Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Kansainvälinen yhteistyö

Konkurssiasiamiehen toimiston Viro-yhteistyö

Lähde: Konkurssiasiamiehen toimisto, konkurssiylitarkastaja Jouni Pakarinen 21.10.2024

Virossa ja Baltiassa toimii merkittävä määrä suomalaisessa omistuksessa olevia yrityksiä. Suomalaiset pesänhoitajat kohtaavat käytännön työssä Virossa monenlaisia haasteita. Muun muassa rajat ylittävät konkurssit ovat arkipäivää.

Konkurssiasiamiehen toimisto tekee tiivistä yhteistyötä Viron insolvenssiasiamiehen kanssa. Viron insolvenssiasiamies kävi vierailulla konkurssiasiamiehen toimistossa heti virkaan nimittämisensä jälkeen alkuvuodesta 2023. Tapaamisessa keskusteltiin molempien maiden menettelytavoista ja sovittiin yhteistyön aloittamisesta rajat ylittävissä konkursseissa. Yhteistyöllä Viron insolvenssiasiamiehen kanssa pyritään neuvoin ja ohjein tukemaan suomalaisten pesänhoitajien työtä. Tapaamisen jälkeen Konkurssiasiamiehen toimistossa nimettiin yhteyshenkilöksi konkurssiylitarkastaja, jonka kautta pesänhoitajien tiedustelut välitetään Viroon.

Konkurssiasiamiehen kyselytutkimus suomalaisille pesänhoitajille

Insolvenssiasiamiehen vierailun jälkeen keväällä 2023 konkurssiasiamies teki kyselytutkimuksen suomalaisten pesänhoitajien kokemuksista rajat ylittävissä konkursseissa. Tutkimuksessa ilmeni, että pesänhoitajilla on vaikeuksia saada tietoja Viron ulosottomiehiltä ja velan perintä ulosotossa on epävarmaa. Lisäksi kommunikaatio ja tietojensaanti virolaisilta pesänhoitajilta koettiin haasteellisena. Samoja ongelmia tuli esille myös asioinnissa virolaisten pankkien ja tilintarkastajien kanssa. Velallisen pankkitilien sulkeminen nähtiin vaikeana samoin kuin velallisten tavoittaminen.

Syksyllä 2023 konkurssiasiamies vieraili Virossa. Kokoukseen osallistuivat insolvenssiasiamies, Viron oikeusministeri, Kodan (ulosottomiesten ja pesänhoitajien liiton) edustajia, talousrikostutkijoita sekä pesänhoitajia. Keskusteluja käytiin kyselytutkimuksessa esille nousseista ongelmista. Lisäksi keskusteluissa virolaisten pesänhoitajien kanssa selvisi, että rajat ylittävissä konkursseissa heillä on täsmälleen samat ongelmat Suomessa asioidessaan kuin mitä suomalaisilla kollegoilla Virossa.

Virossa toimintaympäristö on erilainen verrattuna Suomeen

Virossa sähköinen asiointi on kehittynyt valtavin harppauksin ja uusia innovaatiota syntyy koko ajan. Yritysten perustaminen on helppoa ja nopeaa. Insolvenssiasiamiehellä on laajat tiedonsaatioikeudet ja pääsy tietokantoihin, mikä helpottaa valvontatyötä. Käytössä on myös kaikille avoimia sähköisiä tietokantoja, joista voi helposti hakea tietoa. Koska liiketoiminnan harjoittaminen edellyttää sähköisen asioinnin laajaa käyttöä ja rekisteröitymistä, sähköinen asiointi otetaan käyttöön myös tiedoksiannoissa. Kun käyttäjä rekisteröityy palveluun, voidaan tiedoksiannot ja haasteet antaa tiedoksi järjestelmän kautta. Maksukyvyttömyyteen liittyvä lainsäädäntö on Virossa varsin toimiva.

