Det kan förekomma tillfälliga störningar i tjänsten söndagen den 22 December kl. 10.00–16.00 på grund av serviceåtgärder. Vi beklagar besväret som detta medför.
Förskottsuppbördsregistering och inkomstskattskyldigheten hos utländska företag
- Har getts
- 16.8.2012
- Diarienummer
- A81/200/2012
- Giltighet
- ersätts av anv. Att inleda verksamhet i Finland
- Bemyndigande
- 2 § 2 mom. i L om Skatteförvaltningen
- Ersätter anvisningen
- Dnr 284/345/2008, 18.2.2008
1. Allmänt
Genom denna anvisning uppdateras den tidigare anvisningen Dnr 284/345/2008, 18.2.2008 så att hänvisningar till blankett 6149a (Anmälan om förskottsuppbördsregistrering / Utländsk uthyrare av arbetskraft) har tagits bort. Blankett 6149a är inte längre i bruk.
I anvisningen har 15.7.2014 gjorts korrigeringar med anledning av tekniska ändringar i skattelagstiftning och Skatteförvaltningens organisation.
Denna anvisning är avsedd för utländska företag som inleder sin verksamhet med försäljningen av tjänster i Finland.
Ett utländskt företag är ett bolag eller en annan juridisk enhet som har grundats för att bedriva näringsverksamhet och som registrerats enligt den interna lagstiftningen i sin hemviststat. Utländska företag är begränsat skattskyldiga i Finland och således skyldiga att betala skatt endast på sina inkomster från Finland. Inkomsten från Finland kan i sådana fall vara föremål för källskatt eller inkomstskatt.
Ett utländskt företag som huvudsakligen bedriver sin näringsverksamhet utomlands och endast har några enstaka kortvariga uppdrag i Finland har nödvändigtvis inte alls något fast driftställe i Finland. I sådana fall är företaget inte skyldigt att betala inkomstskatt i Finland. I stället kan inkomsten från Finland omfattas av källbeskattningen.
Om näringsverksamheten utvidgas och stadgar sig, kan företaget anses ha ett fast driftställe i Finland. Då är företaget skyldigt att betala finsk inkomstskatt på det fasta driftställets samtliga inkomster. De nya bestämmelserna om registrering i Skatteförvaltningen i Finlands förskottsuppbördsregister trädde i kraft 1.1.2007.
De nya bestämmelserna gör att sådana utländska företag och näringsidkare som tillfälligt är verksamma i Finland kan registrera sig i förskottsuppbördsregistret . Registreringen gör att den finska prestationsbetalaren inte längre är skyldig att ta ut källskatt.
Ett utländskt företag kan också ha sådana skyldigheter i Finland som hänför sig till momsbeskattningen eller arbetsgivarprestationerna.
Det finns en egen anvisning för Utländska hyrda arbetstagare och finsk beskattning. Det finns en egen anvisning också för förfarandet med betalning och återbäring av källskatt då en finländsk part låter utföra arbetet Arbetsersättning till utländskt företag.
2. Utländskt företag som bedriver verksamhet endast i liten skala i Finland
2.1. Källskatt på arbetsersättningar
Om ett utländskt företag inte anses ha ett fast driftställe i Finland, är det inte skyldigt att betala inkomstskatt i Finland. Den finländsk part som låter utföra ett arbete kan emellertid vara skyldig att ta ut källskatt på en arbetsersättning som betalats till det utländska företaget då arbetet har utförts i Finland. Källskatt på arbetsersättningen kan komma i fråga i synnerhet då det utländska företaget bedriver sin näringsverksamhet huvudsakligen utomlands men sköter några enskilda tillfälliga och kortvariga uppdrag i Finland.
Arbetsersättning är en ersättning som i annan form än lön betalas för ett arbete, ett uppdrag eller en tjänst. Om en faktura hänför sig till en arbetsersättning men också innehåller varuförsäljning, ska källskatt tas ut på hela summan.
Den som låter utföra ett arbete behöver inte ta ut källskatt på arbetsersättningen, om
- det utländska företaget är förskottsuppbördsregistrerad eller
- det utländska företaget lägger fram ett källskattekort där skatten tas ut enligt 0 % eller
- det utländska företaget lägger fram en annan utredning som gör att skatt inte kan tas ut. Med annan utredning avses en sådan handling som visar att det inte finns förutsättningar för företaget att ha ett fast driftställe.
