Etuudet: regressi
Regressillä tarkoitetaan etuuden takaisinperintää, jonka etuuden maksaja kohdistaa etuuden saajan sijasta toiseen etuuden maksajaan. Etuutta saatetaan periä takaisin myös saman maksajaorganisaation sisäisesti; sisäisestä regressistä kerrotaan erikseen.
Jos etuuden saajalle myönnetään takautuvasti etuus samalle ajalle, jolta hänelle on jo maksettu toista etuutta, aiemmalla etuuden maksajalla voi olla oikeus myöhemmin myönnettyyn etuuteen. Tätä oikeutta kutsutaan regressioikeudeksi.
Regressitilanteessa myöhemmin myönnetyn etuuden maksaja ei maksa suoritusta tulonsaajalle vaan joko kokonaan tai osittain aiemman etuuden maksajalle. Aiempi etuuden maksaja on tällöin etuuden sijaissaaja. Regressitilanteessa etuuden kuittaus tai perintä voidaan tehdä ilman tulonsaajan suostumusta.
Jos myöhemmin myönnetty etuus on jo ehditty maksaa etuuden saajalle ja liikaa maksettu etuus peritään takaisin, ei ole kyse regressistä. Liikaa maksettu etuus ja sen takaisinperintä ilmoitetaan tulorekisteriin perusteettoman edun ja takaisinperinnän ilmoittamista koskevien ohjeiden mukaan. Lue lisää perusteettomasta edusta ja takaisinperinnästä.
Esimerkki: Etuuden saajalle on maksettu sairauspäivärahaa. Myöhemmin myönnetään samalle ajalle työkyvyttömyyseläke, joka on lain mukaan ensisijainen etuus sairauspäivärahaan nähden. Työkyvyttömyyseläkkeen maksaja maksaa samalle ajalle myöntämänsä eläkkeen regressioikeuden perusteella sairauspäivärahan maksajalle.
Regressi voi olla kahden maksajan välinen tai maksajaorganisaation sisäinen
Regressissä voi olla kyse kahden etuutta maksavan laitoksen välisestä vastuunjaosta tai niin sanotusta sisäisestä regressistä. Sisäisessä regressissä sama etuuden maksaja myöntää sekä ensimmäisen että sen sijaan tulevan jälkimmäisen etuuden. Tällöin etuuden maksaja käyttää regressioikeutta kahden eri etuutensa välillä. Sisäisestä regressistä kerrotaan enemmän ohjeen Etuudet: takaisinperintä ja regressi luvussa 3 "Kuittaus".
Tulorekisteriin ilmoitettavat regressit
Tulorekisteriin ilmoitetaan tiedot vain sellaisista regresseistä, joista tulorekisterin tiedon käyttäjillä on oikeus saada tietoa. Tiedot ilmoitetaan vain siltä osin kuin tiedon käyttäjä tarvitsee niitä laissa säädettyihin käyttötarkoituksiin, joita ovat muun muassa:
- verotuksen toimittaminen
- perustoimeentulotuen myöntäminen
- korvausasian ratkaiseminen
- regressiperinnän selvittäminen
- etuusoikeuden määrittämisessä ja yhteensovitustilanteissa auttaminen
- estävien etuuksien havaitseminen
- ohitettavien etuusaikojen tunnistaminen
- tilastointi
- asiakasmaksujen määritys ja päättäminen
- tutkimus.
Regressi ilmoitetaan tulorekisteriin, vaikka alkuperäinen etuustulo olisi maksettu ennen vuotta 2021.
Vakuutuslaitosten välisiä takautumisoikeustilanteita ei ilmoiteta tulorekisteriin
Tulorekisteriin ei ilmoiteta sellaisia takautumisoikeustilanteita, joissa tulonsaajalle ei tehdä päätöstä eli tulonsaaja ei ole osapuolena päätöksessä. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi vakuutusyhtiöiden väliset vastuunjakotilanteet, joissa tulonsaaja saa vain yhden korvauspäätöksen ja etuuksien maksajat hoitavat vastuunjakonsa keskinäisenä rahaliikenteenä. Jos tulonsaajalle suoritetaan lisämaksu, josta tehdään erillinen päätös, lisämaksu ilmoitetaan tulorekisteriin viimeistään 5. kalenteripäivänä maksupäivän jälkeen.
Regressiä edeltää ennakkoilmoitus ja regressivaatimus
Regressin toteuttaminen edellyttää seuraavien vaiheiden suorittamista. Huomaathan, että "ensisijainen etuus" ei ole se, joka on ajallisesti ensimmäinen, vaan se, joka on lain mukaan ensisijainen aiempaan etuuteen nähden.
- Toissijaisen etuuden maksaja lähettää ennakkoilmoituksen ensisijaisen etuuden maksajalle.
- Ensisijaisen etuuden maksaja pidättää etuuden takautuvalta ajalta ja ilmoittaa asiasta toissijaiselle maksajalle.
- Toissijaisen etuuden maksaja tekee regressivaatimuksen, jossa se kertoo, kuinka paljon liikaa se on maksanut.
- Ensisijaisen etuuden maksaja maksaa suorituksen toissijaisen etuuden maksajalle.
- Molemmat osapuolet ilmoittavat regressistä tulorekisteriin.
Ennakkoilmoitus täytyy lähettää, jotta toissijaisen etuuden maksaja voi saada liikaa maksamansa suorituksen takaisin ensisijaisen etuuden maksajalta.Ennakkoilmoituksen perusteella ensisijaisen etuuden maksaja pidättää etuuden takautuvalta ajalta, ilmoittaa asiasta ennakkoilmoituksen lähettäjälle ja jää odottamaan tältä varsinaista regressivaatimusta eli perimisilmoitusta.
