Palvelussa voi olla satunnaisia häiriöitä huoltotöiden vuoksi. Pahoittelemme asiasta aiheutuvaa vaivaa.
Tilitoimisto tai muu toisen puolesta asioita hoitava: näin pyydät valtuutta veroasiointiin
Jos tarvitset valtuuden, jotta voit hoitaa toisen henkilön, yrityksen tai yhteisön veroasioita sähköisesti, voit tehdä valtuuspyynnön Suomi.fi:ssä.
Huomaa, että valtuuden antajan pitää hyväksyä valtuuspyyntö. Hyväksymisen tapaan vaikuttaa se, onko valtuuden antajalla henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti.
Näin valtuutat kirjanpitäjiä ja teet valtuuspyynnön asiakkaalle
Tee tilitoimiston sisäiset valtuutukset
Jos olet esimerkiksi tilitoimiston toimitusjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen, voit tarvittaessa antaa esimerkiksi kirjanpitäjälle ensin Suomi.fi:ssä
- edustajan valtuutusoikeuden, jonka avulla kirjanpitäjä voi tehdä valtuuspyyntöjä tilitoimiston asiakkaille tämän ohjeen mukaisesti
- edustamisvaltuuden, jonka avulla kirjanpitäjä voi asioida niillä valtuuksilla, jotka tilitoimisto saa asiakasyritykseltä.
Voit antaa edustamisvaltuuden kirjanpitäjälle myös myöhemmin. Kun annat edustamisvaltuuden, muista valita myös ne asiointivaltuudet, joita kirjanpitäjä tarvitsee hoitaakseen asiakkaan asioita (esim. Veroasioiden hoito -valtuus).
Tilitoimisto voi tarpeidensa mukaan rajata asiointivaltuuden tarkenteella, mitä asiakkaita kukin kirjanpitäjä näkee OmaVerossa. Lisätietoa Suomi.fi:ssä: Anna valtuus yrityksenä tai yhteisönä, lue kohta "Miten käytän valtuuden tarkennetta?".
Selvitä tarvittavat valtuudet
Veroasioiden hoito -valtuuden avulla voi hoitaa kaikkia valtuuden antajan veroasioita. Muiden valtuuksien avulla voi hoitaa rajoitetusti vain nimettyjä asioita.
Lue valtuuksien kuvauksista, mikä valtuus sopii tarpeisiisi
Valitset valtuuden myöhemmin Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.
Pyydä asiointivaltuutta Suomi.fi:ssä
Tunnistaudu Suomi.fi:n valtuudet-palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillasi, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla. Tee sen jälkeen valtuuspyyntö asiakkaalle.
Pyydä asiakasta hyväksymään valtuuspyyntö
- Jos asiakkaalla on henkilökohtaiset pankkitunnukset, mobiilivarmenne tai varmennekortti, pyydä häntä kirjautumaan Suomi.fi:n valtuudet-palveluun ja hyväksymään valtuuspyyntö siellä.
Huomaa, että asiakasyrityksen yhtiöjärjestyksen mukainen nimenkirjoitussääntö vaikuttaa siihen, keiden täytyy hyväksyä valtuuspyyntö.
Ohje Suomi.fi:ssä: Valtuuspyynnön hyväksyminen organisaationa
- Jos asiakkaalla ei ole tunnistusvälinettä, hän voi käydä hyväksymässä valtuuspyynnön Digi- ja väestötietovirastossa ajanvarauksella (Ahvenanmalla verotoimistossa).
Pyydä asiakasta ottamaan mukaan passi, kuvallinen henkilökortti, ajokortti tai muu kuvallinen henkilökortti. Henkilö täytyy aina pystyä tunnistamaan kuvasta.
Jos yksi henkilö käy verotoimistossa hyväksymässä valtuuspyynnön osakkaiden puolesta, hän tarvitsee lisäksi mukaan- osakkaiden allekirjoittaman valtakirjan, josta käy ilmi nimenkirjoitusoikeus osakkaiden puolesta (valtakirja saa olla enintään 6 kuukautta vanha)
- kopiot kaikkien niiden osakkaiden passeista tai kuvallisista henkilökorteista, jotka eivät ole paikalla verotoimistossa mutta ovat allekirjoittaneet valtakirjan
- kopion perukirjan osakasluettelosta, jos kyseessä on Y-tunnuksellinen kuolinpesä.
Voit hoitaa valtuuttajan veroasiat sähköisesti
Kun valtuuspyyntö on hyväksytty, näet voimassa olevan valtuuden Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa.
Voit kirjautua Verohallinnon sähköisiin asiointipalveluihin henkilökohtaisilla pankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.
Valitse OmaVerossa kirjautumisen jälkeen "Asioi yrityksen puolesta" tai "Asioi toisen henkilön puolesta" sen mukaan, hoidatko yrityksen vai henkilön veroasioita.
Esimerkiksi kirjanpitäjä näkee OmaVerossa ne tilitoimiston asiakkaat, joiden puolesta hänellä on valtuus hoitaa veroasioita.
Usein kysyttyä
Lue ohjeet Suomi.fi:stä:
Kun kaupparekisteriin tulee tieto, että yritystoiminta on päättynyt, yrityksen aiemmin antama Suomi.fi-valtuus jää yhä voimaan. Yritys ei voi kuitenkaan toiminnan lopettamisen jälkeen enää omatoimisesti valtuuttaa Suomi.fi:n valtuudet-palvelussa eikä asioida, koska oikeus asioida perustuu siihen, että yrityksen edustajasta on tieto kaupparekisterissä. Valtuuden saanut voi edelleen hoitaa yrityksen asioita.
Esimerkki: Osakeyhtiö on valtuuttanut tilitoimiston. Kun osakeyhtiön yritystoiminta on lakannut, osakeyhtiön toimitusjohtaja ei voi enää muuttaa yrityksen valtuuksia. Valtuuden saanut tilitoimisto voi kuitenkin edelleen asioida osakeyhtiön puolesta.
Tällaisessa tilanteessa henkilö, jolla on ollut yrityksen edustusoikeus, voi tehdä valtuushakemuksen Suomi.fi:ssä. Hakemuksessa pitää valita valtuustyypiksi asiointivaltuus.