Rättssäkerhet och insolvens
Konkursombudsmannens byrå | Utsökningsverket | Lönegaranti
Konkursombudsmannens byrå övervakar konkursförfarandet
Källa: Konkursombudsmannens byrå
Konkurser 2020–2024
Det har inte skett tillräckligt med positiva förändringar i den ekonomiska verksamhetsmiljön och antalet insolvensförfaranden är fortfarande på en hög nivå. För Konkursombudsmannens byrå har den rådande situationen inneburit en kontinuerlig ökning av antalet insolvensförfaranden under övervakning. Konkursombudsmannens byrå har aktivt följt och informerat om utvecklingen av antalet insolvensförfaranden, vilket också har synts i nyhetsrapporteringen om ekonomibranschen i medierna.
Jämfört med det årliga antalet i början av 2020-talet inleddes cirka 50 procent fler konkurser i fjol, och gränsen 3 000 konkurser överskreds. Under 2024 inleddes 3 035 (2023: 2 715) konkursförfaranden. Antalet inledda konkurser ökade med 12,5 procent jämfört med föregående år. Antalet företagssaneringar har förändrats på motsvarande sätt som konkursförfarandena. Jämfört med början av 2020-talet har också antalet saneringsförfaranden ökat med cirka 50 procent. År 2024 inleddes 318 (2023: 306) saneringsförfaranden var, vilket i sin tur är 3,9 procent högre än året innan.
Offentliga utredningar 2020–2024
År 2024 inleddes 51 nya offentliga utredningar, och de offentliga utredningarna ligger nu på den eftersträvade nivån. Totalt 489 offentliga utredningar pågår, vilket är 12 procent av alla pågående konkurser.
Specialrevisioner 2020–2024
Det gjordes 123 specialrevisioner av gäldenärens verksamhet, revisioner av förvaltningen i konkursbon och slutföranden av bokföring.
Kostnader för specialrevisioner 2020–2024
Utgifterna för specialrevisioner under år 2024 uppgick till sammanlagt cirka 843 861 euro, och kostnader på cirka 271 784 euro kunde återkrävas från konkursbon.
Kostnader för offentliga utredningar 2020–2024
Kostnaderna för offentliga utredningar uppgick till totalt 1 179 432 euro (inkl. moms). Tidigare betalda utgifter för offentliga utredningar på sammanlagt cirka 399 468 euro återkrävdes från konkursbon. Till borgenärer betalades år 2024 sammanlagt cirka 1 064 650 euro i utdelning från nedlagda konkursbon som varit föremål för offentlig utredning.
Utsökning innebär att försummade skyldigheter åtgärdas
Källa: Utsökningsverket
Utsökningsväsendet utgör en del av rättsväsendet och verkställer domar samt indriver direkt utsökningsbara fordringar, såsom skatter, böter och försäkringspremier. Utsökningen förebygger grå ekonomi och ekonomisk brottslighet genom sina lagstadgade uppgifter, dvs. en effektiv utsökning. Utsökningen tar också fram information som behövs för bedömningen av kreditvärdigheten.
Utsökningen är aktiv i bekämpningen av grå ekonomi och återtagande av brottsvinning tillsammans med andra myndigheter, såsom polisen, Tullen och Skatteförvaltningen. Syftet är att återta brottslig vinning av gärningsmän och försvåra brottslig företagsverksamhet. Utsökningen utreder den utmätningsbara förmögenheten och kan rikta verkställighetsåtgärder även mot egendom som en gäldenär strävar efter att undanhålla borgenärer genom bland annat konstgjorda förmögenhetsarrangemang. Sådana fall sköts främst av utsökningens specialindrivningsenheter, som fokuserar på utredning av arbetsdryga fall.
Skuldsättningen är fortfarande hög
I Finland är privatpersoners och företags betalningsmoral på en hög nivå internationellt sett. Skulderna betalas och skyldigheterna fullgörs. Det finns dock situationer när såväl företag som människor skuldsätter sig och skulderna måste drivas in.