Observera dock att när arbetsersättning betalas för utfört husbygge, mark- och anläggningsarbete, vattenbyggande eller annat byggarbete, installations- eller monteringsarbete, skeppsbyggnad, transportarbete eller städning, omsorgs- eller vårdarbete, kan den som låter utföra arbetet låta bli att ta ut källskatt endast då prestationstagaren är förskottsuppbördsregistrerad eller lägger fram ett källskattekort enligt 0 %.
Källskatten på arbetsersättningar är 13 % då mottagaren av arbetsersättningen är ett företag som är jämförbart med aktiebolag eller personbolag och 35 % då mottagaren är en enskild rörelseidkare eller yrkesutövare.
Om ett utländskt företag vill slippa betala källskatt på en mottagen arbetsersättning, är det enklast om företaget ansöker om förskottsuppbördsregistrering eller ett källskattekort där skatten ska tas ut enligt 0 %.
2.2. Förskottsuppbördsregistrering eller källskattekort?
Om det utländska företaget har bara några enstaka uppdrag i Finland som företaget kan individualisera och det finns ett avtal om uppdraget, kan det utländska företaget ansöka om ett källskattekort där skatten ska tas ut enligt 0 %. Källskattekortet beviljas på viss tid för uppdraget i fråga.
Om företaget har flera uppdrag i Finland men det inte i början av verksamheten kan individualisera dem alla, bör företaget registrera sig i förskottsuppbördsregistret. Registreringen i förskottsuppbördsregistret gäller en viss tid.
Genom att lägga fram ett källskattekort enligt 0 % eller registrera sig i förskottsuppbördsregistret behöver källskatt inte tas ut på det utländska företagets arbetsersättning eller ansöka om källskatteåterbäring i onödan.
2.3. Ansökan om förskottsuppbördsregistrering
Ett utländskt företag kan införas i förskottsuppbördsregistret i Finland om det bedriver näringsverksamhet i Finland och Finland har ingått ett skatteavtal med företagets hemviststat.
Det utländska företaget registrerar sig i förskottsuppbördsregistret med Företags- och organisationsdatasystemets Y-blankett. Utländska samfund registrerar sig med blankett Y1. Utländska bolag som motsvarar finska personbolag (t.ex. öppna bolag och kommanditbolag) använder sig av blankett Y2 och utländska rörelseidkare och yrkesutövare blankett Y3. Om det utländska företaget redan tidigare tilldelats FO-nummer, ska företaget anmäla sig i förskottsuppbördsregistret genom att fylla i ändringsanmälan. Samfund lämnar in ändringsanmälan med blankett Y4, .de bolag som motsvarar personbolag med blankett Y5 och rörelseidkare och yrkesutövare med blankett Y6. Vid behov kan företaget gå in på FODS-informationstjänsten (ytj.fi/svenska) och kontrollera om företaget har FO-nummer.
Till ansökan bifogas dessutom en bilaga till Y-blankett eller 6206a, Utredning av utländskt företags verksamhet i Finland. Till ansökan ska bifogas ett utländskt utdrag som motsvarar handelsregisterutdraget och dess översättning till finska, svenska eller engelska. Ansökan kan behandlas snabbare om det utländska företaget bifogar till sin ansökan en kopia av ackords- eller uppdragsavtalet eller en annan preciserande beskrivning om verksamheten i Finland.
Ansökan skickas till adressen PRS-Skatteförvaltningen, Företagsdatasystemet, PB 2000, 00231 Helsingfors. Ansökan ska helst lämnas in i tid och senast innan företaget inleder faktureringen i Finland.
Uppgiften om företaget är förskottsuppbördsregistrerad är offentlig. Den som betalar arbetsersättningar ska kontrollera om prestationstagaren är förskottsuppbördsregistrerad. Registreringen kan också kontrolleras på Företags- och organisationsdatasystemets webbplats ytj.fi/svenska > informationstjänst. Uppgifter kan sökas med företagets namn eller FO-nummer. Förskottsuppbördsregistreringen kan också kontrolleras hos Skatteförvaltningen.
2.4. Avregistrering från förskottsuppbördsregistret
Om företagets verksamhet i Finland upphör, avregistrerar Skatteförvaltningen företaget från förskottsuppbördsregistret. Företaget ska anmäla om nedläggningen av företagsverksamheten med en Y-blankett.
