67Y Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistelmävähennys, täyttöohje
Lomakkeella 67Y yritys tai yhteisö vaatii elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulolähteiden verotuksessa ns. yhdistelmävähennystä tutkimus- ja kehittämistoiminnan perusteella (Laki tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoihin perustuvista lisävähennyksistä verotuksessa 1298/2022). Lisäksi veroilmoituksen liitteenä on annettava vapaamuotoinen selvitys vähennyksen perusteena olevasta tutkimus- ja kehittämistoiminnasta.
Yritykset ja yhteisöt ovat voineet tehdä verovuodesta 2023 alkaen verotuksessaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan kuluista yleisen lisävähennyksen. Verovuonna 2024 yritykset voivat lisäksi tehdä tutkimus- ja kehittämistoiminnan ylimääräisen lisävähennyksen. Yhdessä näitä kutsutaan tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistelmävähennykseksi.
Suomessa on voimassa myös toinen tutkimus- ja kehittämistoimintaa koskeva lisävähennys eli niin sanottu tutkimusyhteistyövähennys, joka on voimassa verovuosina 2021–2027. Tätä vähennystä vaaditaan lomakkeella 67A.
Yleisen lisävähennyksen voi tehdä yrityksen tai yhteisön omaan elinkeinotoimintaan tai maatalouden harjoittamiseen liittyvästä tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Lisävähennyksen perusteena ovat tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkat sekä ostopalvelumenot. Lisävähennyksen määrä on 50 prosenttia lain edellytykset täyttävistä palkka- ja ostopalvelumenoista, joista on vähennetty mahdollisten julkisten tukien, tutkimusyhteistyövähennyksen ja yritysjärjestelyjen vaikutukset. Lisävähennyksen enimmäismäärä verovuonna on 500 000 euroa ja alaraja 5 000 euroa.
Ylimääräinen lisävähennys perustuu siihen, että tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot ovat tosiasiallisesti kasvaneet aiempaan verrattuna. Ylimääräisen lisävähennyksen laskemiseksi verovuoden kaikista yleiseen lisävähennykseen oikeuttavista menoista vähennetään vastaavat edellisen verovuoden menot. Ylimääräinen lisävähennys on 45 prosenttia tästä erotuksesta eli menojen kasvusta. Ylimääräisellä lisävähennyksellä ei ole vähimmäismäärää, mutta sen enimmäismäärä on 500 000 euroa verovuodessa.
Lisätietoa tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdistelmävähennyksestä.
Yrityksen tiedot
Yrityksen tai yhteisön nimi, y-tunnus ja tilikausi.
Laskelma menoista ja yleisestä lisävähennyksestä
Vähennyksen perusteena olevat menot
Ilmoita tässä osassa ne kulut, jotka voidaan laskea mukaan lisävähennyksen perusteeseen. Jaottele kulut tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkkoihin sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuviin ostopalvelumenoihin.
Tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvat palkat
Ilmoita tässä palkat, jotka voivat sisältyä lisävähennyksen perusteeseen. Tällaisia palkkoja ovat yrityksen tai yhteisön omaan toimintaan liittyvää tutkimus- ja kehittämistyötä tekeville työntekijöille tämän työn perusteella suoritetut palkat. Perusteeseen ei voi lukea esimerkiksi työnantajan palkkaan liittyviä sivukuluja kuten työnantajan sosiaaliturvamaksuja. Toiminimellä toimiva ammatin- tai elinkeinonharjoittaja ei voi maksaa itselleen palkkaa, minkä vuoksi toiminimiyrittäjän oman työpanoksen perusteella ei voi tehdä lisävähennystä.
Jotta palkka voidaan lukea lisävähennyksen perusteeseen, sen perusteena olevan työn tulee liittyä välittömästi tutkimus- ja kehittämistoimintaan. Esimerkiksi yleiseen hallinnolliseen työhön, IT-tukeen tai siivoukseen liittyvien palkkojen ei yleensä katsota kohdistuvan välittömästi tutkimus- ja kehittämistoimintaan.
Tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvat ostetut tutkimus- ja kehittämistoiminnan palvelut
Ilmoita tässä ostopalvelumenot, jotka voivat sisältyä lisävähennyksen perusteeseen. Hyväksyttäviä ostopalveluita ovat yrityksen tai yhteisön omaan toimintaan liittyvän tutkimus- ja kehittämistoiminnan harjoittamiseksi ulkopuoliselta taholta hankitut ja ulkopuolisen henkilöstön tuottamat palvelut.
Ostopalvelun pitää olla ulkopuolisen henkilöstön tuottama. Siten esimerkiksi toimitilavuokrat, tietokoneen leasing-sopimuksen maksut tai tavaroiden hankinnasta syntyvät menot eivät ole lisävähennyksen perusteeseen sisältyviä ostopalvelumenoja. Ostopalveluihin voi kuitenkin joissain tapauksissa sisältyä ulkopuolisen henkilöstön palkkamenojen lisäksi myös muita menoja, jos palvelun suorittaminen edellyttää esim. palvelun myyjän toimitilojen tai laitteiden käyttämistä, ja palveluntarjoaja laskuttaa nämä yhtenä kokonaisuutena palvelun kanssa.
Tukien ja väliaikaisen lisävähennyksen vaikutus
Palkka- ja ostopalvelumenoihin kohdistuvat tuet
Ilmoita tässä kohdassa palkka- tai ostopalvelumenoihin saadut suorat valtiontuet tai muut julkiset tuet. Lisävähennystä ei saa tehdä siltä osin kuin verovelvollinen on saanut suoraa valtiontukea tai muuta julkista tukea lisävähennysten perusteeksi muutoin hyväksyttäviin menoihin. Huomaa, että lainarahoitus ei ole julkista tukea.
Jos tuki kohdistuu tukihakemuksen tai tukipäätöksen perusteella nimenomaisesti tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkkoihin tai ostopalveluihin, ilmoita tässä tuen koko määrä.
Jos julkinen tuki on yleisluontoista eli se kohdistuu kaikkiin hankkeen kustannuksiin, ilmoita tässä vain se osa tuesta, joka ylittää hankkeen muut menot kuin palkkamenot ja ostopalvelumenot.
Huomaa, että jos julkinen tuki kattaa hankkeen kustannusten määrän kokonaan, lisävähennystä ei voi tehdä miltään osin.
Väliaikaisen lisävähennyksen kulut (liite 67A)
Yleistä lisävähennystä ei saa tehdä ostettuja tutkimus- ja kehittämistoiminnan palveluita koskevien menojen perusteella siltä osin kuin samoihin menoihin on vaadittu verovuosien 2021–2027 väliaikaista lisävähennystä (eli ns. tutkimusyhteistyövähennystä).
Jos vaadit verovuonna tutkimusyhteistyövähennystä ja yleistä lisävähennystä, ilmoita tässä kohdassa se osuus ostopalvelumenoista, joka sisältyy tutkimusyhteistyövähennyksen perusteeseen liitteessä 67A.
Laskelma yleisestä lisävähennyksestä
Vähennyksen peruste: kulut, joista on vähennetty tuet ja väliaikaisen vähennyksen vaikutus
Ilmoita tässä lisävähennyksen peruste, eli perusteeseen luettavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkat sekä ostopalvelumenot, joista on vähennetty mahdollinen tukien vaikutus ja tutkimusyhteistyövähennyksen kulut.
Laskennallinen vähennys, jossa enimmäismäärää ei ole huomioitu
Merkitse tähän kohtaan lisävähennyksen määrä ilman, että siinä olisi huomioitu 500 000 euron enimmäismäärää. Lisävähennyksen määrä on 50 % lisävähennyksen perusteesta.
