Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Den åländska skattegränsen i mervärdesbeskattningen

Har getts
26.9.2024
Diarienummer
VH/1343/00.01.00/2023
Giltighet
26.9.2024 - Tills vidare
Bemyndigande
2 § 2 mom. i lagen om Skatteförvaltningen (503/2010)
Ersätter anvisningen
VH/3238/00.01.00/2021, 18.3.2022

I anvisningen behandlas mervärdesskattehanteringen av momsregistrerade näringsidkares försäljning av varor och tjänster över den åländska skattegränsen.

Anvisningen har uppdaterats i sin helhet och ersätter den tidigare anvisningen (Dnr. VH/3238/00.01.00/2021, 18.3.2022).

I anvisningen har gjorts omfattande ändringar av språklig och teknisk natur.

I anvisningens exempel 1 och i exemplen i avsnitt 2.4.4. har tillagts information om hur överföring av företagets egna affärstillgångar mellan Åland och övriga Finland ska deklareras på momsdeklarationen.

I avsnitt 2.3.2 har tillagts ett exempel om trepartshandel.

Anvisningens avsnitt 2.5.7, 2.7, 3.3. och 5.3 har uppdaterats till följd av lagändringar.

Till anvisningen har ett nytt avsnitt 2.10 Leasing eller uthyrning av lös egendom lagts till.

Även avsnitten 2.5, 2.6, 2.7, 2.8, 2.9, 2.11, 4.7, 4.8 och 5.2 har uppdaterats.

1 Inledning

Enligt protokoll 2 (Ålandsprotokollet) som finns som bilaga till fördraget om Finlands anslutning till Europeiska unionen (FördrS 103/1994) och artikel 6.1 i mervärdesskattedirektivet hör landskapet Åland (Åland) inte till Europeiska unionens (EU) mervärdesskatteområde. Landskapet Åland hör dock till Europeiska unionens tullunion och tullområde.

I mervärdesbeskattningen betraktas Åland enligt mervärdesskattedirektivet som ett tredje territorium dvs. som ett land utanför Europeiska unionen.

Som en följd av denna särställning finns det en skattegräns mellan Åland och Europeiska unionens momsområde inklusive övriga Finland. Skattegränsen innebär bland annat att mervärdesskattelagens (momslagen, MomsL) bestämmelser om export och import tillämpas på försäljning och överföring av varor mellan Åland och EU-länder. Ålands särställning påverkar också momshanteringen av handeln med tjänster mellan Åland och EU-länder.

Ålands särställning påverkar inte statens beskattningsrätt. Med Finland avses enligt momslagen Finlands mervärdesskatteområde samt landskapet Åland. På handel inom Åland tillämpas momslagens bestämmelser. Försäljning av varor och tjänster inom Åland är därför momspliktig enligt samma förutsättningar som i övriga Finland. Näringsidkare på Åland och i övriga Finland registreras i samma register över momsskyldiga.

Om de undantag till momslagen som gäller Åland föreskrivs i en särskild lag, dvs. i lagen om undantag för landskapet Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen (1266/1996, speciallagen). I tolkningssituationer har speciallagen företräde före momslagen. Momslagen tillämpas dock om inget särskilt föreskrivs i speciallagen.

I anvisningen behandlas i huvudsak de undantag som föreskrivs om i speciallagen.

Med ”områden utanför EU” avses både länder som är utanför EU:s tull- och skatteområde som Norge och USA samt områden inom EU:s tullområden men som är utanför EU:s momsområden som Kanarieöarna, såvida inte något annat konstateras nedan.

2 Varuhandel

2.1 Försäljning av varor på Åland

På rörelsemässig försäljning av varor inom Åland ska det betalas moms enligt momslagens 1 § om försäljningen inte undantagits moms utifrån en specialbestämmelse i lag.

Moms ska betalas då:

  • en momsregistrerad näringsidkare säljer en vara som finns på Åland på så sätt att varan överlåts till en köpare på Åland (6 § 1 mom. i speciallagen)
  • en momsregistrerad näringsidkare importerar en vara till Åland i sitt eget namn, och därefter säljer varan på så sätt att den överlåts till en köpare på Åland (6 § 2 mom. i speciallagen)
  • en momsregistrerad näringsidkare säljer en vara som finns på Åland till någon annan än en näringsidkare (till exempel en privatperson), som själv transporterar varan ut ur Åland.

2.2 Försäljning av varor i övriga Finland

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan också bedriva rörelsemässig försäljning av varor i övriga Finland genom att:

  • sälja en vara som finns i övriga Finland på så sätt att den överlåts till en köpare i övriga Finland (MomsL 63 § 1 mom.)
  • importera en vara från Åland till övriga Finland eller från ett område utanför EU till övriga Finland i sitt eget namn och därefter sälja varan på så sätt att den överlåts till en köpare i övriga Finland (MomsL 63 § 2 mom.).

På försäljningen av varan i övriga Finland ska betalas moms enligt 1 § i momslagens om försäljningen inte undantagits moms utifrån en specialbestämmelse i momslagen.

Exempel 1: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till B (konsument / företag) i övriga Finland. Varan har sålts i övriga Finland också när varan finns på Åland då transporten börjar, om A importerar den till övriga Finland för försäljning. Företaget A lämnar in en importdeklaration för egen räkning, det vill säga fungerar såväl som exportör som importör. I detta fall har företaget A själv importerat varan till övriga Finland för försäljning. Efter importen säljer A varan med moms till B (konsument / företag). (Se även avsnitten 2.4.2. och 2.4.5 situationerna 6 och 7.)

2.3 Gemenskapsintern handel och användning av momsnumret

2.3.1 Varuförsäljning mellan Åland och andra EU-länder

Eftersom Åland inte hör till EU:s momsområde kan bestämmelserna om gemenskapsintern handel inte tillämpas då en vara säljs från Åland till ett annat EU-land eller då en vara köps från ett annat EU-land till Åland. Med gemenskapsintern handel avses försäljning av lös egendom mellan momsregistrerade näringsidkare, om säljaren, köparen eller någon annan för deras räkning transporterar föremålet från ett EU-land till köparen i ett annat EU-land.

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland eller i övriga Finland får inte använda ett momsnummer som börjar med FI då en vara säljs från Åland till en näringsidkare som är etablerad i ett annat EU-land. En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland eller i övriga Finland får inte heller använda momsnumret då näringsidkaren köper en vara till Åland från en säljare som är etablerad i ett annat EU-land. I dessa situationer tillämpas i stället bestämmelserna om export och import av varor.

Exempel 2: Ett momsregistrerat företag som är etablerat på Åland köper en vara av ett momsregistrerat företag som är etablerat i Danmark. Varutransporten som anknyter till försäljningen börjar i Danmark och slutar på Åland. Eftersom varan levereras från Danmark till Åland, tillämpas momslagens bestämmelser om import av varor.

Exempel 3: Ett momsregistrerat företag som är etablerat på Åland säljer en vara till ett momsregistrerat företag som är etablerat i Tyskland. Varan levereras från Åland via Hangö till Tyskland, på så sätt att den varutransport som anknyter till försäljningen börjar på Åland. Enligt fakturan och transportvillkoren utgörs destinationen för varan av Rostock i Tyskland. På försäljningen tillämpas momslagens bestämmelser om export av varor (se även exempel 7).

2.3.2 Varuförsäljning mellan övriga Finland och andra EU-länder av en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan bedriva gemenskapsintern varuförsäljning i övriga Finland då den transport som anknyter till den gemenskapsinterna försäljningen börjar i övriga Finland. På motsvarande sätt kan en näringsidkare som är etablerad på Åland göra ett gemenskapsinternt förvärv av vara i övriga Finland då den transport som anknyter till det gemenskapsinterna förvärvet slutar i övriga Finland. Näringsidkaren behöver inte nödvändigtvis ett lager för att idka gemenskapsintern handel i övriga Finland. Under ovan nämnda omständigheter kan näringsidkare som är etablerade på Åland undantagsvis använda det momsnummer som börjar med FI. Exemplen nedan åskådliggör när en näringsidkare som är etablerad på Åland undantagsvis kan tillämpa bestämmelserna om gemenskapsintern handel.

Exempel 4: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B i Sverige. Den varutransport som anknyter till försäljningen av varan börjar i övriga Finland och slutar i Sverige. För företag A är det fråga om en gemenskapsintern försäljning, som i Finland är momsfri, om de övriga förutsättningarna för momsfri gemenskapsintern försäljning är uppfyllda. Företag A deklarerar försäljningen i momsdeklarationen under punkten ”Varuförsäljningar till andra EU-länder” och lämnar dessutom in en sammandragsdeklaration för moms över den gemenskapsinterna försäljningen.

Exempel 5: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, köper en vara av det momsregistrerade företaget B i Sverige. Den varutransport som anknyter till försäljningen börjar i Sverige och slutar i övriga Finland. Köparen, företaget A, uppger sitt momsnummer som börjar med FI till försäljaren. För företag A är det fråga om ett gemenskapsinternt förvärv och företag A deklarerar därför det gemenskapsinterna förvärvet i momsdeklarationen.

En näringsidkare som är etablerad på Åland kan vara part i trepartshandel i en situation där varutransporten från övriga Finland till ett annat EU-land börjar i övriga Finland eller där varutransporten från ett annat EU-land till övriga Finland slutar i övriga Finland, om alla förutsättningar för att tillämpa trepartshandel i övrigt uppfylls.

En näringsidkare som är etablerad på Åland kan också vara en part i trepartshandel i en situation där näringsidkaren är den första köparen i trepartshandeln och varan transporteras direkt från den första säljaren till den andra köparen, utan att varan går via Åland eller övriga Finland. Se exempel 6 nedan.

Exempel 6: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, köper en vara av det momsregistrerade företaget B i Spanien. Företaget A, som är etablerat på Åland säljer varan till det momsregistrerade företaget C, som är etablerat i Tyskland. Företaget B i Spanien skickar varan direkt till företaget C i Tyskland utan att varan går via Åland eller Finland. Trepartshandel kan tillämpas på försäljningen.  I anslutning till trepartshandeln deklarerar företag A värdet av den gemenskapsinterna försäljningen till C på sammandragsdeklarationen under punkten ”Trepartshandel”. Som första köpare i treparthandeln deklarerar företag A inga uppgifter på momsdeklarationen.

Mer information om gemenskapsintern handel och om trepartshandel finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning i EU-varuhandeln.

2.3.3 Om tillämpningen av T2F-transiteringsförfarandet när varutransporten inleds eller avslutas på Åland.

T2F-transitering används när unionsvaror transporteras från områden som inte tillhör unionens skatteområde (s.k. särskilda skatteområden) till något annat medlemsland än det som varorna först anländer till, som från Åland via övriga Finland till Estland. På Tullens webbplats under rubriken "Transitering och unionens särskilda skatteområden" beskrivs noggrannare när det är obligatoriskt att tillämpa T2F-transiteringsförfarandet. Tullen ger noggrannare anvisningar om tillämpningen av T2F-transiteringsförfarandet när varutransporten inleds på Åland.

Om T2F-transiteringsförfarandet ska tillämpas på transporten vid en sådan varuförsäljning där en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland säljer en vara till ett annat EU-land än Finland och varan transporteras från Åland via övriga Finland till ett annat EU-land, kan näringsidkaren inte tillämpa bestämmelserna om gemenskapsintern försäljning på försäljningen. I en sådan situation tillämpas i stället bestämmelserna om export och import av vara.

På motsvarande sätt, när en momsskyldig näringsidkare som är etablerad på Åland köper en vara till Åland och försäljaren har lagt varutransporten i export- eller transiteringsförfarande, kan köparen inte tillämpa bestämmelserna om gemenskapsintern handel på köpet.

Exempel 7: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B i Estland på så sätt att varan transporteras från Åland via övriga Finland till Estland. På transporten tillämpas T2F-transiteringsförfarandet. A ska behandla försäljningen som momsfri export och meddela försäljningen i punkten ”omsättning enligt 0-skattesats” i momsdeklarationen.

I ovan nämnda situation kan företag A alternativt sälja varan som gemenskapsintern försäljning till Estland, förutsatt att företag A först själv importerar varan till övriga Finland, varifrån transporten som anknyter till den gemenskapsinterna försäljningen börjar (MomsL 63 § 2 mom.). Eftersom överföringen av varan mellan Åland och övriga Finland slutar i övriga Finland i samband med att varan förtullas, krävs inte T2F-transiteringsförfarandet. Företag A deklarerar importen och den gemenskapsinterna försäljningen på momsdeklarationen. Företag A deklarerar också den gemenskapsinterna försäljningen på sammandragsdeklarationen för moms. Att varan levereras till ett lager i övriga Finland är inte en förutsättning för detta.

2.4 Export av varor

2.4.1 Momsfri export av varor mellan Åland och övriga Finland

Skattegränsen mellan Åland och övriga Finland innebär att momslagens bestämmelser om export och import tillämpas på försäljning och överföring av varor mellan Åland och övriga Finland. Försäljning av en vara över skattegränsen behandlas vid varans avgångsplats som momsfri export och vid destinationen som momspliktig import om importen inte är momsfri (Se avsnitt 2.5.5.4). Tullen ger noggrannare anvisningar om de tullförfaranden som tillämpas vid export och import av varor.

Då förutsättningarna för exportförsäljning är uppfyllda måste säljaren hantera försäljningen som momsfri exportförsäljning (8 § i speciallagen och MomsL 70 § 1 mom. 1-4 punkt). Försäljning av en vara utgör momsfri export, då:

  • säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varan från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland.
  • ett självständigt transportföretag på uppdrag av köparen transporterar varan direkt från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland.
  • en näringsidkare som är köpare hämtar varan för att direkt föra den från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland utan att använda den innan transporten börjar.
  • varan säljs till en köpare som är etablerad på Åland eller i övriga Finland och varan transporteras på uppdrag och debitering av köparen till en näringsidkare för en arbetsprestation för att sedan vidarelevereras från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland. Enbart då varan vidarelevereras mellan Åland och övriga Finland är försäljningen undantagsvis befriad från moms fastän köparen är etablerad i Finland. Om vidareleveransen sker från Åland till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU eller från övriga Finland till ett område utanför EU ska försäljningen ske till en utländsk köpare som inte är momsskyldig i Finland (se även avsnitt 2.9 och 4.7).   

Säljaren ska ge köparen en faktura över en momsfri exportförsäljning, om köparen är en näringsidkare eller en juridisk person som inte är en näringsidkare (MomsL 209 b  § 1 mom. 1 punkt).

Om köparen har fått en faktura som felaktigt innehåller moms i en situation där förutsättningarna för momsfri exportförsäljning uppfylls, ska köparen begära en ny faktura av säljaren. En momsregistrerad köpare har inte rätt till avdrag utifrån en faktura som uppgjorts på felaktigt sätt. Undantagsvis kan köparen i oklara situationer i efterskott överlämna en utredning till säljaren på att förutsättningarna för momsfri exportförsäljning är uppfyllda, varpå säljaren kan rätta försäljningen så att den blir momsfri.

2.4.2 Överföring av företagets egna affärstillgångar mellan Åland och övriga Finland

Då företaget överför en vara som tillhör företagets egna affärstillgångar mellan Åland och övriga Finland är det inte frågan om en överlåtelse av äganderätten mot vederlag fastän bestämmelser om export och import tillämpas på överföringen. Företaget genomför en överföring av en egen vara då företaget fungerar både som varans exportör vid exporten och varans importör vid importen. Eftersom det i anslutning till överföringen av den egna varan inte sker en försäljning så ska inte överföringen deklareras under punkten "Omsättning enligt 0-skattesats" i momsdeklarationen. En momsregistrerad näringsidkare ska däremot alltid deklarera importen i anslutning till överföringen på momsdeklarationen. (Se även avsnitt 2.4.4 om utredning gällande export).

2.4.3 Momsfri export av varor mellan Åland och andra EU-länder samt mellan Åland och områden utanför EU

Skattegränsen mellan Åland och EU:s momsområde innebär att momslagens bestämmelser om export och import tillämpas på försäljning och överföring av varor mellan Åland och andra EU-länder.

På försäljning av varor från Åland till områden utanför EU tillämpas också momslagens bestämmelser om export och import.

Detta innebär att försäljning av en vara behandlas vid varans avgångsplats, dvs. på Åland, som momsfri export och vid destinationen som momspliktig import om importen inte är momsfri (Se avsnitt 2.5.5.4).   

2.4.4 Utredning gällande export

Säljaren ska i samtliga exportsituationer till sin bokföring bifoga en utredning över att varan har blivit exporterad från Åland till övriga Finland, till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU eller från övriga Finland till Åland. I anslutning till exportförsäljningen ska säljaren kunna utreda att äganderätten till varan har övergått till köparen mot vederlag och att varan fysiskt har förts ut från Åland till övriga Finland, till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU eller från övriga Finland till Åland. Om det inte finns någon utredning om att varan har blivit exporterad, hanteras försäljningen undantagsvis enligt bestämmelserna för inhemsk försäljning.

