 yhtiö A:n maksaman osingon tiedot: osingon bruttomäärä 1 000 euroa, peritty vero 300 euroa ja palautettavaksi haettava vero 150 euroa. Lisäksi hakija on ilmoittanut liitelomakkeella 6167 yhtiö B:n maksaman osingon tiedot: osingon bruttomäärä 500 euroa, peritty vero 150 euroa ja palautettavaksi haettava vero 75 euroa. Hakija ilmoittaa lomakkeen 6163 kohdissa 5.15–5.17 yhtiö A:n ja yhtiö B:n osinkojen tiedot yhteensä: osingon bruttomäärä 1 500 euroa, peritty vero 450 euroa ja palautettavaksi haettava vero 225 euroa.

Esimerkki 8: Hakija hakee palautusta yhtiö C:n maksamasta osingosta. Hakija ilmoittaa osingon tiedot lomakkeen 6163 kohdissa 5.12–5.14: osingon bruttomäärä 1 000 euroa, peritty vero 300 euroa ja palautettavaksi haettava vero 150 euroa. Hakija ilmoittaa kohdissa 5.15–5.17 samat tiedot: osingon bruttomäärä 1 000 euroa, peritty vero 300 euroa ja palautettavaksi haettava vero 150 euroa.

5.18 Välittäjäpankit

Ilmoita tässä kaikki välittäjäpankit, joiden kautta osinko on maksettu lopulliselle saajalle eli hakijalle. Jos palautushakemuksen osinkoerien maksussa on käytetty useita eri välittäjäpankkeja, selvennä välittäjäpankkien ketjut osinkoerittäin erillisellä liitteellä.

Esimerkki 9: Pankki C maksaa osingon loppusaajalle eli hakijalle. Pankki C on vastaanottanut osingon ulkomaiselta tilinhoitajalta Pankki B:ltä. Pankki B on vastaanottanut osingon suomalaiselta tilinhoitajalta Pankki A:lta, joka maksaa osingon maksajayhtiön puolesta. Ilmoita lomakkeen kohdassa 5.18 kaikkien välittäjäpankkien nimet. Kirjoita välittäjäpankeiksi Pankki A, Pankki B ja Pankki C.

5.19 Liitelomake 6167

Jokaisesta osinkoerästä on annettava yksityiskohtaiset tiedot. Jos haet takaisin lähdeveroa useasta osinkoerästä, käytä liitelomaketta 6167. Hakemuskäsittelyn sujuvoittamiseksi on suositeltavaa hakea yhdellä hakemuksella palautusta useammasta osinkoerästä.

Liitelomakkeelle on erillinen täyttöohje tämän sivun lopussa. Käytä osinkoerien ilmoittamiseen vain lomakkeita 6163 ja 6167, älä vapaamuotoisia liitteitä.

6 Korko- ja rojaltitulot

Jos tulo on osinkotulon sijasta korko- tai rojaltituloa, täytä tämä osa. Noudata samoja ohjeita kuin kohdissa 5.7–5.14, joissa ilmoitetaan tiedot osingonmaksusta.

7 Osakelainaus ja tosiasiallinen edunsaaja

Rastita kohdat 7.1–7.4 tulon tyypin ja hakijan tilanteen mukaan. Älä jätä näitä kohtia tyhjäksi, ellei toisin mainita.

Osinkotulot

Jos hakija oli itse hakemuksessa mainittujen osinkojen tosiasiallinen edunsaaja, vastaa ”Kyllä” kohdassa 7.1. Jos vastaat "Ei", liitä mukaan selvitys siitä, millä perusteella hakija on oikeutettu lähdeveron palautukseen. Täytä tämä kohta vain, jos hakemus perustuu yhteisön asuinvaltion ja Suomen väliseen verosopimukseen.

Vastaa kohtiin 7.2–7.3 "Kyllä", jos lähdeveron palautushakemuksessa on mukana osakkeita, jotka ovat olleet osa tuottojenvaihtosopimusta, futuuria tai muuta johdannaisjärjestelyä tai jos osakkeet oli lainattu tai ne olivat muutoin osa jotakin muuta sopimusjärjestelyä. Jos vastasit ”Kyllä” jompaankumpaan kohtaan (7.2 tai 7.3), liitä mukaan sopimus lainaus- tai sopimusjärjestelystä sekä kuvakaappaus hakijan arvo-osuustilistä tai muu selvitys laina-ajoista kattaen ajanjakson 30 päivää ennen ja jälkeen osingon täsmäytyspäivän. Anna lisäksi selvitys siitä, miksi hakija on oikeutettu palautukseen lainaus- tai sopimusjärjestelystä huolimatta.

