Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Om beskattningen av matbud och deras ersättare

Har getts
3.5.2024
Diarienummer
VH/1601/00.01.00/2024

Beskrivning av ärendet

Matbud kan utifrån uppdragsavtal med matbudtjänster ha rätt att använda ersättare. Då ger matbudet en ersättare tillgång till sitt budkonto. Matbudtjänsterna betalar i regel huvudanvändaren av budkontot för alla arbeten som har utförts via kontot, även om en ersättare har utfört arbetena.

  1. Kan ett matbud (huvudanvändare av ett budkonto) använda ett faktureringsföretag för att fakturera för arbeten som en ersättare har utfört?
  2. Vilka skyldigheter har ett matbud i beskattningen när budet betalar en ersättare ersättning för ett arbete som ersättaren har utfört?

Bakgrund

Ett matbud som har ingått ett uppdragsavtal med en matbudstjänst kan eventuellt fakturera för sitt arbete via ett faktureringsföretag. Faktureringsföretaget betalar ut matbudtjänstens prestation till matbudet antingen i lön eller i arbetsersättning, beroende på vad faktureringsföretaget och matbudet sinsemellan har avtalat.

Matbudet ansvarar gentemot matbudtjänsten för att arbetet blir utfört. Utifrån uppdragsavtalet kan matbudet dock ha rätt att använda ersättare för att utföra arbetet. Ersättare kan vara matbudets underleverantör eller en anställd som matbudet har rekryterat. En del av matbudtjänstens prestation styrs då till matbudets ersättare. I beskattningen är det då nödvändigt att bedöma vilken prestation (lön eller arbetsersättning) det handlar om och vilken utbetalaren av prestationen är.

Lagstiftning:

Enligt 61 § 2 mom. i inkomstskattelagen är skattepliktig förvärvsinkomst bland annat lön och därmed jämförbar inkomst i arbetsförhållande samt förmån eller ersättning som erhållits i stället för sådan inkomst.

Enligt 9 § 1 mom. i lagen om förskottsuppbörd (FörskUL) är den som gör en betalning skyldig att verkställa förskottsinnehållning, om något annat inte stadgas nedan om saken eller om något annat inte bestäms med stöd av 6 §.

Med lön avses varje slag av lön, arvode, förmån och ersättning som fås i arbets- eller tjänsteförhållande (FörskUL 13 § 1 mom. 1 punkten).

En ersättning som betalas i annan form än lön för ett arbete, ett uppdrag eller en tjänst är en arbetsersättning på vilken betalaren ska verkställa förskottsinnehållning, om mottagaren inte har införts i förskottsuppbördsregistret (25 § 1 mom. 1 punkten i FörskUL).

Arbetsgivare är skyldiga att betala arbetsgivares sjukförsäkringsavgift om en arbetstagare enligt sjukförsäkringslagen är försäkrad i Finland. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivares sjukförsäkringsavgift på grundval av det sammanlagda beloppet av de löner som betalas till arbetstagarna. (4 § och 5 § i lagen om arbetsgivares sjukförsäkringsavgift)

Betalaren ska lämna uppgifter om löner och arbetsersättningar till inkomstregistret senast den femte kalenderdagen efter betalningsdagen. Arbetsersättningar anmäls inte, om mottagaren har införts i förskottsuppbördsregistret. (6 § och 12 § i lagen om inkomstdatasystemet)

Ställningstagande

1. Lön är en ersättning som betalas ut för en personlig arbetsprestation. Om ett matbud använder ersättare för att utföra arbetet, kan faktureringsföretaget inte betala matbudet lön för ett arbete som en ersättare har utfört. Orsaken är att faktureringsföretaget enbart får betala ut lön till den person som har avtalat med faktureringsföretaget om att företaget ska betala ut prestationen för arbetet till personen i lön samt som i verkligheten har utfört arbetet och i vars namn arbetet har fakturerats.

Om ett matbud ursprungligen har avtalat med ett faktureringsföretag om att företaget ska betala matbudet matbudtjänstens prestation i form av arbetsersättning, utgör hela prestationen alltid skattepliktig förvärvsinkomst (arbetsersättning) för matbudet (huvudanvändaren) i beskattningen. När matbudet betalar sin ersättare ersättning för ett arbete som ersättaren har utfört, kan matbudet i sin beskattning dra av den lön som matbudet har betalat ut till ersättaren, inklusive bikostnaderna, eller den arbetsersättning som budet har betalat ut till ersättaren som utgifter för förvärvande av inkomst.

Exempel: Matbudet A har avtalat med ett faktureringsföretag om att företaget ska betala matbudet matbudtjänstens prestationer i form av arbetsersättningar. Matbudet A fakturerar matbudtjänsten sammanlagt 1 000 euro för sitt arbete och för arbete som ersättaren B har utfört. Hela beloppet på 1 000 euro utgör en skattepliktig arbetsersättning för matbudet A.

Matbudet A betalar ersättaren B 700 euro för ersättarens arbete. I beskattningen får matbudet A dra av den ersättning som A har betalat ut till B.

Om matbudet A ansöker om ett skattekort, anger A som inkomst sin beräkning av det belopp som A ska fakturera matbudtjänsten, det vill säga ett beräknat belopp som omfattar både matbudet A:s arbete och ersättaren B:s arbete. Bland avdragen anger matbudet A som utgifter för förvärvande av inkomst sin beräkning av det belopp som A ska betala ut till ersättaren B.

Om matbudet är företagare (firma, ab, öb, kb) med FO-nummer, utgör de prestationer som faktureringsföretaget har betalat ut skattepliktig inkomst av näringsverksamhet för matbudet. När matbudet betalar sin ersättare ersättning för ett arbete som ersättaren har utfört, kan matbudet i beskattningen dra av den lön som matbudet har betalat ut till ersättaren, inklusive bikostnaderna, eller den arbetsersättning som budet har betalat ut till ersättaren som kostnader för näringsverksamhet.

Matbudet kan vara momsskyldigt, om hen är företagare eller om faktureringsföretaget betalar ut arbetsersättning till matbudet och prestationerna uppgår till mer än 15 000 euro under en tolvmånadersperiod.

2. De skyldigheter som ska uppfyllas i fråga om prestationer som ett matbud betalar ut till en ersättare beror på om matbudet och ersättaren har avtalat om ett anställningsförhållande eller ett uppdragsförhållande.

Om matbudet och ersättaren har avtalat om ett uppdragsförhållande, ska matbudet i enlighet med ersättarens skattekort verkställa förskottsinnehållning på de arbetsersättningar som hen har betalat ut till ersättaren och anmäla arbetsersättningarna till inkomstregistret, om ersättaren inte har införts i förskottsuppbördsregistret. Om ersättaren inte har visat upp ett skattekort, ska matbudet verkställa förskottsinnehållning enligt 60 procent.

Om matbudet har avtalat med ersättaren om ett anställningsförhållande, ska matbudet i enlighet med ersättarens skattekort verkställa förskottsinnehållning på den lön som hen har betalat ut till ersättaren. Dessutom ska matbudet anmäla lönen och förskottsinnehållningen till inkomstregistret och betala arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift. Om ersättaren inte har visat upp ett skattekort, ska matbudet verkställa förskottsinnehållning enligt 60 procent.

På prestationer som ett matbud betalar ut till en ersättare tillämpas inte lättnaden för hushåll från förskottsinnehållningsplikten enligt 9 § 3 mom. i lagen om förskottsuppbörd.


ledande skattesakkunnig Tero Määttä

överinspektör Antti Näkyvä

Sidan har senast uppdaterats 7.5.2024