Skuldsättning och att bli kund hos utsökningen är inte detsamma som grå ekonomi eller ekonomisk brottslighet. Skuldsättning är något som berör människor i alla inkomstklasser.
På sistone har utsökningsväsendet årligen redovisat ca en miljard euro till sökande
År 2024 uppgick indrivningsresultatet till cirka 1,24 miljarder euro. Volymerna för gäldenärer vid specialverkställighet och de belopp som redovisas till borgenärerna varierar i sin tur från år till år. År 2024 utreddes 212 nya gäldenärer vid specialverkställighet, antalet gäldenärer som behandlades var 238 och indrivningsresultatet uppgick till cirka 30 miljoner euro.
Den grå ekonomin kan locka
Att hamna i ekonomiska svårigheter kan fresta att ta svartjobb, dölja egendom eller försumma fullgörandet av obligatoriska arbetsgivarskyldigheter eller andra skyldigheter i företagsverksamheten. Därför ingår också utsökningsstatistik på webbplatsen Grå ekonomi och ekonomisk brottslighet.
Förändringar syns i statistiken
Med hjälp av utsökningsstatistik får vi information om såväl förändringar i skuldbelopp som antal gäldenärer som är föremål för utsökning. Statistiken visar förändringsriktningen och hjälper oss att relatera saker. Utsökningsstatistiken är bra att granska genom att jämföra den med andra myndigheters observationer och statistik på webbplatsen.
Till borgenärerna redovisades ett rekordbelopp
År 2024 överlämnades 2,8 miljoner ärenden för utsökning, ungefär 8,2 procent över 2023. År 2024 anhängiggjordes däremot omkring 1,2 procent fler skatteärenden än året innan. Antalet privaträttsliga ärenden ökade med över 4 procent. Antalet företagsgäldenärer ökade med 2,5 procent.
År 2024 var Utsökningsverkets fjärde hela verksamhetsår efter omorganiseringen. Indrivningsresultatet var totalt 1,24 miljarder euro. Jämfört med året innan var ökningen 3,9 procent. Räknat i euro var resultatet ändå det näst högsta någonsin.
Hälften av finländarna bor i Helsingfors och i övriga södra Finland. Där grundas också mer än hälften alla nya företag. Detta återspeglas också i den regionala fördelningen av antalet ärenden i utsökningen. Skuldsättning ökar risken för grå ekonomi.
Lönegarantiutbetalningar korrelerar med konjunkturen i ekonomin
Källa: UF-centret
Lönegarantin tryggar fordringar som baserar sig på en arbetstagares arbetsförhållande i en situation där arbetsgivaren blir insolvent. Statistikuppgifterna om beloppet på utbetalningen av lönegaranti återspeglar den starka korrelationen mellan lönegarantin och de ekonomiska konjunkturerna. En arbetstagares fordran överförs till staten vid utbetalning av lönegaranti. Det är möjligt att driva in enbart drygt en femtedel av det utbetalda beloppet av insolventa arbetsgivare.
Försummelse av lagstadgade avgifter eller anmälningar för arbetsgivare är inte ett hinder för utbetalning av lönegaranti, snarare ge dessa omständigheter uttryck för insolvens hos arbetsgivaren, vilket är en förutsättning för utbetalning av lönegaranti. I rättspraxis har det dock varit möjligt att förvägra lönegaranti, om det varit möjligt att påvisa samförstånd mellan arbetsgivaren och arbetstagaren om att arbetet utförs som så kallat svart arbete.
En grund för avslag av lönegaranti är att förhindra missbruk och i dessa fall kan också aktörer inom grå ekonomi vara inblandade. Omkring hälften av fallen där missbruksgrunden används är fall där arbetstagaren, utifrån långvarigt obetalt arbete, betraktas ha blivit medveten om arbetsgivarens insolvens.
År 2024 utgjorde missbruk grunden för avslag i 6,1 procent av besluten (6,4 % 2023). Utifrån missbruksgrund avslogs fordringar i 252 beslut (2023: 272 st.) totalt 2 372 625 euro (2023: 2 256 082 €).