Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2023/53

Har getts
18.12.2023
Diarienummer
VH/3039/02.05.04/2023
Skatteplikt för begränsat skattskyldigs inkomst, Inkomst som förvärvats i Finland, Solkraftspark, Anskaffningsutgift för egendom

I ärendet gällde det i vilken mån en solkraftsparks delar utgjorde sådan egendom som avses i ISkL 10 § 10 punkten.

Solkraftsparken var byggd på arrenderad mark. Hyresavtalen var långfristiga, överlåtbara och inskrivna enligt jordabalken. Centralskattenämnden ansåg att det var fråga om rättigheter som avses i ISkL 6 §. De stödkonstruktioner av stål för solpaneler som var monterade på marken eller betonggrunden betraktades som konstruktioner. En stabil elstationsbyggnad med arbetsutrymme för 1 till 2 personer ansågs vara en byggnad. Solpaneler och maskiner och anordningar för produktion och överföring av el, relaterade kablar och ledningar, samt transformatorstationer för skydd av maskiner och anordningar betraktades som lösa anläggningstillgångar.

Således utgjorde arrendeavtalet för de tillgångar som hörde till solkraftsparken samt stödkonstruktionerna för solpaneler och elstationsbyggnaden på den arrenderade marken sådan egendom som avses i ISkL 10 § 10 punkten.

Övriga kostnader för byggandet av solkraftsparken skulle aktiveras i anskaffningsutgiften för egendomen i enlighet med principerna i NärSkL 14 § 1 mom. När ränteutgifterna under byggtiden för solkraftsparken aktiverades i bokföringen, skulle de vid beskattningen räknas till anskaffningsutgift för tillgången. I den mån som aktiverade ränteutgifter och indirekta utgifter inte direkt hänförde sig till en egendomspost, kunde de delas upp för att aktiveras i förhållande till anskaffningsutgifterna för egendomen. Ränteutgifter som aktiverats i bokföringen kunde inte aktiveras och dras av separat vid beskattningen på det sätt som föreskrivs i NärSkL 23 §. Anslutningsavgiften för stamnätet samt kostnaderna för projektutveckling och andra kostnader som hänförde sig till inledandet och planeringen av projektet ansågs inte hänföra sig till de tillgångar som avses i ISkL 10 § 10 punkten.

Förhandsavgörande för skatteåren 2023 och 2024.

Inkomstskattelag 6 §, 10 § 10 punkten och 10 a §
Lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet 14 § 1 mom. Och 23 §

Lagakraftvunnet

Sidan har senast uppdaterats 29.12.2023