Siirry suoraan sisältöön Siirry koko sivuston hakuun

Tilannekuva

2024 | 2023 | 2022 | 2021

Työn murros on vaikeuttanut merkittävästi harmaan talouden ja talousrikollisuuden valvontatyötä

Julkaisupäivä 20.5.2024

Harmaa talous ja talousrikollisuus aiheuttavat suomalaiselle yhteiskunnalle vuosittain merkittäviä tulonmenetyksiä. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaviranomaiset kokevat muuttuneiden työnteon muotojen ja alustatalouden vaikuttaneen valvontatyöhön merkittävästi. Valvonnassa tietomäärät ovat kasvaneet ja erityisesti väärän tiedon antaminen viranomaisille on lisääntynyt. Viranomaisten rooli on muuttumassa neuvonnan, ohjauksen ja valvonnan sekä fiskaalisten tehtävien lisäksi myös sisäiseen turvallisuuteen liittyviin tehtäviin. Rikollinen toiminta ujutetaan usein osaksi yhteiskunnan rakenteita esimerkiksi harjoittamalla sitä laillisen yritystoiminnan yhteydessä.  

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaviranomaiset toteuttivat toimintaympäristön muutoksia kartoittavan kyselyn vuoden 2024 alussa. Kyselyllä selvitettiin viranomaisten ja organisaatioiden näkemyksiä sekä havaintoja toimintaympäristön muutoksista harmaassa taloudessa ja talousrikollisuudessa sekä näiden torjunnassa. Tilannekuva ajankohtaisista ilmiöistä muodostuu useasta osa-alueesta yhdistäen eri viranomaisten näkemykset ja antaen vahvemman ymmärryksen millaisessa toimintaympäristössä harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntaviranomaiset toimivat nyt ja lähitulevaisuudessa.

Työn murros on muuttanut valvontatyötä

Työmarkkinoilla siirtyminen työsuhteisesta työstä eri tavoilla järjestettyyn yrittäjätyöhön voimistuu edelleen, ja samalla myös niihin liittyvät väärinkäytökset ovat lisääntyneet. Harmaan talouden ja rikollisuuden selvittämiseen liittyvät tiedot ovat yhä pirstaleisempia, mikä sitoo enemmän resursseja asioita tutkittaessa. Vastuiden selvittäminen on vaikeutunut, koska kokonaisuuksissa voi olla mukana useita sopimusosapuolia. Yritystoiminnassa työstä maksettavien korvausten ennakonpidätystä ja ulosottoa kierretään maksamalla korvaus voitto-osuutena tai velkana työnsuorittajalle. Yhteistyösopimuksia yritysten ja työtä tekevien henkilöiden välillä myös välitetään ja myydään edelleen. Mikäli sopimusten myyminen tapahtuu virallisen toiminnan ulkopuolella, kohdistuu viranomaisille ilmoitetun työn verotus ja sosiaalivakuuttaminen vääriin henkilöihin.

Torjuntaviranomaiset arvioivat yritysten lakisääteisten velvoitteiden laiminlyöntien lisääntyneen. Näitä ovat esimerkiksi tilinpäätösten ilmoittamisen ja kirjanpidon laiminlyönnit, edunsaajatietojen puuttuminen ja väärän taloudellisen tiedon antaminen eri yhteyksissä. Myös luvanvaraista toimintaa ohjaavan sääntelyn ja viranomaisen asettamien ehtojen rajoja venytetään. Esimerkiksi anniskelutoimintaa on havaittu tehdyn toisen elinkeinonharjoittajan luvalla. Toimintojen taustalla arvioidaan olevan tietoinen toiminta, jossa myös selvitetään kiinnijäämisriskiä ja viranomaisen puuttumiskynnyksen rajoja. Torjuntaviranomaisten mukaan valvonnassa on havaittu myös viranomaisten tarpeellisuuden kyseenalaistamista, joka on näkynyt asiakkaiden käyttäytymisessä viranomaista kohtaan.