Regressivaatimuksen perusteella regressi toteutetaan. Lopuksi molemmat osapuolet ilmoittavat regressistä tulorekisteriin eri osapuolille suunnattujen ohjeiden mukaisesti.
Regressin molemmat osapuolet ilmoittavat regressistä
Sekä regressisuorituksen maksaja että vastaanottaja ilmoittavat regressistä tulorekisteriin.
Regressisuorituksen maksaja eli ensisijaisen etuuden maksaja ilmoittaa etuustietoilmoituksella Vähennykset-tietoryhmässä vastaanottajalle maksamansa osuuden ja tiedon siitä, kohdistuuko regressi veronalaiseen vai verovapaaseen tuloon.
Kun regressisuorituksen vastaanottaja eli toissijaisen etuuden maksaja on saanut suorituksen, se antaa tulorekisteriin korvaavan etuustietoilmoituksen. Ilmoituksella se antaa tulolajille "Regressi – Kyllä" -tiedon, joka tarkoittaa, että se on saanut aiemmin maksamansa tulon takaisin toiselta maksajalta regressioikeuden perusteella.
Jos sijaissaajalle maksetun erän sekä verojen jälkeen jää osa suorituksesta maksettavaksi tulonsaajan tilille, siitä ei ilmoiteta etuustietoilmoituksella. Tiedon käyttäjien on itse laskettava etuudesta tulonsaajalle käteen jäävä määrä sekä etuuden veronalainen määrä saamistaan tulorekisterin tiedoista.
Etuuden maksaja A on maksanut etuuden saajalle työttömyyspäivärahaa 1 000 euroa ajalta 1.1.–31.1.
A on ilmoittanut tulorekisteriin seuraavat tiedot:
- Toimenpiteen tyyppi: Uusi ilmoitus
- Tulolaji: Työttömyyspäiväraha
- Määrä: 1000 euroa
- Ansaintakausi:
- Alkupäivä: 1.1.20xx
- Loppupäivä: 31.1.20xx
- Etuuden yksikkö: Päivä
- Yksiköiden määrä: 21
Etuuden maksaja B tekee 15.2. päätöksen 1.1. alkaen myönnettävästä vanhuuseläkkeestä. Eläkkeen määrä on 1 500 €/kk. Vanhuuseläke on ensisijainen etuus, joten A:lla on oikeus saada ajalta 1.1.–31.1. maksamansa etuus regressisuorituksena etuuden maksaja B:ltä.
A lähettää ennakkoilmoituksen, jonka perusteella B osaa varautua tulevaan regressivaatimukseen. B ei vielä tässä vaiheessa maksa mitään etuuden saajalle. Tämän jälkeen A ilmoittaa B:lle regressivaatimuksella liikaa maksamansa etuuden määrän. Vaatimuksen perusteella B maksaa regressisuorituksena A:lle 1000 euroa. Vanhuuseläkettä jää maksettavaksi vielä 500 euroa, jonka B maksaa etuuden saajalle ja josta B toimittaa ennakonpidätyksen voimassa olevan verokortin mukaan (esimerkissä 20 %).
Kun regressisuoritus on maksettu, molemmat etuuden maksajat ilmoittavat regressistä tulorekisteriin.
B ilmoittaa (takautuvan maksun osalta):
- Toimenpiteen tyyppi: Uusi ilmoitus
- Tulolaji: Vanhuuseläke
- Määrä: 1500 euroa
- Ansaintakausi:
- Alkupäivä: 1.1.20xx
- Loppupäivä: 31.1.20xx
- Vähennykset:
- Vähennyksen tulolajin koodi: Työttömyyspäiväraha
- Vähennyksen tyyppi: Regressi veronalaiseen tuloon
- Vähennyksen määrä: 1000 euroa
- Sijaissaajan tiedot:
- Tilitysjakso:
- Alkupäivä: 1.1.20xx
- Loppupäivä: 31.1.20xx
- Tulolaji: Ennakonpidätys
- Määrä: 100 euroa (20 % 500 eurosta).
Kun A saa regressisuorituksen, se antaa tammikuulta korvaavan ilmoituksen:
- Toimenpiteen tyyppi: Korvaava ilmoitus
- Tulolaji: Työttömyyspäiväraha
- Määrä: 1000 euroa
- Regressi: Kyllä
- Ansaintakausi:
- Alkupäivä: 1.1.20xx
- Loppupäivä: 31.1.20xx
- Etuuden yksikkö: Päivä
- Yksiköiden määrä: 21
Katso lisää esimerkkejä ohjeesta Etuudet: takaisinperintä ja regressi.
Päällekkäisissä regressivaatimuksissa noudatetaan etusijajärjestystä
Samaan etuuteen voi kohdistua useiden eri tahojen regressivaatimuksia. Ensisijaisen etuuden maksaja määrittää eri sijaissaajille maksettavien regressisuoritusten määrän noudattaen laissa määriteltyä etusijajärjestystä ja ulosottoviranomaisen antamaa mahdollista maksukieltoa.
Jos regressisuorituksia maksetaan usealle sijaissaajalle, regressi ilmoitetaan Vähennykset-tietoryhmässä erikseen kunkin regressisuorituksen osalta.
Regressi voi koskea etuutta, joka ei näy tulorekisterissä
Etuuksia maksavien laitosten väliseen regressivaatimukseen kirjattua aiempaa etuutta ei välttämättä löydy tulorekisteristä, jos se on maksettu ennen tulorekisterin käyttöönottoa tai se ei esimerkiksi kuulu tulorekisteriin ilmoitettaviin tietoihin arkaluontoisuutensa vuoksi. Näissä tilanteissa regressin toteuttaminen käy ilmi vain tiedoista, jotka ensisijaisen etuuden maksaja on ilmoittanut Vähennykset-tietoryhmässä.