Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

Beskattning av frivilliga riskpersonförsäkringar som tecknats av arbetsgivaren

Har getts
9.2.2015
Diarienummer
A22/200/2015
Giltighet
- 28.5.2020
Bemyndigande
Lag om Skatteförvaltningen (503/2010) 2 § 2 mom.
Ersätter anvisningen
dnr 4118/1/28/1993 andra riskpersonförsäkringar än till de delar som gäller sjukförsäkringen

Arbetsgivaren Àr skyldig att för sina anstÀllda teckna vissa lagstadgade eller i övrigt obligatoriska personförsÀkringar. Utöver dessa kan arbetsgivaren teckna olika frivilliga försÀkringar för sin personal. Dessa försÀkringar omfattar bland annat dödsfallsförsÀkring, frivillig olycksfallsförsÀkring, invaliditetsförsÀkring och frivillig sjukvÄrdsförsÀkring.

I denna anvisning beskrivs skattebehandlingen av en frivillig riskpersonförsÀkring som tecknats av arbetstagaren i personbeskattningen och förskottsuppbörden. I anvisningen behandlas dessutom beskattningen av en frivillig riskpersonförsÀkring som arbetstagaren tecknat för sig sjÀlv och försÀkringspremiernas avdragbarhet i arbetsgivarens beskattning. Beskattningen av en sjukvÄrdsförsÀkring samt en frivillig pensionsförsÀkring och sparlivförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren behandlas i separata anvisningar.

1 Inledning

Arbetsgivaren Àr skyldig att för sina anstÀllda teckna vissa lagstadgade eller i övrigt obligatoriska personförsÀkringar. Dessa omfattar bland annat arbetspensions-, arbetslöshets- och olycksfallsförsÀkring samt grupplivförsÀkring. Utöver de obligatoriska försÀkringarna kan arbetsgivaren teckna olika frivilliga försÀkringar för sin personal.

De frivilliga försĂ€kringarna indelas i enlighet med 2 § 1 mom. i lagen om försĂ€kringsavtal (543/1994, FAL) i person- och skadeförsĂ€kringar. Med personförsĂ€kring  avses en försĂ€kring dĂ€r en fysisk person Ă€r objekt. Med skadeförsĂ€kring avses i sin tur en försĂ€kring som tecknas för att ersĂ€tta en förlust som orsakas av en föremĂ„lsskada, skadestĂ„ndsskyldighet eller annan förmögenhetsskada. FörsĂ€kringarna som en arbetstagare tecknat för sin personal Ă€r i regel personförsĂ€kringar.

De frivilliga personförsÀkringarna som tecknats av arbetsgivaren kan indelas i spar- och placeringsförsÀkringar samt riskpersonförsÀkringar. Spar- och placeringsförsÀkringarna omfattar frivillig pensionsförsÀkring och sparlivförsÀkring. De frivilliga riskpersonförsÀkringarna omfattar i sin tur bland annat frivillig sjukvÄrdsförsÀkring, olycksfallsförsÀkring, invaliditetsförsÀkring, försÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom och sjukhusförsÀkring. En dödsfallsförsÀkring, dvs. en riskpersonförsÀkring, hör ocksÄ till de frivilliga riskpersonförsÀkringarna. En premiebefrielseförsÀkring kan som accessorisk försÀkring anknyta till en frivillig riskpersonförsÀkring.

I en riskpersonförsÀkring Àr försÀkringsobjektet alltid en fysisk person. FörsÀkringen ger skydd vid sjukdom, olycksfall eller dödsfall. I en riskpersonförsÀkring finns det ingen besparing som Àr bunden till de betalda försÀkringspremierna och avkastningen pÄ dessa pÄ det sÀtt som i en frivillig pensionsförsÀkring och spatlivförsÀkring. I en riskpersonförsÀkring kan det dÀremot finnas en fond som kumuleras av jÀmnhöga försÀkringspremier. I en riskpersonförsÀkring kan det finnas en (individuell försÀkring) eller flera försÀkrade personer (sÄ kallad gruppförsÀkring). PÄ frivilliga riskpersonförsÀkringar tillÀmpas lagen om försÀkringsavtal.

NÀr skattebehandlingen av försÀkringen behandlas bör det observeras att namnen pÄ försÀkringarna som tillhandahÄlls av olika försÀkringsgivare kan variera. Av denna orsak kan man inte nödvÀndigtvis direkt av försÀkringens namn dra nÄgra slutsatser om vilken typ av försÀkring det Àr frÄga om. Det avgörande Àr dÄ vilken typ av skydd den granskade försÀkringen ger enligt sina villkor.

I denna anvisning behandlas beskattningen av en frivillig riskpersonförsĂ€kring som tecknats av arbetstagaren i personbeskattningen och förskottsuppbörden. I anvisningen behandlas dessutom beskattningen av frivilliga riskpersonförsĂ€kringar som arbetstagaren tecknat för sig sjĂ€lv och försĂ€kringspremiernas avdragbarhet i arbetsgivarens beskattning. Beskattningen av en sjukvĂ„rdsförsĂ€kring samt en frivillig pensionsförsĂ€kring och sparlivförsĂ€kring som tecknats av arbetsgivaren behandlas i separata anvisningar. Denna anvisning ersĂ€tter Skatteförvaltningens anvisning ”Beskattning av personförsĂ€kringar” (Skatteförvaltningens anvisning dnr 4118/1/28/1993) till de delar som gĂ€ller riskpersonförsĂ€kringar exklusive sjukvĂ„rdsförsĂ€kring.

2 BeskattningsbestÀmmelser

Enligt 29 § 1 mom. i inkomstskattelagen (1535/1992, ISkL) Àr skattepliktig inkomst, enligt de begrÀnsningar som anges i lagen, den skattskyldiges inkomster i pengar eller förmÄner i pengars vÀrde. Enligt 61 § 2 mom. i inkomstskattelagen Àr skattepliktig förvÀrvsinkomst bland annat lön i arbetsförhÄllande.

Inkomstskattelagen innehÄller inga specialbestÀmmelser om frivilliga riskpersonförsÀkringar som tecknas av arbetsgivaren. Endast i 68 § i inkomstskattelagen finns en bestÀmmelse om frivilliga personförsÀkringar som tecknas av arbetsgivaren. I denna föreskrivs om en sparlivförsÀkring och en frivillig privat pensionsförsÀkring som arbetsgivaren tecknat för löntagaren och skattepliktigheten av premierna för dessa som arbetsgivaren betalat.

Enligt 68 § 1 mom. i inkomstskattelagen utgör de premier för arbetstagarens sparlivförsÀkring och frivilliga privata pensionsförsÀkring som betalas av arbetsgivaren skattepliktig inkomst för den försÀkrade. Enligt 2 mom. i samma paragraf anses av arbetsgivaren betalda premier för frivillig individuell pensionsförsÀkring som arbetsgivaren tecknat för sin arbetstagare [och som uppfyller villkoren i inkomstskattelagen] utgöra skattepliktig förvÀrvsinkomst för den försÀkrade, dock endast till den del premiernas sammanlagda belopp under skatteÄret överstiger 8 500 euro.

Enligt rÀttspraxisen innehÄller inkomstskattelagen 68 § uttömmande föreskrifter om skattepliktigheten av premier för livförsÀkringar som betalas av arbetsgivaren (HFD 1994-B-550). I rÀttspraxisen har man Ä andra sidan faststÀllt att den nÀmnda bestÀmmelsen inte pÄverkar skattepliktigheten av premierna för andra riskpersonförsÀkringar (HFD:2011:27 och HFD:2013:141). Det Àr sÄledes inte frÄga om en allmÀn bestÀmmelse om skattepliktigheten av premier för frivilliga försÀkringar som betalas av arbetsgivaren. Till övriga delar mÄste sÄledes skattebehandlingen av riskpersonförsÀkringar som tecknats av arbetsgivaren avgöras utifrÄn de allmÀnna bestÀmmelserna och principerna i inkomstskattelagen.

Inkomstskattelagen innehĂ„ller inte heller sĂ€rskilda definitioner av rikspersonförsĂ€kringarna bortsett frĂ„n definitionen av en livförsĂ€kring i inkomstskattelagen 34 § 2 mom. Enligt det aktuella lagrummet betraktas som livförsĂ€kring endast ett sĂ„dant försĂ€kringsavtal som har bestĂ€mmelser om den försĂ€krade och förmĂ„nstagaren och som hör till livförsĂ€kringsklasserna 1–3 enligt lagen om försĂ€kringsklasser (526/2008). PensionsförsĂ€kring betraktas dock inte som livförsĂ€kring.

I inkomstskattelagen 69 § 1 mom. 1 punkten föreskrivs följande: som skattepliktig inkomst anses inte sedvanliga och skÀliga förmÄner som anstÀllda och personer som fÄr pension för tidigare anstÀllning hos arbetsgivaren erhÄller av denne och som utgörs av hÀlsovÄrd som arbetsgivaren ordnar, dock med undantag av sÄdana ersÀttningar för kostnader för hÀlsovÄrd och sjukdom som arbetsgivaren betalar till arbetstagaren.

Enligt 13 § i lagen om förskottsuppbörd (1118/1996, FörskUL) avses med lön varje slag av lön, arvode, förmÄn och ersÀttning som fÄs i arbets- och tjÀnsteförhÄllande. Enligt samma lagrum avses med lön Àven arvode för medlemskap i förvaltningsorgan, verkstÀllande direktörs arvode och lön som lyfts av en bolagsman i ett öppet bolag eller ett kommanditbolag. Enligt lagen om förskottsuppbörd 13 § 3 mom. anses sÄsom lön Àven förmÄner som avses i lagens 69 § till den del de inte Àr sedvanliga och skÀliga.