Tieto ja sen luotettavuus - väärät tiedot uhkaavat yhteiskunnan toimintoja  

Digitalisaation, automaation ja sähköisen tunnistamisen luotettavuuden tuottamat haasteet ovat lisääntyneet nostaen väärinkäytösmahdollisuuksien määrää yksityisissä ja julkisissa palveluissa. Asiakirjoja käsitellään entistä enemmän sähköisessä muodossa, jolloin väärennösten havaitseminen on entistä vaikeampaa. Tekoälyn ja muiden vastaavien sovellusten hyödyntäminen harmaassa taloudessa ja rikollisuudessa tulee olemaan haaste kaikille viranomaisille. Tekoälyä voidaan väärennösten lisäksi mahdollisesti hyödyntää erilaisten porsaanreikien ja lain katvealueiden kartoittamiseen.

Viranomaisille annettu vääränsisältöinen tieto voi muuttua viranomaisrekistereissä viranomaistiedoksi. Väärän tiedon vaikutus moninkertaistuu tietoa jaettaessa. Väärä tieto näkyy esimerkiksi perusteettomien tietojen ilmoittamisena tulorekisteriin. Yritykset myös virheellisesti korjaavat ja mitätöivät rekistereihin antamiaan tietoja. Yritykset voivat antaa tahallisesti suuria määriä aiheettomia ilmoituksia, jotka ruuhkauttavat viranomaisten työtä ja voivat heikentää valvontaa.   

Kansainväliset muutostekijät vaikuttavat valvontaympäristöön

Kansainväliset poliittiset ja ympäristöön kohdistuvat muutokset muodostavat viranomaisille uusia tilanteita. Sodat ja konfliktit, inflaatio sekä ilmastonmuutos vaikuttavat esimerkiksi yritysten kauppaan ja liikennevirtoihin sekä ihmisten liikkuvuuteen. Muutoksilla on myös vaikutusta rikollisten toiminta-alueisiin ja menettelytapoihin. Esimerkiksi raaka-aineiden heikentynyt saanti lisää riskiä erilaisille säännösten kiertämisille ja tuoteväärennyksille. Harmaa alue laillisen ja laittoman toiminnan välissä on kasvussa. Torjuntaviranomaisten on myös pystyttävä vastaamaan jatkuvasti muuttuvan toimintaympäristön kasvattamaan tehtävämäärään.

Maksamisen ja logistiikan muutokset sekä sähköisen kaupankäynnin kasvu vaativat viranomaisilta jatkuvaa reagointia. Kansainvälisten nettipankkien, maksupäätteiden, maksukorttien ja virtuaalivaluuttojen käyttö on entisestään lisääntynyt. Väärinkäytöstilanteissa rahoja kierrätetään eri maksunvälittäjien kautta niiden seurattavuuden heikentämiseksi. Virtuaalivaluutoissa käytetään sellaisia palveluita, joissa pyrkimyksenä on varojen alkuperän ja määränpään häivyttäminen. Yritysten perustamisessa ja tilien avaamisessa ulkomaille hyödynnetään ammattimaisia avustajia, jotka tarjoavat räätälöityjä kokonaispalveluja asiakkailleen. Ammattimaiset avustajat ovat erikoistuneet uusien maksutapojen hyödyntämiseen tulojen ja varojen piilottamisessa. Kaupankäynnin ja maksamisen kanavien kansainvälistyminen vaatii viranomaisilta usein kansainvälistä yhteistyötä. Kotimainen ja kansainvälinen tietojenvaihto on tiivistynyt, mikä on tehostanut valvontaa.

Työperäinen hyväksikäyttö on myös harmaata taloutta

Työperäinen hyväksikäyttö aiheuttaa vääristymiä työmarkkinoille ja antaa kilpailuetua väärin toimijoille. Yrityksen ansaintamalli saattaa perustua työntekijöiden hyväksikäyttöön, kun työntekijöille ei makseta asianmukaisia korvauksia. Ulkomaisen työvoiman tarve lisää riskiä työperäisen hyväksikäytön kasvulle. Riskejä kasvattavat myös tarve joustavaan ja tilapäiseen työvoimaan, palveluiden ulkoistaminen sekä pitkät alihankintaketjut. Työntekijöiden hyväksikäyttöä on noussut esille erityisesti maatalouden kausityössä, rakentamisessa ja teollisuudessa, mutta myös ravintola-, siivous- ja hyvinvointialalla. Vale- ja pakkoyrittäjyys sekä epäselvät oikeussuhteet ovat laajentuneet myös uusille toimialoille.