Skatteförvaltningen kan avregistrera från förskottsuppbördsregistret ett företag som försummar sina skyldigheter i samband med beskattningen. Ett utländskt företag utan ett sådant fast driftställe i Finland som avses vid inkomstbeskattningen kan ha skyldigheter t.ex. i fråga om momsskyldigheten. Om Skatteförvaltningen t.ex. skickar en utredningsbegäran till ett förskottsuppbördsregistrerat företag angående företagets verksamhet i Finland, ska företaget ge sådana utredningar som behövs. Om företaget inte ger något svar, kan det avregistreras.
Skatteförvaltningen kan avregistrera eller låta bli att registrera ett företag också om den som leder företaget tidigare försummat sina skyldigheter personligen eller genom företaget han företrätt.
2.5. Källskattekort
Källskattekortet beviljas på viss tid för uppdraget i fråga. Detta förutsätter att det utländska företaget inte har ett fast driftställe i Finland. I källskattekortet förordnas att den källskatt som tas ut från företaget är 0 %.
Ett utländskt företag ansöker om källskattekort med blankett 6202a, Utländskt företags ansökan om källskattekort. Till ansökan ska bifogas ett utländskt utdrag som motsvarar handelsregisterutdraget och dess översättning till finska, svenska eller engelska. Ansökan kan behandlas snabbare om man bifogat till ansökan också en kopia av ackords- eller uppdragsavtalet om det arbete för vilket man ansöker källskattekortet.
2.6. Återbäring av källskatt som tagits ut till för stort belopp
Företaget bör ansöka om förskottsuppbördsregistrering eller 0 %:s källskattekort så tidigt som möjligt – innan uppdraget börjar eller senast innan företaget börjar faktureringen i Finland. Om arbetsersättning betalas ut innan företaget har förskottsuppbördsregistrerats eller innan företaget beviljats ett källskattekort, bör utbetalaren i regel ta ut källskatt på arbetsersättningen. Företaget kan ansöka om återbäring av den för stora källskatten om Finland inte är berättigat att beskatta inkomsten.
Det finns två alternativa sätt för att få skatten i återbäring:
1. Det finländska företaget som tagit ut skatten återbetalar skatten till det utländska företaget
Det utländska företaget kan ge till det finländska företaget en utredning om att källskatt inte behövdes ta ut. En sådan utredning är i praktiken ett källskattekort som Skatteförvaltningen beviljat retroaktivt och enligt vilket skatten ska tas ut enligt 0 %. Som en tillräcklig utredning anses emellertid inte att företaget senare har införts i förskottsuppbördsregistret. Efter att ha mottagit det retroaktiva skattekortet kan det finländska företaget återbetala till det utländska företaget den tidigare uttagna källskatten genom att dra av skatten från de källskatter som ska betalas senare under samma år. Om någon källskatt inte ska betalas under samma år, kan skatt inte återbetalas genom avdrag. I sådana fall ska det utländska företaget självt ansöka om återbäring hos Skatteförvaltningen.
2. Det utländska företaget ansöker om återbäring hos Skatteförvaltningen
Det utländska företaget kan ansöka om återbäring av källskatten hos Skatteförvaltningen med blankett 6163r och 6165r, Ansökan om återbäring av finsk källskatt. Till ansökan bifogas utbetalarens verifikation om betalningen och den uttagna skatten samt utbetalarens försäkran om att källskatt inte återbetalats till sökanden. Om företaget tidigare beviljats källskattekort, ska till ansökan bifogas en utredning av när skattekortet beviljats och från vilket Skatteförvaltningens kontor. Till ansökan bör också bifogas närmare information om företagets verksamhet i Finland samt det eventuella ackords- eller uppdragsavtalet.
3. Utländskt företag med fast driftställe i Finland
3.1. Fast driftställe
Fast driftställe definieras i den finska lagstiftningen i 13 a § i inkomstskattelagen (1535/1992). Därtill finns det i de skatteavtal Finland har ingått preciserande bestämmelser om hur man ska definiera det fasta driftstället i fråga om företag med hemvist i avtalsstater. På Skatteförvaltningens webbplats finns det en länk till Gällande skatteavtal 1.1.2014.