Mellan Åland och övriga Finland består utredningen som ska bifogas till säljarens bokföring av försäljningsfakturan och av flera olika dokument. Med försäljningsfakturan kan säljaren utreda att varans äganderätt har övergått till köparen mot vederlag och med övriga dokument att varan fysiskt förts ut från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland. Säljaren kan utreda att varan fysiskt förts ut till exempel med överlåtelsebeslut, tullbeslut eller skattebevis som utfärdats av Tullen och med övriga förtullningsdokument, avtal, transportdokument, fraktsedlar, följedokument vid transitering och med andra exportdokument. Utredningen om export består således av en dokumenthelhet som säljaren ska bifoga till sin bokföring.

Då företaget överför en vara som tillhör företagets egna affärstillgångar mellan Åland och övriga Finland, är det inte frågan om en överlåtelse av äganderätten mot vederlag fastän bestämmelser om export och import tillämpas på överföringen. Eftersom det i anslutning till överföringen av den egna varan inte sker en försäljning så ska inte överföringen deklareras under punkten "Omsättning enligt 0-skattesats" i momsdeklarationen. Överföringen av varan antecknas i bokföringen och som verifikat på överföringen går det att använda bland annat en handling som företaget själv upprättat (2 kap. 5 § i bokföringslagen) eller till förtullningen hörande handlingar (MomsL 102 a § 3 mom.). Att varan förts ut kan företaget utreda på det sätt som ovan beskrivits om exportförsäljningen. Importen i anslutning till överföringen ska deklareras på momsdeklarationen (se avsnitt 2.5.7).

I en sådan situation där transiteringsförfarandet tillämpas på varuexporten från Åland ska säljaren dessutom bifoga transiteringens följedokument till sin bokföring som utredning på exportförsäljningen. På Tullens webbplats under rubriken "transitering och unionens särskilda skatteområden" finns ytterligare information om transiteringsförfarandet.

Vid exportförsäljning från Åland till ett annat EU-land och från Åland till ett område utanför EU utgörs utredningen om export av det elektroniska utförselbekräftade överlåtelsebeslutet från Tullens informationssystem. Vid exportförsäljningen mellan Åland och ett annat EU-land eller mellan Åland och ett område utanför EU tillämpas på utredningen om export det som anges i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattningen i exporthandeln.

2.4.5 Exempel på exportförsäljning:

Situation 1: Säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar en vara från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland.

  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till företag B som är etablerat i övriga Finland på så sätt att varan levereras från Åland till Åbo i övriga Finland. Företag B fungerar som importör. Företag A behandlar försäljningen som momsfri exportförsäljning, moms 0 %, och deklarerar försäljningen på momsdeklarationen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”.
  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat i övriga Finland, säljer en vara till Mariehamn till det momsregistrerade företaget B, som är etablerat på Åland. I anknytning till försäljningen transporterar transportföretag X varan från övriga Finland till Åland på uppdrag av företag A. Företag B fungerar som importör. Företag A, som är etablerat i övriga Finland, behandlar försäljningen som en momsfri exportförsäljning och deklarerar försäljningen på momsdeklarationen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”.
  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till en konsument B, som är etablerad i övriga Finland, på så sätt att varan levereras från Åland till övriga Finland. Konsument B fungerar som importör. Företag A behandlar försäljningen som en momsfri exportförsäljning och deklarerar försäljningen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats” på momsdeklarationen.
  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, överför egna affärstillgångar till övriga Finland. Företag A fungerar både som exportör och importör. Företag A deklarerar importen till övriga Finland på momsdeklarationen. A:s överföring av den egna varan utgör inte en försäljning i momsbeskattningen, varför överföringen inte ska deklareras som en försäljning på momsdeklarationen. Observera att vid överföring av egen vara ska en momsregistrerad näringsidkare alltid deklarera importen i anslutning till den egna överföringen på momsdeklarationen.

Situation 2: Ett självständigt transportföretag transporterar en vara på uppdrag av köparen direkt från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland.

  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, har beställt en vara från det momsregistrerade företaget B, som är etablerat i övriga Finland. På uppdrag av köparen av varan, dvs. företag A, hämtar ett transportföretag varan från övriga Finland och levererar den till köparen på Åland. Företag A fungerar som importör. Företag B, som är etablerat i övriga Finland, behandlar försäljningen som momsfri exportförsäljning och deklarerar försäljningen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats” på momsdeklarationen. Företaget A ska på eget initiativ deklarera importen på momsdeklarationen.

Situation 3: En näringsidkare som handlar i egenskap av köpare avhämtar en vara för att direkt föra den från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland, utan att använda den innan transporten påbörjas.

  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, köper en vara från det momsregistrerade företaget B, som är etablerat i övriga Finland. Företag A hämtar varan själv med paketbil och för den direkt till Åland utan att använda varan i övriga Finland. Företag A fungerar som importör. Eftersom förutsättningarna för momsfri export är uppfyllda, behandlar företag B försäljningen som momsfri exportförsäljning och deklarerar den på momsdeklarationen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats”. Som bevis på den momsfria exportförsäljningen bifogar företag B till sin bokföring en faktura och någon annan utredning som köparen A gett säljaren på att förutsättningarna för momsfri exportförsäljning uppfylls. Företaget A ska på eget initiativ deklarera importen på momsdeklarationen.

Situation 4: Varuförsäljning är momsfri till en köpare i Finland eller till en utländsk köpare i ett annat EU-land som inte är skattskyldig i Finland, om varan på uppdrag och med debitering av köparen levereras till en näringsidkare för en arbetsprestation och för vidareleverans till Åland eller övriga Finland eller till ett annat EU-land (8 § i speciallagen och MomsL 70 § 1 mom. 4 punkt).

  • Se avsnitt 2.9 och 4.7 för information.

Situation 5: En vara transporteras i anknytning till en försäljning från Åland till ett annat EU-land.

  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B, som är etablerat i Sverige, på så sätt att varan transporteras i anknytning till försäljningen från Åland till Sverige. Köparen fungerar som importör. Företag A behandlar försäljningen som en momsfri exportförsäljning och deklarerar försäljningen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats” på momsdeklarationen. Företag A kan utreda att försäljningen är momsfri med hjälp av ett elektroniskt utförselbekräftat överlåtelsebeslut som fåtts ur Tullens informationssystem, vilket företaget bifogar som utredning till sin bokföring (Se anvisningen ”Mervärdesbeskattningen i exporthandeln”).
  • Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till en konsument som är etablerad i Danmark, på så sätt att varan levereras från Åland till Danmark. Köparen fungerar som importör. Företag A, som är etablerat på Åland, behandlar försäljningen som momsfri exportförsäljning och deklarerar försäljningen under punkten ”Omsättning enligt 0-skattesats” på momsdeklarationen. Företaget A kan utreda att försäljningen är momsfri med hjälp av ett elektroniskt utförselbekräftat överlåtelsebeslut som fåtts ur Tullens informationssystem och som företaget bifogar som utredning till sin bokföring (Se anvisningen Mervärdesbeskattningen i exporthandeln).

Situation 6: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B, som är etablerat i övriga Finland och som säljer varan till konsument C i övriga Finland. Företag A levererar varan till företag B i övriga Finland.

  • En vara har sålts i övriga Finland också då varan finns på Åland när transporten inleds, om säljaren för in den till övriga Finland för försäljning. Företag A lämnar in en importdeklaration för egen räkning, det vill säga fungerar både som exportör och importör. I detta fall har företag A själv importerat varan till övriga Finland för försäljning. Efter importen säljer A varan med moms till B och B säljer varan med moms till C. A:s överföring av den egna varan från Åland till övriga Finland utgör inte en försäljning i momsbeskattningen, varför A inte deklarerar överföringen av varan under punkten "Omsättning enligt 0-skattesats" i momsdeklarationen. Observera att vid överföring av egen vara ska en momsregistrerad näringsidkare alltid deklarera importen i anslutning till den egna överföringen på momsdeklarationen. A deklarerar således importen i anslutning till överföringen samt den inhemska försäljningen till B enligt tillämpad skattesats på momsdeklarationen.

Om företag A fungerar som exportör och företag B lämnar in en importdeklaration för egen räkning, dvs. fungerar som importör av varan, säljer företag A varan som momsfri exportförsäljning till B. Efter importen till övriga Finland säljer B varan med moms till konsument C i övriga Finland. Företag A deklarerar då enbart exportförsäljningen på momsdeklarationen. Företag B deklarerar importen samt den inhemska försäljningen till C enligt tillämpad skattesats på momsdeklarationen.

Situation 7: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat i övriga Finland, säljer en vara till företaget B, som är etablerat på Åland och som säljer varan till konsument C. Företag A levererar varan direkt från övriga Finland till konsument C på Åland.

  • En vara har likaså sålts på Åland, om den finns i övriga Finland när transporten inleds, om säljaren för in den till Åland för försäljning. Företag A lämnar in en importdeklaration för egen räkning, det vill säga fungerar både som exportör och som importör. I detta fall har företag A själv importerat varan till Åland för försäljning, varpå företag A efter importen säljer varan med moms till företag B, som säljer varan med moms till C. Överlåtelsen av varan mellan A och B har skett på Åland. A:s överföring av den egna varan från övriga Finland till Åland utgör inte en försäljning i momsbeskattningen, varför A inte ska deklarera överföringen av varan under punkten "Omsättning enligt 0-skattesats" i momsdeklarationen. Observera att vid överföring av egen vara ska en momsregistrerad näringsidkare alltid deklarera importen i anslutning till den egna överföringen på momsdeklarationen. A deklarerar således importen i anslutning till överföringen samt den inhemska försäljningen till B enligt tillämpad skattesats på momsdeklarationen.

Om företag A fungerar som exportör och företag B lämnar in en importdeklaration för egen räkning, dvs. fungerar som importör, så utgör företag A:s försäljning till B momsfri exportförsäljning och B:s försäljning till C efter importen momspliktig inhemsk försäljning. Företag A deklarerar då enbart exporten på momsdeklarationen.  Företag B deklarerar importen samt den inhemska försäljningen till C enligt tillämpad skattesats på momsdeklarationen.

2.5 Import av varor

2.5.1 Allmänt om import av varor till Åland eller från Åland till övriga Finland

Moms betalas på import av varor:

  • då en vara förs in till Åland från övriga Finland eller till övriga Finland från Åland
  • då en vara förs in till Åland från ett annat EU-land
  • då en vara förs in till Åland från ett land som är utanför EU:s tull- och skatteområde som Norge eller USA
  • då en vara förs in till Åland från ett område inom EU:s tullområde men som är utanför EU:s momsområde som Kanarieöarna.

Bestämmelserna om import tillämpas också i situationer där ett företag överför egna tillgångar från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland.

All import till Åland eller från Åland till övriga Finland ska förtullas. Detta gäller även företagens egna överföringar av varor mellan Åland och övriga Finland. Sedan 1.7.2021 inlämnas en tulldeklaration också för varuförsändelser med ett värde på högst 22 euro. Ansvarig för förtullningen av varan är den momsregistrerade näringsidkaren som fungerar som importör.

I fråga om alla de varor som importeras från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland ska varornas ankomst anmälas till Tullen och en tulldeklaration lämnas för dem i enlighet med Tullens föreskrifter.

Information om tullklareringsformaliteterna vid Ålands skattegräns finns på Tullens webbplats. Tullen ger noggrannare anvisningar om tullförfaranden som tillämpas vid import, om hur varornas ankomst ska anmälas samt hur tulldeklarationer ska lämnas.

2.5.2 Behörig myndighet och deklarering av importmoms

Momsregistrerade näringsidkare som är skattskyldiga för import deklarerar importmomsen på eget initiativ till Skatteförvaltningen på momsdeklarationen.

Importen deklareras inte på momsdeklarationen till Skatteförvaltningen, då:

  • den som är skattskyldig för importen inte är införd i registret över momsskyldiga då skattebetalningsskyldigheten uppkommer
  • den skattskyldige är en fysisk person som är införd i registret över momsskyldiga, men importen anknyter inte till den skattskyldiges affärsverksamhet
  • importen strider mot tullbestämmelserna
  • en hos Tullen registrerad skattegränskund är skattskyldig för import av varor från Åland till övriga Finland och från övriga Finland till Åland.

Deklarationer som gäller dessa importer ska lämnas in till Tullen.

2.5.3 Momsskyldig för import

2.5.3.1 Deklarant

Momsskyldig för import av varor är enligt artikel 5 punkt 15 i tullkodexen deklaranten, alltså den person som inger en tulldeklaration i eget namn eller i vars namn tulldeklarationen inges (MomsL 86 b § 1 mom.).

2.5.3.2 Direkt och indirekt ombud

Vid import kan ett ombud anlitas. Ombudskapet är antingen direkt, varvid ombudet agerar i en annan persons namn och för dennes räkning, eller indirekt, varvid ombudet agerar i eget namn men för en annan persons räkning.

Huvudmannen är skattskyldig för importen både vid direkt och indirekt ombudskap. Då huvudmannen är en momsregistrerad näringsidkare deklarerar huvudmannen importmomsen på momsdeklarationen.

Mer information om ombud finns på Tullens webbplats.

2.5.3.3 Vid Tullen registrerad skattegränskund med skattegränsnummer

Med skattegränskund avses ett företag som har beviljats ett skattegränsnummer av Tullen. I 22 § i speciallagen föreskrivs om ett undantag från huvudregeln för skattskyldighet för import som enbart kan tillämpas av företag med ett skattegränsnummer.

Bestämmelsen innebär att en skattegränskund är skattskyldig för import av varor från Åland till övriga Finland och från övriga Finland till Åland när dess kund (köpare) är en fysisk person eller en juridisk person som inte är införd i registret över momsskyldiga. En registrerad skattegränskund kan inge en sådan persons importdeklaration på personens vägnar och sköta betalningen av momsen till Tullen. Företaget har i dessa fall beaktat momsen i varans pris dvs. fakturerat det momspliktiga priset av kunden.

Dessa importer deklareras inte på den momsdeklaration som ges till Skatteförvaltningen, eftersom Tullen uppbär moms på dem. Deklarationer som gäller dessa importer ska lämnas in till Tullen. Exempel på indirekta ombud är näthandelsföretag och andra säljföretag, som har ett skattegränsnummer och som verkar som ombud för privatpersoner.

Ett företag som använder sitt skattegränsnummer ska försäkra sig om att varuförsändelsen är utrustad med företagets skattegränsnummer.

Företagen kan ansöka om ett skattegränsnummer av Tullen. Mer information om förfarandet med skattegränsnummer finns på Tullens webbplats.

2.5.4 Moms att betala på import

Moms ska betalas på importen, om inte importen separat föreskrivits att vara momsfri i 72 h § eller 94 §–96 § i momslagen. På import betalas moms enligt varans art, varpå skattesatsen är antingen den allmänna skattesatsen på 25,5 procent eller den nedsatta skattesatsen på 14 eller 10 procent.

Momsen att betala på import räknas utifrån momsgrunden. En momsregistrerad importör måste själv räkna ut momsgrunden för importmomsen och det momsbelopp som ska deklareras och uppge dessa till Skatteförvaltningen på momsdeklarationen.

Momsbeloppet fås genom att multiplicera momsgrunden med den tillämpade momssatsen (25,5, 14 eller 10 procent) som bestäms enligt varans art.

På import av sådana samlarföremål och antikviteter som avses i MomsL 79 d § och 79 e § tillämpas skattesatsen på 10 procent (18 b § i speciallagen), då varan importeras till Åland från övriga Finland eller från ett annat EU-land, eller då varan importeras från Åland till övriga Finland.

2.5.5 Momsgrund vid import

2.5.5.1 Särskilt om tullvärdet

Tullen fastställer tullvärdet i förtullningsbeslutet vid importer från områden utanför EU:s tull- och momsområde till Åland, till exempel vid import från Norge till Åland.

Vid importer mellan Åland och övriga Finland och vid importer från EU-länder till Åland fastställer Tullen inte tullvärdet i förtullningsbeslutet för importer som hör till Skatteförvaltningens behörighet.

Tullen fastställer de uppgifter som uppgetts i tulldeklarationen (dock inte tullvärdet) genom förtullningsbeslutet vid importer från områden som befinner sig inom EU:s tullområde men utanför EU:s momsområde, som vid importer från Kanarieöarna till Finland.

I situationer där Tullen inte fastställer tullvärdet måste den momsskyldige själv beräkna tullvärdet för att kunna beräkna momsgrunden och momsen att betala på importen.

2.5.5.2 Uträkning av momsgrunden vid import då tullvärdet inte fastställts

Moms på import baserar sig på tullvärdet (MomsL 88 §) utökat med posterna i MomsL 91 §, 93 § och 93 a §. Dessa poster är till exempel transport-, lastnings-, lossnings- och försäkringskostnader samt andra sådana kostnader i samband med importen av en vara, fram till den första destinationsorten i Finland som finns angiven i transportavtalet samt skatter, tullar, importavgifter och övriga avgifter som i samband med förtullningen ska uppbäras till staten eller EU med anledning av importen av varan, med undantag för moms. 

Vid importer till Åland där Tullen inte fastställt tullvärdet för importen, måste den momsskyldige själv beräkna tullvärdet.

I anvisningens bilaga 2 beskrivs hur tullvärdet beräknas. Tullvärdet grundar sig i första hand på transaktionsvärdet, dvs. det pris som de facto betalats eller ska betalas för varan när den sålts för export till EU:s tullområde.