Viranomaisten havaintojen mukaan Euroopan jäsenmaihin on perustettu pöytälaatikkoyrityksiä, joiden nimissä välitetään ulkomaista työvoimaa esimerkiksi Suomeen. Yhtiöiden taustahenkilöiksi on rekisteröity bulvaanihenkilöitä ja toiminnassa hyödynnetään moniportaisia alihankintaketjuja. Työvoimaa välittävät yritykset huijaavat työntekijöitä tekaistuilla työsopimuksilla, jotka ovat joko täysin vääriä tai aidoista kopioituja. Myös luvatusta opiskelupaikasta on voitu maksaa ennakolta, ja Suomeen saavuttuaan henkilöille on selvinnyt lukukausimaksujen olevan maksamatta. Viranomaisvalvontaa vaikeuttaa toiminnan sijoittuminen usein ulkomaille ja useisiin maihin. Sosiaalisen median eri alustat toimivat hyväksikäytön mahdollistajana ja sosiaalisesta mediasta on voitu kerätä myös kiristysmateriaalia uhrista. 

Työperäisen maahanmuuton edistäminen edellyttää ulkomaisen työvoiman hyväksikäytön ennalta estävän ja tehokkaan torjunnan. Uusi 15.2.2024 hyväksytty työperäisen hyväksikäytön vastainen toimenpideohjelma pureutuu ilmiöön lainsäädäntöuudistuksilla ja lisäämällä viranomaisyhteistyötä. Toimenpiteillä pyritään ennaltaehkäisemään työmarkkinoilla esiintyviä väärinkäytöksiä panostamalla neuvontaan ja lisäämällä tietoisuutta kansainvälisen rekrytoinnin eri vaiheissa.

Pakotevalvonta työllistää viranomaisia

Pakotteet vaikuttavat useiden viranomaisten tekemiseen ja ovat tuoneet uusia valvontatehtäviä. Pakotteiden kiertämiseen liittyvissä tapauksissa on paljon kansainvälistä toimintaa ja uusia rikosten tekotapoja. Havaintojen mukaan toiminta on jatkunut tekotavoiltaan monimutkaisempana ja osittain aiempaa suunnitelmallisempana. Pakotteiden kiertämisessä hyödynnetään rahaliikenteessä sellaisia maita, joiden kanssa viranomaisten kansainvälinen yhteistyö on hidasta tai toimimatonta. Kuljetus- ja logistiikka- ja huolinta-ala ovat pakotteiden näkökulmasta riskisiä toimialoja. Viranomaisten välinen tietojenvaihto on lisääntynyt, myös kansainvälisesti, joten pakotteiden kiertämisen tekotapoja ja tapauksia tunnistetaan aiempaa paremmin. 

Elintarvikeketjun väärinkäytöksissä toimintaa harjoitetaan usein rekistereiden ulkopuolella

Elintarvikeketjun valvonnassa on havaittu epäuskottavia määriä kadonneiksi ilmoitettuja tai omaan käyttöön teurastettuja tuotantoeläimiä. Myös torimyyntiin ja markkinoihin liittyvä laittomien tuotteiden myynti on tullut viranomaisvalvonnassa aiempaa selkeämmin esille. Rajat ylittävässä tavaraliikenteessä on enenevässä määrin epäilyjä pimeän lihan tuonnista tai tuonnista ilman vaadittuja asiakirjoja. Elintarvikeketjuun liittyvä kauppa on globaalia ja suomalaiset elintarvikeketjun toimijat ostavat erilaisia elintarvikeväärennöksiä tai laittomasti valmistettuja tuotteita myös tiedostamattaan. Yleinen hintataso antaa viitteitä siitä, onko ostetun tuotteen tai raaka-aineen valmistuksessa, viljelyssä tai kaupassa noudatettu kaikkia lain säännöksiä. Harmaan talouden toimijat toimivat usein viranomaisrekisterien ulkopuolella tai käyttävät lyhyen elinkaaren yhtiöitä. Lihan kysyntä ja kaatolupien määrän vähentäminen voivat lisätä rekistereiden ulkopuolista toimintaa. Riskit lisääntyvät sellaisissa tilanteissa, joissa sama taho huolehtii koko elintarvikeketjusta tuotannosta lopputuotteeseen saakka.

