Verohallinnon verkkosivujen käytön turvallisuus

Vero.fi:n käyttö on anonyymiä. Verohallinto ei kerää tunnistettavaa tietoa sivujen käyttäjistä.

Henkilöasiakkaat ja yritykset voivat hoitaa verotusasioita verkkopalveluissamme pääasiassa vain tunnistautuneina. Tunnistaudut näihin palveluihin esimerkiksi henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai Katso-tunnisteella. Kun lopetat palvelun käytön, muista kirjautua ulos palvelusta ja tarvittaessa tyhjentää selaimen välimuisti.Sähköiset asiointipalvelut ja lisää tietoa tunnistamisesta 

Turvallinen verkkoyhteys

Sähköiset asiointipalvelumme on suojattu TLS-salauksella (Transport Layer Security). Salaus on päällä automaattisesti, kun asioit sähköisissä palveluissamme. Salaus suojaa tietoliikenteen siten, etteivät ulkopuoliset pääse näkemään tietojasi. Tunnistat suojatun yhteyden siitä, että selaimen osoiterivin alussa on merkkijono https:. Useimmissa selaimissa näkyy myös lukon kuva.

Käsittele verotukseesi liittyviä henkilökohtaisia tietojasi ainoastaan sähköisissä asiointipalveluissamme. Muut asiointitavat – esimerkiksi sähköposti tai sosiaalisen median kanavat – eivät ole suojattuja, joten älä käytä niitä verotus- tai henkilötietojen lähettämiseen.

Huolehdi koneesi turvallisuudesta

Pidä tietokoneesi suojattuna. Huolehdi, että koneessasi on ajantasainen

tietoturvapäivitys

palomuuri

virustorjunta.

Jos käytät palveluita yhteiskäytössä olevilla tietokoneilla, esimerkiksi kirjastossa, muista tyhjentää selaimen välimuisti asioinnin jälkeen. Tyhjentäminen tapahtuu kunkin selaimen omien ohjeiden mukaisesti. Jos käytät palveluitamme julkisella paikalla, kiinnitä huomiota myös siihen, etteivät muut ihmiset pääse näkemään tietojasi.

Lisätietoja laitteiden turvallisesta käytöstä (Viestintävirasto)

Varo verkkohuijauksia

Verohallinto ei pyydä koskaan sähköpostilla tai tekstiviestillä henkilökohtaisia tietoja, kuten verkkopankkitunnuksia, tilitietoja tai henkilötunnusta. Emme koskaan kysy puhelimitse, sähköpostitse tai millään muulla tavalla pankkitunnuksiin tai luottokorttitietoihin liittyviä tietoja.

Huijausviestit (myös phishing- tai kalasteluviesti) 

Huijausviestejä on liikkeellä esimerkiksi sähköpostitse, sosiaalisen median kanavissa ja tekstiviestinä. Tyypillisesti viestissä luvataan esimerkiksi rahaa tai pelotellaan vakavilla seuraamuksilla, jos et toimi viestin ohjeiden mukaan. Viesti voi olla myös naamioitu pankin, viranomaisen tai sähköisen palvelun, kuten sähköpostipalvelun tai verkkokaupan lähettämäksi. Tällainen viesti kannattaa poistaa saman tien avaamatta sitä. Jos olet avannut viestin, älä avaa siinä olevia liitteitä tai linkkejä, koska voit saada niistä koneeseesi haittaohjelman.

Jos olet erehtynyt antamaan

  • luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla omaan pankkiin tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään
  • verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.

Ole tarvittaessa yhteydessä myös poliisiin.

Lue tarkemmin huijausviesteistä

Haittaohjelmat

Tyypillisiä haittaohjelmia ovat virukset, vakoiluohjelmat ja kiristyshaittaohjelmat. Haittaohjelma voi päätyä koneellesi esimerkiksi huijausviestissä olevia liitteitä tai linkkejä avaamalla. Vältä epäilyttävien liitteiden ja linkkien avaamista.

Liikkeellä olevissa kiristyshaittaohjelmissa haittaohjelma luvataan poistaa, jos maksat tietyn rahasumman esimerkiksi PayPal-tilille. Pyydetyn rahasumman maksaminen ei takaa, että saisit koneella olevat tietosi takaisin. Tämän takia tärkeistä tiedoista kannattaa aina pitää varmuuskopio toisessa laitteessa tai pilvipalvelussa.

Jos epäilet, että koneessasi on haittaohjelma, kytke kone irti verkosta. Usein haittaohjelmia on hankala poistaa, eikä niiden poistumisesta voi olla varma. Haittaohjelmatartunta voidaan poistaa varmasti vain asentamalla kone uudelleen.

Lisää tietoturva-aiheisia ohjeita (Viestintävirasto)

Havaitsitko palveluissamme tietoturvaongelman?

Jos epäilet verkkopalveluissamme tietoturvaongelmia tai olet saanut Verohallinnon nimissä lähetetyn huijausviestin, ota meihin yhteyttä puhelimitse numeroon 029 512 000. Puhelun hinta on pvm./mpm.