Om en vara överförs över skattegränsen utan att överföringen har anknytning till en försäljning fastställs tullvärdet med de sekundära metoderna som beskrivs i bilaga 2.

Eftersom momslagens bestämmelser om import (kap. 9) tillämpas på importer som sker mellan Åland och övriga Finland och på importer till Åland från andra EU-länder eller från områden utanför EU, kan Skatteförvaltningens anvisningar Mervärdesskatteförfarandet vid import fr.o.m. 1.1.2018 och Momsgrund vid import till tillämpliga delar tillämpas på importer som sker mellan Åland och övriga Finland. I anvisningarna finns också mera information om momsgrunden och om de poster som ska medräknas i momsgrunden.

2.5.5.3 Uträkning av momsgrunden vid import då tullvärdet fastställts

Moms på import baserar sig på tullvärdet (MomsL 88 §) som utökats med de poster som avses i MomsL 91 §, 93 § och 93 a §. Skatteförvaltningens anvisningar Mervärdesskatteförfarandet vid import fr.o.m. 1.1.2018 och Momsgrund vid import kan som sådana tillämpas på import som sker från länder utanför EU:s tull- och momsområde som Norge och USA till Åland.

2.5.5.4 Momsfria importer

Importen är momsfri endast om importen är momsfri enligt momslagen. Momslagens 94–96 § och 72 h § innehåller bestämmelser om när varuimporten kan vara momsfri. Observera att tullfrihet inte alltid betyder att varuimporten är momsfri.  

Information om när importen är momsfri finns i Tullens anvisning Skattefri import inom mervärdesbeskattning (pdf).

2.5.5.5 Momsgrunden vid import för en vara som har behandlats

Importmoms betalas också på en vara som importeras till Åland efter att den har behandlats i övriga Finland, i ett annat EU-land eller utanför EU samt på varor som importeras till övriga Finland efter att ha behandlats på Åland.

Om varan har varit utanför Åland för reparation, tillverkning eller annan behandling eller om en ersättande vara av samma slag importeras för den vara som skickats till reparation, fastställs momsgrunden enligt MomsL 90 § (19 § i speciallagen). I momsgrunden räknas då reparations- och hanteringskostnaderna samt övriga motsvarande kostnader, sändningskostnader (transport-, lastnings- och lossningskostnaderna till förädlingsplatsen) samt värdet av de delar som lagts till på varan utanför Åland. I momsgrunden räknas också posterna i MomsL 91 §, 93 § och 93 a §.

Momsgrunden för en vara av samma slag som importeras i stället för en vara som sänts för att repareras bestäms på samma sätt också då den defekta varan har förts till ett område utanför Åland och förstörts under myndighetstillsyn eller överlåtits till staten utan att staten har åsamkats kostnader, om detta har skett innan tullarna för den i stället införda varan antecknats i bokföringen.

Momsgrunden räknas på samma sätt också då en vara importeras till övriga Finland efter att varan har behandlats på Åland.

Även så kallad import i förväg är möjlig. Med import i förväg avses att ersättande varor importeras innan de varor som ska tillfälligt föras ut ur landet exporteras. Momsgrunden för dessa importer baseras enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 88 §.

I följande fall fastställs momsgrunden vid återimport till Finland såsom beskrivits i avsnitten 2.5.5.1 - 2.5.5.4:

  • Varan har sålts från Åland till övriga Finland, till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU eller från övriga Finland till Åland som momsfri exportförsäljning.
  • En vara som har varit i avdragsgill användning på Åland exporteras till övriga Finland, ett annat EU-land eller ett område utanför EU och säljs där innan den importeras tillbaka till Åland, eller en vara säljs på Åland innan den importeras tillbaka till övriga Finland.

2.5.6 Momsfria återinförda varor till Åland

Varor som ursprungligen har exporterats som unionsvaror från EU:s tullområde kan återinföras till EU:s tullområde som så kallade återinförda varor inom tre år efter att de har exporterats. Importen av återinförda varor är momsfri om importen av varorna utifrån artiklarna 203–207 i tullkodexen är tullfri då varorna importeras till Åland från övriga Finland, från ett annat EU-land eller från utanför EU (20 § i speciallagen). Dessutom förutsätts det att varor inte skattefritt har sålts till en plats utanför Åland eller att varor som på Åland varit i användning som berättigat till avdrag har sålts utanför Åland. Importören ska även vara samma person som exportören.

Även återinförsel av varor från Åland till övriga Finland kan vara skattefri. För mer information om det se avsnitt 4 i anvisningen Momsgrund vid import.

2.5.7 Periodisering och deklarering av importmoms

Från och med 1.5.2023 har  25 a § i speciallagen om tidsmässigt hänförande av importmoms upphävts genom lagen om ändring av lagen om undantag för landskapet Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen (311/2023).

Detta innebär att från och med 1.5.2023 ska importmomsen vid all import mellan Åland och övriga Finland samt vid import till Åland från andra EU-länder och från områden utanför EU deklareras till Skatteförvaltningen för den skatteperiod (månad, kvartal, år) för vilken Tullen har gett förtullningsbeslutet (MomsL 135 a § 2 mom.).

Tullen ger ett förtullningsbeslut över importen då en införd vara har övergått till fri omsättning. Av förtullningsbeslutet framgår till exempel tullvärde, tullar och de avgifter som Tullen tagit ut samt förtullningsdagen och dagen som varan övergick till fri omsättning. Importmomsen som ska betalas till Skatteförvaltningen ska hänföras till den kalendermånad under vilken förtullningsbeslutet har getts (MomsL 135 a §). I förtullningsbeslutet har datumet angetts i punkterna ”övergång till fri omsättning” och ”förtullningsdag”.

Exempelvis om förtullningsbeslutet har getts den 23 augusti så ska importmomsen deklareras på momsdeklarationen till Skatteförvaltningen för skatteperioden augusti (om skatteperioden är en kalendermånad), för kvartalet juli–september (om skatteperioden är ett kvartal) och för ett kalenderår om (skatteperioden är ett kalenderår).

Tullen fastställer inte tullvärdet vid importer mellan Åland och övriga Finland samt från EU länder till Åland och från områden som befinner sig inom EU:s tullområde men utanför EU:s momsområde till Åland (t.ex. Kanarieöarna). Importören ska i dessa situationer själv fastställa tullvärdet för att kunna beräkna skattegrunden för importmomsen samt importmomsen och själv deklarera dessa på momsdeklarationen.

För deklarering av importer mellan Åland och övriga Finland samt från andra EU-länder till Åland finns ingen separat punkt i momsdeklarationen. Dessa importer liksom importer från områden utanför EU till Åland deklareras så att momsgrunden för import anges i punkten ”Import av varor från utanför EU” och importmomsen anges i punkten ”Moms på import av varor från utanför EU”. Om importen är momsfri enligt MomsL 94–96 § och 72 h § anges endast momsgrunden i momsdeklarationen. Om de importerade varorna används i verksamhet som berättigar till avdrag kan momsen på importen avdras.

Till en skatteperiod kan det hänföra sig flera förtullningsbeslut som meddelats av Tullen. Uppgifterna för momsdeklarationen ska då räknas ihop och de sammanlagda beloppen uppges på momsdeklarationen för rätt skatteperiod.

Tidpunkterna för att deklarera importmomsen och momsavdrag på importen  sammanfaller. Avdraget hänförs således till samma skatteperiod som importmomsen. Om de importerade varorna i sin helhet används i verksamhet som berättigar till momsavdrag blir det ingen moms att betala på importen.

Om det i MomsL 100 a § avsedda särskilda förfarandet tillämpas på den skattskyldiges import, hänförs momsen till den kalendermånad under vilken skyldigheten att betala moms har uppkommit, dvs. enligt den dag då tulldeklarationen godtas (MomsL 135 a §). Godkännandedagen framgår av förtullningsbeslutet. Om det i MomsL 100 a § avseddaärskilda förfarandet tillämpas ska momsavdraget dock hänföras till den kalendermånad under vilken förtullningsbeslutet har getts (MomsL 141 § 1 mom. 4 punkten). Detta innebär att tidpunkten för att deklarera importmomsen och momsavdrag på importen nödvändigtvis inte sammanfaller då förfarandet tillämpas. Mer information om det särskilda förfarandet finns i avsnitt 3, ”Särskilt förfarande”, i anvisningen Mervärdesskatteförfarandet vid import fr.o.m. 1.1.2018.

Den momsskyldige ska lägga upp sin bokföring så att de uppgifter som behövs för att påföra skatt fås ur den (EgenBeskL 26 §). Förtullningsbeslutet och därtill hörande handlingar måste förvaras som en del av bokföringen (MomsL 102 a § 3 mom.). Det är också en förutsättning för rätten att dra av moms. Handlingar som hör till förtullningsbeslutet är till exempel försäljningsfakturor, transportdokument, fraktsedlar, överlåtelsebeslut, avtal samt den bokföring som hänför sig till förfarandet med periodisk deklaration i två steg.

I momsdeklarationen lämnas ännu i detta skede inga uppgifter om import om varan omfattas av ett sådant förfarande som enligt MomsL 86 § skjuter upp importen, exempelvis ett förfarande för transitering. Om varan är i Finland när förfarandet avslutas, lämnas uppgifter om momsbeskattning av import inte förrän förfarandet har avslutats med övergång till fri omsättning.

Om det senare sker ändringar i uppgifter som inverkar på beräkningen av t.ex. tullvärdet eller att avgifter som Tullen uppbär har ändrats ska momsdeklarationen korrigeras så att den motsvarar de ändrade uppgifterna. Korrigeringen görs genom att ge en ersättande momsdeklaration till Skatteförvaltningen.

Vid importer där skyldigheten att betala skatt har uppkommit före 1.5.2023, tillämpas anvisningarna för periodisering och deklarering av importmoms och avdrag i den tidigare anvisningen, [diarienummer VH/3238/00.01.00/2021 given 18.3.2022].

2.6 Distansförsäljning av varor till och från Åland

2.6.1 Gemenskapsintern distansförsäljning av varor

Eftersom Åland inte hör till EU:s momsområde tillämpas inte de bestämmelser som gäller  gemenskapsintern distansförsäljning av varor när en vara säljs med transport från övriga Finland eller från ett annat EU-land till Åland eller tvärtom. I dessa fall tillämpas bestämmelserna om export och import. Med gemenskapsintern distansförsäljning av varor avses försäljning där säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varor till köparen från ett EU-land till ett annat. Det rör sig om distansförsäljning endast när varans köpare är en privatperson eller någon annan, med denne jämförbar, icke-momsskyldig köpare.

En momsregistrerad åländsk näringsidkare kan dock idka gemenskapsintern distansförsäljning när varutransporten startar från övriga Finland till ett annat EU-land.

Mer information om distansförsäljning av varor finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning vid distansförsäljning av varor. De förfaranden som gäller deklarering beskrivs i Skatteförvaltningens anvisning De särskilda ordningarna för mervärdesskatt.

2.6.2 Distansförsäljning av varor och importordningen

Med distansförsäljning av varor som importeras avses sådan försäljning av varor där säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varor från ett område utanför EU till en konsument i Finland eller i något annat EU-land. För distansförsäljningen av varor som importeras har det för försändelser av ringa värde skapats en egen registrerings-, deklarations- och betalningsordning med en enda kontaktpunkt dit en säljare av en vara, eller i vissa fall en förmedlare som agerar för säljarens räkning, kan registrera sig. Förutsättningen för att kunna tillämpa denna så kallade importordning (MomsL 133 r §) är att varorna ingår i försändelser med ett verkligt värde på högst 150 euro (allmän tullfrihetsgräns enligt 23 artikel i rådets förordning (EG) nr 1186/2009) och att det inte rör sig om varor som är punktskattepliktiga. I Tullens anvisningar benämns importordningen IOSS-systemet.

Det är frivilligt att använda importordningen.

Om försändelsens värde överstiger 150 euro, kan importordningen inte tillämpas, varpå bestämmelserna om export och import blir tillämpliga i stället för bestämmelserna för distansförsäljning av varor som importeras. Bestämmelserna om export och import blir också tillämpliga om man väljer att inte tillämpa importordningen.

Mer information om importordningen finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning vid distansförsäljning av varor. De förfaranden som gäller deklarering beskrivs i Skatteförvaltningens anvisning De särskilda ordningarna för mervärdesskatt.

2.6.3 Distansförsäljning av varor som importeras från Åland till övriga Finland eller till andra EU-länder

Med distansförsäljning av varor som importeras avses sådan försäljning av varor där säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varor från ett område utanför EU till en konsument i Finland eller i något annat EU-land. Eftersom Åland inte hör till EU:s momsområde är distansförsäljning av varor från Åland till övriga Finland eller från Åland till andra EU-länder distansförsäljning av varor som importeras om de övriga förutsättningarna för distansförsäljning uppfylls. Om en försäljning av en vara från Åland till övriga Finland eller ett annat EU-land utgör distansförsäljning och importordningen (se avsnitt 2.6.2) används ska moms betalas i det land där transporten avslutas, dvs. i Finland eller ett annat EU-land. Om importordningen inte används utgör varuförsäljningen från Åland en exportförsäljning eller överföring av egen vara.

2.6.4 Distansförsäljning av varor som importeras till Åland från ett område utanför EU

Med distansförsäljning av varor som importeras till landskapet Åland från en plats utanför EU avses försäljning där säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varor från en plats utanför EU till en konsument på Åland, under förutsättning att importen sker på Åland och att säljaren inte installerar eller monterar varor på Åland. En vara anses ha transporterats av säljaren eller för dennes räkning också då säljaren deltar indirekt i transporten av varan. Denna distansförsäljning har specificerats i speciallag för Åland (3 § 2 mom.).

Om försäljningen utgör en distansförsäljning och om importordningen (se avsnitt 2.6.2)  används ska moms på försäljningen betalas i Finland (6 a § i speciallagen). Om importordningen inte används utgör försäljningen / överföringen av egen vara däremot en export från området utanför EU och en import på Åland. När importordningen inte används kan antingen säljaren, köparen eller ett ombud fungera som importör. Även specialarrangemanget för import kan användas (se avsnitt 2.6.6).

2.6.5 Varuförsäljning via elektroniska gränssnitt

Om en näringsidkare genom att använda en marknadsplats, en plattform, en portal eller ett motsvarande elektroniskt gränssnitt, för en annan näringsidkare möjliggör distansförsäljning av varor som importeras och om varorna ingår i försändelser med ett verkligt värde på högst 150 euro, anses den förstnämnda näringsidkaren ha sålt varorna till köparen och den andra näringsidkaren ha sålt dem till den förstnämnda näringsidkaren.

Mer information om Åland och varuförsäljning via elektroniska gränssnitt finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning vid distansförsäljning av varor.

2.6.6 Specialarrangemang för import

Det specialarrangemang för import som hör till Tullens behörighet är ett förenklat sätt att deklarera och betala moms på import av varor till Åland. Transportfirmor kan använda specialarrangemanget vid betalning av moms till Tullen. Då specialarrangemanget används fungerar transportföretaget som ett ombud för mottagaren av varorna, dvs. för köparen, och anmäler varornas ankomst till Tullen för mottagarens räkning. Det är frivilligt att använda sig av specialarrangemanget för import.

Specialarrangemanget för import kan tillämpas på import som sker på Åland oberoende av om importen sker från övriga Finland, från ett annat EU-land eller från ett område utanför EU.

Specialarrangemanget kan tillämpas på import av varor till Åland i situationer där säljaren eller någon annan för säljarens räkning transporterar varor från en plats utanför Åland till en köpare på Åland om samtliga följande villkor är uppfylls.

  • De varor som importeras ingår i en försändelse med ett verkligt värde på högst 150 euro.
  • Den person som varorna är avsedda för är skattskyldig för importen.
  • Den skattskyldige personen är en privatperson eller en person som kan jämställas med en privatperson, såsom en icke-momsskyldig juridisk person.
  • Den särskilda ordningen för import tillämpas inte på importen och försäljningen av varorna.
  • Transporten av varorna avslutas på Åland.
  • Varorna är inte punktskattepliktiga.
  • Säljaren installerar eller monterar inte de levererade varorna på Åland.
  • Varan är inte ett sådant nytt transportmedel som avses i MomsL 26 d §.
  • På varans försäljning har inte tillämpats ett i MomsL 79 a § avsett marginalbeskattningsförfarande beträffande försäljning av begagnade varor, konstverk, samlarföremål eller antikviteter eller något motsvarande förfarande i ett annat EU-land.
  • Det är inte fråga om försäljning av el, försäljning av gas som levereras genom ett naturgasnät som finns inom unionens territorium eller genom ett nät som är anslutet till ett sådant naturgasnät eller försäljning av värme och kyla som levereras genom ett nät för värme och kyla.

Tullen är den behöriga myndigheten i fråga om mervärdesbeskattning och deklaration i anslutning till specialarrangemanget för import. Dessa importer deklareras således inte på Skatteförvaltningens momsdeklaration. Mer information om mervärdesbeskattnings- och deklarationsförfarandena i anslutning till specialarrangemang för import finns på Tullens webbplats.

