Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ensimmäiset veronpalautukset maksetaan keskiviikkona − Verohallinto varoittaa huijausyrityksistä

Verohallinnon tiedote, 1.7.2024

Verohallinto aloittaa vuoden 2023 veronpalautusten maksamisen ylihuomenna, keskiviikkona 3. heinäkuuta. Palautukset maksetaan päivän aikana, joten jos rahat eivät heti aamulla näy tilillä, kannattaa tarkistaa tilanne myöhemmin.

Keskiviikkona veronpalautuksia saavat toiminimiyrittäjät, maataloudenharjoittajat ja heidän puolisonsa. Heillä veroilmoittamisen määräpäivä oli 2.4. Palautuksia maksetaan noin 210 000 asiakkaalle, yhteensä noin 226 miljoonan euron verran. Veronpalautuksia maksetaan tästä edespäin joka kuukausi vuoden loppuun asti. Valtaosa suomalaisista saa palautukset joko elo- tai syyskuussa.

Huijausyritykset lisääntyvät veronpalautusaikana

Veronpalautusajan alkaessa myös huijarit saattavat aktivoitua. Verohallinnon nimissä on liikkunut erilaisia verotuspäätöksiin ja veronpalautuksiin liittyviä huijausviestejä, jotka voivat tulla tekstiviestillä, sähköpostilla tai puhelimitse. Yhteistä huijausyrityksille on, että niissä pyydetään asiakasta antamaan pankki- tai henkilötietoja, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Juha Villman.

− Vaikka osa huijausviesteistä on hyvin aidon näköisiä, niissä olevia linkkejä ei pidä klikata. Verohallinnon lähettämissä viesteissä ei koskaan ole linkkejä, eikä Verohallinto ikinä pyydä asiakkaalta pankkitietoja viestillä, Villman muistuttaa.

Mene OmaVeroon vain kirjoittamalla osoite selaimen osoitekenttään

Kun asiakkaan verotus on valmistunut, Verohallinto lähettää asiakkaalle verotuspäätöksen, josta selviää mahdollisen veronpalautuksen tai jäännösverojen eli mätkyjen määrä. Verotuspäätös ilmestyy OmaVeroon.

Verotuspäätöksestä tulee asiakkaalle lisäksi heräte sähköpostiin tai Suomi.fi-sovellukseen, jos hän on ottanut käyttöönsä sähköisen viranomaisasioinnin eli Suomi.fi-viestit. Sähköpostiviestissä ei turvallisuussyistä ole linkkiä OmaVeroon, eli avatakseen päätöksen asiakkaan pitää kirjautua erikseen OmaVeroon.

OmaVeroon kannattaa mennä kirjoittamalla palvelun osoite www.vero.fi/omavero suoraan selaimen osoitekenttään. OmaVeroon ei siis kannata mennä hakukoneen ehdottaman linkin kautta, sillä huijarit ovat tehneet aidon näköisiä sivustoja, jotka ilmestyvät hakukoneen tuloksiin.

Jos Suomi.fi-viestejä ei ole ottanut käyttöön, verotuspäätös tulee myös paperikirjeenä kotiin.

Muista varmistaa tilinumero

Verohallinnolta puuttuu tällä hetkellä yli 48 000:n veronpalautuksia saavan tilinumero. Tämä koskee erityisesti nuoria, jotka saavat veronpalautuksia ensimmäistä kertaa.

Myös muiden kannattaa tarkistaa, että tilinumero on oikein. Tilinumeron tarkistaminen, lisääminen ja muokkaaminen onnistuvat OmaVerossa.

Saitko huijausviestin? Toimi näin:

  • Tuhoa viesti välittömästi äläkä avaa siinä olevia linkkejä.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietosi, sulje kortti välittömästi soittamalla pankkiisi tai ottamalla yhteys korttisi myöntäjään.
  • Jos erehdyit antamaan verkkopankkitunnuksesi, ota yhteyttä pankkisi ilmoittamaan palvelunumeroon ja sulje tunnukset.
  • Jos erehdyit maksamaan epäilyttävän maksun, ole välittömästi yhteydessä omaan pankkiisi.
  • Jos erehdyit antamaan luottokorttitietojasi tai verkkopankkitunnuksesi, olet voinut joutua petoksen uhriksi. Kun olet ensin ollut yhteydessä pankkiisi, tee sen jälkeen rikosilmoitus poliisille. Myös petoksen yritykset kannattaa ilmoittaa.

Lisätietoa asiakkaille:

Tietoa huijauksista

Näin veronpalautukset maksetaan

Sivu on viimeksi päivitetty 1.7.2024