FörsÀkringspremiernas avdragbarhet i arbetsgivarens beskattning och skattepliktigheten av försÀkringsersÀttningarna som arbetsgivaren fÄr avgörs i regel pÄ basis av bestÀmmelserna i lagen om beskattning av inkomst av nÀringsverksamhet (360/1968, NÀrSkL).

3 AllmÀnna principer för skattebehandlingen av premierna för en riskpersonförsÀkring

3.1 Beskattningsprinciper

Löntagaren fÄr inte rÄda över den skattepliktiga förmÄnen som avses i inkomstskattelagen 29 § i det skede dÄ arbetsgivaren betalar premierna för hens obligatoriska försÀkring. För löntagaren uppstÄr ingen skattepliktig förmÄn av till exempel den premieandel av en lagstadgad pensionsförsÀkring för arbetstagare eller en arbetslöshetsförsÀkring som betalas av arbetsgivaren. Löntagaren fÄr den skattepliktiga förmÄnen först nÀr löntagaren fÄr prestationer som grundar sig pÄ försÀkringarna.

I stort sett kan motsvarande principer tillÀmpas pÄ skattebehandlingen av premierna för frivilliga riskpersonförsÀkringar. En löntagare fÄr i allmÀnhet inte rÄda över den skattepliktiga förmÄnen som grundar sig pÄ en riskpersonförsÀkring som tecknas av arbetsgivaren i det skede dÄ arbetsgivaren betalar försÀkringspremierna, utan först nÀr en försÀkringsersÀttning utbetalas. Premien för en riskpersonförsÀkring som betalas av arbetsgivaren utgör sÄledes i regel inte skattepliktig inkomst för löntagaren. Denna tolkning stöds Àven av högsta förvaltningsdomstolens avgörande om rikspersonförsÀkringar HFD:1994-B-550.

Enligt rÀttspraxisen avviker dock situationen frÄn den ovan nÀmnda, om nÄgon specialbestÀmmelse i inkomstskattelagen kan tillÀmpas pÄ bedömningen av skattepliktigheten av en förmÄn som erhÄlls pÄ basis av en premie för en riskpersonförsÀkring. Till exempel inkomstskattelagen 69 § innehÄller en bestÀmmelse av denna typ. I detta fall ska skattebehandlingen av försÀkringspremien avgöras utifrÄn en specialbestÀmmelse som kan tillÀmpas pÄ situationen (HFD:2011:27 och HFD:2013:141). I beskattningspraxisen kan en riskpersonförsÀkring Ä andra sidan ha betraktats som en skattepliktig förmÄn pÄ grund av att försÀkringsskyddet i frÄga om nivÄn inte varit skÀlig eller att en försÀkringsförmÄn erhÄllits i stÀllet för en skattepliktig förmÄn.

De premier som arbetstagaren betalat för en frivillig personförsÀkring som tecknats för en löntagare pÄ grund av att försÀkringen ansetts vara nödvÀndig med tanke pÄ arbetsuppgifterna utgör inte skattepliktig inkomst för löntagaren. Dessa försÀkringar omfattar vanligtvis försÀkringar som anknyter till löntagarens arbetsuppgifter eller som gÀller enbart under arbetstid. En försÀkring som anknyter till arbetsuppgifterna kan vara till exempel en fortlöpande reseförsÀkring för arbetsresor. Enbart det att försÀkringen Àr i kraft förutom under arbetstiden Àven under löntagarens fritid hindrar inte att försÀkringen ska anses anknyta till arbetet. En försÀkring som gÀller enbart under löntagarens fritid kan dÀremot inte i allmÀnhet betraktas som en försÀkring som anknyter till arbetet.

De försÀkringar som inte anknyter till arbetet omfattar i sin tur till exempel dödsfallsförsÀkring, fritidsolycksfallsförsÀkring, invaliditetsförsÀkring och en försÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom som tecknats som en separat försÀkring. En arbetsgivare kan dock enligt förutsÀttningar som behandlas nedan betala Àven premierna för dessa försÀkringar skattefritt.

3.2 FörsÀkring som tecknas av arbetsgivaren

Premier för en frivillig riskpersonförsÀkring som betalas av arbetsgivaren kan vara skattefria i det fall att arbetsgivaren tecknar försÀkringen och betalar försÀkringspremierna direkt till försÀkringsgivaren. Om arbetsgivaren betalar premierna för en riskförsÀkring som tecknats av löntagaren sjÀlv, fÄr löntagaren vid betalningen av försÀkringspremien rÄda över den skattepliktiga förmÄnen, och i detta fall utgör beloppet som betalas av arbetsgivaren i sin helhet skattepliktig löneinkomst för arbetstagaren.

Exempel: Löntagare A som arbetar i X Ab:s tjÀnst har tecknat en frivillig olycksfallsförsÀkring och en hemförsÀkring. X Ab och A kommer överens om att X Ab i fortsÀttningen betalar premierna för dessa försÀkringar. De försÀkringspremier som betalas av X utgör skattepliktig löneinkomst för A.

FörsÀkringen betraktas som tecknad av arbetsgivaren sÄ lÀnge som arbetsgivaren har en stÀllning som försÀkringstecknare. Om försÀkringsavtalet Àndras sÄ att löntagaren fÄr en stÀllning som försÀkringstecknare, Àr det inte lÀngre frÄga om en försÀkring som tecknats av arbetsgivaren.

3.3 FörsÀkring som tecknats för löntagare

En frivillig rikspersonförsĂ€kring som tecknats av arbetsgivaren kan vara en skattefri förmĂ„n, om den försĂ€krade personen stĂ„r i det arbetsförhĂ„llande till arbetsgivaren som avses i lagen om förskottsuppbörd 13 § 1 mom. En försĂ€kring som tecknats för mottagaren av ett personligt arvode som avses i samma lagrum kan ocksĂ„ betraktas som en försĂ€kring som tecknats av arbetsgivaren. Dessa personer omfattar bland annat styrelseledamöter och verkstĂ€llande direktör. Även Ă€garen av ett företag jĂ€mstĂ€lls enligt vissa förutsĂ€ttningar med en löntagare (se punkt 11 nedan).

En försÀkring som har tecknats för nÄgon annan person Àn den ovan nÀmnda kan i regel inte vara en skattefri förmÄn som erhÄllits av arbetsgivaren. Till exempel en försÀkring som har tecknats för en underleverantör, en samarbetspartner eller en löntagares familjemedlem kan sÄlunda inte vara en skattefri förmÄn som erhÄllits av arbetsgivaren. Premien för en försÀkring som har tecknats för en underleverantör eller en samarbetspartner utgör skattepliktig förvÀrvsinkomst för den försÀkrade personen, och premien för en försÀkring som tagits för en löntagares familjemedlem skattepliktig löneinkomst för löntagaren.

Ett undantag frÄn det ovan nÀmnda Àr vissa olycksfallsförsÀkringar som gÀller samtliga personer i en bestÀmd offentlig eller avgrÀnsad lokal och i vilka de försÀkrade inte har definierats i förvÀg eller pÄ annat sÀtt namngetts. En försÀkring av denna typ kan vara en skattefri förmÄn Àven för nÄgon annan Àn en löntagare i försÀkringstecknarens tjÀnst. Till exempel en olycksfallsförsÀkring för samtliga personer som uppehÄller sig pÄ en byggarbetsplats eller i en viss kontorsbyggnad kan vara en skattefri förmÄn för personerna som omfattas av försÀkringsskyddet.

Om försÀkringen anses vara en personalförmÄn som avses i inkomstskattelagen 69 § 1 mom., kan försÀkringen dessutom vara en skattefri förmÄn Àven för en person som pensionerat sig frÄn arbetsgivarens tjÀnst.

3.4 InnehÄllet i försÀkringsskyddet

I synnerhet i riskpersonförsÀkringar pÄverkar försÀkringsskyddets omfattning i vÀsentlig grad huruvida en försÀkring som tecknats av arbetsgivaren Àr en skattefri förmÄn eller inte. Omfattningen av försÀkringsskyddet bestÀms enligt vilken typ av försÀkring det Àr frÄga om. Olika försÀkringstyper behandlas nedan i punkt 4.

Skattepliktigheten av en försÀkring som tecknas av arbetstagaren bedöms utifrÄn vad som kan ersÀttas ur försÀkringen. Om det finns ett försÀkringsskydd, har detta sÄledes en avgörande betydelse för beskattningen. Med tanke pÄ skatteplikten för förmÄnen har det dÀremot ingen betydelse huruvida nÄgot ersÀtts ur försÀkringen eller inte. I detta hÀnseende skiljer sig försÀkringen frÄn de förmÄner som fÄs av arbetsgivaren och som beskattas utifrÄn hur löntagaren anvÀnt förmÄnen.

3.5 Beloppet av försÀkringspremien

Enligt rÀttspraxisen gÀllande en frivillig sjukvÄrdsförsÀkring pÄverkar utöver andra omstÀndigheter beloppet av försÀkringspremien som arbetsgivaren betalat skattepliktigheten av en förmÄn som fÄtts ur en sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren (enligt HFD:2011:27 och HFD:2013:141). I frÄga om övriga frivilliga riskpersonförsÀkringar har beloppet av försÀkringspremien i allmÀnhet ingen betydelse med tanke pÄ förmÄnens skattepliktighet.

3.6 Personer som omfattas av försÀkringen

Den ovillkorliga förutsÀttningen för att premierna för en frivillig riskpersonförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren ska vara skattefria Àr i regel inte att försÀkringen gÀller pÄ samma nivÄ för hela personalen. Om försÀkringen gÀller hela personalen, Àr det dock en stark grund för att försÀkringen ska kunna betraktas som en skattefri personalförmÄn. LikasÄ Àr det ett centralt tecken pÄ att löneutbetalningen inte har ersatts med försÀkringen.