Med fast driftställe avses en stadigvarande plats för affärsverksamhet, från vilken ett företags verksamhet helt eller delvis bedrivs. En sådan plats för affärsverksamhet kan i princip vara vilken som helst lokal, byrå, plats för företagsledning, fabrik, verkstad, anläggning eller installationsprojekt. Det förutsätts att platsen för affärsverksamhet är till viss grad bestående både till dess geografiska läge och till verksamhetens varaktighet. En tillfällig och kortvarig rörelseverksamhet leder i allmänhet inte till att ett fast driftställe uppstår. Ett fast driftställe kan också uppstå under vissa förutsättningar, t.ex. då företaget har en s.k. osjälvständig representant i Finland.
Byggnads- eller installationsverksamhet kan bilda ett fast driftställe för företaget om verksamheten varar längre än den i skatteavtalet angivna tidsgränsen eller i en situation då skatteavtalet inte tillämpas om verksamheten bedrivs i stor skala. Tidsgränsen för byggnadsverksamhet i skatteavtalen är i allmänhet 12 månader, men t.ex. i skatteavtalet mellan Finland och Estland är tidsgränsen 6 månader.
Om företaget anses ha ett fast driftställe eller inte avgörs fall för fall. Den skattskyldige kan vid behov ansöka om ett avgiftsbelagt förhandsbesked hos Nylands skatteverk om huruvida företaget anses ha ett fast driftställe i Finland
3.2. Etablering av rörelseverksamheten i Finland
Skatteförvaltningen registrerar som skatteförvaltningens kunder alla de utlänningar som bedriver näringsverksamhet i Finland.
Det utländska företaget registrerar sig som Skatteförvaltningens kund i de olika registren med blankett Y1 (pdf) och en utländsk enskild rörelseidkare eller yrkesutövare med blankett Y3 (pdf), på FODS hemsida ytj.fi/svenska. På dessa blanketter anmäler man sig i Skatteförvaltningens register: förskottsuppbördsregistret, registret över momsskyldiga samt registret över arbetsgivare som betalar löner regelbundet.
Till ansökan bifogas dessutom bilaga till Y-blankett eller 6206a, Utredning av utländskt företags verksamhet i Finland. Till ansökan ska bifogas ett utländskt utdrag som motsvarar handelsregisterutdraget och dess översättning till finska, svenska eller engelska.
Företaget ska också uppskatta på Y-blanketten omsättningen under den första räkenskapsperioden och det beskattningsbara resultatet. Företaget påförs förskottsskatter på basis av den egna uppskattningen. Att företaget är registrerat i förskottsuppbördsregistret betyder att företaget betalar inkomstskatterna själv i form av förskottsskatter.
Blanketten ska undertecknas av de personer som har firmateckningsrätt. Etableringsanmälan kan postas till följande adress: PRS-Skatteförvaltningen, Företagsdatasystemet, PB 2000, 00231 Helsingfors.
Om näringsidkarens registeruppgifter ändras eller verksamheten läggs ned, ska detta anmälas till registret. Ett utländskt samfund anmäler ändringarna med ändrings- och nedläggningsanmälan Y4 och en utländsk enskild näringsidkare med ändrings- och nedläggningsanmälan Y6 på FODS hemsida ytj.fi/svenska.
3.3. Inkomstbeskattningen av det fasta driftstället
Det fasta driftställets beskattningsbara inkomst räknas ut i Finland enligt näringsskattelagen (L om beskattning av inkomst av näringsverksamhet 24.6.1968/360). Utländska företag lämnar in sina inkomstskattedeklarationer vid samma tidpunkt som motsvarande inhemska företag, dvs. tidpunkten avgörs enligt räkenskapsperioden. Räkenskapsperioden för det utländska företagets fasta driftställe avgörs enligt huvudaffärens räkenskapsperiod. Det fasta driftstället i Finland är skyldigt att ha en särskild bokföring.
Utländska företag använder i tillämpliga delar samma av Skatteförvaltningen fastställda skattedeklarationsblanketter som motsvarande inhemska företag. Blanketter finns att få på finska, svenska och engelska på Skatteförvaltningens webbplats och på skatteförvaltningens kontor.
Det fasta driftstället av ett sådant utländskt företag som kan jämföras med ett finskt aktiebolag betalar skatt på sina inkomster enligt den normala samfundsskatteskalan. Inkomsten av det fasta driftstället när det gäller rörelse- och yrkesverksamhet i övriga företagsformer beskattas som inkomst av de begränsat skattskyldiga fysiska personer som är delägare. Rörelse- och yrkesinkomsten fördelas då i förvärvs- och kapitalinkomst enligt bestämmelserna i inkomstskattelagen. Skattesatsen på utländska begränsat skattskyldiga fysiska personers kapitalinkomster är 30 procent och 32 procent på kapitalinkomster över 40 000 euro (50 000 år 2013), medan förvärvsinkomsterna beskattas enligt den progressiva skatteskalan.
