Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

7M Erittely yhteisön maatalouden tulolähteen tuloksesta, täyttöohje

Jos yhteisöllä on maatalouden tulolähteen tuloa, ilmoita maatalouden tuotot ja kulut. 

Ilmoita maatalouden tuotot ja kulut OmaVerossa elinkeinotoiminnan veroilmoituksella (6B) tuloverolaskelman kohdassa erittely maatalouden tuotoista ja kuluista.

Voit käyttää paperilomaketta vain, jos sähköinen ilmoittaminen ei erityisen syyn (esimerkiksi teknisen esteen) vuoksi ole mahdollista. Tällöin ilmoita maatalouden tuotot ja kulut lomakkeella Erittely yhteisön maatalouden tulolähteen tuloksesta (7M). 7M-lomakkeelta ei siirretä tietoja Elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen 6B.

Tämä täyttöohje etenee pääasiassa OmaVeron vaiheiden mukaisesti. Kohtien järjestys ja otsikointi voivat osittain poiketa muista sähköisistä ilmoituskanavista tai paperilomakkeesta.

Täytä maatalouden erittely (lomake 7M) maatilatalouden tuloverolain (MVL) mukaan maksuperusteisesti. Maatalouden tulolähteen tuottoina ja kuluina ilmoitetaan yleensä vain veronalaiset tulot ja verotuksessa vähennyskelpoiset menot, paitsi jos erittelyssä on erikseen kohta myös kirjanpidon mukaiselle erälle.

Erittele myös maatalouden poistot lomakkeella 62. OmaVerossa lomake 62 löytyy maatalouden tulolähteen kuluista kohdasta Poistot. MVL:n maksimipoisto ei aina ole sama kuin elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukainen poisto.  Kun annat sähköisen veroilmoituksen (esimerkiksi OmaVerossa), et voi kaikissa tapauksissa merkitä MVL:n mukaista poistoa kokonaisuudessaan kohtaan Säännönmukainen poisto (EVL). Tämä johtuu teknisistä syistä. Ilmoita ylimenevä osa lisäpoistona.

Osakeyhtiö, joka on syntynyt verovuonna toimintamuodon muutoksen seurauksena: Liitä ensimmäiseltä verovuodelta veroilmoitukseen mukaan myös tase, josta käy ilmi tilikauden avaavat saldot. OmaVerossa voit lisätä veroilmoitukseen liitteen välilehdellä Tilinpäätöstiedot kohdassa Liitteet.

Erittely maatalouden tuotoista ja kuluista

OmaVerossa erittely maatalouden tuotoista ja kuluista jakautuu kahteen eri kokonaisuuteen; Maatalouden tulolähteen tuottoihin ja maatalouden tulolähteen kuluihin.

Liitelomakkeen 73 Erittely osinkotuloista ja muista voitonjaon luonteisista eristä pääset antamaan kohdassa Saadut osingot ja ylijäämät. Poistolomakkeet 62 ja 12A pääset antamaan kohdassa Poistot sekä välilehdellä Muut selvitykset kohdassa Varaukset ja käyttöomaisuus. Muut liitelomakkeet annetaan välilehdellä Muut selvitykset.

Maatalouden tulolähteen tuotot

Myyntituotot eläimistä (ei jaksotettuja myyntituottoja)

Ilmoita tässä kohdassa niiden eläimistä saatujen myyntituottojen yhteismäärä, joita et jaksota eli jotka ovat kokonaan verovuoden tuloa.

Jaksotetut myyntituotot kotieläimistä

Kirjanpito-sarake:

Ilmoita tässä kohdassa ne kotieläimistä verovuonna saamasi myyntituotot, jotka jaksotat verovuodelle ja kahdelle seuraavalle vuodelle.

Verotus-sarake (Verovuonna tuotoksi luettava osuus):

Ilmoita tässä kohdassa kaikki ne jaksotetut tuotot (aiemmilta vuosilta ja tältä vuodelta), jotka ovat tämän verovuoden tuloa.

Majoituspalveluiden ja muiden vastaavien palveluiden myyntituotot

Ilmoita tässä kohdassa majoituspalveluista yms. saamasi myyntituotot.

Kotieläintuotteiden myyntituotot

Ilmoita tässä kohdassa kotieläintuotteiden (esimerkiksi maito) myyntituotot.