Vastaa "Kyllä" kohdassa 7.4, jos hakijalla on rajoittamaton oikeus osakkeisiin ja niistä saatuihin tuottoihin. Jos vastaat ”Ei”, liitä hakemukseen perustelut siitä, miksi hakijan pitäisi siitä huolimatta saada lähdeveron palautusta.

Lisätietoa tosiasiallisen edunsaajan käsitteestä (syventävä vero-ohje Rajoitetusti verovelvollisen osingot, korot ja rojaltit, luku 2.1.2).

Korko- tai rojaltitulot

Vastaa ”Kyllä” kohdassa 7.1, jos hakija oli hakemuksessa mainittujen korkojen tai rojaltien tosiasiallinen edunsaaja. Liitä tarvittaessa mukaan selvitys siitä, millä perusteilla hakija katsoo olevansa hakemuksessa mainittujen korkojen tosiasiallinen edunsaaja. Voit jättää kohdat 7.2–7.4 tyhjäksi.

Kotipaikkatodistus

Liitä hakemukseen hakijalle osoitettu kotipaikkatodistus, joka koskee hakemuksen osingonmaksuvuosia. Poikkeustapauksissa voit korvata kotipaikkatodistuksen muulla virallisella rekisteröintitodistuksella. Rekisteröintitodistus voidaan hyväksyä silloin, jos palautushakemuksen perusteena ei ole verosopimus vaan EU-oikeus tai jokin muu syy (lomakkeen kohta 1.23).

Valtakirja ja nimenkirjoitusoikeus

Jos hakija on antanut asiamiehelle oikeuden edustaa hakijaa, merkitse rasti oikeaan kohtaan. Liitä valtakirja hakemukseen. Toimita myös selvitys hakemuksen tai valtakirjan allekirjoittaneen henkilön tai henkilöiden nimenkirjoitusoikeudesta, esimerkiksi kaupparekisteriote, perustamiskirja tai muu dokumentti. Varmista, että allekirjoitusten nimenselvennökset ovat selvät ja lukukelpoiset.

Näin täytät liitelomakkeen 6167

Hakemuskäsittelyn sujuvoittamiseksi on suositeltavaa hakea yhdellä hakemuksella palautusta useammasta osinkoerästä.

1 Hakijan tiedot

1.1 Hakijan virallinen nimi

Ilmoita hakijan nimi. Kirjoita nimi samassa muodossa kuin hakemuslomakkeeseen 6163.

1.2 Verotunniste asuinvaltiossa (TIN)

Ilmoita hakijan verotunniste tai muu rekisteröintitunnus asuinvaltiossa. Kirjoita sama tunniste kuin hakemuslomakkeeseen 6163.

1.3–1.4 Hakijan tilikausi

Ilmoita se tilikausi, jonka aikana osingot on maksettu hakijalle. Ilmoita vain sellaiset osingot, joiden maksupäivä on ollut tämän tilikauden aikana. Jos haet takaisin useiden tilikausien aikana maksettujen osinkojen lähdeveroja, täytä hakemuslomakkeeseen 6163 yhden tilikauden tiedot ja täytä kaikista muista tilikausista oma liitelomake 6167. Täytä niin monta liitelomaketta kuin on tarpeen.

Esimerkki 10: Hakijalle on maksettu osinkoa 3.5.2021, 2.5.2022 ja 2.5.2023. Hakijan tilikausi on kalenterivuosi. Hakija täyttää lomakkeen 6163 ja merkitsee siihen 3.5.2021 maksetun osinkoerän tiedot. Hakija ilmoittaa tilikaudeksi 1.1.2021–31.12.2021. Lisäksi hakija täyttää kaksi liitelomaketta 6167. Toisessa liitelomakkeessa hakija ilmoittaa 2.5.2022 maksetun osinkoerän ja merkitsee tilikaudeksi 1.1.2022–31.12.2022. Toisessa hakija ilmoittaa 2.5.2023 maksetun osinkoerän ja täyttää tilikaudeksi 1.1.2023–31.12.2023.

2 Erittely osinkoeristä

Noudata lomakkeen 6163 täyttöohjeen kohtia 5.7–5.14 täyttäessä erittelyä osinkoeristä.

Lisäohjeita erityistilanteisiin

Hakijan rinnastuminen suomalaiseen sijoitusrahastoon

Jos lähdeveron palautushakemus perustuu siihen, että hakija pitäisi rinnastaa suomalaiseen verovapaaseen sijoitus- tai erikoissijoitusrahastoon, liitä hakemukseen perustelut rinnastukselle. Tutustu Verohallinnon syventävään ohjeeseen Sijoitusrahastojen verotuksesta ja TVL 20 a §:n sääntely koskien sijoitus- ja erikoissijoitusrahastojen verovapauden edellytyksiä ennen perusteluiden laatimista. 