Järjestäytynyt rikollisuus hyväksikäyttää yhteiskunnan rakenteita

Verkostomaisesti toimivan kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden rooli kasvaa Suomessa. Toimintaan liittyy kiellettyjen aineiden laittoman maahantuonnin ja kaupan lisäksi talousrikoksia, rahanpesua ja sosiaaliturvan väärinkäytöksiä. Kansainvälisesti järjestäytyneen rikollisuuden toimintatavat ovat muuttuneet yhä vakavammiksi, esimerkiksi henkilöiden soluttautumisessa yhteiskunnan kannalta kriittisiin organisaatioihin. Rikollinen toiminta ujutetaan usein osaksi yhteiskunnan rakenteita harjoittamalla sitä laillisen yritystoiminnan yhteydessä. Rikolliset käyttävät yhä enemmän edistynyttä teknologiaa ja anonymiteettiä lisääviä keinoja, mikä haastaa rikosten torjuntaa ja tutkintaa.

Harmaan talouden torjuntaviranomaiset näkevät rakenteiden väärinkäytön olevan uhka hyvinvointiyhteiskunnalle. Kansallisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan strategian päivittämisellä arvioidaan olevan positiivisia vaikutuksia tietojenvaihdon ja hallinnollisen rikostorjunnan kehittämiseen. Hallinnollisilla toimilla viranomaiset pyrkivät ennalta estämään vakavan ja järjestyneen rikollisuuden toimintaedellytyksiä.

Viranomaisyhteistyö on suunnitelmallista ja torjuntatyö tuottaa onnistumisia

Viranomaisilla on useita tehtäviä, jotka edellyttävät viranomaisyhteistyötä. Tietoja vaihdetaan säännöllisesti sekä operatiivisessa toiminnassa että strategisessa työssä. Valtakunnallisten ja alueellisten viranomaisyhteistyöverkostojen perustaminen on edistänyt tietojenvaihtoa ja viranomaisten osaamista, mikä on parantanut toiminnan laatua ja tehokkuutta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelman hankkeiden, velvoitteidenhoitoselvitysten käytön lisääntymisen ja tilannekuvayhteistyön ansiosta tietoisuus moniviranomaisyhteistyön hyödyistä ja tarpeellisuudesta on myös lisääntynyt. Harmaan talouden torjuntaa helpottaa yritystoimintaa ja sen taustahenkilöitä koskevien taloudellisten tietojen hyvä saatavuus, selkeät yhteydenottokanavat sekä sähköiset palvelut viranomaisten välisessä tietojenvaihdossa.

Torjuntaviranomaisten mukaan havainnot joistakin perinteisistä harmaan talouden tekotavoista ovat edeltävän vuoden aikana vähentyneet. Esimerkiksi valvonnassa ei ole havaittu uusia, usein rakennusalalla tapahtuvia laajoja harmaan talouden juttuja. Torjuntaviranomaiset arvioivat reaaliaikaisen kenttävalvonnan vaikuttaneen positiivisesti ja ennalta estävästi harmaan talouden torjuntaan. Käteistoimialoilla myös kuittia tarjotaan paremmin ja ne ovat sisällöltään harvemmin puutteellisia. Ajantasaisten viranomaisrekisteritietojen yhdistäminen edesauttaa valvontatyössä.