Esimerkki:
Yhtiön tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvat palkat ovat 1 200 000 euroa. Yhtiö ei ole saanut tukia. Yhtiön lisävähennyksen peruste on 1 200 000 euroa ja yhtiö merkitsee tähän kohtaan laskennalliseksi vähennykseksi 50 % perusteesta, eli 600 000 euroa.
Enimmäismäärän ylittävä osuus (josta lisävähennystä ei voi saada)
Merkitse tähän kohtaan se laskennallisen vähennyksen osuus, joka ylittää vähennyksen 500 000 euron enimmäismäärän.
Jos edellisen kohdan laskennallinen vähennys olisi esimerkiksi 600 000 euroa, tähän kohtaan merkitään se määrä, jolla 600 000 euroa ylittää 500 000 euroa, eli 100 000 euroa.
Yritysjärjestelyjen vaikutus
Ilmoita tässä kohdassa se määrä, jolla yritysjärjestelyn osapuolina olevien yhtiöiden siirtyvään toimintaan perustuvat yhteenlasketut lisävähennykset ylittäisivät 500 000 euron enimmäismäärän. Jos yhteismäärä ei ylity, jätä kohta tyhjäksi.
Täytä tämä kohta vain, jos yritys tai yhteisö on ollut vastaanottavana tai hankkivana osapuolena yritysjärjestelyssä ja yritys tai yhteisö aikoo vaatia lisävähennystä sille yritysjärjestelyssä siirtyneen toiminnan perusteella. Tällöin yritysjärjestely voi vaikuttaa lisävähennyksen määrään.
Yritysjärjestelyn osapuolina olevien yhtiöiden siirtyvästä toiminnasta tekemät lisävähennykset eivät saa yhteenlaskettuina ylittää 500 000 euron verovuosikohtaista enimmäismäärää. Yritysjärjestelyjä, jotka voivat vaikuttaa lisävähennykseen määrään, ovat sulautuminen, jakautuminen, liiketoimintasiirto ja liiketoimintakauppa.
Huomaa, että yritysjärjestelyn vaikutuksen arvioiminen ja kohdan täyttäminen edellyttävät, että siirtävän tai luovuttavan yhtiön tekemä lisävähennys on tiedossa.
Esimerkki
Yhtiön tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvat palkat ovat 500 000 euroa ja tutkimus- ja kehittämistoimintaan kohdistuvat ostetut tutkimus- ja kehittämistoiminnan palvelut 300 000 euroa. Yhtiö ei ole saanut tukia eikä vaatinut ns. tutkimusyhteistyövähennystä. Yhtiön lisävähennyksen peruste on 800 000 euroa ja laskennallinen vähennys 400 000 euroa.
Yhtiö on ollut vastaanottava yhtiö sulautumisessa, jonka toinen osapuoli on tehnyt 300 000 euron yleisen lisävähennyksen. Toisen yhtiön tekemä lisävähennys ja esimerkkiyhtiön laskennallinen vähennys olisivat yhteensä 700 000 euroa, eli 200 000 euroa yli lain salliman 500 000 euron enimmäismäärän.
Tästä johtuen yhtiö merkitsee lomakkeeseen yritysjärjestelyjen vaikutukseksi 200 000 euroa, ja seuraavassa kohdassa oman lisävähennyksensä määräksi myös 200 000 euroa (laskennallinen vähennys 400 000 euroa - yritysjärjestelyjen vaikutus 200 000 euroa).
Esimerkin yritysjärjestelyjen osapuolten lisävähennykset ovat 300 000 euroa ja 200 000 euroa eli yhteensä 500 000 euroa.
Yleisen lisävähennyksen määrä
Ilmoita vaaditun lisävähennyksen määrä. Lisävähennyksen määrä on enintään 50 prosenttia lisävähennyksen perusteeseen luettavista kuluista, joista on lomakkeessa esitetyn mukaisesti vähennetty mahdollisten tukien, tutkimusyhteistyön ja yritysjärjestelyjen vaikutus. Lisävähennyksen enimmäismäärä verovuonna on 500 000 euroa. Lisävähennystä ei myönnetä, jos verovuonna vähennettävä määrä on alle 5 000 euroa.