Ett undantag frÄn den ovan nÀmnda huvudregeln Àr de försÀkringar vars skattepliktighet avgörs pÄ basis av inkomstskattelagen 69 § 1 mom. I frÄga om denna typ av försÀkringar Àr förutsÀttningen för att premierna för försÀkringar som tecknas av arbetsgivaren ska vara skattefria alltid att försÀkringen har tecknats som likvÀrdig för hela personalen. Denna förutsÀttning gÀller bland annat en frivillig sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren (HFD:2011:27 och HFD:2013:141).

3.7 ErsÀttning för löneutbetalning

I rÀttspraxisen som gÀller försÀkringarna har man ansett att försÀkringspremierna utgör skattepliktig löneinkomst för löntagaren, om löneutbetalningen ersÀtts ur försÀkringen (HFD:1990-B-565 och HFD 2.2.1992 liggare 4457). TillÀmpningen av tolkningen hör till den vedertagna beskattningspraxisen. En motsvarande princip gÀller ocksÄ allmÀnt alla personalförmÄner som avses i inkomstskattelagen 69 §. Det Àr inte frÄga om en skattefri personalförmÄn, om löneutbetalningen har ersatts genom att ge förmÄnen.

Om löneutbetalningen har ersatts genom att teckna en riskpersonförsÀkring, utgör försÀkringspremierna alltid i sin helhet skattepliktig löneinkomst för löntagaren. Det Àr frÄga om en situation av denna typ till exempel om löntagarens kontantlön sÀnks och en försÀkring tecknas för hen i gengÀld. LikasÄ Àr det frÄga om ersÀttning av löneutbetalning, om löntagaren fÄr vÀlja mellan försÀkring och kontantlön eller nÄgon annan förmÄn.

Exempel: X Ab beslutar att erbjuda sin personal en frivillig olycksfallsförsÀkring. Varje löntagare i X Ab:s tjÀnst kan vÀlja om hen tar emot försÀkringen. Om löntagaren tar emot försÀkringen, sÀnks kontantlönen med beloppet av försÀkringspremien. Med försÀkringen ersÀtts i detta fall löneutbetalningen, och dÀrför Àr försÀkringen en skattepliktig förmÄn.

Ett tecken pÄ ersÀttning av löneutbetalning Àr ocksÄ att en försÀkring som inte anknyter till arbetet tecknas endast för en viss person eller persongrupp. Det Àr frÄga om ersÀttning av löneutbetalning till exempel nÀr arbetsgivaren tecknar en separat försÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom för en enskild löntagare. Ett tecken pÄ ersÀttning av löneutbetalning Àr ocksÄ att en försÀkring som inte anknyter till arbetet gÀller endast utanför arbetstid. I en försÀkring som tecknats för hela personalen kan det i allmÀnhet inte vara frÄga om ersÀttning av löneutbetalning, Àven om försÀkringen inte anknyter till arbetet.

4 RiskpersonförsÀkringar som tecknas av arbetsgivaren

4.1 DödsfallsförsÀkring

4.1.1 Obligatoriska och frivilliga livförsÀkringar

Kollektivavtalen förpliktar i regel arbetsgivaren att teckna en (obligatorisk) livförsÀkring för sin personal. PÄ basis av försÀkringen utbetalas en dödsfallsersÀttning till löntagarens anhöriga, om den försÀkrade löntagaren avlider under försÀkringens giltighetstid. Den premie för en grupplivförsÀkring som arbetsgivaren betalar till försÀkringsbolaget utgör inte skattepliktig inkomst för löntagaren.

Utöver den obligatoriska grupplivförsÀkringen kan arbetsgivaren teckna en frivillig livförsÀkring för en person i sin tjÀnst. Denna försÀkring kan endast omfatta skydd om den försÀkrade avlider (dödsfallsförsÀkring) eller alternativt kan det vara frÄga om en kombination av dödsfallsförsÀkring och sparlivförsÀkring.

4.1.2 FörmÄnstagare Àr löntagaren eller en nÀra anhörig till denna

Premierna för löntagarens sparlivförsÀkring som betalas av arbetsgivaren utgör enligt inkomstskattelagen 68 § 1 mom. i sin helhet skattepliktig förvÀrvsinkomst för den försÀkrade löntagaren. BestÀmmelsen gÀller situationer dÀr den försÀkrade löntagaren eller en part i dennes intressesfÀr Àr förmÄnstagare i försÀkringen.

Inkomstskattelagen innehÄller inte nÄgra bestÀmmelser om skattepliktigheten av premierna för en dödsfallsförsÀkring som betalas av arbetsgivaren. I sitt Ärsboksavgörande HFD:1994-B-550 har högsta förvaltningsdomstolen tagit stÀllning till skattepliktigheten av premien för en dödsfallsförsÀkring pÄ följande sÀtt:

HFD:1994-B-550 (HFD 6.4.1994 liggare 1343)
Förskottsuppbörd - FörskottsinnehÄllning - Lön - SparlivförsÀkring dödsfallsförsÀkring - FörsÀkringspremie

Bolaget har för avsikt att för avdelningschefen i bolagets tjĂ€nst teckna en livförsĂ€kring som kallas personalförsĂ€kring. Förutom en sparlivförsĂ€kring skulle försĂ€kringsavtalet omfatta en dödsfallsförsĂ€kring. I egenskap av försĂ€kringstecknare skulle bolaget betala försĂ€kringspremierna som förfaller. År 1993 skulle försĂ€kringspremien för sparlivförsĂ€kringen uppgĂ„ till 19 320 mark och försĂ€kringspremien för dödsfallsförsĂ€kringen till 540 mark.

Arbetsgivaren skulle inte betala förskottsinnehÄllning pÄ försÀkringspremien för dödsfallsförsÀkringen eftersom den inte skulle betraktas som arbetstagarens skattepliktiga förvÀrvsinkomst som avses i inkomstskattelagen 68 § 1 mom.

Förhandsbesked. År 1993. Omröstning 4-1.
Inkomstskattelagen 68 § och 35 §
Lagen om förskottsuppbörd 4 § 3 mom.

I sitt avgörande ansÄg högsta förvaltningsdomstolen att premien som arbetsgivaren betalat för dödsfallsförsÀkringen inte skulle anses som löntagarens skattepliktiga förvÀrvsinkomst. Enligt avgörandet har premien för en dödsfallsförsÀkring som betalats av arbetsgivaren enligt vedertagen beskattningspraxis betraktats som löntagarens skattefria inkomst. Den rÀttsnorm som framgÄr av avgörandet kan tillÀmpas pÄ bÄde en dödsfallsförsÀkring och en kombination av dödsfalls- och sparförsÀkring.

Skattepliktigheten av en frivillig livförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren bedöms inte utifrÄn inkomstskattelagen 69 § 1 mom. Den förmÄn som försÀkringsskyddet ger kan sÄledes vara skattefri Àven nÀr försÀkringen har tecknats enbart för en del av personalen i den aktuella arbetsgivarens tjÀnst.

Om löntagaren eller en person som utsetts av hen Ă€r förmĂ„nstagare, kan arbetsgivaren Ă€ndra detta sĂ„ att arbetsgivaren sjĂ€lv blir förmĂ„nstagare. Om ingen besparing anknyter till försĂ€kringen, leder Ă€ndringen inte till nĂ„gra omedelbara skattepĂ„följder för löntagaren. Ändringen leder inte heller senare till nĂ„gra skattepĂ„följder för löntagaren, eftersom försĂ€kringsskyddet i fortsĂ€ttningen Ă€r i kraft till förmĂ„n för arbetstagaren. Ändringen i förmĂ„nstagarbestĂ€mmelsen kan dĂ€remot pĂ„verka huruvida försĂ€kringspremierna som betalas efter Ă€ndringen Ă€r avdragbara i arbetsgivarens beskattning (se punkt 10 nedan).

4.1.3 Arbetsgivaren som förmÄnstagare (nyckelpersonförsÀkring)

Arbetsgivaren kan för en löntagare Àven teckna en livförsÀkring dÀr det i villkoren anges att en försÀkringsersÀttning betalas till arbetsgivaren (sÄ kallad nyckelpersonförsÀkring). Det Àr frÄga om denna typ av situation nÀr arbetsgivaren angetts som förmÄnstagare i försÀkringen. För löntagaren uppstÄr ingen förmÄn av denna försÀkring, och dÀrför utgör försÀkringspremien inte heller enligt denna grund skattepliktig inkomst för hen.

I en nyckelpersonförsĂ€kring kan arbetsgivaren Ă€ndra förmĂ„nstagaren till löntagaren eller dennes anhörig eller nĂ„gon annan person som utsetts av löntagaren. Om ingen besparing anknyter till försĂ€kringen, leder Ă€ndringen inte till nĂ„gra omedelbara skattepĂ„följder för löntagaren. Ändringen ger inte heller senare upphov till nĂ„gra skattepĂ„följder för löntagaren, eftersom premierna för en riskpersonförsĂ€kring betraktas som en skattefri förmĂ„n. Om förutsĂ€ttningarna i punkt 10 uppfylls, kan arbetsgivaren dra av premierna som hen betalt efter Ă€ndringen i sin egen beskattning till den del de hĂ€nför sig till tiden efter Ă€ndringen.