Perusteluista pitää käydä ilmi ainakin seuraavat asiat:

  • Rahaston tarkempi oikeudellinen muoto asuinvaltiossa, esimerkiksi fonds commun de placement (FCP), Sondervermögen, värdepappersfond tai Delaware Statutory Trust.

  • Laki, jonka nojalla rahasto on perustettu, sekä tieto siitä, missä muodossa sijoitustoimintaa harjoitetaan (esimerkiksi sopimusoikeudellinen tai yhtiömuotoinen rahasto).

  • Selvitä, mikä viranomainen valvoo rahaston toimintaa.

  • Rahastoyhtiön nimi, jos rahastoa hallinnoi erillinen rahastoyhtiö.

  • Säilyttäjäyhteisön nimi, jos rahaston varoja säilytetään erillisessä säilyttäjäyhteisössä.

  • Selvitys siitä, onko rahasto vaihtuvapääomainen vai pääomaltaan suljettu. Jos rahasto on vaihtuvapääomainen, tieto siitä, miten ja kuinka usein rahaston osuudenomistaja voi lunastaa osuuksiaan. Arvioi lisäksi, mikä on rahaston pääoma.

  • Selvitys siitä, keille osuuksia tarjotaan, ja arvio siitä, kuinka monta suoraa osuudenomistajaa rahastolla on ollut osingonmaksuvuonna. Ilmoita erikseen myös osuudenomistajat, jotka omistavat osuutensa hallintarekisterin kautta.

  • Tieto siitä, onko rahastolla lakiin tai rahaston sääntöihin perustuva velvollisuus jakaa tilikauden voitot osuudenomistajilleen ja jakaako rahasto osinkoa tai muuta tosiasiallista voitonjakoa, sekä kuinka usein.

Sateenvarjorahastot

Sateenvarjorahastolla tarkoitetaan rahastoa, joka jakautuu useiksi alaosuussarjoiksi tai alarahastoiksi, mutta jonka alarahastot ovat oikeudellisesti osa päärahastoa. Oikeudellisesti on siten olemassa vain yksi rahasto. Sateenvarjorahastoja koskevat hakemukset täytetään sen alarahaston nimissä, jolle tulo on kohdistunut, tämän tietoja käyttäen.

Esimerkiksi, jos alarahasto on erillinen verovelvollinen ja saa kotipaikkatodistuksen omissa nimissään, on sillä usein myös päärahastosta erillinen verotunnus, jota pitää käyttää hakemuksessa.

Eläkelaitokset ja henkivakuutusyhtiöt

Jos hakemus perustuu siihen, että hakija rinnastuu suomalaiseen eläkelaitokseen tai sijoitussidonnaisia henkivakuutuksia tarjoavaan henkivakuutusyhtiöön, täytä lomakkeeseen 6163 muut tiedot, mutta jätä kohta 5.14 "palautettavaksi haettavan veron määrä" tyhjäksi. Jos hakemus koskee useampaa kuin yhtä osinkoerää, jätä myös lomakkeessa 6167 tyhjäksi vastaava kohta eli 2.8. "haettavan veronpalautuksen määrä". Sen sijaan merkitse lomakkeen 6163 kohtaan 5.17 kaikista osinkoeristä haettavan veronpalautuksen kokonaismäärä vähennysten jälkeen.

Liitä hakemukseen laskelma kaikista tuloeristä ja niistä perityistä lähdeveroista. Anna liitteessä myös selvitys vähennyksistä ja niiden perusteista.

Toimita lisäksi yksityiskohtainen selvitys hakijan oikeudellisesta muodosta ja toiminnasta. Lue yksityiskohtaiset ohjeet selvitystä varten: Lakisääteisiä eläkkeitä tarjoavien ulkomaisten eläkelaitosten osinkojen lähdeverotus (syventävän vero-ohjeen luku 3.1).

Lue myös Verohallinnon uutinen asiaa koskevasta KHO:n päätöksestä.