Kasvinviljelyn myyntituotot

Ilmoita tässä kohdassa kasvinviljelytuotteiden (esimerkiksi puutarhatuotteet) myyntituotot.

Muut myyntituotot

Ilmoita tässä kohdassa muut myyntituotot, esimerkiksi maatalouden ohessa harjoitetusta tulonhankkimistoiminnasta (liitännäiselinkeino) saadut tulot.

Saadut tuet ja korvaukset

Ilmoita tässä kohdassa esimerkiksi maataloustuotteiden ostajien välityksellä saamasi tuet, valtion maksamat tuet, maatalouden energiaveron palautus sekä sellaiset korvaukset, jotka lasketaan suoraan tuloksi.

Merkitse tähän kohtaan esimerkiksi pellon metsityksen perusteella maksetut tulonmenetyskorvaukset.

Saadut osingot ja ylijäämät

Kirjanpito-sarake:

Ilmoita tässä kohdassa saadut osingot ja ylijäämät maataloustoimintaan kuuluvista osakkeista ja osuuksista.

Verotus-sarake:

Merkitse osinkotuottojen ja saatujen ylijäämien veronalainen osuus.

Anna tarkemmat erittelyt lomakkeella 73. Tietoja ei kuitenkaan tarvitse antaa, jos yhteisöllä on ainoastaan Suomesta saatuja kokonaan verovapaita osinkoja tai ylijäämiä. OmaVerossa saat tämän auki Avaa erittely -painikkeesta.

Korkotuotot konserniyhteysosapuolilta

Katso tarkempi ohjeistus elinkeinotoiminnan veroilmoituksen (6B) täyttöohjeesta.

Korkotuotot omistusyhteysyrityksiltä

Katso tarkempi ohjeistus elinkeinotoiminnan veroilmoituksen (6B) täyttöohjeesta.

Muut korkotuotot

Merkitse muut korkotuotot, esimerkiksi korkotuotot pankkisaamisista ja talletuksista.

Merkitse myös muilta kuin edellä mainituilta saadut muut tuotot kuin korkotuotot, jotka ovat korvausta vieraasta pääomasta sekä rahoituksen hankinnan yhteydessä kertyviä suorituksia.

Tasausvarauksen suora tuloutus

Ilmoita tässä kohdassa se osuus aiempina vuosina tekemistäsi tasausvarauksista, jonka tuloutat tänä vuonna suoraan tuloksi.

Merkitse maatalouden tasausvaraus suoraan tuloksi, jos et käytä varausta maatalouden investointeihin. Tasausvaraus on käytettävä investointeihin tai tuloutettava viimeistään kolmantena verovuotena varauksen tekemisestä.

Muut tuotot

Merkitse tähän kohtaan esimerkiksi

  • maatalouteen liittyvät vuokratulot
    • Verovuodesta 2025 alkaen maatalous- ja metsämaan vuokrauksesta saadut tulot ja niihin rinnastuvat korvaukset ilmoitetaan elinkeinotoiminnan tulolähteen tuottoina elinkeinotoiminnan veroilmoituksella 6B
  • luovutusvoitot maatalouden arvopapereista tai osuuksista ja maatalouteen kuuluvasta rakennuksesta, jos luovutetaan vain rakennus ilman maapohjaa
  • vahingonkorvaukset sadosta, eläimistä ja maataloustarvikkeista
  • se osa aiempina vuosina tekemistäsi jälleenhankintavarauksista, jonka tuloutat suoraan verovuonna.
  • vuokratulot maatalouteen kuuluvien koneiden vuokraamisesta

Tuotot yhteensä

Ilmoita maatalouden tulolähteen veronalaiset tuotot yhteensä. OmaVero laskee automaatiossa tuotot yhteensä. Jos ilmoitat tuottoja paperilomakkeella, ilmoita tässä kohdassa maatalouden tulolähteen veronalaisten tuottojen yhteissumma.

Maatalouden tulolähteen kulut

Ostot ja varastojen muutokset (ei jaksotettuja hankintamenoja kotieläimistä)

Ilmoita tässä kohdassa maatalouteen liittyvät ostot esimerkiksi lannoitteiden tai siementen hankinnat. Ilmoita myös ostamasi kalusto ja tarvikkeet, joita et vähennä poistoina. Verotuksen maksuperusteisuuden vuoksi kirjanpidossa tehtyä varaston muutosta ei huomioida verotuksessa.