2.7 Tidningar och tidskrifter som levereras till Åland från övriga Finland, från andra EU-länder och från områden utanför EU

Från och med 1.7.2021 avskaffades momsfriheten på import av varuförsändelser vars värde är högst 22 euro. Detta innebär att  från och med 1.7.2021 ska även försändelser av tidningar vars värde är högst 22 euro förtullas. På grund av lagändringen har även 8 a § i speciallagen om tidningar som transporteras från Åland till övriga Finland upphävts som obehövlig genom lagen 202/2022 som trädde i kraft 1.4.2022.

Lagändringarna innebär att fr.o.m. 1.7.2021 tillämpas momslagens bestämmelser om export och import på tidningar och tidskrifter som levereras till Åland från övriga Finland, från andra EU-länder eller från områden utanför EU eller tvärtom (8 § och 18 § i speciallagen). Momsregistrerade näringsidkare deklarerar export och import av tidningar och tidskrifter i momsdeklarationen till Skatteförvaltningen. Skattesatsen för import av tidningar och tidskrifter är 10 % (MomsL 85 a § 1 mom. 8 punkt).  

Vid leveranser av tidningar och tidskrifter mellan Åland och övriga Finland har momsregistrerade näringsidkare möjlighet att tillämpa alla de förenklade förfaranden som finns att tillgå mellan Åland och övriga Finland i anslutning till export och import av varor.

Information om de förenklade deklarationsförfarandena (22 a § i speciallagen) för privatpersoner och icke-momsregistrerade juridiska personer beträffande införsel av tidningar och tidskrifter, vilka hör till Tullens behörighet, finns på Tullens webbplats.

2.8 Försäljning av en vara över skattegränsen så att varan monteras eller installeras

En vara kan säljas så att varan transporteras från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland för att monteras eller installeras där av säljaren. Försäljning av en vara som monteras eller installeras anses i sin helhet utgöra en varuförsäljning. I vissa fall kan monterings- eller installationsarbetena vara så omfattande att helheten ska betraktas som försäljning av tjänst. Helheten kan då till exempel utgöra försäljning av byggtjänster om förutsättningarna för det blir uppfyllda. Läs mer om begreppet byggtjänst i Skatteförvaltningens anvisning Fastighetsbegreppet i mervärdesbeskattningen från och med 1.1.2017.

Om varans säljare köper monterings- eller installationsarbetet av en annan näringsidkare, är den montering som görs av den andra näringsidkaren försäljning av en tjänst. Information om tjänster som riktar sig till lös egendom finns i Skatteförvaltningens anvisning Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel.

Då en vara säljs på så sätt att varan transporteras från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland för att monteras eller installeras där av säljaren måste varan alltid förtullas. Importen av varan kan göras antingen av säljaren som egen överföring av varan eller av köparen. Skatt ska betalas på importen. Monterings- och hopsättningskostnader som uppkommer efter att varan har importerats räknas dock inte in i skattegrunden för import.

Exempel 8: Den momsregistrerade näringsidkaren A som är etablerad i övriga Finland säljer en vara till köparen B som är etablerad på Åland så att varan monteras eller installeras på Åland. Näringsidkaren A skickar varan från övriga Finland till köparen B på Åland och beställer monterings- och installationsarbetet av den momsregistrerade näringsidkaren C på Åland. Köparen B på Åland fungerar som importör. För A utgör varuförsändelsen från övriga Finland till Åland en momsfri exportförsäljning, moms 0 %, och monterings- och installationsarbetet på Åland en försäljning av en tjänst, moms 25,5 %.

Köparen B på Åland som förtullar och importerar varan i sitt eget namn har rätt att dra av eventuell moms på importen om varan kommer att användas i köparens verksamhet som berättigar till avdrag.

Exempel 9: Den momsregistrerade näringsidkaren A som är etablerad i övriga Finland säljer en vara till köparen B så att A monterar eller installerar varan på Åland. Näringsidkaren A förtullar och importerar varan i eget namn till Åland. För A utgör varuförsäljningen med montering eller installation en momspliktig inhemsk varuförsäljning som sker på Åland (6 § 2 mom. i speciallagen / MomsL 63 § 2 mom.). Näringsidkaren A har rätt att dra av eventuell moms att betala på importen, eftersom varorna används i momspliktig verksamhet.

Om den momsregistrerade näringsidkaren A först skickar varan från övriga Finland till köparen B på Åland som importerar den i eget namn innan A utför monterings- och installeringsarbetet på Åland, utgör varuförsändelsen från övriga Finland till Åland en momsfri exportförsäljning, moms 0 %, och monterings- och installationsarbetet på Åland en försäljning av en tjänst, moms 25,5 %.

Exempel 10: Den momsregistrerade näringsidkaren A som är etablerad i övriga Finland säljer en byggtjänst som A utför till köparen B som är etablerad på Åland. Näringsidkaren A förtullar och importerar byggnadsmaterial (varor) i eget namn till Åland. Näringsidkaren A har rätt att dra av eventuell moms att betala på importen, eftersom varorna används i momspliktig verksamhet. Näringsidkaren A säljer en byggtjänst till köparen B, vilken även innefattar byggnadsmaterial. Näringsidkaren A inkluderar varorna i fakturan för byggtjänsten till köparen B.

2.9 Försäljning av en vara som efter bearbetning eller förädling exporteras

Arbetsprestationer som hänför sig till lös egendom är bl.a. testning, rengöring, reparation, installation, nedmontering, ändring, tillverkning och andra dylika arbeten.

Varuförsäljning till en utländsk köpare, som inte är skattskyldig i Finland är momsfri om varan på uppdrag och med debitering av honom levereras till en näringsidkare för en arbetsprestation och för vidareleverans till en ort utanför EU (MomsL 70 § 1 mom. 4 punkt).

Bestämmelsen tillämpas vid exportförsäljning från Åland till övriga Finland eller till ett annat EU-land samt från övriga Finland till Åland i följande situationer (8 § i speciallagen):

  • En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan sälja en vara som momsfri export till en köpare som är etablerad i Finland, om varan på uppdrag och med debitering av köparen levereras till en näringsidkare för en arbetsprestation och för vidareleverans till övriga Finland.
  • Likaså kan en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad i övriga Finland sälja en vara som momsfri export till en köpare som är etablerad på Åland, om varan på uppdrag och med debitering av köparen levereras till en näringsidkare för en arbetsprestation och för vidareleverans till Åland (8 § i speciallagen och MomsL 70 § 1 mom. 4 punkten).
  • Därtill kan en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland sälja en vara som momsfri export till en köpare som är etablerad i ett annat EU-land, om varan på uppdrag och med debitering av köparen levereras till en näringsidkare för en arbetsprestation och för vidareleverans till ett annat EU-land. En förutsättning för momsfri export i detta fall är att köparen är en utlänning (antingen från ett annat EU-land inom EU eller utanför EU), som inte är momsskyldig i Finland (Se även avsnitt 4.7).

Köparen kan vara en näringsidkare, en annan juridisk person eller en privatperson.

Förutsättningarna för momsfri exportförsäljning är:

  • att transporten sker på uppdrag av köparen
  • att köparen debiteras för transporten
  • att varan levereras till näringsidkaren för utförande av en arbetsprestation,
  • att varan efter utförande av arbetsprestationen vidarelevereras till övriga Finland, till Åland eller till ett annat EU-land.
  • att säljaren till sin bokföring har bifogat en utredning om att varan på vilken arbetsprestationen har utförts fysiskt har förts ut från Åland till övriga Finland eller till ett land utanför EU eller från övriga Finland till Åland.

Också den som utför arbetsprestationen kan behandla sin försäljning som momsfri (Se avsnitt 4.7).

Exempel 11: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat i övriga Finland, köper en vara av det momsregistrerade företaget B, som är etablerat på Åland. Försäljaren B transporterar varan på uppdrag av A till det momsregistrerade företaget C, som är etablerat på Åland. Företaget C utför en arbetsprestation på varan, varpå C efter arbetet transporterar varan till köparen A till övriga Finland. Det momsregistrerade företaget B behandlar försäljningen av varan till A som momsfri exportförsäljning. Försäljaren B ska dessutom till sin bokföring bifoga en utredning om att varan på vilken arbetsprestationen har utförts har transporterats från Åland till övriga Finland. Också C kan sälja arbetsprestationen till A momsfritt i stöd av 8 § i speciallagen och MomsL 71 § 5 punkten (se avsnitt 4.7 om momsfria arbetsprestationer).

Exempel 12: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat i övriga Finland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B, som är etablerat på Åland. På uppdrag av köparen B transporterar försäljaren A varan till Estland till företaget C, som installerar en del i varan. Efter installationen transporterar företaget C varan till Åland till köparen B. Det momsregistrerade företaget A behandlar försäljningen av varan till B som momsfri exportförsäljning. A ska dessutom till sin bokföring bifoga en utredning om att varan på vilken arbetsprestationen har utförts har transporterats från övriga Finland till Åland (Se HFD 25.11.1997/2970).

I situationer där arbetsprestationen utförs i ett annat EU-land och därefter transporteras till övriga Finland eller till ett annat EU-land transporteras varan inte utanför EU. I dylika situationer är det bra att försäkra sig om momshanteringen på förhand genom att be Skatteförvaltningen om en skriftlig handledning eller ett förhandsavgörande.

Exempel 13: Det momsregistrerade företaget A, som är etablerat på Åland, säljer en vara till det momsregistrerade företaget B, som är etablerat i Sverige. Försäljaren A transporterar varan på uppdrag av B till det momsregistrerade företaget C, som är etablerat på Åland. Företaget C utför en arbetsprestation på varan, varpå C efter arbetet transporterar varan till köparen B till Sverige. Det momsregistrerade företaget A behandlar försäljningen av varan till B som momsfri exportförsäljning. A ska dessutom till sin bokföring bifoga en utredning om att varan på vilken arbetsprestationen har utförts har transporterats från Åland till Sverige. Också C kan sälja arbetsprestationen till B momsfritt med stöd av MomsL 71 § 5 punkt (se avsnitt 4.7 om momsfria arbetsprestationer).

2.10 Leasing eller uthyrning av lös egendom till Åland

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan hyra eller leasa lös egendom från övriga Finland, från andra EU-länder eller från områden utanför EU med avsikt att använda den i sin näringsverksamhet på Åland.

Ett avtal om uthyrning av lös egendom kan vara i kraft tills vidare eller på bestämd tid. Med ett leasingavtal avses ett tidsbegränsat hyresavtal för en vara. Om hyrestagaren är skyldig att vid utgången av hyresperioden lösa in varan är det inte fråga om uthyrning av en vara, utan försäljning av en vara.

Om hyrestagaren är berättigad, men inte skyldig, att vid utgången av hyresperioden lösa in den hyrda varan, kan det vara fråga om uthyrning eller försäljning av en vara. Om avtalet innehåller en inlösningsklausul av varan och inlösen ekonomiskt sett är det enda rationella valet för hyrestagaren i slutet av hyrestiden, handlar det om försäljning av en vara. Bedömningen av om det är frågan om uthyrning eller försäljning av vara görs utifrån avtalet och omständigheterna i varje enskilt fall.

Om en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland hyr eller leasar lös egendom från övriga Finland, något annat EU-land eller från ett område utanför EU ska varan i anslutning till uthyrningen förtullas och importeras till Åland. Varan kan förtullas och importeras av antingen säljaren, köparen eller ett ombud. En momsregistrerad näringsidkare får dra av eventuell moms som ska betalas på importen om den använder varan i sådan verksamhet som berättigar till avdrag (MomsL 102 §). Även momsen som ingår i uthyrningstjänsten är avdragbar för en momsregistrerad näringsidkare om den använder varan som den hyr i sådan verksamhet som berättigar till avdrag (MomsL 102 §).  

Om en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland använder den uthyrda varan i sådan affärsverksamhet som inte berättigar till avdrag, får näringsidkaren inte dra av eventuell moms på importen eller på hyrestjänsten. För att i dessa situationer undvika dubbelbeskattning får näringsidkaren undantagsvis dra av eventuell moms som ska betalas på importen även om näringsidkaren inte använder varan som den hyr i sådan verksamhet som berättigar till avdrag (MomsL 113 §). Momslagens 113 § tillämpas enbart på en köpare som betalar moms på både uthyrningstjänsten och importen.

Om hyresavtalet innehåller en inlösningsklausul av varan och uthyrningen bedöms utgöra försäljning av vara, så ska på varuförsäljningen tillämpas bestämmelser för export och import av varor.

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan även hyra eller leasa lös egendom till övriga Finland.

2.11 Försäljning av ett fordon eller en båt till Åland

I detta avsnitt presenteras exempel på situationer där ett momsregistrerat företag i övriga Finland säljer ett fordon eller en båt till Åland. På motsvarande sätt kan exemplen även tillämpas på situationer där ett momsregistrerat företag på Åland säljer ett fordon eller en båt till övriga Finland. Exemplen nedan kan tillämpas på situationer där det är frågan om försäljning av en bil, ett annat fordon eller en båt.

Också vid försäljning av ett fordon eller en båt måste försäljaren till sin bokföring bifoga en utredning över att äganderätten till fordonet eller båten har övergått till köparen mot vederlag och att fordonet eller båten som sålts fysiskt har förts ut från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland (Se anvisningens punkt 2.4.4. Utredning gällande export). Till handel med fordon och båtar hänför det sig särskilda krav på utredningen som ska bifogas till bokföringen. De särskilda utredningar som ska bifogas till bokföring beskrivs närmare i exemplen nedan.

Exempel 14: Ett momsregistrerat företag A som är etablerat på Åland köper en bil av en momsregistrerad bilaffär B som är etablerad i övriga Finland. Bilaffären B levererar fordonet till Åbo hamn, varifrån det momsregistrerade företaget A hämtar den och för den omedelbart till Åland. Företaget A fungerar som importör. Bilaffären B behöver till sin bokföring en utredning på att exporten blivit genomförd för att bilaffären B ska kunna behandla försäljningen som momsfri export och meddela försäljningen i momsdeklarationens punkt ”omsättning enligt 0-skattesats”. Till sin bokföring bifogar bilaffären B fakturan på den momsfria exportförsäljningen och en kopia av Tullens överlåtelsebeslut och/eller förtullningsbeslut. Köparen skickar beslutet eller besluten till bilaffär B i efterskott. 

Exempel 15: En momsregistrerad bilaffär A som är etablerad i övriga Finland säljer en bil till en konsument B som är bosatt på Åland på så sätt att bilen levereras från övriga Finland till Åland. Vid importen till Åland fungerar bilaffären A som konsumentens ombud och fakturerar importmomsen av konsumenten B och är skyldig att betala importmomsen till Tullen för B:s räkning. Bilaffären A behandlar försäljningen som momsfri export och meddelar försäljningen i momsdeklarationens punkt ”omsättning enligt 0-skattesats”.

I bilhandel är det undantagsvis möjligt att tillämpa ett avvikande förfarande i situationer där konsumenten är en privatperson som själv hämtar bilen från Åland till övriga Finland eller tvärtom. Det avvikande förfarandet beskrivs i exempel 16.

Exempel 16: En momsregistrerad bilaffär A som är etablerad i övriga Finland säljer en bil till en konsument B som är bosatt på Åland och som skaffar bilen för privat bruk. Konsument B hämtar bilen från bilaffären A för att sedan själv föra bilen direkt och omedelbart till Åland. Konsument B fungerar som importör. Bilaffären A behöver en utredning på att exporten blir genomförd för att A ska kunna behandla försäljningen som momsfri export och meddela försäljningen i momsdeklarationens punkt ”omsättning enligt 0-skattesats”. Som utredning på att exporten blivit genomförd bifogar företaget A till sin bokföring en faktura på den momsfria exportförsäljningen och en kopia av Tullens bestyrkta beskattningsbeslut, som konsument B i efterskott skickar till bilaffären A.

I oklara situationer kan bilaffären A behandla försäljningen som en momspliktig försäljning och deklarera försäljningen i momsdeklarationens punkt ”moms 25,5 %” och rätta försäljningen senare så att den blir momsfri efter att bilaffären A av konsument B fått en utredning på att exporten blivit genomförd, dvs. en kopia av Tullens bestyrkta beskattningsbeslut. Rättelsen görs genom att ge en ersättande deklaration för den skatteperiod som ska korrigeras. Med den ersättande skattedeklarationen meddelas försäljningen i momsdeklarationens punkt ”omsättning enligt 0-skattesats”. Konsument B kontaktar Tullen för att utreda förtullningsförfarandena.

Exempel 17: En privatperson A som är bosatt i övriga Finland  säljer en begagnad bil till en momsregistrerad bilaffär B (återförsäljare) som är etablerad på Åland. Privatpersonen A fungerar som bilens exportör och bilaffären B fungerar som importör och är skyldig att i momsdeklarationen deklarera importmomsen. Till sin bokföring bifogar bilaffären B en utredning över beloppet på den dolda skatten som ingår i anskaffningspriset (se avsnitt 2.13. om importlättnad). Då bilaffären B tillämpar importlättnaden vid uträkningen av bilens importmoms kan bilaffären B tillämpa marginalbeskattningsförfarandet på återförsäljningen av den begagnade bilen på Åland. Om det inte ingår dold skatt i anskaffningspriset för bilen som bilaffären B köpt eller om importlättnaden inte annars beaktas kan bilaffären B inte tillämpa marginalbeskattningsförfarandet på återförsäljningen på Åland. I det fallet behandlar bilaffären B försäljningen av bilen på Åland som momspliktig inhemsk försäljning.