Läpivirtausyksiköt

Lähdeveron palautuksen hakijan on oltava Suomesta tuloa saanut verovelvollinen. Verovelvollisuus määritellään Suomen sisäisen lainsäädännön mukaan. Yhteisöt ovat erillisiä verovelvollisia, kun taas yhtymä on laskentayksikkö ja yhtymän osakkaat ovat tulosta verovelvollista. Ratkaistaessa ulkomaisen toimijan rinnastumista vastaavaan suomalaiseen toimijaan nähden otetaan arvioinnissa huomioon toimijan oikeudelliset ja toiminnalliset piirteet. Selvitä ennen hakemuksen lähettämistä, onko kyseessä läpivirtaavan yhteisön saama tulo vai yhtymän kautta saatu tulo, koska hakemus pitää toimittaa oikean verovelvollisen nimissä.

Esimerkiksi sijoitusrahasto on Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan yhteisö ja siten erillinen verovelvollinen. Näin ollen myös ulkomainen yhteisö, joka rinnastuu kotimaiseen sijoitusrahastoon, katsotaan erilliseksi verovelvolliseksi ja osapuoleksi, joka voi hakea lähdeveron palautusta.

Jos tulo on Suomesta maksettu läpivirtaavalle yhteisölle, hakemus pitää tehdä tämän läpivirtaavan yhteisön nimissä. Palautuksen hakijana pitää olla rahasto eikä lopullinen osingonsaaja, vaikka osinko olisi esimerkiksi maksettu läpivirtaavan rahaston kautta lopulliselle saajalle.

Jos läpivirtaava yhteisö, kuten rahasto, hakee palautusta verosopimuksen perusteella osuudenomistajiensa puolesta, liitä hakemukseen selvitys näistä osuudenomistajista ja heille maksetusta tulosta. Liitä hakemukseen myös selvitys siitä, että verosopimusta voidaan soveltaa osuudenomistajien saamaan tuloon. Osoita myös osuudenomistajan verotuksellinen kotipaikka liittämällä hakemukseen asuinvaltion myöntämä kotipaikkatodistus.

Esimerkki 11: Osinko maksetaan Suomesta itävaltalaiselle läpivirtaavalle rahastolle, jolla on kaksi itävaltalaista osuudenomistajaa. Osuudenomistajat vaativat, että tuloon sovelletaan Suomen ja Itävallan välistä verosopimusta. Hakemus jätetään rahaston nimissä ja sen liitteenä toimitetaan itävaltalaisten osuudenomistajien kotipaikkatodistukset sekä vapaamuotoinen selvitys siitä, että verosopimusta voidaan soveltaa osuudenomistajiin.

Yhtymä ei ole Suomen kansallisen lainsäädännön mukaan erillinen verovelvollinen vaan laskentayksikkö, jolle vahvistettu tulos jaetaan verotettavaksi yhtymän osakkaiden tulona. Siten yhtymän osakkaana olevan verovelvollisen pitää olla hakijana palautushakemuksessa.

Esimerkki 12: Yhdysvaltalainen A LP, joka on ”limited partnership” -muotoinen yhtymä, saa osinkotuloa yhtiöltä B. Yhtymällä on kaksi Yhdysvalloissa asuvaa osakasta, osakkaat C ja D. Yhtymä A LP:tä ei katsota Yhdysvalloissa erilliseksi verovelvolliseksi, vaan se on laskentayksikkö.

A LP:n osakkaat katsotaan Yhdysvalloissa asuviksi Suomen ja Amerikan yhdysvaltojen välisen verosopimuksen mukaisesti. Hakemus lähdeveron palauttamiseksi tehdään erikseen jokaisen osakkaan nimissä. Hakemuksessa vaaditaan, että osakkaan saamaan osinkotuloon pitää soveltaa Suomen ja Amerikan yhdysvaltojen välistä verosopimusta. Osakkaan hakemukseen pitää liittää selvitys osakkaalla olevista omistuksista yhtymässä sekä osakkaan asuinvaltion viranomaisen myöntämä kotipaikkatodistus.

Osaketalletustodistukset (mm. ADR)

Osaketalletustodistus (englanniksi ”depositary receipt”) on erillinen arvopaperi, joka edustaa suhdeluvun mukaista oikeutta osakkeeseen. Todistuksilla käydään kauppaa pörssissä kuten muillakin osakkeilla. Esimerkiksi American Depositary Receipt (ADR) -todistuksilla käydään kauppaa eräissä Yhdysvaltojen pörsseissä (tyypillisesti AMEX, NYSE ja Nasdaq).

Jos hakemus koskee osinkotuloa, joka on maksettu osaketalletustodistuksen perusteella, anna asiasta selvitys hakemuksen liitteenä. Liitä hakemukseen myös talletustodistuksen haltijalle osoitettu tosite osingonmaksusta. Huomaa, että Verohallinto maksaa palautuksen euroina, vaikka osinko olisi maksettu muuna valuuttana.

Sivu on viimeksi päivitetty 7.6.2024