Koska lisävähennyksen vähimmäismäärä on 5 000 euroa, lisävähennyksen voi tehdä vain, jos yrityksellä tai yhteisöllä on lisävähennyksen perusteena olevia kuluja elinkeinotoiminnan ja maatalouden tulolähteessä yhteensä vähintään 10 000 euroa.
Yleistä lisävähennystä ei voi tehdä täysimääräisenä sekä elinkeinotoiminnan että maatalouden tulolähteessä, vaan yritys tai yhteisö voi tehdä verovuonna yhteensä enintään 500 000 euron yleisen lisävähennyksen.
Lisätietoa yleisen lisävähennyksen määrästä.
Muuta
Ilmoita elinkeinotoiminnan tulolähteessä tehtävä yleisen lisävähennyksen määrä myös pääveroilmoituksen tuloverolaskelmassa tai vastaavassa kohdassa seuraavasti:
- 6B tai 6U: kohdassa Tutkimus- ja kehittämistoiminnan yleinen lisävähennys
- 6C: yhdistys ja säätiö osiossa Laskelma verovapaasta ja veronalaisesta tuloksesta
- 5 tai 6A: kohdassa Kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelpoiset kulut
Ilmoita maatalouden tulolähteessä tehtävän lisävähennyksen määrä myös näissä lomakkeissa seuraavasti:
- 7M: kohdassa Muut kulut (mm. koulutusvähennys)
- 2 ja 2Y: kohdassa Muut vähennykset (esim. lisävähennykset ja koulutusvähennys)
Ylimääräinen lisävähennys
Verovuoden tiedot
Kaikki yhdistelmävähennykseen oikeuttavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot
Ilmoita tässä kaikki yhdistelmävähennyksen perusteeksi hyväksyttävät menot. Ilmoita menot sen suurusina, jona ne voitaisiin lukea yleisen lisävähennyksen perusteeseen.
Ilmoita kohdassa myös sellaiset ostopalvelumenot, joiden perusteella on tehty tai olisi voitu tehdä yleisen lisävähennyksen sijaan vuoden 2021–2027 lain mukainen yhteistyövähennys.
Tässä kohdassa ilmoitettaviin tietoihin ei vaikuta esimerkiksi se, rajoittaako yleisen lisävähennyksen enimmäismäärää koskeva säännös lisävähennyksen määrää tai onko menoihin saatu julkista tukea.
Palkka- ja ostopalvelumenoihin kohdistuvat tuet
Ilmoita tässä verovuoden tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoihin saadut suorat valtiontuet tai muut julkiset tuet.
Kaikki yhdistelmävähennykseen oikeuttavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot tukien vaikutuksen jälkeen
Ilmoita tässä kaikki yhdistelmävähennyksen perusteeksi luettavissa olevat menot vähennettynä edellisessä kohdassa ilmoitetuilla tuilla.
Verovuotta edeltävän verovuoden tiedot
Kaikki yhdistelmävähennykseen oikeuttavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot
Ilmoita tässä kaikki yhdistelmävähennyksen perusteeksi hyväksyttävät menot. Ilmoita menot sen suurusina, jona ne olisi voitu lukea yleisen lisävähennyksen perusteeseen edellisenä verovuonna.
Ilmoita kohdassa myös sellaiset ostopalvelumenot, joiden perusteella on tehty tai olisi voitu tehdä yleisen lisävähennyksen sijaan vuoden 2021–2027 lain mukainen yhteistyövähennys.
Tässä kohdassa ilmoitettaviin tietoihin ei vaikuta esimerkiksi se, onko yleistä lisävähennystä vaadittu edellisenä verovuonna tai onko lisävähennyksen enimmäismäärää koskeva säännös rajoittanut lisävähennyksen määrää.