2.12 Marginalbeskattningsförfarande för begagnade varor samt för konstverk, samlarföremål och antikviteter

Marginalbeskattningsförfarandet enligt MomsL 79 a § kan tillämpas på försäljning av begagnade varor samt konstverk, samlarföremål och antikviteter om de allmänna förutsättningarna för det uppfylls. Det är frivilligt att tillämpa marginalbeskattningsförfarandet. En momsskyldig återförsäljare kan för varje försäljningstransaktion välja att tillämpa antingen de allmänna bestämmelserna eller marginalbeskattningsförfarandet, om försäljningen uppfyller villkoren för detta. Om återförsäljaren väljer att tillämpa marginalbeskattningsförfarandet, kan återförsäljaren välja att tillämpa marginalbeskattningsförfarandet per försäljningstransaktion (per vara) eller per skatteperiod (förenklat förfarande). Information om de allmänna förutsättningarna för att tillämpa marginalbeskattningsförfarandet finns i Skatteförvaltningens anvisning Marginalbeskattningsförfarande för begagnade varor samt konstverk, samlarföremål och antikviteter.

Skattegränsen mellan Åland och övriga Finland samt mellan Åland och andra EU-länder påverkar när det är möjligt att tillämpa marginalbeskattningsförfarandet på en varuförsäljning på Åland eller i övriga Finland. Marginalbeskattningsförfarandet kan tillämpas på varuförsäljning på Åland eller i övriga Finland i följande fall:

  • när en momsskyldig återförsäljare säljer begagnade varor samt konstverk, samlarföremål och antikviteter, vilka återförsäljaren har förvärvat på Åland, vidare inom landskapet Åland.
  • när en momsskyldig återförsäljare säljer i MomsL 79 c–e § avsedda konstverk, samlarföremål och antikviteter på Åland eller i övriga Finland, vilka återförsäljaren själv har importerat.
  • på försäljning av begagnade varor i övriga Finland, vilka en momsskyldig återförsäljare själv har importerat från Åland till övriga Finland, då de begagnade varorna har köpts på Åland och importlättnaden som avses i avsnitt 2.13 har beaktats i importmomsen.
  • på försäljning av begagnade varor på Åland, vilka en momsskyldig återförsäljare själv har importerat från övriga Finland eller från ett annat EU-land till Åland, då de begagnade varorna har köpts i övriga Finland eller i ett annat EU-land och importlättnaden som avses i avsnitt 2.13 har beaktats i importmomsen.
  • på försäljning av en begagnad vara som en momsskyldig återförsäljare själv har importerat till Åland eller till övriga Finland och som återförsäljaren har köpt på Åland eller i övriga Finland av en annan i MomsL 79 a § avsedd momsskyldig återförsäljare eller i ett annat EU-land av en motsvarande näringsidkare, trots att denna andra momsskyldiga återförsäljare inte på försäljningen har tillämpat marginalbeskattningsförfarandet eller motsvarande förfarande i ett annat EU-land, förutsatt att importlättnaden som avses i avsnitt 2.13 har beaktats i varans importmoms ( 17 § 3 mom. i speciallagen).
  • på försäljning av begagnade varor som importerats till Åland eller övriga Finland från ett område, på vilket det enligt EU:s tull- och momslagstiftning tillämpas motsvarande principer som i fråga om Åland (t.ex. Kanarieöarna) förutsatt att importlättnaden som avses i avsnitt 2.13 har beaktats i varans importmoms ( 17 § 3 mom. i speciallagen).

Marginalbeskattningsförfarandet kan inte tillämpas på varuförsäljningar som ska hanteras som exportförsäljning. På försäljning och överföring av varor över skattegränsen från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland, från andra EU-länder till Åland och från områden utanför EU till Åland tillämpas bestämmelserna om export och import då förutsättningarna för exportförsäljning uppfylls. Då varuförsäljningen hanteras som en exportförsäljning kan säljaren inte tillämpa marginalbeskattningsförfarandet på själva exportförsäljningen eller överföringen. Om varans inköpspris redan har bokförts som marginalskatteinköp och beaktats i marginalskatteuträkningen, ska säljaren till följd av exportförsäljningen upphäva posten som marginalskatteinköp. Dubbel beskattning vid importen kan i dessa situationer undvikas genom att dold skatt som ingår i varans anskaffningspris beaktas vid importen genom importlättnaden som avses i avsnitt 2.13 om förutsättningarna för det uppfylls.

Exempel 18: En momsskyldig återförsäljare som är etablerad i övriga Finland säljer en begagnad vara till en köpare som är etablerad på Åland så att varan skickas till köparen på Åland. På försäljningen tillämpas bestämmelserna om import och export.

Exempel 19: En momsskyldig återförsäljare av begagnade varor som är etablerad på Åland köper en begagnad vara av en privatperson som är etablerad i övriga Finland. När den momsskyldiga återförsäljaren importerar varan till Åland kan dubbel beskattning förhindras med hjälp av skattelättnad vid import.

Om återförsäljaren beaktar skattelättnaden vid uträkningen av importmomsen så kan återförsäljaren tillämpa marginalbeskattningsförfarandet på återförsäljningen av varan på Åland. När återförsäljaren tillämpar marginalbeskattningsförfarandet på återförsäljningen av varan får återförsäljaren inte dra av eventuell skatt som skall betalas på importen, eftersom momsen att betala på importen räknas med i varans anskaffningspris i marginalskatteuträkningen (17 § 4 mom. och 18 a § 7 mom. i speciallagen). Importmomsen får inte avdras oberoende av om återförsäljaren beräknar marginalskatten enligt förfarandet per vara eller det förenklade förfarandet.

Om återförsäljaren väljer att inte beakta skattelättnaden vid uträkningen av importmomsen, kan marginalbeskattningsförfarandet inte tillämpas på återförsäljningen av varan. I detta fall kan återförsäljaren dra av skatten som betalats på importen och de allmänna bestämmelserna tillämpas på återförsäljningen av varan.

Import av i MomsL 79 c–e § avsedda konstverk, samlarföremål och antikviteter omfattas inte av skattelättnaden vid import. I stället tillämpas en reducerad skattesats vid import av sådana föremål från Åland till övriga Finland, från övriga Finland till Åland eller från andra EU-länder till Åland. Den reducerade skattesatsen gäller även föremål som importeras från ett sådant område inom Europeiska gemenskapen, för vilket det tillämpas ett undantag från gemenskapens tull- och skattelagstiftning av motsvarande slag som för Åland. Om en momsskyldig återförsäljare tillämpar förfarandet med marginalbeskattning på återförsäljningen av ett konstverk, ett samlarföremål eller en antikvitet som återförsäljaren själv har importerat så får återförsäljaren inte dra av den importmoms som ska betalas på importen (MomsL 115 § 2 mom.) Momsen att betala på importen räknas i stället med i varans anskaffningspris i marginalskatteuträkningen.

Information om hur marginalskatten beräknas enligt förfarandet per vara, det förenklade förfarandet samt om upphävande av marginalbeskattningsförfarandet finns i Skatteförvaltningens anvisning Marginalbeskattningsförfarande för begagnade varor samt konstverk, samlarföremål och antikviteter.

2.13 Importlättnad för begagnade varor

Med importlättnaden förhindras dubbelbeskattning av begagnade varor som importeras från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland eller från ett annat EU-land till Åland. Importlättnaden kan tillämpas på import av begagnade varor av såväl näringsidkare som av andra än näringsidkare (till exempel privatpersoner). I avsnittet behandlas importlättnad med avseende på momsregistrerade näringsidkare.

När en begagnad vara importeras från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland eller från ett annat EU-land till Åland har importören, när momsen för importen beräknas,  under vissa förutsättningar rätt till skattelättnad på basis av den dolda skatt som ingår i varans anskaffningspris. Importören förutsätts kunna lägga fram en utredning om den dolda skattens belopp (18 a § 1 mom. i speciallagen).

Med dold skatt som ingår i varans anskaffningspris avses mervärdes- eller omsättningsskatt:

  1. som betalats i anslutning till ett momspliktigt förvärv av varan i Finland eller något annat EU-land
  2. som inte har kunnat dras av eller för vilken det inte har kunnat erhållas återbäring och
  3. som fortfarande ingår i varans värde vid tidpunkten för importen.

Med det momspliktiga förvärvet som nämns i punkt 1. avses det första momspliktiga förvärvet som medfört en dold skatt, som inte varit möjlig att dra av eller för vilken återbäring inte fåtts och att skatten fortfarande ingår i varans värde vid tidpunkten vid importen.

Till exempel så kan dold skatt ingå i anskaffningspriset om varuförsäljaren (fysisk eller juridisk person) inte har haft rätt att dra av momsen som ingått i anskaffningspriset eller om en momsskyldig återförsäljaren av begagnade varor sålt en begagnad vara som exportförsäljning från Åland till Finland eller tvärtom.

Importlättnad kan också fås när en begagnad vara importeras till Åland eller övriga Finland från ett område, på vilket det enligt EU:s tull- och skattelagstiftning tillämpas motsvarande principer som i fråga om Åland.

Importlättnad kan inte fås:

  1. om det förvärv som medfört att varan innehåller dold skatt beror på en försäljning som kunde ha befriats från skatt med stöd av momslagens bestämmelser om export, eller motsvarande bestämmelser i ett annat EU-land.
  2. för skatt på import av sådana konstverk, samlarföremål och antikviteter som avses i MomsL 79 c–79 e §.

2.13.1 Uträkning av importlättnad för begagnade varor

Importlättnaden räknas ut så att den dolda skatt som ingår i varans anskaffningspris vid importen inte intas i momsgrunden, och dessutom dras den av från den moms som annars skulle betalas för importen (18 a § 3 mom. i speciallagen).

Formel för uträkning av importmoms då importlättnaden beaktas:

((V1 − V3) × V2) − V3

V1 är momsgrunden för importmomsen innan den dolda skatten avdragits. Momsgrunden för import baserar sig på tullvärdet (MomsL 88 §) utökat med posterna i MomsL 91 §, 93 § och 93 a §. V2 är den skattesats som tillämpas på varans import i decimaltal (0,255, 0,14 eller 0,1). V3 är den dolda skatten i euro.

Den dolda skatten (V3) som används i formeln för beräkning av importmoms då importlättnaden beaktas räknas utgångsmässigt ut på basis av importörens anskaffningspris för varan (18 a § 1 mom. i speciallagen). Se exemplet nedan för hur den dolda skatten (V3) och importmomsen räknas i detta fall.

Exempel 20: Det momsregistrerade företaget A som är etablerat i övriga Finland har köpt en begagnad vara för 5 000 euro av det momsregistrerade företaget B som är etablerat på Åland. B skickar varan från Åland till övriga Finland. Varans anskaffningspris innehåller dold skatt på 24 % (varan köpt år 2021 då skatteprocenten var 24 %). På varuimporten tillämpas skattesatsen 25,5 % (ikraftvarande skatteprocent). Den dolda skatten (V3) räknas ut på basis av importörens anskaffningspris för varan (18 a § 1 mom. i speciallagen). Den dolda skatten (V3) är 5 000 euro x (24/124) = 967,74 euro. 

Då momsgrunden för import räknas ut intas den dolda skatten inte i momsgrunden och dras dessutom av från den moms som annars skulle betalas för importen. Momsgrunden för import baserar sig på tullvärdet (MomsL 88 §) utökat med posterna i MomsL 91 §, 93 § och 93 a §. I detta fall utgör momsgrunden 5 000 euro (MomsL 88) + 200 euro (MomsL 91 §, 93 § och 93 a §) minskad med den dolda skatten på 967,74 euro =  4 232,26 euro. Moms att betala på importen räknas ut genom att multiplicera momsgrunden med tillämpad skattesats (4 232,26 euro x 0,255) = 1 079,23 euro. Från moms att betala på importen subtraheras ännu den dolda skatten (1 079,23  euro – 967,74  euro) = 111,49 euro. Moms på varuimporten är 111,49 euro då importlättnaden har beaktats ((5 200 euro − 967,74 euro) × 0,255) − 967,74 euro = 111,49 euro).

Om varans värde har sjunkit mellan tidpunkten för det skattepliktiga förvärvet som gett upphov till den dolda skatten och tidpunkten för importen, räknas den dolda skatten som ingår i varans anskaffningspris så att den skatt som har betalats i anslutning till det skattepliktiga förvärvet minskas med en proportionell andel som motsvarar värdeminskningen (18 a § 4 mom. i speciallagen).

Formel för att räkna ut den dolda skatten (V3) om varans värde har sjunkit mellan tidpunkten för det skattepliktiga förvärvet som gav upphov till dold skatt och tidpunkten för importen:

skatt som ingick i det ursprungliga skattepliktiga förvärvet i euro × (importörens anskaffningspris / det ursprungliga anskaffningspriset inklusive skatt).

Exempel 21: A har köpt en vara för 12 400 euro för representationsändamål år 2023 och har därför inte haft rätt att dra av den skatt som ingått i varans anskaffningspris. Priset innehåller dold skatt på 24 procent, som uppgår till 2 400 euro (varan köpt år 2023 då skatteprocenten var 24 %). A säljer senare varan som begagnad för 5 000 euro från övriga Finland till B till Åland. B får importlättnad på skatten på import. Den dolda skatten (V3) är således 967,74 euro (2 400 euro × (5 000 euro /12 400 euro)). Då B räknar ut momsen att betala på importen enligt formeln för uträkning av importmoms då importlättnaden beaktas är den dolda skatten (V3) 967,74 euro.

Formel för beräkning av den dolda skatten (V3) när varans värde har sjunkit och importören endast känner till skattesatsen på den skatt som ingick i anskaffningspriset på det ursprungliga skattepliktig förvärvet som gav upphov till dold skatt:

importörens anskaffningspris x (skattesatsen på den skatt som ingick i anskaffningspriset på det ursprungliga skattepliktiga förvärvet som ett heltal / skattesatsen på den skatt som ingick i anskaffningspriset på det ursprungliga skattepliktiga förvärvet som ett heltal + 100)

Exempel 22: Det momsregistrerade företaget A som är etablerad i övriga Finland har köpt en vara för representationsändamål år 2023 och har därför inte haft rätt att dra av den skatt som ingått i anskaffningspriset. A säljer senare varan som begagnad för 5 000 euro från övriga Finland till det momsregistrerade företaget B som är etablerad på Åland. B känner inte till varans ursprungliga anskaffningspris, men kan visa att när det ursprungliga skattepliktiga förvärvet som gav upphov till dold skatt gjordes tillämpades skattesatsen på 24 procent på försäljningen (varan köpt år 2023 då skatteprocenten var 24 %). Den dolda skatten (V3) är således 967,74 euro (5 000 e × (24/124)). Då B räknar ut momsen att betala på importen enligt formeln för uträkning av importmoms då importlättnaden beaktas är den dolda skatten (V3) 967,74 euro.

Om varans värde har hållits på samma nivå eller stigit mellan tidpunkten för det skattepliktiga förvärv som gav upphov till dold skatt och tidpunkten för importen, utgörs den dolda skatten (V3) av den skatt som ingick i anskaffningspriset för det ursprungliga skattepliktiga förvärvet (18 a § 4 mom. i speciallagen).

Om en begagnad vara som importeras har köpts från en i MomsL 79 a § avsedd momsregistrerad återförsäljare och denna har kunnat sälja varan till importören skattefritt som exportförsäljning räknas den dolda skatten (V3) ut på basis av återförsäljarens anskaffningspris.

Exempel 23: Det momsregistrerade företaget A som är etablerat i övriga Finland har köpt en begagnad vara för 7 000 euro av B som är en i MomsL 79 a § avsedd momsregistrerad återförsäljare etablerad på Åland. B har sålt varan som momsfri exportförsäljning från Åland till övriga Finland. Återförsäljaren B hade själv köpt varan av en privatperson för 5 000 euro år 2021 (år 2021 var skatteprocenten 24 %). A räknar den dolda skatten (V3) som ingår i anskaffningspriset på basis av återförsäljarens anskaffningspris, dvs. på 5 000 euro i stället för på 7 000 euro. Den dolda skatten (V3) som ingår i anskaffningspriset är således 967,74 euro (5 000 euro × (24/124). Då B räknar ut momsen att betala på importen enligt formeln för uträkning av importmoms då importlättnaden beaktas är den dolda skatten (V3) 967,74 euro. Momsgrunden för import utgör 7 500 euro och en skattesats på 25,5 % tillämpas. Moms på import då importlättnaden beaktas är 697,99 euro ((7 500 euro - 967,74) x 0,255 euro) - 967,74).    

 Skatt återbärs inte om skatten på import efter lättnaden är negativ. Den får alltså inte deklareras på momsdeklarationen (18 a § 5 mom. i speciallagen).

2.13.2 Utredning gällande importlättnad för begagnade varor

En förutsättning för importlättnad är att importören till sin bokföring bifogar en utredning om den dolda skattens belopp. Utgångsmässigt så kan importören använda det ursprungliga inköpskvittot över det skattepliktiga inköp som gav upphov till dold skatt som sådan utredning.