4.2 OlycksfallsförsÀkring

Enligt 8 § i olycksfallsförsÀkringslagen (608/1948) Àr arbetsgivaren i regel skyldig att för sina anstÀllda teckna en arbetsolycksfallsförsÀkring (obligatorisk olycksfallsförsÀkring) som avses i den aktuella lagen. Ur den obligatoriska olycksfallsförsÀkringen betalas ersÀttning för olycksfall som skett i arbetet eller under en arbetsresa samt för yrkessjukdomar som avses i yrkessjukdomslagen. Premier för löntagarens obligatoriska olycksfallsförsÀkring som betalas av arbetsgivaren utgör inte skattepliktig inkomst för löntagaren.

Utöver en obligatorisk olycksfallsförsÀkring kan arbetsgivaren teckna en lagstadgad eller annan frivillig olycksfallsförsÀkring som avses i olycksfallsförsÀkringslagen 57 § 2 mom. för löntagaren. Med en hÀndelse som omfattas av försÀkringsskyddet avses i allmÀnhet en akut och ovÀntad hÀndelse som beror pÄ yttre orsaker och ger upphov till en ofrivillig skada för en person. PÄ basis av försÀkringen kan ersÀttning utgÄ för till exempel vÄrdkostnader eller olÀgenheter, eller dagpenning utbetalas för arbetsoförmögenhetstiden.

En frivillig olycksfallsförsĂ€kring i enlighet med 57 § 2 mom. i olycksfallsförsĂ€kringslagen kompletterar minimiskyddet i enlighet med olycksfallsförsĂ€kringslagen. Av denna anledning gĂ€ller en frivillig försĂ€kring i allmĂ€nhet uttryckligen under löntagarens fritid. Även andra frivilliga olycksfallsförsĂ€kringar som kompletterar det lagstadgade försĂ€kringsskyddet gĂ€ller vanligtvis under fritiden.

En lagstadgad eller annan frivillig olycksfallsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren kan vara en skattefri förmÄn. FörutsÀttningen för detta Àr att nivÄn pÄ försÀkringsskyddet som grundar sig pÄ försÀkringen Àr skÀlig i förhÄllande till den försÀkrade löntagarens sedvanliga inkomstnivÄ. Minimikravet Àr att förvÀrvsinkomstersÀttningarna som grundar sig pÄ försÀkringen inte kan överskrida mottagarens normala inkomstnivÄ i tjÀnsten hos arbetstagaren som tecknat försÀkringen.

Skattepliktigheten av en frivillig olycksfallsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren bedöms inte utifrÄn inkomstskattelagen 69 § 1 mom. Den förmÄn som försÀkringsskyddet ger kan sÄledes vara skattefri Àven nÀr försÀkringen har tecknats enbart för en del av personalen i den aktuella arbetsgivarens tjÀnst. Om en försÀkring tecknas endast för en viss grupp kan det dock vara ett tecken pÄ ersÀttning av löneutbetalningen.

Ett försÀkringsskydd som grundar sig pÄ en sjukvÄrdsförsÀkring tÀcker sjukdomskostnader till följd av bÄde sjukdom och olycksfall. Ett försÀkringsskydd som grundar sig pÄ en sjukvÄrdsförsÀkring granskas som en helhet. Skattepliktigheten av en förmÄn som erhÄlls ur ett försÀkringsskydd avgörs dÀrför i sin helhet i enlighet med principerna för en sjukvÄrdsförsÀkring (se nÀrmare Skatteförvaltningens anvisning "Beskattning av en sjukvÄrdsförsÀkring som arbetsgivaren har tecknat").

4.3 InvaliditetsförsÀkring

Med invaliditetsförsÀkring avses en försÀkring ur vilken ersÀttning betalas pÄ grund av tillfÀllig eller permanent arbetsoförmÄga. I allmÀnhet har det ingen betydelse om arbetsoförmÄgan beror pÄ sjukdom eller olycksfall. En ersÀttning som grundar sig pÄ en invaliditetsförsÀkring kan vara en dagsspecifik Äterkommande ersÀttning eller en engÄngsersÀttning.

En invaliditetsförsÀkring som har tecknats av arbetsgivaren kan vara en skattefri förmÄn. FörutsÀttningen för detta Àr att nivÄn pÄ försÀkringsskyddet som grundar sig pÄ försÀkringen Àr skÀlig i förhÄllande till den försÀkrade löntagarens sedvanliga inkomstnivÄ. Minimikravet Àr att förvÀrvsinkomstersÀttningarna som grundar sig pÄ försÀkringen inte kan överskrida mottagarens normala inkomstnivÄ i tjÀnsten hos arbetstagaren som tecknat försÀkringen.

Vid en bedömning av vad som Àr en skÀlig nivÄ pÄ försÀkringsskyddet jÀmförs det Ärliga beloppet av dagpenningen eller andra Äterkommande prestationer som utbetalas pÄ basis av försÀkringen med den försÀkrade löntagarens inkomst pÄ ÄrsnivÄ i tjÀnsten hos arbetsgivaren som tecknat försÀkringen. Det belopp av en engÄngsersÀttning som utbetalas pÄ basis av försÀkringen och ska anses vara skÀligt kan dÀremot överskrida löntagarens inkomster under ett Är pÄ grund av att eurobeloppet av en engÄngsersÀttning bestÀms utifrÄn den försÀkrades inkomstnivÄ och de ÄterstÄende arbetsÄren, med andra ord kan engÄngsersÀttningen inkludera en ersÀttning för inkomstförluster under flera Är.

Skattepliktigheten av en invaliditetsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren bedöms inte utifrÄn inkomstskattelagen 69 § 1 mom. Den förmÄn som försÀkringsskyddet ger kan sÄledes vara skattefri Àven nÀr försÀkringen har tecknats enbart för en del av personalen i den aktuella arbetsgivarens tjÀnst. Om en försÀkring tecknas endast för en viss grupp kan det dock vara ett tecken pÄ ersÀttning av löneutbetalningen.

4.4 SjukvÄrdsförsÀkring

En frivillig sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren Àr en mycket vanlig frivillig riskpersonförsÀkring. Beskattningen av en frivillig sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren har behandlats i den detaljerade separata anvisningen "Beskattning av frivillig sjukvÄrdsförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren".

4.5 FörsÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom

I dag finns sÀrskilda försÀkringar för skydd vid allvarlig sjukdom tillgÀngliga. Ur en försÀkring av denna typ kan ersÀttningar utbetalas till exempel pÄ grund av cancer, hjÀrtinfarkt, olika typer av stroke eller organtransplantation. FörsÀkringen ersÀtter undersöknings- och vÄrdkostnader, lÀkemedels- och sjukhuskostnader i samband med sjukdom och olycksfall. En engÄngsersÀttning som kan anvÀndas fritt kan ocksÄ utgÄ ur försÀkringen.

Den företagshÀlsovÄrd som avses i inkomstskattelagen 69 § 1 mom. 1 punkten omfattar bÄde hÀlso- och sjukvÄrd. Det aktuella lagrummet tillÀmpas pÄ sÄvÀl företagshÀlsovÄrd pÄ en viss miniminivÄ som avses i lagen om företagshÀlsovÄrd som företagshÀlsovÄrd som frivilligt ordnats av arbetsgivaren. En försÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom som tecknats av arbetsgivaren kan betraktas som skattefri företagshÀlsovÄrd som avses i lagrummet, om försÀkringen har tecknats som likvÀrdig för samtliga anstÀllda och förmÄnen som försÀkringen ger Àr skÀlig i frÄga om nivÄn. Om dessa förutsÀttningar inte uppfylls, utgör försÀkringspremien skattepliktig löneinkomst.

4.6 ReseförsÀkring

Ur en reseförsÀkring ersÀtts vanligtvis olika person- och föremÄlsskador som uppstÄr pÄ resor. FörsÀkringsskyddet som gÀller personförsÀkringar kallas resenÀrsförsÀkring. De ersÀtter till exempel sjukvÄrdskostnader till följd av en sjukdom som en person drabbas av under en resa. Skyddet som ersÀtter föremÄlsskador grundar sig i sin tur pÄ en resgodsförsÀkring. Den ersÀtter vanligtvis skador till följd av att resgods försvinner, gÄr sönder eller blir stulet. En reseförsÀkring kan ocksÄ inkludera nÄgon annan typ av skydd, till exempel rÀtt till dagpenning eller ersÀttning för olÀgenheter. En reseförsÀkring Àr sÄledes inte exakt enbart en riskpersonförsÀkring, utan en kombination av en riskperson- och skadeförsÀkring.

Denna reseförsÀkring som arbetstagaren tecknat för sin löntagare pÄ grund av karaktÀren av löntagarens arbetsuppgifter blir sÄledes inte en skattepliktig förmÄn. I dessa fall uppstÄr ingen förmÄn, Àven om skador som uppkommit vid andra tillfÀllen Àn under en arbetsresa eller under arbetstid ocksÄ kan ersÀttas ur försÀkringen. Till exempel en reseförsÀkring som tecknats för arbetsresor för löntagaren utgör inte en skattepliktig förmÄn, Àven om försÀkringen ocksÄ gÀller under löntagarens fritid.

Vanligtvis Àr reseförsÀkringarna förmÄner som olika föreningar eller andra motsvarande organisationer tillhandahÄller som en medlemsförmÄn för sina medlemmar. Dessa reseförsÀkringar har i allmÀnhet inte betraktats som en skattepliktig förmÄn i beskattningspraxisen. PÄ motsvarande sÀtt kan en reseförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren betraktas som en skattefri personalförmÄn, om försÀkringen i frÄga om nivÄn svarar mot reseförsÀkringar som allmÀnt erbjuds och har tecknats som likvÀrdig för samtliga anstÀllda hos arbetsgivaren.

