Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Selvitys osoittaa verotarkastusten vaikutukset: harmaan talouden toimijoita häviää yrityskentältä, toimintaansa jatkavat korjaavat menettelyjään

Verohallinnon tiedote, 11.6.2025

Verotarkastukset vaikuttavat merkittävästi harmaan talouden toimijoiden verotuskäyttäytymiseen, käy ilmi Harmaan talouden selvitysyksikön tuoreesta selvityksestä. Verotarkastettujen yhtiöiden ilmoittama nettotulos kasvoi, joten yhtiöille määrättiin verotarkastuksen jälkeen enemmän yhteisöveroa maksettavaksi. Myös palkkoja ja palkkioita yhtiöt ilmoittivat enemmän kuin ennen verotarkastusta.

Selvityksessä tarkasteltiin yhteensä 348 verotarkastettua ja tarkastuksen perusteella harmaan talouden toimijaksi määritettyä yhtiötä, jotka jatkoivat toimintaansa verotarkastuksen jälkeen. Niiden ilmoittama yhteisöveron perusteena oleva elinkeinotoiminnan nettotulos kasvoi verotarkastuksen jälkeen keskimäärin noin 72 000 eurolla verovuosittain. Se tarkoittaa laskennallisesti noin 14 500 euron yhteisöveroa per yhtiö, yhteensä noin 5 miljoonaa euroa vuosittain. Vertailun vuoksi verotarkastusten välitön vaikutus eli tarkastushavaintojen perusteella maksuun määrätyn veron määrä oli 2,7 miljoonaa euroa.

Selvityksen kohteena olleet yhtiöt olivat kooltaan keskimääräistä yrityskantaa suurempia. Tämä selittää osaltaan myös selvityksessä havaittujen vaikutusten euromääriä.

- Selvitys osoittaa, että verotarkastukset ovat tehokas keino torjua harmaata taloutta. Verotarkastus parantaa merkittävästi toimintaansa jatkaneiden yritysten veroilmoittamista erityisesti silloin, kun kyseessä on harmaan talouden toimija, toteaa Harmaan talouden selvitysyksikön johtaja Janne Marttinen.

- Iso osa yrityksistä korjaa menettelyään ja alkaa itse ilmoittaa enemmän tuloja ja palkkoja verotukseen.

Selvitys osoitti, että myös yhtiöiden ilmoittamat palkat ja palkkiot kasvoivat noin 34 000 eurolla vuosittain verotarkastuksen jälkeen. Marttisen mukaan tämä kertoo siitä, että palkkojen maksaminen pimeästi vähenee ja yhtiöt alkavat hoitaa työnantajavelvoitteita asianmukaisemmin.

- Kyse ei ole vain euroista. Tämä tarkoittaa parempaa turvaa työntekijöille ja oikeudenmukaisempaa kilpailua rehellisesti toimiville yrityksille, Marttinen korostaa.

Selvityksestä käy ilmi, että verotarkastuksen positiivinen vaikutus ei rajoitu vain suoraan tarkastettuihin yhtiöihin, vaan verotarkastuksilla on vaikutusta myös laajemmin yrityskentässä. Selvityksessä mukana olleiden tarkastettujen yhtiöiden kytkösyhtiöiden nettotulokset nousivat verotarkastuksen jälkeen keskimäärin 14 000 eurolla.

Yli kolmannes harmaan talouden toimijoista lopettaa toimintansa verotarkastuksen jälkeen

Selvityksen mukaan 37 % harmaan talouden toimijoista lopetti toimintansa kuuden kuukauden sisällä verotarkastuksesta. Määrä on selvästi isompi kuin kaikkien verotarkastettujen yhtiöiden kohdalla, joista noin neljännes ei ollut rekisteröityneenä missään Verohallinnon rekisterissä kuusi kuukautta verotarkastuksen jälkeen. Monille tarkastus tarkoittaa käytännössä loppua liiketoiminnalle.

- Sellaiset yhtiöt, joiden harmaan talouden teot ovat laaja-alaisia ja vakavia, lopettavat usein toimintansa verotarkastuksen jälkeen. Tämä on usein myös toivottu lopputulos, Janne Marttinen sanoo.

- Riskinä kuitenkin on, että toimintaa voidaan jatkaa esimerkiksi bulvaanien tai ulkomailla perustettujen yhtiöiden kautta, vaikka yritys poistuu rekistereistä. Siksi valvonnan tulee olla jatkuvaa ja kattavaa.

Lue lisää:
Harmaan talouden selvityksiä: Verotarkastuksilla on laajat vaikutukset harmaan talouden yhtiöiden verotuskäyttäytymiseen



Sivu on viimeksi päivitetty 11.6.2025