I situationer där varans värde har sjunkit med tiden kan importören använda sitt eget inköpskvitto som utredning i stället för det ursprungliga inköpskvittot. I dessa fall måste importören ändå kunna utreda vilken skattesats som tillämpades på det ursprungliga skattepliktiga inköpet som gav upphov till dold skatt. Skattesatsen är nödvändig för att man ska kunna räkna ut det rätta beloppet på den dolda skatten. När det gäller inköp som gjorts i Finland räcker det i allmänhet om importören kan ange tidpunkten för det skattepliktiga inköp som orsakat dold skatt. En importör av begagnade fordon kan t.ex. använda den information som tillhandahålls av registermyndigheterna för att visa den dolda skattens belopp.

Om det skattepliktiga inköpet som gav upphov till den dolda skatten har ägt rum i ett annat EU-land än Finland, måste importören utreda vilken skattesats som har tillämpats på inköpet i detta EU-land.

Förutom utredningen om den dolda skattens belopp måste importören till sin bokföring bifoga uppgifter om säljarens ställning. Detta är nödvändigt för att man ska veta om varan som köpts innehåller dold skatt och om skattelättnaden vid importen ska räknas på basis av importörens eller säljarens inköpspris.

Av utredningen om säljarens ställning ska framgå:

  • om säljaren, som kan vara antingen en fysisk eller judisk person, är momsregistrerad
  • om säljaren är en sådan återförsäljare som avses i MomsL 79 a §
  • och om säljaren har dragit av den dolda skatten eller fått den som återbäring.

2.13.3 Importlättnad för begagnade varor och skattegrunden för eget bruk

Med eget bruk av en vara avses enligt momslagen (MomsL 21 § 1 mom.) att en näringsidkare

  • tar en vara för privat konsumtion
  • överlåter en vara utan vederlag
  • överför eller på något annat sätt tar en vara i annan användning än sådan som enligt 10 kapitel i momslagen berättigar till avdrag.

Bestämmelserna om varor i eget bruk tillämpas endast då avdrag har kunnat göras för varan eller om den har tillverkats i samband med den skattskyldiges rörelse (MomsL 21 § 2 mom.). För en vara som man själv importerat är skattegrunden för eget bruk samma som för importmomsen eller ett lägre sannolikt överlåtelsepris (MomsL 74 § 2 punkt).

Skatt på eget bruk betalas högst upp till det belopp som importskatt återstått att betala efter importlättnaden och endast om denna skatt har kunnat dras av (17 a § i speciallagen).

Formel för att räkna ut skattegrunden på eget bruk, då varan har importerats själv och importören har haft rätt till importlättnad:

V1 × ((V2 / V3) / V4)

V1 är skattegrunden för en vara som den skattskyldige själv importerat eller ett sannolikt lägre överlåtelsepris i euro enligt MomsL 74 § 2 punkt. V2 är den skatt som betalats på importen efter importlättnaden i euro. V3 är den skattesats som har tillämpas på varans import i decimaltal (till exempel 0,255, 0,14 eller 0,1). V4 är skattegrunden för import i euro, innan den dolda skatten avdragits från denna.

Exempel 24:

A köpte en vara i övriga Finland för 12 400 euro. Inköpspriset innehöll 2 400 euro dold skatt (12 400 euro × (24 / 124)). A överförde senare varan från övriga Finland till Åland. Varans värde hade vid importtillfället stigit och skattegrunden för importen var 15 000 euro. Efter importlättnaden betalade A 813 euro i skatt på import (((15 000 euro − 2 400 euro) × 0,255) − 2 400 euro).  A importerade varan till ett ändamål som berättigade till avdrag. Efter importen tar A varan i eget bruk. Varans värde har inte ändrats sedan importen och är fortfarande 15 000 euro. Skattegrunden för eget bruk är 3 188,24 euro ((15 000 euro × (813 euro / 0,255)) / 15 000 euro) och skatten på eget bruk är 813 euro (3 188,24 euro × 0,255).

3 Momsfri försäljning till resenärer

I detta avsnitt behandlas situationer i anknytning till Åland, där försäljning till resenärer kan vara undantagen moms.

3.1 Försäljning till resenärer vars hemort är på Åland, i övriga Finland, Norge, Sverige eller Danmark

I detta avsnitt behandlas försäljningar, där en vara eller varugrupp säljs:

  • på Åland till en resenär, vars hemort eller vanliga vistelseort är i övriga Finland, Sverige, Danmark eller Norge
  • i övriga Finland till en resenär, vars hemort eller vanliga vistelseort är på Åland.

En sådan försäljning är momsfri, då:

  1. varans eller varugruppens försäljningspris utan moms är minst 170 euro
  2. resenären i omedelbar anslutning till försäljningen för ut varan som bagage till det land där resenären har sin hemort eller vanliga vistelseort (eller till Åland, om resenärens hemort eller vanliga vistelseort är på Åland)
  3. resenären betalar moms i samband med importen av varan, eller då importen är momsfri.

Försäljningen är momspliktig fram till dess att resenären visar upp en utredning till säljaren över att momsen har betalats i hemorten eller den vanliga vistelseorten, eller visar upp ett intyg över att importen är momsfri. Med ett beskattningsbeslut som utfärdats av en skattemyndighet kan resenären utreda att momsen har betalats. Importens momsfrihet kan likaså utredas med ett intyg som utfärdats av en skattemyndighet. Först efter det kan säljaren bokföra försäljningen som momsfri försäljning och återbära momsen.

Säljaren ska försäkra sig om resenärens hemort eller vanliga vistelseort från resenärens pass eller ett separat uppehållstillstånd eller andra handlingar, som tillförlitligt klarlägger hemorten eller den vanliga vistelseorten, om den är en annan än hemorten. Information om fastställande av köparens hemort finns i Skatteförvaltningens anvisning Momsfri försäljning till resande – anvisning för säljaren.

Om säljaren är en registrerad skattegränskund hos Tullen, kan säljaren i stället för att använda det ovan beskrivna förfarandet agera som indirekt ombud för en privatperson och på köparens vägnar betala momsen på import till Tullen. Säljaren kan inte dra av denna skatt. Säljaren ska foga ett beskattningsbeslut som styrkts av Tullen till sin bokföring.

3.2 Försäljning på Åland till resenärer vars hemort är annanstans än i Finland, Sverige, Danmark eller Norge

Försäljning på Åland av varor som medförs som personligt bagage av en resenär, vars hemort eller vanliga vistelseort finns annanstans än i Finland, Sverige, Danmark eller Norge, är momsfri. Förutsättningen är att resenären för ut varan oanvänd från Åland inom tre månader efter försäljningsmånaden, och att det vederlag som tagits ut för varan är minst 40 euro.

Säljaren ska ge ett försäljningsverifikat till resenären. Verifikatet ska innehålla de uppgifter som uppräknas i avsnitt 5 i Skatteförvaltningens anvisning Momsfri försäljning till resande – anvisning för säljaren.

När resenären lämnar Åland, ska resenären ge försäljningsverifikatet till utfartstullkontoret, eller en näringsidkare som beviljats verksamhetstillstånd enligt lagen om skyldigheterna för dem som bedriver kontant återbetalning av momsen på försäljning till resande (250/2015), för att styrkas. Försäljningen är momspliktig fram till dess att säljaren får ett verifikat, som styrkts av Tullen eller en kontantåterbetalningsaffär. Först efter det kan säljaren bokföra försäljningen som momsfri.

Säljaren eller kontantåterbetalningsaffären återbär på basis av det styrkta verifikatet momsen till resenären. Säljaren eller kontantåterbetalningsaffären kan först dra av sitt eget arvode från återbäringen.

Mer information finns i Skatteförvaltningens anvisningar Momsfri försäljning till resande – anvisning för säljaren och Momsfri försäljning till resande som besöker Finland.

3.3 Försäljning till resenärer på flygplatser i butiker för momsfria varor

Skatteupplagringsförfarande kan tillämpas på varor som är avsedda att säljas från en affär för momsfria varor som är belägen på en flygplats (MomsL 70 b § 3 mom.). Försäljning till näringsidkare av varor som flyttas till eller finns i skatteupplaget för försäljning är momsfri (MomsL 72 i § 2 mom. och  16 § 1 mom. i speciallagen).

Försäljning av varor som säljs i ett skatteupplag beläget på en flygplats är under vissa förutsättningar momsfri:

  • En näringsidkare som säljer varor i ett skatteupplag beläget på en flygplats på Åland till en person som reser utanför EU, ska inte betala moms på försäljningen (MomsL 70 b § 3 mom.). Momsfri är även försäljning av sådana varor till en person som reser från Åland till ett annat EU-land (13 § 1 mom. i speciallagen). Till en resenär som är bosatt eller stadigvarande vistas i Norge får dock momsfritt säljas endast alkoholdrycker, tobaksprodukter, choklad- och konfektyrvaror, parfymer, kosmetiska preparat och toalettmedel.
  • Försäljning i ett skatteupplag beläget på en flygplats på Åland eller i övriga Finland till en person som reser från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland, är momsfri då följande varor säljs till resenären ( 13 § i speciallagen):
    1. alkoholdrycker som anges i bilaga 1 i högst de mängder som anges där, förutom högst två liter sådan öl som avses i lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker (1471/1994) per resande
    2. tobaksprodukter
      • tobaksprodukter som anges i bilaga 1 i högst de mängder som anges där
      • andra tobaksprodukter
    3. kaffe, te, kosmetika, choklad och andra konfektyrer
    4. varor som är avsedda att konsumeras ombord på flygplanet.

Säljaren deklarerar den mervärdesskattefria försäljningen i momsdeklarationen under Omsättning enligt 0-skattesats.

En resebiljett, ett kontrollkort över utrikesflyg eller en motsvarande handling som köparen visar upp ses som en utredning över att köparen för ut varorna ur Åland. Säljaren ska göra upp ett verifikat över försäljningen med följande uppgifter:

  • köparens namn, passnummer och hemvist samt vanliga vistelseort, om den är en annan än hemvistet
  • flygnummer
  • säljarens namn och FO-nummer
  • varornas antal och slag
  • datum för leverans av varorna, om det inte är samma som verifikatets datum,
  • det pris som betalats för varorna.

Butiker för momsfria varor är tullager som avses i artikel 240 i tullkodexen eller skatteupplag som avses i MomsL 72 j § och omfattas av bestämmelserna för dessa. Mer information om skatteupplag på flygplatser finns i Skatteförvaltningens anvisning Skatteupplag i mervärdesbeskattningen.

3.4 Försäljning ombord på fartyg och flygplan

Försäljning av varor och tjänster ombord på fartyg som trafikerar enbart mellan Åland och övriga Finland är momspliktig.

Om ett fartyg eller flygplan trafikerar mellan Finland och en annan stat och gör uppehåll på Åland, kan en vara eller tjänst under vissa förutsättningar säljas momsfritt till en passagerare som reser från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland. Det samma gäller också för flygplan som trafikerar enbart mellan Åland och övriga Finland.

Försäljning till en passagerare är momsfri, om passageraren har en resebiljett eller ett annat motsvarande dokument för transporten, och det handlar om försäljning av:

  1. alkoholdrycker som anges i bilaga 1 i högst de mängder som anges där, förutom högst två liter sådan öl som avses i lagen om accis på alkohol och alkoholdrycker (1471/1994) per resande
  2. tobaksprodukter
    • tobaksprodukter som anges i bilaga 1 i högst de mängder som anges där
    • andra tobaksprodukter
  3. kaffe, te, kosmetika, choklad och andra konfektyrer
  4. varor och tjänster som är avsedda att konsumeras ombord på fartyget eller flygplanet.

Också försäljning av andra produkter än de som räknas upp ovan är momsfri på ett sådant fartyg, som trafikerar mellan Finland och en annan stat, och gör uppehåll på Åland.

3.5 Momsfriheter i anknytning till tillfällig lagring och upplagringsförfaranden

Undantag som gäller tillfällig lagring och upplagringsförfaranden behandlas i MomsL 72 h–72 n §. Dessa undantag tillämpas både på Åland och i övriga Finland.

Skatteupplagringsförfarandet kan också tillämpas på varor som säljs momsfritt på flygplatser i så kallade butiker för momsfria varor, till sådana resenärer som reser på flyg mellan Åland och övriga Finland eller Åland och ett annat EU-land (se avsnitt 3.3). Därtill kan det tillämpas på varor som används för försäljning till resenärer från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland, på ett fartyg i yrkesmässig internationell trafik eller på ett luftfartyg i yrkesmässig trafik (se avsnitt 3.4).

Moms betalas inte på överföring av en vara, om varan överförs till ett område utanför EU från ett sådant förfarande eller tillfälligt lager som avses i MomsL 72 h §. På grund av skattegränsen mellan Åland och övriga Finland, är också motsvarande varuöverföringar från Åland till övriga Finland eller vice versa momsfria. Också överföring av varor från Åland till andra stater är momsfri.

Mer information om skatteupplag finns i Skatteförvaltningens anvisning Skatteupplag i mervärdesbeskattningen.

4 Tjänstehandel

På försäljning av tjänster mellan Åland och övriga Finland, mellan Åland och andra EU-länder samt mellan Åland och områden utanför EU tillämpas momslagens bestämmelser om försäljningsland för tjänster, om inte något annat föreskrivs i speciallagen.

Försäljningen av en tjänst beskattas i Finland, då den enligt momslagens bestämmelser om försäljningsland (MomsL 64–69 l §) är såld på Åland eller i övriga Finland. Endast i fråga om immateriella tjänster innehåller speciallagen undantag till bestämmelserna om försäljningsland för tjänster (se avsnitt 4.9).

Information om momsbeskattning av tjänster vid utrikeshandel finns i Skatteförvaltningens anvisning Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel.

4.1 Försäljning av tjänster mellan Åland och övriga Finland

Då en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad i övriga Finland säljer en tjänst till Åland som enligt bestämmelserna om försäljningsland är såld på Åland eller i övriga Finland behandlar näringsidkaren tjänsteförsäljningen som en inhemsk försäljning. På motsvarande sätt är det också fråga om en inhemsk försäljning då en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland säljer en tjänst till övriga Finland som enligt bestämmelserna om försäljningsland är såld på Åland eller i övriga Finland.

Moms betalas på försäljning av tjänster mellan Åland och övriga Finland och mellan övriga Finland och Åland om inte tjänsten särskilt enligt lag är momsfri som exempelvis momsfria hälso- och sjukvårdstjänster.

4.2 Köparens omvända momsskyldighet

När en momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland köper en tjänst av en säljare som är etablerad utanför Finland och tjänsten enligt bestämmelserna om försäljningsland är såld i Finland deklarerar och betalar köparen momsen i Finland i stället för säljaren utifrån den omvända momsskyldigheten (MomsL 9 §). 

Den omvända momsskyldigheten tillämpas inte, om säljaren har ett fast driftställe i Finland som deltar i försäljningen eller om säljaren har ansökt om att bli momsskyldig i Finland. Då tar säljaren ut ett försäljningspris som innehåller finländsk moms av köparen.

I följande fall är säljaren alltid momsskyldig för försäljning av en tjänst på Åland:

  1. köparen är en utländsk näringsidkare som inte har ett fast driftställe i Finland och som inte är införd i registret över momsskyldiga
  2. köparen är en privatperson
  3. det är fråga om sådan distansförsäljning av varor som avses MomsL 19 a §
  4. det är fråga om persontransporttjänster eller sådana tjänster som avses i MomsL 69 d § (bl.a. tillträde till vissa evenemang och tjänster i omedelbar anknytning till dem).

I dessa fall måste en utländsk näringsidkare registrera sig som momsskyldig i Finland.

4.3 Försäljning av tjänster enligt de allmänna bestämmelserna

Enligt den allmänna bestämmelsen om försäljning till näringsidkare (MomsL 65 §) är en tjänst såld i Finland om tjänsten överlåts till köparens fasta driftställe i Finland. Om tjänsten inte överlåts till ett fast driftställe, är den såld i Finland om köparen har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet i Finland. Med Finland avses både Åland och övriga Finland.

Säljaren av en tjänst deklarerar och betalar moms på försäljning, då en tjänst enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 65 § är såld i Finland. Då en utländsk näringsidkare säljer en tjänst till en näringsidkare som är etablerad i Finland, är det dock vanligtvis köparen som deklarerar och betalar momsen i Finland utifrån den omvända skattskyldigheten (MomsL 9 §).

Enligt den allmänna bestämmelsen om försäljning till andra än näringsidkare, t.ex. privatpersoner, (MomsL 66 §) är en tjänst såld i Finland om den överlåts från säljarens fasta driftställe här. Om tjänsten inte överlåts från ett fast driftställe är den såld i Finland, om säljaren har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet i Finland.

Säljaren av en tjänst deklarerar och betalar moms på försäljning då en tjänst enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 66 § är såld i Finland. Försäljningen är momspliktig, oberoende av om köparen är etablerad på Åland, i övriga Finland, ett annat EU-land eller utanför EU.