Om reseförsÀkringen har tecknats för endast en del av de anstÀllda i arbetsgivarens tjÀnst, utgör försÀkringspremierna som betalats av arbetsgivaren skattepliktig löneinkomst för de personer till vilkas arbetsuppgifter försÀkringen inte anknyter.

Ofta tecknar arbetsgivarna en sÄ kallad kommenderingsreseförsÀkring för sina anstÀllda för en period dÄ de jobbar utomlands. FörsÀkringen tecknas i allmÀnhet nÀr arbetet utomlands pÄgÄr mer Àn tre mÄnader. FörsÀkringsvillkoren och -omfattningen varierar enligt vilken typ av försÀkring arbetsgivaren önskar teckna för löntagaren. Vanligtvis tÀcker försÀkringsskyddet sjukdoms- och olycksfall samt hÀlsovÄrd samt resgods och instÀllda, avbrutna och försenade resor. Ibland avtalas ocksÄ att försÀkringen ska tÀcka kostnader som förlossningar utomlands ger upphov till. FörsÀkringen kan dessutom ocksÄ tÀcka den försÀkrades dödsfall. I försÀkringen kan förutom löntagaren Àven dennes familjemedlemmar vara försÀkrade.

I de fall dĂ„ de föreskrivna förutsĂ€ttningarna i inkomstskattelagen 76 § 1 mom. 5 punkten uppfylls kan en kommenderingsreseförsĂ€kring betraktas som en sĂ„dan skattefri ersĂ€ttning för flytt- och resekostnader för utlandsarbete som avses i det aktuella lagrummet. Även en försĂ€kring som inkluderar till exempel följande försĂ€kringsskydd kan betraktas som en skattefri förmĂ„n: reseolycksfallsförsĂ€kring, resesjukförsĂ€kring, resgodsförsĂ€kring, reseansvarsförsĂ€kring, rĂ€ttsskyddsförsĂ€kring och ersĂ€ttning för nödvĂ€ndig hĂ€lsovĂ„rd. De hĂ€lso- och sjukvĂ„rdskostnader som ersĂ€tts ur försĂ€kringen ska vara sedvanliga och skĂ€liga pĂ„ det sĂ€tt som avses i inkomstskattelagen 69 § för att försĂ€kringsskyddet i frĂ„ga om dessa ska vara skattefritt. En kommenderingsreseförsĂ€kring som tecknats Ă€ven för löntagarens familjemedlemmar Ă€r enligt samma förutsĂ€ttningar en skattefri förmĂ„n.

5 FörsÀkringspremier som beskattas som lön

5.1 Beloppet av den skattepliktiga förmÄnen

Om en frivillig riskförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren betraktas som en skattepliktig förmÄn, uppgÄr beloppet av löntagarens skattepliktiga inkomst till beloppet av försÀkringspremien som betalats av arbetsgivaren. NÀr det Àr frÄga om en förmÄn som grundar sig pÄ en anstÀllning utgör försÀkringspremien med stöd av lagen om förskottsuppbörd 13 § 3 mom. lön.

Beloppet av den skattepliktiga löneinkomsten Àr det samma som beloppet av hela den försÀkringspremie som arbetsgivaren betalat för ett visst försÀkringsskydd. Premien för ett försÀkringsskydd som ska betraktas som en skattepliktig förmÄn delas sÄledes inte in i en skattepliktig och en skattefri del. Om löntagaren sjÀlv betalar en del av försÀkringspremien direkt till försÀkringsgivaren, Àr denna del av försÀkringspremien inte löntagarens skattepliktiga inkomst.

En skattepliktig förmÄn som en enskild löntagare fÄr utrÀknas i första hand utifrÄn hur stor del av försÀkringsskyddet hen har betalat av försÀkringspremien. Detta tillÀmpas ocksÄ pÄ kollektiva försÀkringar. I frÄga om dessa bedöms försÀkringspremiens skÀlighet primÀrt utifrÄn den genomsnittliga försÀkringspremien. Om beloppet av försÀkringspremien inte har faststÀllts för varje löntagare, ska beloppet av en enskild löntagares skattepliktiga förmÄn faststÀllas enligt schematiska delningsgrunder. Vid avsaknad av nÄgon annan utredning betraktas den genomsnittliga försÀkringspremien som löntagarens skattepliktiga inkomst.

I sin egen beskattning kan en löntagare i regel inte dra av en försÀkringspremie som utgör löneinkomst till följd av att kostnaderna som en riskförsÀkring ger upphov till utgör levnadskostnader som inte kan dras av i löntagarens beskattning (ISkL 31 § 4 mom.). En skadeförsÀkring som ersÀtter skador pÄ egendom som anvÀnds i verksamheten för förvÀrvande av inkomst kan nÀrmast betraktas som ett undantag frÄn detta.

En löntagare kan avböja en försÀkring som erbjuds av arbetsgivaren. Om arbetsgivaren inte pÄ nÄgot sÀtt gottgör arbetstagaren för avböjandet, fÄr den löntagare som avböjt försÀkringen ingen skattepliktig förmÄn frÄn den försÀkring som erbjudits.

ErsÀttningar som eventuellt utbetalas ur en försÀkring utgör inte lön som erhÄllits frÄn arbetsgivaren, utan försÀkringsersÀttningar som erhÄllits av försÀkringsgivaren. Beskattningen av dessa behandlas nedan i punkt 7.

5.2 Flera försÀkringar i samma avtal

Frivilliga riskförsÀkringar sÀljs i allmÀnhet som paket sÄ att samma försÀkringsavtal inkluderar flera olika försÀkringar (försÀkringsskydd). Samma försÀkringsavtal kan till exempel inkludera ett försÀkringsskydd för olycksfall och dödsfall.

Om ett helhetspaket som bestÄr av flera försÀkringar inkluderar ett försÀkringsskydd som ska betraktas som en skattepliktig förmÄn, utgör dess andel av försÀkringspremien i sin helhet skattepliktig inkomst för löntagaren. Om samma försÀkring Àven innehÄller ett skattefritt försÀkringsskydd, ska försÀkringspremien delas in i en skattepliktig och en skattefri andel. PÄ den skattepliktiga andelen ska förskottsinnehÄllning verkstÀllas, och den ska deklareras som lön i periodskattedeklarationen och ÄrsanmÀlan (se nedan punkterna 8 och 9).

UtifrÄn skyddsnivÄn och de övriga försÀkringsvillkoren bestÀms vilken andel av den totala försÀkringspremien som har betalats ur vilket försÀkringsskydd. FörsÀkringsgivaren har i allmÀnhet den bÀsta uppfattningen om dessa frÄgor. Av denna anledning Àr det i allmÀnhet ÀndamÄlsenligt att försÀkringsgivaren specificerar andelen av försÀkringspremierna som hÀnför sig till försÀkringsskydden i en faktura sÄ att arbetsgivaren kan verkstÀlla förskottsinnehÄllning. I annat fall blir man tvungen att uppskatta den skattepliktiga försÀkringspremiens andel.

Exempel: För löntagare X tecknar Y Ab en livförsÀkring som omfattar en liv- och dödsfallsförsÀkring. LivförsÀkringens (sparlivförsÀkring) andel av försÀkringspremien Àr 5 000 euro och dödsfallsförsÀkringens andel av försÀkringspremien Àr 300 euro. FörsÀkringsbolaget specificerar andelarna i en faktura till Y Ab.

LivförsÀkringens (sparlivförsÀkring) andel av försÀkringspremien utgör skattepliktig inkomst och dödsfallsförsÀkringens andel skattefri inkomst. I ÄrsanmÀlan deklarerar arbetsgivaren beloppet av den skattepliktiga försÀkringspremien (5 000 euro) som X:s lön. Den skattefria andelen deklareras inte.

Ett försÀkringsskydd som grundar sig pÄ en sjukvÄrdsförsÀkring tÀcker sjukdomskostnader till följd av bÄde sjukdom och olycksfall. Ett försÀkringsskydd som grundar sig pÄ en sjukvÄrdsförsÀkring granskas som en helhet. Skattepliktigheten av förmÄnen som erhÄlls genom försÀkringsskyddet avgörs dÀrför i enlighet med principerna för sjukvÄrdsförsÀkringen.

6 Arbetstagarens och arbetsgivarens avgifter

PÄ basis av en skattefri försÀkringspremie betalas inte den försÀkrades sjukförsÀkringspremie eller arbetsgivares socialskyddsavgift. Skyldigheten att pÄ basis av en skattepliktig försÀkringspremie betala försÀkringspremier beror pÄ om försÀkringen tecknats pÄ samma nivÄ för hela personalen eller inte.

Om en försÀkring har tecknats pÄ samma nivÄ för hela personalen, Àr det frÄga om en personalförmÄn som avses i sjukförsÀkringslagen (1224/2004, SFL) 11 kap. 2 § 3 mom. 1 punkten. VÀrdet av den skattepliktiga förmÄnen som fÄs genom försÀkringen hör i detta fall inte till sjukförsÀkringens dagpenning eller grunden för arbetsgivares socialskyddsavgift (SFL 18 kap. 15 § 2 mom. och lagen om arbetsgivares socialskyddsavgift (366/1963, ArbSocL) 4 § 3 mom.). PÄ basis av försÀkringspremien behöver sÄledes inte dagpenningsavgift eller arbetsgivares socialskyddsavgift betalas. SjukvÄrdspremien ska betalas som förhöjd (18 kap. 20 § i SFL).

Om en försÀkring har tecknats för endast en del av personalen eller om försÀkringsskyddet inte Àr pÄ samma nivÄ för hela personalen, ska dagpenningsavgiften och arbetsgivares socialskyddsavgift betalas pÄ basis av försÀkringspremierna (SFL 18 kap. 15 § och ArbSocL 4 § 1 mom.). I detta fall betalas inte sjukvÄrdspremien som förhöjd.

