Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2024/23

Har getts
17.6.2024
Diarienummer
VH/3654/02.05.04/2024
Beskattning av personlig inkomst, Personalfond, Inkomst enligt inkomstskattelagen

Sökanden i ansökningshandlingarna jobbade som specialistläkare hos B Ab, som var ett riksomfattande företag som ägdes gemensamt av yrkespersoner som arbetade inom privat hälso- och sjukvård. Sökandens månadslön bestod av grundlön, som fastställdes enligt specialiseringen och de utförda timmarna och ett personligt tillägg, som baserade sig på en bedömning av arbetsprestationen.

B Ab hade enligt bolagsordningen mottagningsaktieserier och en stamaktieserie. Aktierna i mottagningsaktieserien var förknippade med en rätt att utöva serviceaffärsfunktioner inom privat hälso- och sjukvård enligt B Ab:s bransch vid de verksamhetsställen som bolaget anvisade. Enligt bolagsordningen gav varje mottagningsaktieserie rätt till en dividend på basis av arbetsinsatsen högst enligt det icke-utdelade verksamhetsresultat som flöt in av verksamhetsrätten. B Ab:s redovisning hade ordnats på så sätt att verksamhetsresultatet för varje mottagningsserie kunde verifieras på tillförlitligt sätt.

B Ab använde ett resultatpremiesystem, där förutsättningarna för en resultatpremie som betalades in i personalfonden var: 1) en rörelsevinst på minst fem procent för bolaget, 2) tillräckliga penningmedel och bankfordringar för att betala minst två månaders lön och 3) ett utdelningsbart resultat som motsvarade åtminstone beloppet på resultatpremierna. Om förutsättningarna var uppfyllda, var en arbetstagare som omfattades av systemet berättigad till en resultatpremie som betalades in i personalfonden och fastställdes utifrån den täckning av klientfaktureringen vilken flutit in till det personliga kostnadsstället under premieperioden. B Ab:s styrelse hade beslutat att en resultatpremie vars belopp motsvarade 25 procent av kostnadsställets täckning kunde avsättas till personalfonden under räkenskapsperioden 2024, med beaktande av ovan nämnda förutsättningar. Kostnadsställets täckning, som användes i beräkningen av arbetstagarens resultatpremie, utgjordes av differensen mellan arbetstagarens klientfakturering och bolagets personalutgifter enligt kostnadsställe och övriga kostnader för rörelseverksamheten före avsättningarna till personalfonden.

Då B Ab betalade en personalfondsavsättning enligt personalfondslagen till Personalfond C på det sätt som beskrivits i ansökan, realiserades inte inkomst enligt inkomstskattelagen i beskattningen av sökanden. Förhandsavgörande för skatteår 2024.

Inkomstskattelagen 29 §

(Ej lagakraftvunnen)

Sidan har senast uppdaterats 25.7.2024