4.4 Användning av momsnumret i tjänstehandel

På grund av Ålands särställning får en näringsidkare som är etablerad på Åland inte använda det momsnummer som börjar med FI när denne säljer en tjänst till en näringsidkare som är etablerad i ett annat EU-land. En näringsidkare som är etablerad på Åland får inte heller använda momsnumret då denne köper en tjänst av en säljare, som är etablerad i ett annat EU-land.

En näringsidkare som är etablerad på Åland deklarerar inte dessa försäljningar och inköp i momsdeklarationens punkter ”Försäljning av tjänster till andra EU-länder” och ”Inköp av tjänster från andra EU-länder”.  Försäljningar och inköp deklareras på momsdeklarationen på samma sätt som vid handel mellan områden utanför EU och Finland.

En köpare kan använda momsnumret när denne förvärvar en tjänst från en säljare, som är etablerad i ett annat EU-land, om köparen även är etablerad i övriga Finland och en tjänst enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 65 § överlåts till ett fast driftställe som finns i övriga Finland. Inköpet deklareras då under punkten ”Inköp av tjänster från andra EU-länder” på momsdeklarationen.

Eftersom Åland inte hör till EU:s momsområde, deklareras försäljning av en tjänst från Åland till en näringsidkare som är etablerad i ett annat EU-land inte med sammandragsdeklarationen för moms. Undantagen utgörs av försäljningar där säljaren är etablerad i övriga Finland, och tjänsten överlåts från ett fast driftställe i övriga Finland. Dessa försäljningar deklareras i allmänhet med sammandragsdeklarationen och under punkten ”Försäljning av tjänster till andra EU-länder” på momsdeklarationen.

4.5 Persontransporttjänster

En persontransporttjänst är såld i Finland, om den utförs i Finland. På försäljning av en persontransporttjänst som utförs inom Åland eller övriga Finland, eller mellan Åland och övriga Finland, tillämpas den nedsatta skattesatsen på tio procent.

Moms betalas dock inte om persontransporten sker direkt till utlandet antingen från Åland eller på så sätt, att transporten avgår från övriga Finland, men går via Åland. Momsfriheten gäller även för en motsatt situation, dvs. en persontransport som anländer direkt från ett annat EU-land eller från områden utanför EU till Åland, eller via Åland till övriga Finland. Sådana persontransporter är momsfria i den utsträckning som de äger rum i Finland.

Rederibolag transporterar passagerare mellan Åland och övriga Finland. Om en passagerare för med sig en personbil eller ett annat fordon på fartyget, debiteras en separat ersättning för dess transport. Den nedsatta skattesatsen på tio procent för persontransporttjänster tillämpas också på försäljning av fordonstransport, som sker i samband med persontransport. Detta baserar sig på den så kallade huvudsaklighetsprincipen. Om en fordonstransport mellan Åland och övriga Finland inte sammanhänger med en persontransport, är försäljningen av fordonstransporten momsfri varutransport (se avsnitt 4.6).

4.6 Varutransporter och till dem direkt anknutna tjänster

Försäljning av transporttjänster och med transporten direkt förknippade lastning- och lossningstjänster samt andra sådana tjänster i samband med en vara som ska transporteras utanför EU är momsfri (MomsL 71 § 1 punkt). Andra motsvarande tjänster är till exempel kortvarig tillfällig lagring av en vara av transporttekniska skäl och lastning och lossning i samband med denna tillfälliga lagring. Ovannämnda tjänster är momsfria även i samband med en vara som omfattas av förfarandet för extern transitering, eller en vara som ska importeras och omfattas av förfarandet för intern transitering. Momsfriheten tillämpas också då varan transporteras mellan Åland och övriga Finland, mellan Åland och ett annat EU-land samt mellan Åland och områden utanför EU.

Momsfri är även försäljning av transport-, lastnings- och lossningstjänster samt andra sådana tjänster i samband med import av varor, om tjänstens värde enligt MomsL 91 § ska inkluderas i skattegrunden för en importerad vara (MomsL 71 § 2 punkt).

4.7 Arbetsprestationer som hänför sig till lös egendom

Arbetsprestationer som hänför sig till lös egendom är bl.a. testning, rengöring, reparation, installation, nedmontering, ändring, tillverkning och andra dylika arbeten. Varan kan även monteras som en del i en annan vara och transporteras vidare. Försäljning av en arbetsprestation som hänför sig till en vara är momsfri, om säljaren, köparen eller någon annan för dessas räkning omedelbart för ut varan från Åland till övriga Finland eller från övriga Finland till Åland (8 § i speciallagen och MomsL 71 § 5 punkt). Försäljning av dylika arbetsprestationer är också momsfri om varan förs ut från Åland till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU. I nämnda situationer kan varan även föras ut av säljaren eller av ett ombud.

Köparen kan undantagsvis föra ut varan från Åland eller övriga Finland fastän köparen är etablerad på Åland eller i övriga Finland. Köparen kan också föra ut varan från Åland till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU om köparen av arbetsprestationen är en utländsk näringsidkare (MomsL 71 § 1 mom. 5 punkt) som inte är momsskyldig i Finland.

Bestämmelsen i fråga kan komma att tillämpas endast om försäljningslandet för arbetsprestationen som hänför sig till lös egendom är Finland. Med Finland avses här Åland eller övriga Finland. Försäljningslandet för en arbetsprestation som hänför sig till lös egendom som sålts till en näringsidkare avgörs enligt den allmänna bestämmelsen (MomsL 65 §). Bestämmelsen i fråga tillämpas därför endast om arbetsprestationen säljs till en näringsidkare som är etablerad på Åland eller i övriga Finland. Försäljningen av arbetsprestationer till andra än näringsidkare (t.ex. till en privatperson) har skett på Åland eller i övriga Finland, om tjänsterna har utförts i Finland (MomsL 69 b §). Bestämmelsen tillämpas således alltid om arbetsprestationen sålts på Åland eller i övriga Finland till någon annan än en momsregistrerad näringsidkare.

Säljaren ska till sin bokföring bifoga en utredning om att försäljningen är momsfri. Utredningen kan innehålla försäljningsfakturan och en kopia av ett förtullningsdokument som utredning på att varan förts ut från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland, till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU.

Överföringen av varan från övriga Finland till Åland eller från Åland till övriga Finland, till ett annat EU-land eller till ett område utanför EU behandlas enligt bestämmelserna för export och import. Momsgrunden för en vara som har behandlats fastställs då enligt MomsL 90 §.). I momsgrunden räknas då reparations- och hanteringskostnaderna samt övriga motsvarande kostnader, sändningskostnader (transport-, lastnings- och lossningskostnaderna till förädlingsplatsen) samt värdet av de delar som lagts till på varan utanför Åland. I momsgrunden räknas också posterna i MomsL 91 §, 93 § och 93 a § (se avsnitt 2.5.5.5).

Se även avsnitt 7.5.1 Momsfria tjänster som avser lös egendom i anvisningen Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel.

4.8 Resebyråtjänster

På resebyråtjänster som sålts på Åland tillämpas samma bestämmelser som på resebyråtjänster som sålts i övriga Finland. Information om  försäljning av resebyråtjänster finns i Skatteförvaltningens anvisning Momsbeskattning inom turismbranschen.

4.9 Immateriella tjänster

Immateriella tjänster (MomsL 69 h § 2 mom.) utgörs av:

  • överlåtelse av upphovsrätt, patent, licens, varumärke och andra sådana rättigheter
  • reklam- och annonstjänster
  • konsult-, produktutvecklings-, planerings-, bokförings-, revisions-, skriv-, rit- och översättningstjänster, juridiska tjänster och andra sådana tjänster
  • automatisk databehandling och planering av dataprogram och datasystem och programmering
  • överlåtelse av data
  • finansierings- och försäkringstransaktioner, med undantag för uthyrning av bankfack
  • uthyrning av arbetskraft
  • uthyrning av lös egendom, med undantag för transportmedel
  • skyldighet att helt eller delvis avhålla sig från utnyttjande av upphovsrätt, patent, licens, varumärke och andra sådana rättigheter eller från idkande av en viss affärsverksamhet
  • tillhandahållande av tillträde till sådana naturgasnät som finns inom unionens territorium eller till nät som är anslutna till sådana naturgasnät, till elnät eller till nät för värme och kyla, överföring och distribution av el, gas, värme och kyla genom sådana nät samt andra tjänster som direkt hänför sig till dessa funktioner.

På försäljning av en immateriell tjänst ska moms betalas i Finland i följande fall:

  • köparen är en näringsidkare som är etablerad på Åland eller i övriga Finland (se tjänster enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 65 § i avsnitt 4.3)
  • säljaren är etablerad på Åland eller i övriga Finland, köparen är någon annan än en näringsidkare (till exempel en privatperson) och köparen är etablerad på Åland, i övriga Finland eller ett annat EU-land (se tjänster enligt den allmänna bestämmelsen i MomsL 66 § i avsnitt 4.3)
  • säljaren är etablerad i ett annat EU-land, köparen är någon annan än en näringsidkare och köparen är etablerad på Åland, eller är bosatt eller stadigvarande vistas på Åland. I ett sådant fall måste säljaren i allmänhet registrera sig som momsskyldig i Finland för att betala skatt till Finland.

På försäljning av en immateriell tjänst ska moms inte betalas i Finland i följande fall:

  • säljaren är etablerad på Åland och köparen är en näringsidkare som inte är etablerad i Finland
  • säljaren är etablerad på Åland, köparen är någon annan än en näringsidkare och köparen är etablerad i ett område utanför EU
  • säljaren är etablerad i ett område utanför EU, köparen är någon annan än en näringsidkare och köparen är etablerad på Åland, eller är bosatt eller stadigvarande vistas på Åland.

4.10 Radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster och teletjänster

Försäljning av teletjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster beskattas i det land där köparen är etablerad. Det har ingen betydelse om köparen är en konsument eller en näringsidkare.

På teletjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster som säljs till en näringsidkare tillämpas den allmänna bestämmelsen om försäljningsland för tjänster (MomsL 65 §). Enligt den allmänna bestämmelsen anses tjänsten vara såld i Finland, om tjänsten överlåts till köparens fasta driftställe i Finland. Om tjänsten inte överlåts till ett fast driftställe anses tjänsten vara såld i Finland, om köparen har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet här. Med Finland avses både landskapet Åland och övriga Finland (MomsL 1 a §).

Radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster och teletjänster som överlåts till en konsument anses vara sålda i Finland när tjänsterna överlåts till en köpare som är etablerad i Finland eller som är bosatt eller stadigvarande vistas i Finland (MomsL 69 i §). Med Finland avses både landskapet Åland och övriga Finland (MomsL 1 a §). Om köparen är en konsument som är etablerad på Åland, ansvarar tjänstens säljare för betalning och deklaration av moms.

Momshanteringen i fråga om försäljning av radio- och televisionssändningar, elektroniska tjänster och teletjänster beskrivs noggrannare i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning av teletjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster. Anvisningen kan som sådan också tillämpas på försäljning av teletjänster, sändningstjänster och elektroniska tjänster på eller från Åland.

4.11 Särskilda ordningar för deklaration av försäljning av tjänster samt förfarande för deklaration av försäljning på Åland

Den särskilda ordningen med en enda kontaktpunkt som gäller säljare etablerade utanför Europeiska unionen och den motsvarande ordningen som gäller säljare etablerade inom unionen har 1.7.2021 utvidgats till att omfatta också andra tjänster än teletjänster, radio- och televisionssändningar och elektroniska tjänster.

Tredjelandsordningen och unionsordningen kan under vissa förutsättningar tillämpas på försäljning av tjänster till Åland och på Åland. Dessa förfaranden beskrivs noggrannare i Skatteförvaltningens anvisning De särskilda ordningarna för mervärdesskatt.

4.12 Förmedlingstjänster

Försäljning av en förmedlingstjänst är momspliktig, om den inte undantagits moms utifrån en separat föreskrift. Momsfria förmedlingstjänster uppräknas i avsnitt 7.10 i Skatteförvaltningens anvisning Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel.

I anknytning till Åland är förmedling av varor och tjänster därtill momsfri när det gäller:

  • momsfri exportförsäljning (se avsnitt 2.4 i denna anvisning)
  • momsfri försäljning till resenärer (se avsnitten 3.1 och 3.2)
  • momsfri försäljning på flygplatser (se avsnitt 3.3)
  • momsfri försäljning till resenärer ombord på fartyg och flygplan (se avsnitt 3.4)
  • momsfri försäljning av en arbetsprestation som hänför sig till en vara (se avsnitt 4.7).

5 Avdragsrätt

5.1 Allmänt

Skattegränsen påverkar i princip inte den skattskyldiges rätt att dra av moms. En näringsidkare som är etablerad på Åland kan enligt de allmänna bestämmelserna i momslagen dra av den moms som ingår i priset på en vara eller tjänst som näringsidkaren köpt i Finland, om de skaffats för näringsidkarens egen momspliktiga affärsverksamhet som berättigar till avdrag. Detta gäller också varor och tjänster som en näringsidkare som är etablerad i övriga Finland har köpt på Åland.

Exempelvis i en situation där en åländsk näringsidkare förutom på Åland bedriver affärsverksamhet också i övriga Finland och varor som köpts i övriga Finland används i den affärsverksamhet som bedrivs i övriga Finland, är den moms som ingår i anskaffningarna avdragbar, om varorna kommer till sådan användning som berättigar till avdrag. Detta gäller även varor som en näringsidkare som är etablerad i övriga Finland köpt på Åland och som används i affärsverksamhet som bedrivs på Åland.

En näringsidkare som är etablerad på Åland kan enligt de allmänna bestämmelserna i momslagen dra av moms som ingår i anskaffningar som gjorts i övriga Finland, om anskaffningarna gjorts i anknytning till en arbetsresa, såsom ett kund- eller affärsmöte, eller deltagande i en mässa. Detta gäller också för en näringsidkare som är etablerad i övriga Finland och som på motsvarande sätt gör en arbetsresa till Åland. En åländsk näringsidkare eller en näringsidkare som är etablerad i övriga Finland har i detta fall rätt att dra av den moms som ingår i bland annat följande anskaffningar: hotellinkvartering, resor, anskaffningar som hänför sig till konferenser samt utställningar och mässor, kontorstillbehör. En förutsättning för avdragsrätten är dock att de ovan nämnda varorna och tjänsterna skaffats för näringsidkarens egen momspliktiga affärsverksamhet som berättigar till avdrag. Rätten att dra av moms gäller närmast för köp av tjänster och varor som nyttjas på plats och som sedvanligt kan anses hänföra sig till dylika arbetsresor. Rätten att dra av moms gäller inte för varuinköp som inte är relaterade till ovan nämnda arbetsresor och som enligt lag ska hanteras enligt bestämmelserna för export och import. Exempelvis en bärbar dator som anskaffas under arbetsresan ska hanteras som överföring av egen vara då den förs över skattegränsen på hemresan.

Skattegränsen påverkar dock rätten att dra av moms i en situation där villkoren för exportförsäljning är uppfyllda och säljaren ska behandla försäljningen som momsfri exportförsäljning. Om köparen i en sådan situation har fått en faktura som felaktigt innehåller moms, är den moms som felaktigt inkluderats i fakturan inte avdragbar för köparen. Köparen ska då begära att säljaren rättar fakturan så att den inte innehåller moms.

Moms som ingår i fakturan eller i tullbeslutet är inte heller avdragbar för en momspliktig säljare då säljaren fungerar som ombud för en köpare som är en konsument och betalat importmomsen för köparens räkning till Tullen.

5.2 Momsåterbäring från andra EU-länder

En momsregistrerad näringsidkare som är etablerad på Åland kan inte använda MinSkatt för att ansöka om återbäring av moms som ingår i priset av varor och tjänster som köpts i andra EU-länder. Återbäring måste ansökas direkt från det EU-land vars moms ingår i priset. Skattemyndigheten i återbäringslandet ger närmare anvisningar om hur återbäringsansökan görs.

5.3 Avdrag av moms på import och förutsättningar för avdragsrätten

En importör som är införd i registret över momsskyldiga får dra av den moms som betalats på import på samma sätt som moms som ingått i andra anskaffningar. Avdrag får göras i den utsträckning som varorna har anskaffats för ett bruk som berättigar till avdrag eller återbäring.

Från och med 1.5.2023 har 25 a § i speciallagen om tidsmässigt hänförande av importmoms upphävts genom lagen om ändring av lagen om undantag för landskapet Åland i fråga om mervärdesskatte- och accislagstiftningen (311/2023).

Detta innebär att från och med 1.5.2023 ska importmomsen vid all import mellan Åland och övriga Finland samt vid import till Åland från andra EU-länder och från områden utanför EU deklareras till Skatteförvaltningen för den skatteperiod (månad, kvartal, år) för vilken Tullen har gett förtullningsbeslutet (MomsL 135 a § 2 mom.).

Tidpunkterna för att deklarera importmomsen och avdraget sammanfaller. Avdraget ska hänföras till samma skatteperiod som importmomsen. Om de importerade varorna i sin helhet används i verksamhet som berättigar till momsavdrag blir det ingen moms att betala.