Palkka- ja ostopalvelumenoihin kohdistuvat tuet
Ilmoita tässä edellisen verovuoden tutkimus- ja kehittämistoiminnan menoihin saadut suorat valtiontuet tai muut julkiset tuet.
Kaikki yhdistelmävähennykseen oikeuttavat tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot tukien vaikutuksen jälkeen
Ilmoita tässä kaikki edellisen verovuoden yhdistelmävähennyksen perusteeksi luettavissa olleet menot vähennettynä edellisessä kohdassa ilmoitetuilla tuilla.
Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojen lisäys edelliseen verovuoteen verrattuna
Voit tehdä verotuksessa ylimääräisen lisävähennyksen, jos kaikkien yhdistelmävähennyksen perusteeseen hyväksyttävien tutkimus- ja kehittämistoiminnan palkka- ja ostopalvelumenojen määrä on lisääntynyt edelliseen verovuoteen nähden.
Ilmoita tässä tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojen tosiasiallinen lisäys tukien vaikutuksella huomioituna.
Ylimääräisen lisävähennyksen määrä (0–500 000 euroa)
Ilmoita tässä ylimääräisen lisävähennyksen määrä. Lisävähennys on 45 prosenttia edellisessä kohdassa ilmoitetusta tutkimus- ja kehittämistoiminnan menojen tosiasiallisen lisäyksen määrästä.
Ylimääräisellä lisävähennyksellä ei ole alarajaa. Ylimääräisen lisävähennyksen enimmäismäärä on 500 000 euroa.
Lisätietoa tutkimus- ja kehittämistoiminnan ylimääräisen lisävähennyksen määrästä.
Muuta
Ilmoita elinkeinotoiminnan tulolähteessä tehtävä ylimääräisen lisävähennyksen määrä myös pääveroilmoituksen tuloverolaskelmassa tai vastaavassa kohdassa seuraavasti:
- 6B tai 6U: kohdassa Tutkimus- ja kehittämistoiminnan ylimääräinen lisävähennys
- 6C: yhdistys ja säätiö osiossa Laskelma verovapaasta ja veronalaisesta tuloksesta
- 5 tai 6A: kohdassa Kirjanpidon ulkopuoliset vähennyskelpoiset kulut
- Ilmoita maatalouden tulolähteessä tehtävän lisävähennyksen määrä myös näissä lomakkeissa seuraavasti:
- 7M: kohdassa Muut kulut (mm. koulutusvähennys)
- 2 ja 2Y: kohdassa Muut vähennykset (esim. lisävähennykset ja koulutusvähennys)
Vapaamuotoinen selvitys
Anna lomakkeen 67Y lisäksi vapaamuotoinen selvitys lisävähennyksen perusteena olevasta tutkimus- ja kehittämistoiminnasta. Vapaamuotoisen selvityksen sisältö voi vaihdella tilanteen mukaan. Käsittelyn nopeuttamiseksi anna selvityksessä tarkempaa tietoa esim. seuraavista aiheista:
- Millä tavoin tutkimus- ja kehittämistoiminta liittyy yrityksen tai yhteisön varsinaiseen elinkeinotoimintaan tai maatalouteen?
- Selvitys lisävähennyksen perusteena olevaan hankkeeseen saadusta suorasta valtiontuesta tai muusta julkisesta tuesta. Onko kysymyksessä yleistuki vai kohdistuuko tuki nimenomaisesti palkkamenoihin tai ostopalvelumenoihin? Esitä myös laskelma siitä, miten saatu tuki on huomioitu lisävähennyksen määrässä.
- Jos yritys tai yhteisö on ollut verovuonna vastaanottavana tai hankkivana osapuolena sulautumisessa, jakautumisessa, osittaisjakautumisessa, liiketoimintasiirrossa tai liiketoimintakaupassa, miten yritysjärjestelyn toisen osapuolen siirtyvän toiminnan perusteella tekemä lisävähennys on otettu huomioon lisävähennyksen määrässä?