Vaikka Viron järjestelmä on toimiva, käytännössä taustalla vaikuttavat kuitenkin vanhat perinteet ja kulttuurierot. Viro itsenäisenä valtiona sekä demokratiana on vielä varsin nuori. Yrityksiä perustettaessa on monesti otettu huomioon jo mahdolliset tulevat insolvenssitilanteet ja velkoja voi saatavan perinnässä kohdata yllättäviä haasteita.

Konkurssipesän hoidossa on oikeudellisia eroja maiden välillä

Virolaiset pesänhoitajat eivät itse aja takaisinsaantikanteita, vaan ne hoidetaan ostopalveluina. Merkittävät oikeudenkäyntikulut, oikeusprosessiin kuluva aika ja prosessiin liittyvät suuret riskit ovat käytännössä johtaneet siihen, että kanteita nostetaan hyvin vähän. Saatavan perinnässä konkurssihakemusta voidaan käyttää painostuskeinona, koska se on kenties tehokkaampi vaihtoehto saatavan kotiuttamiselle kuin riita-asian vireille laittaminen tuomioistuimessa. Virossa ei ole käytössä trattaa tai julkista protestia, joten konkurssihakemuksen julkiseksi tuleminen tai sen uhka on suhteellisen toimiva perintäkeino. Velkoja joutuu maksamaan konkurssihakemuksen vireille laittamisesta velkojan saatavaan suhteutetun hakemusmaksun.

Tuomioistuin käyttää Virossa huomattavan paljon harkintavaltaa pesänhoitajan valinnassa. Pesänhoitajan ja tuomarin välinen kommunikaatio sekä yhteistyö on tiiviimpää verrattuna suomalaiseen järjestelmään.

Virossa sekä muissa Baltian maissa on käytössä valvontaa varten pesänhoitajarekisteri, jota ylläpitää valvova viranomainen. Valvova viranomainen myös myöntää luvat pesänhoitajana toimimiseen. Mahdollisissa pesänhoitajien laiminlyöntitilanteissa ja rikkomuksissa käytössä on tehokas seuraamusjärjestelmä. Rekisteristä poistaminen on erittäin tehokas ennalta- ja erityisestävä keino.

Suomessa konkurssiasiamies valvoo pesänhoitajia ja hyvän pesänhoitotavan noudattamista. Käytössä on laaja keinovalikoima valvontatyöhön. Pesänhoitajana toimivien asianajajien ja lupalakimiesten kurinpidollisista seuraamuksista päättää kuitenkin erillinen valvontalautakunta. Hallitusohjelmaan perustuen konkurssiasiamiehellä on käynnissä selvitys pesänhoitaja- ja selvittäjärekisterin perustamisesta. Tämän vuoden aikana aiheesta tehdään kansainvälistä vertailututkimusta.

Konkurssiasiamies panostaa lähialueyhteistyöhön

Tulevaisuudessa on harkinnassa yhteistyön syventäminen myös muiden Baltian maiden kanssa. Elämme globaalissa maailmassa, jossa ihmiset, yritykset, tavarat ja varallisuus liikkuvat varsin vapaasti EU:ssa. Myös viranomaisten on oltava mukana ja ajan tasalla tässä kehityksessä. Konkurssiasiamies panostaa kansainväliseen yhteistyöhön Baltian ja Pohjoismaiden kanssa, ja on myös mukana maailmanlaajuisessa insolvenssimenettelyjä valvovien viranomaisten yhteistyöjärjestössä (IAIR).

Viron insolvenssiasiamiehestä

Viron oikeusministeriö asetti vuonna 2016 erillisen täytäntöönpanoryhmän, joka asiantuntijoiden kanssa aloitti maksukyvyttömyyslainsäädännön kokonaisuudistuksen. Heti reformin alkuvaiheessa keskeisenä tavoitteena oli insolvenssiasiamiehen viran perustaminen.

