Anmäl sommaranställdas löner till inkomstregistret

2.5.2024

När du anställer en sommararbetare ska du till inkomstregistret anmäla uppgifter om de löner och arvoden som du har betalat.

För de uppgifter som ska anmälas till inkomstregistret finns ingen nedre gräns i euro eller åldersgräns – anmäl alltså alla löner och arvoden oberoende av beloppet som du betalat ut till arbetstagare i alla åldrar.

Anmälningsskyldigheten gäller även kortvariga arbetsförhållande.

Ta reda på dina skyldigheter som arbetsgivare

Skyldigheterna påverkas av om du betalar ut lön eller ersättning för arbete. Även lönebeloppet och arbetstagarens ålder påverkar.

Ta reda på dina skyldigheter med hjälp av Skatteförvaltningens hjälpfrågor

Anmäl utbetalda löner och arvoden till inkomstregistret

Gör anmälan av uppgifter till inkomstregistret elektroniskt. Du kan överföra dem direkt från ditt betalningssystem via gränssnittet eller anmäla dem med en anmälan om löneuppgifter i inkomstregistrets e-tjänst. Lämna dessutom vid behov in arbetsgivarens separata anmälan.

Läs anvisningar för e-tjänsten och logga in i inkomstregistret.

Även arbetsersättningar som betalats till behovsarbetare ska anmälas till inkomstregistret, om tjänsteleverantören inte är införd i förskottsuppbördsregistret. Du kan kontrollera uppgiften i tjänsten FODS.

Du kan också räkna och betala löner i den avgiftsfria tjänsten Palkka.fi. Tjänsten skickar automatiskt de anmälningar som behövs till inkomstregistret, och du behöver inte göra någon separat anmälan till inkomstregistret. Du kan inte betala ut arbetsersättningar i Palkka.fi.

Gör anmälan inom 5 dagar från betalningsdagen

Anmäla uppgifter om utbetalda prestationer till inkomstregistret inom 5 dagar från betalningsdagen.

Du kan anmäla uppgifterna redan i förväg. Exempelvis löner och arvoden kan du anmäla 45 dagar före betalningsdagen. Den innevarande dagen, dvs. dagen då du lämnar in dina uppgifter, ska räknas med i 45-dagarsperioden. Läs mer om tidsfristerna för anmälningar.

Samla färdigt in de uppgifter som du behöver för anmälan

För anmälan behöver du följande uppgifter:

  • löneutbetalningsperiod – den i arbetsavtalet överenskomna tidsperiod för vilken lön betalas
  • betalarens namn och identifierare, till exempel personbeteckning eller FO-nummer
  • mottagarens namn och identifierare, till exempel personbeteckning eller FO-nummer
  • ersättning som du betalat
    • lönebelopp och belopp av eventuella naturaförmåner.
    • belopp av arbetsersättning exklusive mervärdesskatt.

Om du betalar lön, ta även reda på:

  • uppgift om du hör till arbetsgivarregistret, det vill säga om du är en tillfällig arbetsgivare eller en regelbunden arbetsgivare – detta påverkar när du ska lämna in arbetsgivarens separata anmälan
  • uppgifter om försäkringar – kontrollera vilka försäkringar du ska teckna för arbetstagaren, till exempel lönebeloppet och arbetstagarens ålder påverkar försäkringsskyldigheten
  • mottagarens skattekort och skatteprocent – du behöver dem för förskottsinnehållningen
  • yrkesklass – om du betalar ut över 1 400 euro i lön till en eller flera personer under ett kalenderår, teckna en arbetsolycksfalls- och yrkessjukdomsförsäkring för dina arbetstagare, får du uppgiften om yrkesklass av ditt olycksfallsförsäkringsbolag
  • totalbeloppet av arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift – anmäl totalbeloppet med arbetsgivarens separata anmälan.

Det finns inget separat inkomstslag för semesterlön i inkomstregistret

Anmäl semesterlön, dvs. den lön som betalas under semestern, med inkomstslaget Tidlön (201). Semesterpenning ska anmälas med ett separat inkomstslag: Semesterpenning (213).

Om betalningsgrunden för semesterlönen har varit till exempel prestationslön eller provision, anmäl lönen med inkomstslaget Provisionslön (220) eller Ackordslön (227) utifrån på vilken grund inkomsten har betalats.

Om arbetstagaren inte tar semester, anmäl den ersättning som betalas för detta med inkomstslaget Semesterersättning (234). Med detta inkomstslag ska även byggbranschens semesterpenning anmälas.

Om du betalar ersättning för extra lediga dagar som kompletterar semestern, ange denna med inkomstslaget Annat betalt tillägg (216)

Vi rekommenderar att du också anmäler orsaken till avlönad frånvaro (till exempel semester), frånvaroperioden och lönebeloppet under den avlönade frånvaron.

Mer information på annat håll:

Sidan har senast uppdaterats 2.5.2024