Viranomaisten yhteiset hankkeet tarvitsevat jatkuvuutta

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimenpideohjelma on osoittanut torjuntatyön strategisen suunnan ja jakanut vastuut toimista. Yhteiset hankkeet ovat mahdollistaneet viranomaisyhteistyön esteiden ja hidasteiden selvittämisen tehokkaalla tavalla. Kun yhteistyötä edistetään suunnitelmallisesti, saadaan kaikkien keskeisten tahojen asiantuntemus hyödynnettyä. Lainsäädäntömuutokset edellyttävät viranomaisten välisen tietojenvaihdon ja yhteistoiminnan kehittämistä. Toisaalta yhteistoiminnan kehittäminen vaatii lainsäädäntömuutoksia. Esimerkiksi oma-aloitteisen tietojenvaihdon rajoitukset estävät tietojen luovuttamista ilman pyyntöä viranomaisten välillä, mikä hankaloittaa viranomaisyhteistyötä.

Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunta vaatii toimintaa. Viranomaiset tekevätkin kehittämistyötä todellisen torjuntatyön tarpeista. Operatiivisessa toiminnassa viranomaiset kohdentavat resursseja tarkoituksenmukaisesti ja pohtivat myös vaihtoehtoisia keinoja, missä auttaa tiivis viranomaisyhteistyö. Muutokset vaativat viranomaisilta jatkuvaa seurantaa, valvontaa ja kouluttautumista sekä tiedon jakamista. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan hankkeet mahdollistavat viranomaisten yhteistyön tiivistämisen ja kehittämisen konkreettiselle tasolle. Ilman aikaisempia yhteisiä hankkeita jokin harmaan talouden ja talousrikollisuuden ilmiö tai uudenlaiset torjuntamahdollisuudet olisivat voineet jäädä kartoittamatta. Riskit koskevat myös sellaisia viranomaisia, joiden ydintehtävänä ei ole rikollisuuden torjunta.  

Taantuma ja inflaatio lisäävät harmaata taloutta

Heikentyneessä taloudellisessa tilanteessa väärinkäytösten ja rikosten määrät voivat lisääntyä. Raaka-aineiden hinnat ovat kasvaneet ja yritysten edellytykset saada ulkopuolista rahoitusta ovat heikentyneet. Tämä voi altistaa myös rehellisesti toimivia yrityksiä liikesuhteisiin harmaan talouden toimijoiden kanssa tai yritykset voivat itse siirtyä harmaan talouden puolelle. Tiukka taloudellinen tilanne voi altistaa esimerkiksi pimeän työvoiman käyttöön tai palkkaturvan väärinkäytöksiin. Yhteiskunnan taloudellinen tilanne vaikuttaa myös konkurssirikosten määrään, joissa yritykset jättävät viranomaisvelvoitteet tarkoituksellisesti hoitamatta. Velkaisten yritysten saattohoito eli vaikeuksissa olevan yrityksen myyminen usein hidastaa todellisten toimijoiden tunnistamista ja viranomaisten pääsemistä pimeän rahan jäljille. Yritystoiminnan loppuessa petollisessa saattohoitotoiminnassa saatetaan kirjanpidon hävittämisen lisäksi hakea esimerkiksi perusteettomia arvonlisäveropalautuksia.

Yritystoiminnassa toimijoiden taloudellisen luotettavuuden vaatimuksella on yhteys harmaan talouden toimijoiden ja kuluttajatuotteiden turvallisuuden tunnistamisessa. Usein toimijoiden heikko taloudellinen tilanne johtaa todennäköisemmin muidenkin elinkeinotoimintaan liittyvien vaatimusten heikompaan noudattamiseen. Taloudellisen luotettavuuden vaatimuksen ulottaminen uusiin säännöksiin tai toimiluvan ehtoihin yksinkertaistaa ja parantaa viranomaisvalvontaa. Tiukentuneessa taloustilanteessa harmaan talouden torjunnan tulisi olla korostuneesti välttämätöntä, jos halutaan taata yritysten välinen terve kilpailu ja reilut työmarkkinat.

Katso lisää havainnoista:

20.5.2024 Havaintoja harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimintaympäristöstä 2023 (PDF 355 kt)

2023

2022

2021

Sivu on viimeksi päivitetty 20.5.2024