Reformin tavoitteet:

  • valvonnan ja ohjauksen lisääminen
  • tuomioistuinten ja pesänhoitajien asiantuntemuksen ja osaamisen lisääminen
  • tuomareiden ja pesänhoitajien erikoistumisen lisääminen
  • velkojien perintätuottojen kasvattaminen

Virossa aloitti 1.1.2023 maksukyvyttömyysjaosto (Insolvency division), jossa työskentelee johtajana insolvenssiasiamies (Insolvency ombudsman) ja kaksi tarkastajaa. Maksukyvyttömyysjaosto on sijoitettu hallinnollisesti kilpailuviraston yhteyteen. Insolvenssiasiamiehelle on konkurssilaissa säädetty itsenäinen toimivalta ja sillä on oma budjetti.

Mallia insolvenssiasiamiehen perustamiseen haettiin myös Suomesta. Viron malliin sisällytettiin kuitenkin pesänhoitajien valvonnan lisäksi myös velallisten valvonta sekä perintätuottojen kasvattaminen velkojien eduksi. Insolvenssiasiamies valvoo itsenäisenä viranomaisena velallisen ja häneen liittyvien henkilöiden toimintaa velallisen konkurssimenettelyn yhteydessä, sekä vastaa konkurssipesän hallinnollisesta valvonnasta Virossa.

Insolvenssiasiamiehen keinovalikoima on varsin samanlainen kuin Suomen konkurssiasiamiehellä. Insolvenssiasiamiehellä on laaja tiedonsaantioikeus velalliselta, pesänhoitajalta sekä viranomaisilta. Tehtäviin kuuluu erityistarkastusten tekeminen ja käytössä on myös julkisselvitystä vastaava julkinen tutkinta valtion varoin. Merkittävin ero Suomeen verrattuna on laajempi valvontavaltuus velallisen aiheuttamissa lainvastaisissa maksukyvyttömyystilanteissa, myös ajalta ennen konkurssia.

Insolvenssiasiamiehen toimivalta osin päällekkäinen ulosottomiesten ja pesänhoitajien liiton kanssa

Insolvenssiasiamiehen lisäksi konkursseja ja pesänhoitajia valvoo ulosottomiesten ja pesänhoitajien liitto (Koda). Liitolla on muun muassa oikeus tarkastaa pesänhoitajien ja ulosottomiesten toimistot ja arkistot sekä konkurssiasiakirjat. Liitto vastaanottaa kanteluita ja voi määrätä sanktioita. Liiton tehtäviin kuuluu myös tapaohjeiden laatiminen. Ulosottomiehenä tai pesänhoitajana toimiminen edellyttää liiton jäsenyyttä ja kokeen suorittamista. Liiton tavoitteena oli insolvenssiasiamiehen viran perustaminen Kodan organisaatioon, mutta lainvalmistelussa insolvenssiasiamiehen tehtävä muodostui itsenäiseksi riippumattomaksi viranomaiseksi.

Lisätietoja: Viroon ja Baltian maihin liittyvissä konkursseissa yhteyshenkilö on konkurssiylitarkastaja Jouni Pakarinen.


Työsuojeluviranomaisten pohjoismais-balttilainen yhteistyö pimeän työn torjunnassa

Lähde: STM/Työ- ja tasa-arvo-osasto 24.9.2024 

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiöt ovat entistä enemmän kansainvälisiä ja siksi niiden tehokas torjunta edellyttää kansainvälistä rajat ylittävää yhteistyötä. Yksi lieveilmiö on pimeä työ ja siihen kiinteästi liittyvä työvoiman hyväksikäyttö. Haasteet – ja valitettavan usein myös ilmiön ympärillä olevat toimijat – ovat yhteisiä eri maiden viranomaisille. On ensiarvoisen tärkeää tarkastella yhteistyön tiivistämistä maantieteellisesti yhteisellä työmarkkina-alueella.


Kansainvälinen yhteistyö — muut sivut

Sivu on viimeksi päivitetty 21.10.2024