7 Skattepliktigheten för ersÀttningar som grundar sig pÄ en försÀkring

7.1 ErsÀttningar som betalas pÄ grund av sjukdom och olycksfall

En ersÀttning som har utbetalats till en löntagare ur en riskpersonförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren utgör inte lön frÄn arbetsgivaren, utan en försÀkringsersÀttning frÄn försÀkringsbolaget. Beskattningen av ersÀttningar som utbetalas ur en försÀkring bestÀms enligt grunderna för utbetalning av ersÀttning.

Enligt inkomstskattelagen 79 § utgör ersÀttning med stöd av en personförsÀkring som erhÄllits i stÀllet för skattepliktig förvÀrvsinkomst eller pÄ grund av annan inkomst- eller underhÄllsminskning skattepliktig förvÀrvsinkomst. Inkomstskattelagen 80 § innehÄller nÀrmare bestÀmmelser om skattefria personförsÀkringsersÀttningar.

Enligt inkomstskattelagen 80 § 5 punkten utgör ersÀttning för sjukdomskostnader eller annan dÀrmed jÀmförbar ersÀttning som utbetalats med stöd av en personförsÀkring skattefri inkomst. Om ersÀttningen erhÄllits i stÀllet för skattepliktig inkomst eller som ersÀttning för minskade inkomster eller försÀmrad utkomst, utgör den skattepliktig inkomst. ErsÀttningar som har utbetalats pÄ basis av en sjukdoms- eller olycksfallsförsÀkring Àr skattefria ersÀttningar för sjukdomskostnader som avses i lagrummet. Den skattepliktiga inkomsten omfattar till exempel invaliditetsdagpenning som grundar sig pÄ en försÀkring samt en fast ersÀttning som utbetalats för sjukfrÄnvarodagar till den del den överskrider sjukhusets vÄrddagsavgifter (CSN 78/1995).

Ur en försÀkring utgÄr eventuellt ocksÄ olika engÄngsersÀttningar till den försÀkrade. Andra engÄngsersÀttningar Àn ersÀttningar för inkomstbortfall som har betalts pÄ grund av bestÄende arbetsoförmÄga eller i försÀkringsbrevet faststÀlld sjukdom eller skada utgör skattefri inkomst (ISkL 80 § 6 punkten).

7.2 DödsfallsersÀttning

7.2.1 NÄgon annan Àn arbetsgivaren som förmÄnstagare

En försÀkringsersÀttning som grundar sig pÄ en försÀkring för skydd vid dödsfall utbetalas till en förmÄnstagare som utsetts i försÀkringsavtalet. I en försÀkring som tecknats av arbetsgivaren har vanligtvis löntagarens nÀrmaste anhöriga utsetts till förmÄnstagare. Om ingen förmÄnstagare har utsetts och ersÀttningen inte har bestÀmts att utbetalas till försÀkringstagaren i försÀkringsvillkoren, hör dödsfallsersÀttningen till den försÀkrades dödsbo.

En engÄngsersÀttning som utbetalas pÄ grund av den försÀkrades bortgÄng utgör skattefri inkomst, om den betalas till den försÀkrades anhörige eller dödsbo som avses i inkomstskattelagen 34 § 3 mom. 2 punkten. De anhöriga som avses i lagrummet omfattar löntagarens make, hens arvtagare i uppÄt- eller nedÄtgÄende led, adoptivbarn eller dennes bröstarvinge, fosterbarn eller makes barn. En dödsfallsersÀttning som utbetalas till nÄgon annan Àn de ovan nÀmnda anhöriga eller till dödsboet utgör skattepliktig kapitalinkomst för mottagaren (ISkL 36 § 1 mom. 1 punkten).

I inkomstbeskattningen omfattas dock en skattefri dödsfallsersÀttning under vissa förutsÀttningar av arvsskatt. Enligt 7 a § 1 mom. i arvs- och gÄvoskattelagen (378/1940) ska arvsskatt betalas pÄ en försÀkringsersÀttning som med stöd av en personförsÀkring utgÄr till dödsboet eller en förmÄnstagare pÄ grund av arvlÄtarens bortgÄng. I den utstrÀckning försÀkringsersÀttningen utgör skattepliktig inkomst i inkomstbeskattningen, Àr den dock befriad frÄn arvsskatt. Det sist nÀmnda kan tillÀmpas pÄ andra ersÀttningar Àn de som utbetalas till anhöriga.

I arvsbeskattningen Àr en del av den skattepliktiga försÀkringsersÀttningen skattefri (den sÄ kallade fridelen). Enligt 7 a § 2 mom. i arvs- och skattelagen Àr sÄdana försÀkringsersÀttningar och sÄdant med försÀkringsersÀttning jÀmförbart ekonomiskt stöd frÄn offentligrÀttsligt samfund befriade frÄn arvsskatt till den del som den försÀkringsersÀttning och det ekonomiska stöd som varje förmÄnstagare eller arvinge erhÄller pÄ grund av samma dödsfall Àr högst 35 000 euro. Om förmÄnstagaren Àr efterlevande make, betraktas som skattefri del hÀlften eller dock minst 35 000 euro av det sammanlagda beloppet av de försÀkringsersÀttningar och det ekonomiska stöd som den efterlevande maken erhÄllit med stöd av förmÄnstagarförordnande.

Exempel: Z Ab:s personal har kollektivavtalets obligatoriska grupplivförsÀkring. Dessutom har Z Ab för löntagaren C i sin tjÀnst tecknat en frivillig riskpersonförsÀkring. C:s enda familjemedlem Àr maken D.

C dör i ett olycksfall, och till hens efterlevande make D utbetalas pÄ basis av grupplivförsÀkringen en ersÀttning som uppgÄr till 15 000 euro och en ersÀttning pÄ 65 000 euro pÄ basis av den frivilliga riskpersonförsÀkringen. I arvsbeskattningen utgör sÄledes hÀlften skattepliktig inkomst, dvs. ((15 000 + 65 000)/2) 40 000 euro.

Utöver engÄngsersÀttningen kan försÀkringen för skydd vid dödsfall dessutom inkludera en familjepension eller nÄgon annan Äterkommande ersÀttning som utbetalas till förmÄnstagaren. SkattefrihetsbestÀmmelsen i inkomstskattelagen 36 § gÀller endast engÄngsersÀttningar som utbetalas pÄ grund av dödsfall, och dÀrför utgör den Äterkommande ersÀttningen skattepliktig förvÀrvsinkomst (ISkL 34 § 1 mom. och 79 §).

7.2.2 Arbetsgivaren som förmÄnstagare

Om arbetsgivaren har faststÀllts som förmÄnstagare i försÀkringen för skydd vid dödsfall, utbetalas dödsfallsersÀttningen till arbetsgivaren (sÄ kallad nyckelpersonförsÀkring). Löntagaren eller dennes anhöriga fÄr i denna situation ingen skattepliktig förmÄn i arvs- och gÄvobeskattningen. En försÀkringsersÀttning som betalats till arbetsgivaren utgör skattepliktig inkomst av nÀringsverksamhet för arbetsgivaren (NÀrSkL 4 §).

8 VerkstÀllande av förskottsinnehÄllning

8.1 Arbetsgivarens skyldighet att verkstÀlla förskottsinnehÄllning

8.1.1 AllmÀnt om förskottsinnehÄllning som verkstÀlls pÄ försÀkringspremien

Om en frivillig riskförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren betraktas som en skattepliktig förmÄn för löntagaren, ska arbetsgivaren verkstÀlla förskottsinnehÄllning pÄ försÀkringspremien (FörskUL 9 §). En försÀkringspremie som arbetsgivaren betalat direkt till ett försÀkringsbolag Àr nÄgot annat Àn en kontant prestation som utbetalats till löntagaren, och dÀrför verkstÀlls förskottsinnehÄllning i enlighet med förordningen om förskottsuppbörd (1124/1996, FörskUF) 1 mom. enligt betalningsmÄnad genom att lÀgga till vÀrdet av förmÄnen i pengar till beloppet som betalas. Arbetsgivaren kan enligt egen prövning behandla en skattepliktig försÀkring antingen som en Äterkommande eller tillfÀllig förmÄn.

8.1.2 FörsÀkringspremie som ska behandlas som en Äterkommande förmÄn

PÄ en försÀkring som har behandlats som en Äterkommande förmÄn ska förskottsinnehÄllning verkstÀllas mÄnatligen. Det mÄnadsspecifika vÀrdet av förmÄnen fÄs genom att dividera de försÀkringspremier som betalats under ett kalenderÄr och som utgör löntagarens skattepliktiga inkomst med försÀkringens giltighetstid. Till exempel erhÄlls den mÄnadsspecifika förmÄnen som erhÄlls pÄ basis av en försÀkring som gÀller ett kalenderÄr genom att dividera försÀkringspremien med tolv.

Om det slutliga beloppet av försÀkringspremien tills vidare inte Àr kÀnt vid utbetalningen av lönen för den aktuella mÄnaden, kan förskottsinnehÄllningen verkstÀllas pÄ basis av den uppskattade mÄnadsspecifika försÀkringspremien. I detta fall ska beloppet av förskottsinnehÄllningen för kalenderÄret rÀttas sÄ att det svarar mot det verkliga vÀrdet av den skattepliktiga förmÄnen och senast nÀr det verkliga vÀrdet av den skattepliktiga förmÄnen stÄr klart. RÀttelsen ska dock alltid göras senast i samband med den sista löneutbetalningen varje kalenderÄr.