3.4. Källbeskattning
Den som låter utföra ett arbete behöver inte ta ut källskatt på arbetsersättningen om företaget har införts i förskottsuppbördsregistret. Om arbetsersättningen betalas innan företaget införs i förskottsuppbördsregistret, ska den finska betalaren av arbetsersättningen ta ut källskatt på ersättningen. Källskatt kan inte återbäras till företaget om Finland har rätt att beskatta inkomsten, dvs. om företaget har ett fast driftställe i Finland. Den uttagna källskatten räknas företaget till godo i den slutliga beskattningen. Till skattedeklarationen bifogas betalarens verifikation över den uttagna källskatten.
3.5. Undanröjande av dubbelbeskattning
Den inkomst som ett utländskt företag erhållit i Finland beskattas ofta också i företagets hemviststat. För att undvika dubbelbeskattningen kan beskattningen lindras antingen i företagets hemviststat antingen med stöd av skatteavtalet eller med stöd av den interna lagstiftningen i hemviststaten. Företagets hemviststat undanröjer dubbelbeskattningen i allmänhet genom att antingen avräkna den utländska skatten eller undanta den utländska inkomsten från skatteplikt.
4. Moms- och arbetsgivarregistren
Det utländska företaget kan ansöka om momsregistrering och arbetsgivarregistrering med de Y-blanketter som nämns i punkt 3.2.
a. Registret över momsskyldiga
Mervärdesskatt ska betalas på rörelsemässig försäljning av varor och tjänster i Finland, även om verksamheten bedrivs av en utländsk näringsidkare. Den allmänna momssatsen i Finland är 23 %. En utländsk näringsidkare är alltid momsskyldig när verksamhet bedrivs från ett sådant fast driftställe i Finland som avses i momsbeskattningen. Det fasta driftstället i momsbeskattningen uppstår delvis på olika grunder som i inkomstbeskattningen. Ett fast driftställe i momsbeskattningen uppstår t.ex. i byggnads- och installationsverksamheten om ett entreprenadsobjekt eller flera successiva entreprenadobjekt varar över 9 månader. En utländsk näringsidkare är momsskyldig också t.ex. då näringsidkaren säljer varor eller tjänster i Finland till privatpersoner eller sådana utländska företag som inte har ett sådant fast driftställe i Finland och som inte har införts i de momsskyldigas register.
Om utlänningen inte är skyldig att registrera sig i de momsskyldigas register i Finland, är köparen i allmänhet skyldig att betala skatt på de varor och tjänster som utlänningen sålt i Finland (omvänt skattskyldighet).
Ytterligare information om momsbeskattningen finns i sidorna Registrering av utlänningar som momsskyldiga i Finland och Momsbeskattningen av tjänster vid utrikeshandel fr.o.m. 1.1.2010.
b. Arbetsgivarregistret
Utländskt företag utan ett sådant fast driftställe i Finland som avses i inkomstbeskattningen Ett utländskt företag utan fast driftställe i Finland behöver inte i allmänhet registrera sig som arbetsgivare. Då har arbetstagarna i det utländska företaget själv ansvaret för att skatter på löneinkomsterna betalas till Finland i förskottsskatter.
Ett utländskt företag som betalar löner för arbete som utförts i Finland kan dock undantagsvis införas i arbetsgivarregistret i Finland, även om det inte anses ha ett fast driftställe i Finland. Utländskt företag med ett sådant fast driftställe i Finland som avses i inkomstbeskattningen Ett utländskt företag med fast driftställe i Finland ska anmäla sig i arbetsgivarregistret om det har sådan lönebetalning som hänför sig till det fasta driftstället. Registrerade arbetsgivare omfattas av samma uppgiftsskyldigheter och övriga förpliktelser som arbetsgivare som registrerats i Finland. .
Tilläggsinformation:
Företagsskattebyrån vid Nylands skatteverk:
Aspnäsgatan 5, Helsingfors
PB 30, 00052 SKATT
Telefonnummer 029 512 000
Huvudstadsregionens skattebyrå
Råtorpsvägen 8 A
Vanda (Myrbacka)
PB 400, 00052 SKATT
Telefonväxel 029 512 000