Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2023/43

Har getts
19.10.2023
Diarienummer
VH/3505/02.05.04/2023
Beskattning av inkomst av näringsverksamhet, Beskattning av inkomsten, Avdragbarhet för utgifter, Valutakursvinst eller valutakursförlust, Bokslut i utländsk valuta, Plats för den verkliga ledningen

Den sökande var utgående från den plats för den verkliga ledningen som avses i 9 § 8 mom. i inkomstskattelagen ett svensk aktiebolag som var allmänt skattskyldigt i Finland och som hade beviljat sitt dotterbolag B Ab lån i euro för att finansiera dotterbolagets verksamhet.

Den sökande var inte med stöd av 1 kap. 1 b § 3 mom. i bokföringslagen skyldig att upprätta bokslut i euro enligt bokföringslagen. Den sökande var skyldig att upprätta bokslut enligt den svenska bokföringslagstiftningen varvid rapporteringsvalutan i bokslutet var den svenska kronan. En lånefordran i euro omvandlades till kronor i bokslutet. Då valutakursen ändrades under räkenskapsperioden, uppstod en icke-realiserad valutakursvinst eller valutakursförlust som den sökande bokförde i sitt bokföringsmässiga resultat som intäkt eller kostnad på det sätt som den svenska bokföringslagstiftningen kräver.

Centralskattenämnden konstaterade att när den sökande beviljade ett lån i euro, bar den sökande den valutakursrisk som var förknippad med lånet. Valutakursposter uppkommer i förhållande till rapporteringsvalutan, och genom att binda periodiseringen av valutakursposter i bokföringen hade i lagen säkerställts att valutakursskillnaderna systematiskt påverkar det beskattningsbara inkomstbeloppet.
Enligt centralskattenämnden förutsatte beräkningen av beloppet av valutakursvinster och valutakursförluster i euro att bolaget årligen upprättade en resultaträkning och en balansräkning i euro i enlighet med bestämmelserna i bokföringslagen och inte bara omvandlade resultaträkningen och balansräkningen i utländsk valuta till euro.

Då den sökande inte var skyldig att upprätta en resultaträkning och en balansräkning i euro enligt bokföringslagen, ansåg centralskattenämnden att de valutakursvinster och valutakursförluster som antecknats i den sökandes officiella bokslut skulle läggas till grund för den sökandes beskattning.

De icke-realiserade valutakursvinster på det lån i euro vilket den sökande beviljat sitt dotterbolag och vilka antecknats i det bokslut som upprättats i kronor i enlighet med den svenska bokföringslagstiftningen betraktades således som skattepliktiga inkomster enligt 5 § 12 punkten i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet och motsvarande icke-realiserade valutakursförluster som avdragbara utgifter enligt 18 § 1 mom. 3 punkten i lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet.

Förhandsavgörande för skatteåret 2023.

Inkomstskattelagen 9 § 9 mom.
Lagen om beskattning av inkomst av näringsverksamhet 5 § 12 punkten, 18 § 1 mom. 3 punkten, 26 § 1 mom.
Inkomstskattelagen 1 b § 1 och 3 mom.

HFD 14.6.2024 liggarnummer 1748 (HFD:2024:88) (ingen ändring)

Sidan har senast uppdaterats 21.11.2023