I samband med rÀttelsen av förskottsinnehÄllningen deklareras den förmÄn som rÀttats i periodskattedeklarationen (dvs. beloppet av förmÄnen under den aktuella skattemÄnaden med tillÀgg eller avdrag för beloppet av rÀttelsen under de tidigare skattemÄnaderna) och förskottsinnehÄllningsbeloppen.

8.1.3 FörsÀkringspremie som ska behandlas som en tillfÀllig förmÄn

FörskottsinnehÄllningen pÄ en riskförsÀkring som ska behandlas som en tillfÀllig förmÄn verkstÀlls samma kalenderÄr antingen sÄ, att betalningen lÀggs till det belopp som skall betalas under den betalningsperiod som nÀrmast följer pÄ den under vilken betalningen beviljades eller sÄ att den i jÀmnstora rater lÀggs till de belopp som skall betalas under kalenderÄrets ÄterstÄende betalningsmÄnader (FörskUF 9 § 1 mom.).

Exempel: W Ab har för sin verkstÀllande direktör B tecknat en försÀkring för skydd vid allvarlig sjukdom. FörsÀkringsbolaget fakturerar försÀkringspremien för 2015 i april samma Är. FörsÀkringspremien som ska betalas för 2015 Àr 500 euro per försÀkrad person.

W Ab verkstÀller förskottsinnehÄllning sÄ att försÀkringspremien lÀggs till B:s övriga lön mÄnaden efter att försÀkringen beviljats. B:s kontantlön uppgÄr till 15 000 euro i april. DÀrtill har hen en bostadsförmÄn vÀrd 2 000 euro. I april blir B:s lön som omfattas av förskottsinnehÄllning (15 000 + 2 000 + 500) 17 500 euro. PÄ detta belopp verkstÀller W Ab förskottsinnehÄllning och deklarerar den för april i periodskattedeklarationen.

8.2 FörsÀkringsgivarens skyldighet att verkstÀlla förskottsinnehÄllning

FörsÀkringsbolag och andra försÀkringsgivare Àr skyldiga att verkstÀlla förskottsinnehÄllning pÄ utbetalda skattepliktiga försÀkringsersÀttningar (FörskUL 9 §). Arbetsgivaren Àr sÄledes inte skyldig att verkstÀlla förskottsinnehÄllning pÄ ersÀttningar av denna typ. Oftast Àr ersÀttningar som utbetalas av försÀkringsbolag dock skattefria (se punkt 7 ovan).

9 Periodskattedeklaration och ÄrsanmÀlan

9.1 Periodskattedeklaration

9.1.1 Skyldighet att lÀmna periodskattedeklaration

Enligt 32 § 1 mom. i lagen om förskottsuppbörd ska den som gör en betalning pÄ det sÀtt som föreskrivs i skattekontolagen med en periodskattedeklaration till Skatteförvaltningen anmÀla utbetalda löner och andra betalningar samt den förskottsinnehÄllning som verkstÀllts pÄ dessa. BestÀmmelsen tillÀmpas Àven pÄ prestationer som utbetalats till begrÀnsat skattskyldiga (lagen om beskattning av begrÀnsat skattskyldig för inkomst (1978/627) 8 §)

9.1.2 Arbetsgivarens periodskattedeklaration

Om en frivillig riskförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren Àr en skattefri förmÄn för löntagaren, ska försÀkringspremien inte deklareras i periodskattedeklarationen.

Om försÀkringen Àr en skattepliktig förmÄn, ska arbetsgivaren deklarera den betalda försÀkringspremien i periodskattedeklarationen. Premien för en allmÀnt skattskyldig löntagares försÀkring deklareras i detta fall i punkt 601 i periodskattedeklarationen och den verkstÀllda förskottsinnehÄllningen i punkt 602. Premien för en begrÀnsat skattskyldig löntagares försÀkring deklareras i punkt 605 och den debiterade kÀllskatten i punkt 606. Om arbetsgivares socialskyddsavgift ska betalas pÄ en förmÄn som erhÄllits genom en försÀkring, deklareras premiebeloppet dessutom i punkt 609 och arbetsgivarens socialskyddsavgift som ska betalas pÄ premien i punkt 610.

9.1.3 FörsÀkringsgivarens periodskattedeklaration

FörsÀkringsbolag eller andra försÀkringsgivare ska deklarera utbetalda skattepliktiga försÀkringsersÀttningar som grundar sig pÄ en frivillig riskförsÀkring i periodskattedeklarationen. En ersÀttning som utbetalats till en allmÀnt skattskyldig deklareras i punkt 601 och förskottsinnehÄllningen som verkstÀllts pÄ denna i punkt 602. En ersÀttning som utbetalats till en begrÀnsat skattskyldig deklareras i punkt 605 och den debiterade kÀllskatten i punkt 606. Skattefria försÀkringsersÀttningar deklareras inte i periodskattedeklarationen.

9.2 ÅrsanmĂ€lan

9.2.1 Skyldighet att lÀmna ÄrsanmÀlan

Var och en som utbetalat lön eller annan prestation ska deklarera den utbetalda prestationen i en ÄrsanmÀlan som lÀmnas till Skatteförvaltningen (lagen om beskattningsförfarande 1558/1995 15 § 1 mom.). Det som pÄverkar huruvida en ÄrsanmÀlan ska lÀmnas om en riskförsÀkring som tecknats av arbetsgivaren Àr om försÀkringen Àr en skattefri eller en skattepliktig förmÄn.

9.2.2 Arbetsgivarens ÄrsanmÀlan

Om en frivillig riskförsÀkring som har tecknats av arbetsgivaren Àr en skattefri förmÄn för löntagaren, ska försÀkringspremien inte deklareras i periodskattedeklarationen.

Om en frivillig riskförsĂ€kring som tecknats för en löntagare Ă€r en skattepliktig förmĂ„n, ska arbetsgivaren deklarera den betalda försĂ€kringspremien i Ă„rsanmĂ€lan. En skattepliktig förmĂ„n som en allmĂ€nt skattskyldig erhĂ„llit deklareras som annan naturaförmĂ„n i ”Arbetsgivarens eller prestationsbetalarens Ă„rsanmĂ€lan" (7801r). En förmĂ„n som en begrĂ€nsat skattskyldig erhĂ„llit deklareras som naturaförmĂ„n i ӁrsanmĂ€lan, prestationer som utbetalts till begrĂ€nsat skattskyldiga ” (7809r).

9.2.3 FörsÀkringsgivarens ÄrsanmÀlan

En försĂ€kringsgivare, till exempel ett försĂ€kringsbolag, ska deklarera utbetalda skattepliktiga försĂ€kringsersĂ€ttningar i Ă„rsanmĂ€lan. En skattepliktig ersĂ€ttning som en allmĂ€nt skattskyldig erhĂ„llit deklareras i ӁrsanmĂ€lan, specifikation av pensioner och förmĂ„ner” (7803r) och en skattepliktig förmĂ„n till en begrĂ€nsat skattskyldig i ӁrsanmĂ€lan, prestationer som utbetalts till begrĂ€nsat skattskyldiga” (7809r).

10 Arbetsgivarens avdragsrÀtt

10.1 Huvudregel för avdragsgiltighet

De premier för en löntagares riskpersonförsÀkring som betalats av arbetsgivaren Àr i regel avdragbara utgifter i arbetsgivarens beskattning (NÀrSkL 7 §). Med tanke pÄ arbetsgivarens avdragsrÀtt har det i regel ingen betydelse om försÀkringen utgör en skattefri eller skattepliktig förmÄn för löntagaren. Till exempel en försÀkringspremie som beskattas som löntagarens lön utgör en avdragbar löneutgift för arbetsgivaren.

En premie för en försÀkring som har tecknats för en Àgare som arbetar hos företaget kan dock i vissa situationer utgöra icke-avdragsgill tÀckt dividend för ett aktiebolag eller icke-avdragsgill vinstutdelning för ett personbolag (se nÀrmare punkt 11 nedan).

I frÄga om avdragsgiltigheten av premier för livförsÀkringar som tecknats av arbetsgivaren finns det vissa specialbestÀmmelser i lagen om beskattning av inkomst av nÀringsverksamhet. Det avgörande i frÄga om premier för livförsÀkringar Àr enligt dessa regler vem som Àr försÀkringens förmÄnstagare.

10.2 Avdragsgiltigheten av premier för försÀkring för skydd vid dödsfall

10.2.1 FörmÄnstagare Àr den försÀkrade löntagaren eller dennes anhörig

Premier för en livförsÀkring som tecknats för en löntagare enligt 8 § 2 mom. 1 punkten i lagen om beskattning av inkomst av nÀringsverksamhet Àr avdragsgilla nÀr försÀkringens förmÄnstagare Àr den försÀkrade arbetstagaren eller dennes anhörig som avses i inkomstskattelagen 34 § 3 mom. 2 punkten. Det aktuella lagrummet gÀller premier för bÄde försÀkringar för skydd vid dödsfall och sparlivförsÀkringar. De anhöriga som avses i lagrummet omfattar löntagarens make, hens arvtagare i uppÄt- eller nedÄtgÄende led, adoptivbarn eller dennes bröstarvinge, fosterbarn eller makes barn.

Om löntagaren eller en person som utsetts av hen Ă€r förmĂ„nstagare, kan arbetsgivaren Ă€ndra detta sĂ„ att arbetsgivaren sjĂ€lv blir förmĂ„nstagare. Ändringen i förmĂ„nstagarbestĂ€mmelsen kan pĂ„verka huruvida försĂ€kringspremierna som betalas efter Ă€ndringen Ă€r avdragbara i arbetsgivarens beskattning.