Om det i MomsL 100 a § avseddaärskilda förfarandet tillämpas ska momsavdraget dock hänföras till den kalendermånad under vilken förtullningsbeslutet har getts (MomsL 141 § 1 mom. 4 punkten). Detta innebär att tidpunkten för att deklarera importmomsen och momsavdrag på importen nödvändigtvis inte sammanfaller då förfarandet tillämpas.

Den skattskyldige ska lägga upp sin bokföring så att de uppgifter som behövs för att påföra skatt fås ur den. I fråga om moms ska bokföringen av de affärshändelser som påverkar beloppet av den skatt som ska betalas och dras av basera sig på sådana verifikationer som avses i bokföringslagen, med ytterligare beaktande av vad som i momslagen föreskrivs om verifikationer (EgenBeskL 26 §).

Förutsättningarna för avdragsrätten i fråga om moms som ska betalas på en importerad vara är att importören har förtullningsbeslutet och därtill hörande handlingar (MomsL 102 a § 3 mom.). Vid behov begär Skatteförvaltningen förtullningsbeslutet och därtill hörande handlingar för påseende. Handlingar som hör till förtullningsbeslutet kan till exempel vara försäljningsfakturor, transportdokument, fraktsedlar, överlåtelsebeslut, avtal samt den bokföring som hänför sig till förfarandet med periodisk deklaration i två steg. Skatteförvaltningen kan dock på basis av annan utredning godkänna det gjorda avdraget trots att den skattskyldige inte har någon faktura, utredning eller annan verifikation som motsvarar kraven i lagen, om den skattskyldige på annat sätt kan visa att denne är berättigad till avdrag (MomsL 209 i §).

Förtullningsbeslut och därtill hörande handlingar ska förvaras som en del av bokföringsmaterialet (MomsL 209 n § och 209 p §). Enligt regeringens proposition (45/2017 rd, s.47) ska importören enligt momslagens 209 n och 209 p § förvara importfakturor och transportdokument som har samband med dessa också då importen inte berättigar till avdrag.

Importören av varan får inte dra av moms som ska betalas på import, om den importlättnad som avses i avsnitt 2.13 har beaktats i skatten och importören tillämpar det marginalbeskattningsförfarande som avses i avsnitt 2.12 på försäljningen av varan.

5.4 Rätt till återbäring enligt MomsL 131 §

Rätten till momsåterbäring enligt MomsL 131 § gäller den moms som enligt bestämmelserna i MomsL 10 kap. skulle ha varit avdragbar, om verksamheten hade medfört momsskyldighet.

Rätten till återbäring gäller i anknytning till Åland också för följande verksamheter:

  • momsfri exportförsäljning (se avsnitt 2.4)
  • momsfri försäljning till resenärer (se avsnitt 3.1 och 3.2)
  • momsfri försäljning på flygplatser (se avsnitt 3.3)
  • momsfri försäljning till resenärer ombord på fartyg och flygplan (se avsnitt 3.4)
  • momsfri försäljning av en arbetsprestation som hänför sig till en vara (se avsnitt 4.7)
  • momsfri försäljning av förmedlingstjänster (se avsnitt 4.12)
  • momsfri försäljning av varor till en näringsidkare som möjliggör försäljning av varor genom att använda en marknadsplats, en plattform, en portal eller ett motsvarande elektroniskt gränssnitt (se avsnitt 2.6.5).

En näringsidkare har därtill rätt till återbäring av moms som inkluderats i ett förvärv av en vara eller tjänst, om förvärvet har samband med försäljning av finansiella tjänster (MomsL 41 §), försäkringstjänster (MomsL 44 §) eller momsfria sedlar och mynt (MomsL 59 § 1 punkt). Förutsättningen är att köparen är en näringsidkare som varken har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet eller har ett fast driftställe i EU, eller att försäljningen har ett direkt samband med varor avsedda att exporteras till områden utanför EU.

En näringsidkare kan få återbäring för sina förvärv också då försäljningen av den finansiella tjänsten eller försäkringstjänsten har ett direkt samband med sådana varor, som ska exporteras från Åland till övriga Finland eller ett annat EU-land, eller från övriga Finland till Åland.

När köparen av finansiella tjänster, försäkringstjänster eller momsfria mynt och sedlar har etablerat sätet för sin ekonomiska verksamhet eller har ett fast driftställe på Åland, kan säljaren få återbäring för sina förvärv endast i följande situationer:

  • Försäljningen av finansiella tjänster, försäkringstjänster eller momsfria mynt och sedlar har ett direkt samband med varor som ska exporteras utanför EU.
  • Försäljningen av finansiella tjänster och försäkringstjänster har ett direkt samband med sådana varor som ska exporteras från Åland till övriga Finland eller ett annat EU-land, eller från övriga Finland till Åland

6 Bokföring och verikat

Enligt bokföringslagen (BokfL) är i princip var och en som driver rörelse eller utövar ett yrke skyldig att föra bok över denna verksamhet. Enligt förordningen om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ ska den som är momsskyldig och bokföringsskyldig registrera de affärshändelser som påverkar momsens belopp i kronologisk ordning för att den skatt som ska betalas eller dras av ska fås fram. Registreringen görs enligt den tidpunkt då den skatt som ska betalas eller dras av på basis av affärshändelserna, ska beaktas vid beräkningen av den skatt som ska redovisas för skatteperioden (F om beskattningsförfarandet beträffande skatter som betalas på eget initiativ 1 § 1 mom.).

Den skattskyldige ska lägga upp sin bokföring så att de uppgifter som behövs för fastställande av skatten kan fås ur den. Enligt lagen om beskattningsförfarande beträffande skatter som betalas på eget initiativ (EgenBeskL) ska bokföringen av de affärshändelser som inverkar på beloppet av den moms som ska betalas och dras av basera sig på sådana verifikationer som avses i bokföringslagen, med ytterligare beaktande av vad som i momslagen föreskrivs om verifikationer (EgenBeskL 26 §).

Bokföringsnämnden har gett en allmän anvisning om bokföring av moms 31.10.2017. Bokföringsnämnden har även gett en allmän anvisning om bokföringens metoder och material 1.2.2011.

Närmare information finns i Skatteförvaltningens anvisning Faktureringskraven vid mervärdesbeskattningen.

Information om bevisning gällande export finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattningen i exporthandeln.

Information om fakturaanteckningar vid gemenskapsintern handel finns i Skatteförvaltningens anvisning Mervärdesbeskattning i EU-varuhandeln.

 

ledande skattesakkunnig Mika Jokinen

skattesakkunnig Hanna Lindholm

Bilaga 1

MomsL 95 a och 95 b §

Tobaksprodukter får införas skattefritt högst en av följande mängder:

  • 200 cigaretter
  • 100 cigariller
  • 50 cigarrer
  • 250 gram pip- och cigarettobak.

Mer än en tobaksprodukt får införas skattefritt, om de procentuella andelarna av de skattefria maximimängderna sammanlagt uppgår till högst 100 procent.

Cigariller är cigarrer som väger högst 3 gram styck.

Alkoholdrycker får införas skattefritt högst följande mängder:

  • 4 liter icke-mousserande viner och 16 liter öl.
  • Dessutom en av följande maximimängder:
    1. 1 liter alkohol eller alkoholdrycker med en alkoholhalt som överstiger 22 volymprocent
    2. 2 liter alkohol eller alkoholdrycker med en alkoholhalt på högst 22 volymprocent.

Produkter i såväl punkt a som punkt b får införas skattefritt, om de procentuella andelarna av de skattefria maximimängderna sammanlagt uppgår till högst 100 procent.

Den procentuella andelen räknas på följande sätt: Först räknas hur många procent av maximimängden för varje tobaks- eller alkoholsort som har införts. De procentuella andelar som fåtts på detta sätt räknas samman. Enbart en mängd som motsvarar hundra procent får föras in skattefritt.

Bilaga 2

Enligt vilken lagstiftning bestäms tullvärdet?

Enligt MomsL 88 § bestäms det tullvärde som hör till grunden för den skatt som ska betalas för import av varor enligt:

  • artiklarna 69–76 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 952/2013 (nedan tullkodex),
  • artikel 71 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2015/2446 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 vad gäller närmare regler avseende vissa bestämmelser i unionens tullkodex (nedan kommissionens delegerade förordning) och
  • artiklarna 127–146 i kommissionens genomförandeförordning (EU) 2015/2447 om närmare regler för genomförande av vissa bestämmelser i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (nedan genomförandeförordning för tullkodexen).

Hur bestäms tullvärdet i första hand?

Enligt artikel 70 i tullkodexen är grundvalet för varors tullvärde transaktionsvärdet, det vill säga det pris som faktiskt betalats eller ska betalas för varorna när de säljs för export till unionens tullområde. Transaktionsvärdet ska vid behov justeras.

Det pris som faktiskt betalats eller ska betalas ska utgöras av hela den betalning som gjorts eller ska göras av köparen till säljaren eller av köparen till en tredje part till förmån för säljaren för de importerade varorna och inkluderar alla betalningar som gjorts eller ska göras som ett villkor för försäljningen av den importerade varan.

Det finns närmare bestämmelser om transaktionsvärdet i artiklarna 128–132 (bl.a. rabatter, delleveranser och prisjusteringar för defekta varor) och 139–140 i genomförandeförordningen för tullkodexen.

Vilka belopp läggs till transaktionsvärdet?

Enligt artikel 71 i tullkodexen ska vid fastställandet av tullvärdet utgående från transaktionsvärdet följande läggas till det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas för de importerade varorna:

  • Följande kostnader, i den utsträckning de utgör kostnader som köparen svarar för men som inte ingår i det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas för varan:
    1. Provisioner och mäklararvoden, med undantag för inköpsprovisioner.
    2. Kostnaden för förpackningar som för tulländamål behandlas gemensamt med varorna i fråga.
    3. Emballeringskostnader, inklusive kostnader för arbete och material.
  • Värdet på följande varor och tjänster, fördelat på vederbörligt sätt, om de tillhandahållits direkt eller indirekt av köparen utan kostnad eller till nedsatt pris för användning i samband med framställning och försäljning för export av de importerade varorna, i den utsträckning detta värde inte ingår i det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas:
    1. Material, komponenter, delar och liknande artiklar som ingår i de importerade varorna.
    2. Verktyg, matriser, formar och liknande artiklar som använts vid framställningen av de importerade varorna.
    3. Material som förbrukats vid framställningen av de importerade varorna.
    4. Konstruktionsarbete, utvecklingsarbete, konstnärligt arbete, formgivningsarbete, ritningar och skisser som utförts utanför unionen och är nödvändiga för framställningen av de importerade varorna.
  • Royaltyer och licensavgifter som avser de varor som ska värderas och som köparen ska betala, antingen direkt eller indirekt, som ett villkor för försäljning av de varor som ska värderas, i den utsträckning dessa royaltyer och avgifter inte ingår i det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas.
  • Värdet av den del av förtjänsten av varje efterföljande återförsäljning, förfogande eller användning av importerade varor som direkt eller indirekt tillfaller säljaren.
  • Följande kostnader fram till den plats där varorna har förts in i unionens tullområde:
    1. Kostnaderna för transport och försäkring av de importerade varorna.
    2. Lastning och hantering som hänför sig till transporten av de importerade varorna.

Ovan nämnda tillägg till det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas ska endast göras på grundval av objektiva och mätbara uppgifter.

Det finns närmare föreskrifter om belopp som läggs till transaktionsvärdet i artiklarna 135–138 i genomförandeförordningen för tullkodexen.

Vilka belopp ingår inte i transaktionsvärdet?

Enligt artikel 72 i tullkodexen ska vid fastställande av tullvärdet utgående från transaktionsvärdet inget av följande inbegripas:

  • Kostnader för transport av de importerade varorna efter det att de förts in till EU:s tullområde.
  • Kostnader för arbete med konstruktion, uppförande, sammansättning, underhåll eller tekniskt bistånd som utförts efter att de importerade varorna förts in till EU:s tullområde, såsom industrianläggningar, maskiner eller utrustning.
  • Räntekostnader enligt en överenskommelse om finansiering som ingåtts av köparen och som gäller köpet av de importerade varorna, oavsett om finansieringen tillhandahålls av säljaren eller av någon annan person, under förutsättning att överenskommelsen om finansiering har träffats skriftligen och att köparen om så krävs kan visa att följande villkor är uppfyllda:
    1. Sådana varor säljs verkligen till det pris som uppges som det pris som faktiskt har betalats eller ska betalas.
    2. Den räntesats som begärts överstiger inte den nivå som är vanlig för sådana transaktioner i det land där och vid den tidpunkt då finansieringen tillhandahölls.
  • Kostnader för rätten att reproducera de importerade varorna i EU.
  • Inköpsprovisioner.
  • Importtullar eller andra avgifter som ska betalas i EU på grund av importen eller försäljningen av varorna.
  • Betalningar som gjorts av köparen för rätten att distribuera eller återförsälja de importerade varorna, såvida dessa betalningar inte är ett villkor för försäljningen av varorna för export till EU.

För vilken tidpunkt bestäms transaktionsvärdet?

Enligt artikel 128 i genomförandeförordningen för tullkodexen ska transaktionsvärdet på varor som säljs för export till EU:s tullområde fastställas vid tidpunkten för godtagandet av tulldeklarationen på grundval av den försäljning som ägde rum omedelbart innan varorna fördes in i det tullområdet.

När varor säljs för export till EU:s tullområde vid en tidpunkt som inte föregår deras införsel till tullområdet och medan de är i tillfällig lagring eller är hänförda till ett annat särskilt förfarande än för intern transitering, slutanvändning eller passiv förädling, ska transaktionsvärdet fastställas på grundval av den försäljningen.

När kan tullvärdet bestämmas utgående från transaktionsvärdet?

Enligt artikel 70 i tullkodexen kan transaktionsvärdet användas under förutsättning att samtliga följande villkor är uppfyllda:

  • Att köparen fritt får förfoga över eller använda varorna utan andra inskränkningar än någon av följande inskränkningar:
    1. Restriktioner som införs eller krävs enligt lag eller av de offentliga myndigheterna i EU.
    2. Begränsningar av det geografiska område inom vilket varorna får återförsäljas.
    3. Restriktioner som inte avsevärt påverkar varornas tullvärde.
  • Att försäljningen eller priset inte är beroende av något villkor eller någon ersättning som inte kan åsättas ett bestämt värde med avseende på de varor som ska värderas.
  • Att förtjänsten från en av köparen vidtagen efterföljande återförsäljning, förfogande eller användning av varorna inte till någon del direkt eller indirekt tillfaller säljaren, om inte en lämplig justering kan göras.
  • Att köparen och säljaren inte är varandra närstående eller att förhållandet dem emellan inte påverkar priset.

Det finns mer detaljerade bestämmelser om ovan nämnda förutsättningarna i artikel 127 och 133–134 i genomförandeförordningen för tullkodexen.

Om alla ovan nämnda förutsättningar inte är uppfyllda, bestäms tullvärdet med de sekundära metoder som avses i artikel 74 i tullkodexen.

Vilka är de sekundära metoderna för bestämmande av tullvärdet?

Om varornas tullvärde inte kan bestämmas utgående från transaktionsvärdet, måste det bestämmas med de sekundära metoder som avses i artikel 74 i tullkodexen i följande ordning:

  • Transaktionsvärdet av identiska varor som sålts för export till EU:s tullområde och exporterats vid samma eller nästan samma tidpunkt som de varor som ska värderas.
  • Transaktionsvärdet av liknande varor som sålts för export till EU:s tullområde och exporterats vid samma eller nästan samma tidpunkt som de varor som ska värderas.
  • Ett värde som grundas på det pris per enhet till vilket de importerade varorna eller identiska eller liknande importerade varor säljs inom EU:s tullområde i den största sammanlagda kvantiteten till personer som inte är säljarna närstående. (s.k. deduktivt värde)
  • Det beräknade värde som består av summan av
    1. kostnaden för eller värdet av material och tillverkning eller annan bearbetning som ägt rum vid framställningen av de importerade varorna
    2. ett belopp för vinst och allmänna omkostnader som är lika med det som vanligen återfinns vid försäljning av varor av samma klass eller slag som de varor som ska värderas och som tillverkats i exportlandet för export till unionen
    3. kostnaden för eller värdet på de poster som avses i artikel 71.1 e i tullkodexen (dvs. kostnader för transport och försäkring samt lastning och hantering som hänför sig till transporten av de importerade varorna fram till den plats där varorna har förts in i EU:s tullområde).

Importören kan välja att använda det kalkylmässiga värdet före det deduktiva värdet för att bestämma tullvärdet. Det finns närmare bestämmelser om tillämpning av de sekundära metoderna i artiklarna 141–144 i genomförandeförordningen för tullkodexen.

Om tullvärdet inte kan bestämmas enligt de metoder som uppräknats ovan, ska det fastställas på grundval av tillgängliga uppgifter i EU:s tullområde genom användning av rimliga metoder som är förenliga med principerna och de allmänna bestämmelserna i samtliga följande texter:

  • Avtalet om tillämpning av artikel VII i allmänna tull- och handelsavtalet.
  • Artikel VII i allmänna tull- och handelsavtalet.
  • Kapitel 3 i tullkodexen.

Information om tullvärdet finns på Tullens webbplats.

Sidan har senast uppdaterats 26.9.2024