Ilmoita esimerkiksi seuraavat ostot:

  • kotieläimet
  • lannoitteet
  • siemenet
  • maatalouskalusto (kalusto, jota et vähennä poistoina)
  • rehut
  • eläinten lääkkeet.

Jaksotetut hankintamenot kotieläimistä

Kirjanpito-sarake:

Ilmoita tässä kohdassa jaksotettavat kotieläinten hankintamenot. Voit vähentää hankintamenot 3 vuoden aikana jaksottamalla ne yhtä suuriksi menoeriksi.

Merkitse se osuus verovuonna hankittujen kotieläinten hankintamenoista, jonka aiot jaksottaa.

Verotus-sarake (Verovuoden poistona vähennettävä osuus):

Ilmoita se osuus verovuonna ja kahtena aiempana vuonna jaksotetuista kotieläinten hankintamenoista, jonka jaksotat verovuoden menoksi.

Palkat ja palkkiot

Ilmoita tässä verovuoden aikana maksamasi ennakonpidätyksen alaiset palkat ja palkkiot. Ilmoita summat ilman sivukuluja.

Eläke- ja henkilösivukulut

Ilmoita tässä eläke- ja henkilöstösivukulut.

Poistot

Merkitse tähän kohtaan maatalouden poistot ja veronhuojennuspoistot eli uusien koneiden ja laitteiden korotetut poistot. Vähennä poistoina hankintameno sellaisista hyödykkeistä, joiden todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli 3 vuotta tai joiden hankintahinta on yli 1 200 euroa.

Erittele poistot lomakkeella 62.

Kirjanpito-sarake (poistot):

Ilmoita suunnitelman mukaiset poistot ja poistoeron muutokset, jotka rasittavat kirjanpidossa tulosta.

Verotus-sarake (Vähennyskelpoinen osuus poistoista)

Ilmoita vähennyskelpoinen osuus eli maatilatalouden tuloverolain mukaiset poistot, lisäpoistot ja mahdolliset veronhuojennuspoistot. 

  • Sisällytä tähän myös mahdolliset hyllypoistot eli aikaisempina vuosina tehdyt poistot, joita ei ole vähennetty verotuksessa ja jotka yhteisö haluaa vähentää tänä vuonna.
  • Erittele aikaisempina vuosina hyväksymättä tai vähentämättä jätetyt poistot lomakkeella 12A. Täytä erittely myös sellaiselta vuodelta, jona uutta hyllypoistoa muodostetaan.

Leasingille otetusta omaisuudesta ei voi verotuksessa tehdä poistoa, vaikka kansainväliset tilinpäätösstandardit sen sallisivat. Tällaista poistoa ei myöskään merkitä vähennyskelpoiseksi.

Poistoilla tarkoitetaan verotuksessa vähennettäviä poistoja (MVL 8-10 §). Lue lisää kertapoistoista tai kulujen jaksottamisesta eri vuosille.

Jos ilmoitat OmaVerossa, merkitse ensin poistot Kirjanpito- ja Verotus-sarakkeisiin. Sen jälkeen pääset antamaan tarkemman erittelyn maatalouden tulolähteen osalta lomakkeella 62.

Jos ilmoitat muulla tavoin kuin OmaVerossa, erittele poistot kaikkien tulolähteiden osalta yhdessä lomakkeella 62.

  • Ilmoita Kirjanpito-sarakkeessa suunnitelman mukainen poistojen ja poistoeron muutosten yhteismäärä. Saat tiedot lomakkeen 62 perusteella.
  • Ilmoita Verotus-sarakkeessa vähennyskelpoinen osuus eli lomakkeella 62 ilmoittamiesi poistojen yhteissumma. Saat yhteissumman laskemalla yhteen lomakkeen osien A, B, C, D, E ja F säännönmukaiset poistot, lisäpoistot ja mahdolliset veronhuojennuspoistot. 

Täyttöohjeesta saat apua tietojen täyttämiseen:

Korkokulut konserniyhteysosapuolille

Katso tarkempi ohjeistus elinkeinotoiminnan veroilmoituksen (6B) täyttöohjeesta.

Korkokulut omistusyhteysyrityksille

Katso tarkempi ohjeistus elinkeinotoiminnan veroilmoituksen (6B) täyttöohjeesta.