10.2.2 Arbetsgivaren som förmÄnstagare

I arbetsgivarens beskattning Àr försÀkringspremiernas avdragsgiltighet begrÀnsad i situationer dÀr livförsÀkringens förmÄnstagare Àr nÄgon annan Àn löntagaren eller en anhörig som stÄr i den relation till löntagaren som avses i inkomstskattelagen 34 § 3 mom. 2 punkten. Premierna för en försÀkring av denna typ Àr avdragsgilla enbart nÀr samfundet betalar premierna för en försÀkring som tagits enbart för skydd vid den försÀkrades dödsfall dÀr förmÄnstagaren Àr ett samfund och den försÀkrade en arbetstagare vars arbetsinsats har stor betydelse för samfundets verksamhet (NÀrSkL 8 § 2 mom. 2 punkten). Enbart ett företag som Àr en sjÀlvstÀndig juridisk person och som beskattas som en separat skattskyldig kan komma i frÄga som tecknare av en nyckelpersonförsÀkring som avses i lagrummet. FörsÀkringstecknaren kan sÄledes inte vara en privat rörelse, ett öppet bolag eller ett kommanditbolag (RP 83/1996 rd).

En arbetstagare som med tanke pÄ företagets verksamhet besitter central kompetens eller sÀrskilda kunskaper och som inte sÄ lÀtt kan ersÀttas med en person som har samma kunskaper kan nÀrmast betraktas som en arbetstagare vars arbetsinsats har stor betydelse för samfundets verksamhet. Denna person kan vara till exempel en konstnÀr, en formgivare eller huvuddesigner som arbetar i företagets tjÀnst och vars arbetsinsats Àr betydande för företagets framgÄng (RP 83/1996 rd). OcksÄ verkstÀllande direktören för ett aktiebolag kan betraktas som en person som avses i lagrummet, Àven om han inte stÄr i ett anstÀllningsförhÄllande till bolaget.

Premierna för den ovan nÀmnda försÀkringen Àr dock inte avdragsgilla, om de betalas under en kortare tid Àn försÀkringsskyddets giltighet krÀver dÄ premierna fördelas jÀmnt över hela försÀkringsperioden (NÀrSkL 8 § 2 mom. 2 punkten). FörutsÀttningen för att premierna för en livförsÀkring ska vara avdragsgilla Àr att premierna inte skapar en besparing. Om försÀkringen skapar besparing, Àr försÀkringspremierna inte till nÄgon del avdragsgilla (RP 83/1996 rd). Premierna för en gÀllande sparlivförsÀkring till förmÄn för arbetsgivaren Àr sÄledes aldrig avdragsgilla. BestÀmmelsen som begrÀnsar avdragsgiltigheten av premierna för en livförsÀkring hindrar dÀremot inte att premierna dras av nÀr en försÀkring för skydd vid dödsfall innehÄller en fond som kumuleras av jÀmnstora premier.

FörsÀkringspremiernas avdragsgiltighet begrÀnsas dessutom av kravet pÄ att försÀkringsskyddet i frÄga om nivÄn ska svara mot vÀrdet av den försÀkrade personens arbetsinsats för arbetsgivaren. För att det ska vara frÄga om en utgift för förvÀrvande eller bevarande av företagets inkomst ska försÀkringen trygga företagets förvÀrvande av inkomst, och försÀkringsbeloppet fÄr inte överskrida en sÀnkning av företagets inkomster som sannolikt orsakas av ett dödsfall (RP 83/1996 rd).

De försÀkringspremier som betalas för en försÀkring som tecknats för skydd vid dödsfall för Àgare som arbetar vid företaget Àr avdragsgilla enligt samma förutsÀttningar som premierna som betalas för försÀkringar som tecknats för de övriga anstÀllda vid företaget. De premier som betalas för försÀkringar som tjÀnar företagsÀgarnas personliga intressen Àr inte avdragsgilla (RP 83/1996 rd).

I en livförsÀkring kan arbetsgivaren Àndra förmÄnstagaren till löntagaren eller dennes anhörig eller nÄgon annan person som utsetts av löntagaren. Om förutsÀttningarna ovan uppfylls, kan arbetsgivaren dra av premierna som hen betalt efter Àndringen i sin egen beskattning till den del de hÀnför sig till tiden efter Àndringen.

11 FörsÀkring som tecknats för företagare

11.1 AktieÀgare och bolagsman i personbolag

En Àgare i ett aktiebolag och en delÀgare i ett personbolag (öppet bolag och kommanditbolag) kan fÄ lön frÄn det bolag hen Àger. Hen kan sÄledes Àven fÄ skattefria personalförmÄner som avses i inkomstskattelagen 69 § eller i övrigt skattefria personalförmÄner frÄn bolaget hen Àger.

En frivillig riskpersonförsÀkring som har tecknats för en aktieÀgare eller delÀgare kan utgöra en skattefri förmÄn för mottagaren enligt samma grunder som för en likadan försÀkring som tecknats för en löntagare. För skattefrihet förutsÀtts alltid att den försÀkrade aktieÀgaren eller delÀgaren de facto arbetar hos bolaget. Hen behöver dock inte nödvÀndigtvis lyfta lön för sitt arbete. Den förmÄn som försÀkringen ger ska dessutom vara skÀlig i proportion till arbetsinsatsen. Om en försÀkring tecknas för en aktieÀgares eller delÀgares familjemedlem som inte arbetar hos bolaget, Àr det alltid frÄga om en skattepliktig förmÄn som aktieÀgaren eller delÀgaren fÄtt.

I situationer dÄ försÀkringen inte Àr en skattefri förmÄn, avgörs skattebehandlingen av förmÄnen som försÀkringen ger pÄ basis av bolagsformen samt bokföringsbehandlingen av försÀkringspremien och ÄrsanmÀlan. Premiebeloppet Àr skattepliktig löneinkomst, om premien har behandlats som lön i bolagets bokföring och ÄrsanmÀlan. Om premien för en försÀkring som har tecknats för ett aktiebolags aktieÀgare eller dennes familjemedlem inte har behandlats som lön, utgör premiebeloppet i allmÀnhet förtÀckt dividend som Àr skattepliktig inkomst för aktieÀgaren och en utgift som bolaget inte kan dra av. Premien för en försÀkring som har tecknats för en delÀgare i ett personbolag utgör i sin tur i den ovan nÀmnda situationen vinstutdelning som inte kan dras av i bolagets beskattning.

11.2 Rörelseidkare, yrkesutövare eller jordbruksidkare

En rörelseidkare, yrkesutövare eller jordbruksidkare kan inte betala lön till sig sjÀlv. En nÀringsidkare eller yrkesutövare kan dock enligt vissa specialbestÀmmelser dra av premierna för en frivillig riskpersonförsÀkring som hen tecknat för sig sjÀlv frÄn inkomsten av nÀringsverksamheten. PÄ motsvarande sÀtt kan en jordbruksidkare enligt specialbestÀmmelserna dra av premiebetalningar frÄn inkomsten av jordbruket.

Enligt 8 § 1 mom. 4 a punkten i lagen om beskattning av inkomst av nÀringsverksamhet omfattar de avdragsgilla utgifterna bland annat en nÀringsidkares eller yrkesutövares olycksfallsförsÀkringspremier. BestÀmmelsen gÀller uttryckligen premier för en frivillig olycksfallsförsÀkring, eftersom en nÀringsidkare och yrkesutövare inte Àr skyldig att för sig sjÀlv teckna en obligatorisk lagstadgad olycksfallsförsÀkring i enlighet med olycksfallsförsÀkringslagen.

Enligt 6 § 1 mom. 1 punkten i inkomstskattelagen för gÄrdsbruk omfattar avdragbara utgifter för inkomstens förvÀrvande och bibehÄllande bland annat premier som betalats pÄ basis av lagen om olycksfallsförsÀkring för lantbruksföretagare och premier för grupplivförsÀkringar som avses i lagen om pension för lantbruksföretagare.

En rörelseidkare, yrkesutövare eller jordbruksidkare kan inte fĂ„ skattefria personalförmĂ„ner som avses i inkomstskattelagen 69 § eller nĂ„gra andra skattefria personalförmĂ„ner frĂ„n sig sjĂ€lv. PĂ„ motsvarande sĂ€tt kan hen inte heller dra av kostnaderna för dessa frĂ„n sin nĂ€ringsinkomst. En rörelseidkare, yrkesutövare eller jordbruksidkare kan sĂ„ledes, bortsett frĂ„n premierna för en olycksfallsförsĂ€kring, inte dra av premierna för en riskpersonförsĂ€kring som hen tecknat för sig sjĂ€lv frĂ„n nĂ€ringsinkomsten. Hen kan dock göra avdrag för kostnader för företagshĂ€lsovĂ„rd som hen ordnat för sig sjĂ€lv enligt Skatteförvaltningens anvisning ”Kostnader för företagshĂ€lsovĂ„rd för företagare i beskattningen”.

Premierna för övriga frivilliga riskpersonförsÀkringar Àn de ovan nÀmnda som sÀrskilt föreskrivs som skattefria i lagen kan inte heller dras av frÄn inkomst av nÀringsverksamhet eller jordbruk.

12 IkrafttrÀdande och tillÀmpning av anvisningen

Denna anvisning tillÀmpas vid verkstÀlligheten av beskattningen 2014 och i förskottsuppbörden som verkstÀlls efter utfÀrdandet av denna anvisning. PÄ yrkande av den skattskyldige kan anvisningen Àven tillÀmpas pÄ beskattningen under tidigare Är.


ledande skattesakkunnig Jukka Rautajuuri

överinspektör Janne MyllymÀki


Sidan har senast uppdaterats 11.2.2015