Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2024/18

Har getts
28.5.2024
Diarienummer
VH/2924/02.05.04/2024
Beskattning av personlig inkomst, Faktureringstjänst, Resekostnadsersättning

Enligt ansökningshandlingarna sålde sökanden byggtjänster till sina kunder och fakturerade för dessa tjänster via B Ab:s faktureringstjänst. Sökanden tog ut ett timbaserat pris av sina kunder utan några specifikationer av kostnadsstrukturen. Det innebär att sökanden inte debiterade sina kunder separat för resekostnader. Sökanden begärde ett förhandsavgörande av centralskattenämnden gällande beskattningen av de resekostnadsersättningar som hade uppstått vid sökandens reparationsentreprenad i februari 2024 till följd av en vattenskada och som hade betalats av faktureringsföretaget B Ab.

När sökanden hade registrerat sig i B Ab:s tjänst, hade ett avtalsförhållande uppstått mellan sökanden och B Ab. Baserat på avtalsförhållandet hade ersättningarna för sökandens arbetsprestationer betalats i form av lön. Sökanden ansvarade själv för försäljningen och marknadsföringen av sitt arbete och avtalade om uppdrag och uppdragsvillkor direkt med sina kunder. B Ab fakturerade sökandens kund för ett avtalat pris inklusive moms i eget namn.
Kunden betalade in fakturan på B Ab:s bankkonto. Det betalda beloppet utgjorde inkomst och egendom för B Ab. Ett anställningsförhållande uppstod inte mellan kunden och sökanden. B Ab vidarebefordrade det betalda beloppet till sökanden efter att B Ab:s ersättning, som hade beräknats på det momsfria vederlaget, och arbetsgivarens sjukförsäkringsavgift hade dragits av från beloppet.

Frågan gällde om den resekostnadsersättning som B Ab hade betalat ut till sökanden för de resor som sökanden hade företagit till ett sådant särskilt arbetsställe som avses i 72 § 1 mom. i inkomstskattelagen utgjorde momsfri inkomst i sökandens beskattning med stöd av 71 § 1 mom. i inkomstskattelagen.

Centralskattenämnden konstaterade att sökanden utifrån ansökningshandlingarna hade företagit sammanlagt tio arbetsresor till ett särskilt arbetsställe med egen bil. Centralskattenämnden ansåg att den resekostnadsersättning som B Ab under de omständigheter som beskrivits i ansökan hade betalat ut till sökanden i enlighet med Skatteförvaltningens beslut av den 16 november 2023 om skattefria resekostnadsersättningar under 2024 utgjorde skattefri inkomst i sökandens beskattning med stöd av 71 § 1 mom. i inkomstskattelagen. Det faktum att sökanden och Bostad Ab C, som hade beställt arbetsprestationen, utifrån ansökningshandlingarna inte hade avtalat om resekostnadsersättning inte hade någon betydelse i ärendet. Förhandsavgörande för skatteåret 2024.

71 § 1 mom., 72 § 1 mom., 72 a 1 mom. och 73 mom. i inkomstskattelagen

(Ej lagakraftvunnet)

Överklagats

Sidan har senast uppdaterats 25.7.2024