Jos yhtiön nettokorkomenot ylittävät 500 000 euroa, täytä lomake 81: Selvitys nettokorkomenoista. Jos ilmoitat OmaVerossa, anna tiedot välilehdellä Muut selvitykset kohdassa Nettokorkomenot.

Muut korkokulut

Merkitse muut korkokulut, esimerkiksi korot, jotka johtuvat

  • ostoveloista
  • joukkovelkakirjalainoista
  • vaihtovelkakirjalainoista
  • rahoituslaitoslainoista
  • rahoitusyhtiölainoista
  • eläkelainoista
  • rahoitusvekseleistä.

Jos yhtiön nettokorkomenot ylittävät 500 000 euroa, täytä lomake 81: Selvitys nettokorkomenoista. Jos ilmoitat OmaVerossa, anna tiedot välilehdellä Muut selvitykset kohdassa Nettokorkomenot.

Korkokuluna käsiteltävät rahoituskulut

Merkitse rahoituksen hankinnan yhteydessä maksettavaksi kertyvät suoritukset, joita pidetään korkomenoina EVL 18 a §:n 2 momentin mukaan.

Korkokulujen oikaisu (EVL 18 a §)

Korkomenojen vähentämistä on rajoitettu EVL 18 a §:ssä. Jos rajoitus vaikuttaa yhtiön korkomenojen vähentämiseen, merkitse vaikutus tähän. Laske vaikutus lomakkeella 81. OmaVerossa lomake 81 on välilehdellä Muut selvitykset kohdassa Nettokorkomenot.

Täytä lomake, jos yhtiön nettokorkomenot ylittävät 500 000 euroa tai yhtiö vähentää aikaisempina verovuosina vähennyskelvottomaksi jääneitä nettokorkomenoja. Lomaketta 81 käytetään kaikkien tulolähteiden tietojen ilmoittamiseen, mutta merkitse veroilmoitukseen 7M vain MVL:n mukainen osuus (ks. lomake 81 kohta 8).

Jos EVL 18 a §:stä johtuen yhtiön kaikki korkokulut eivät ole verotuksessa vähennyskelpoisia, merkitse tähän vähennyskelvoton osuus ja laita luvun eteen miinusmerkki.

Merkitse tähän kohtaan myös ne aikaisempien verovuosien vähennyskelvottomat nettokorkomenot, jotka yhtiö vaatii (lomakkeella 81) vähennettäväksi verovuonna.

Esimerkki: Yhtiöllä on nettokorkomenoja yhteensä 1 300 000 euroa. Yhtiö laskee korkovähennysrajoituksen vaikutuksen lomakkeella 81. Laskelman perusteella yhtiö voi vähentää nettokorkomenoja 1 300 000 euroa eli koko määrän. Vähennyskelvottomia nettokorkomenoja ei ole, ja vähennyskelpoiset nettokorkomenot on ilmoitettu veroilmoituksen edellisissä kohdissa. Tämä kohta jätetään tyhjäksi.

Esimerkki: Yhtiöllä on nettokorkomenoja yhteensä 1 100 000 euroa. Yhtiö laskee korkovähennysrajoituksen vaikutuksen lomakkeella 81. Laskelman perusteella yhtiö voi vähentää nettokorkomenoja 250 000 euroa, jolloin vähentämättä jää 850 000 euroa. Tähän kohtaan merkitään korkovähennysrajoituksen vaikutus eli −850 000 euroa. Yhtiön edellisissä kohdissa ilmoittamien korkokulujen vähennyskelpoinen määrä siis pienenee 850 000 euroa.

Esimerkki: Yhtiöllä on verovuonna nettokorkomenoja yhteensä 1 300 000 euroa. Yhtiö laskee korkovähennysrajoituksen vaikutuksen lomakkeella 81. Laskelman perusteella yhtiö voi vähentää verovuoden nettokorkomenoja 1 300 000 euroa. Lisäksi yhtiö voi vähentää 200 000 euroa aiempina verovuosina vähentämättä jääneitä nettokorkomenoja. Kuluneen verovuoden vähennyskelpoiset nettokorkomenot on ilmoitettu jo edellisissä kohdissa. Tähän kohtaan merkitään vain aiempina verovuosina vähentämättä jääneiden nettokorkomenojen vähennyskelpoinen osuus eli 200 000 euroa. Yhtiö voi siis vähentää edellisten kohtien korkokulujen lisäksi tässä kohdassa ilmoittamansa 200 000 euroa.

Verovuodelta tehty tasausvaraus

Ilmoita tässä kohdassa verovuonna tekemäsi tasausvaraus.

Voit vähentää maatilakohtaisen tasausvarauksen, joka on enintään 40 % maatilan maatalouden tuloksesta ennen korkomenojen ja indeksi- ja kurssitappioiden vähentämistä. Tuloksen saat laskettua, kun vähennät maatilan maatalouden veronalaisista tuloista ne menot, jotka ovat aiheutuneet näiden tulojen hankkimisesta tai säilyttämisestä.

Ilmoita tasausvarauksena vain täydet sadat eurot: pyöristä kunkin maatilan tasausvaraus alaspäin sadan euron tarkkuuteen. Jos maatiloja on useita, laske niiden tasausvarukset yhteen vasta pyöristämisen jälkeen.

Tasausvarauksen enimmäismäärä maatilaa kohti on 25 000 euroa verovuonna. Vähimmäismäärä on 800 euroa maatilaa kohti. Muodosta ja käytä tasausvaraus maatilakohtaisesti. Kohdista tulot ja menot maatiloittain, koska tasausvarauksen perusteet pitää voida selvittää maatilakohtaisesti.

Ilmoita tasausvarausten kokonaismäärä 62 lomakkeen kohdassa Erittely kirjanpidon varauksista kohdassa muut varaukset. OmaVerossa saat lomakkeen 62 auki kohdassa Poistot tai välilehdellä Muut selvitykset kohdassa Varaukset ja käyttöomaisuus.

Muut kulut

Merkitse tähän esimerkiksi vuokrat, vakuutusmaksut, kiinteistövero maatalouden rakennuksista ja rakennuspaikoista sekä luovutustappiot maatalouden arvopapereista tai osuuksista ja maatalouteen kuuluvasta rakennuksesta, jos luovutetaan vain rakennus ilman maapohjaa sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan lisävähennys.

Kulut yhteensä

Merkitse maatalouden tulolähteen verotuksessa vähennyskelpoiset kulut yhteensä.

OmaVero laskee automaatiossa kulut yhteensä. Jos ilmoitat kuluja paperilomakkeella, ilmoita tässä kohdassa maatalouden tulolähteen verotuksessa vähennyskelpoisten kulujen yhteismäärä.

Verotettava tulos tai vahvistettava tappio

Erät, joita ei oteta huomioon tappiota vahvistettaessa

Merkitse tähän erät, joita ei oteta huomioon tappiota vahvistettaessa. Tällainen on esimerkiksi TVL 57 §:n mukainen lahjoitusvähennys.

Maatalouden tulolähteen tulos tai maatalouden tulolähteen tappio

Maatalouden tulolähteen tulos tai vahvistettava tappio. OmaVero laskee tämän kohdan automaattisesti.

Älä ilmoita aikaisempien vuosien tappioita veroilmoituksessa. Verohallinto vähentää ne automaattisesti, jos osakkeiden ja osuuksien omistuksissa ei ole tapahtunut sellaisia muutoksia, jotka pitää ilmoittaa veroilmoituksessa (osassa Omistusosuuksien muutokset ja tappiot). Tappioiden määrän voit tarkistaa verotuspäätöksestä.

Jos ilmoitat paperilomakkeella: Saat maatalouden tulolähteen tuloksen, kun vähennät maatalouden veronalaisista tuotoista (osa 1 Tuotot) maatalouden verotuksessa vähennyskelpoiset kulut (osa 2 Kulut). Jos erotus on negatiivinen, luku on maatalouden tulolähteen vahvistettava tappio. Ilmoita se ilman miinusmerkkiä.

Jos kuluihin sisältyy lahjoitusvähennystä, pienennä ilmoitettavaa tappiota sen määrällä, koska sitä ei huomioida tappiota vahvistettaessa.



Olet jo vastannut kyselyyn "Palautekysely verkkosivuilla", kiitos vastauksestasi!
Vastaathan tähdellä merkittyihin pakollisiin kysymyksiin
Tarkistathan tekstikenttien arvot
Sivu on viimeksi päivitetty 24.3.2025