Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Älä haksahda yleiseen harhaluuloon matkakuluvähennyksistä – vähennystä saa halvimman kulkuneuvon mukaan

Verohallinnon tiedote, 15.4.2024

Hae vähennystä viimevuotisista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluista nyt, eli tarkista ja tarvittaessa täydennä esitäytetty veroilmoitus.

Moni kuvittelee virheellisesti, että verotuksen matkakuluvähennyksen voisi tehdä oman auton käytön perusteella, jos käyttää autoa sujuvoittamaan kodin ja työpaikan välisiä matkoja, tarvitsee autoa työssään tai esimerkiksi lasten päivähoitoon vieminen vaatii autoa.

- Vaikka kulkisi tosiasiassa kodin ja työpaikan väliset matkat autolla, verotuksen matkakuluvähennyksen voi hakea halvimman kulkuneuvon mukaan. Yleensä edullisin kulkuneuvo on julkinen liikenne, sanoo Verohallinnon ylitarkastaja Minna Palomäki.

Kodin ja työpaikan väliseen matkaan ei lasketa mukaan lasten saattamista hoitopaikkaan tai kouluun.

Matkakuluvähennyksen voi hakea oman auton käytön perusteella, jos

  • julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä
  • yhdensuuntaisella matkalla joutuisi kävelemään vähintään 3 kilometriä, esimerkiksi kotoa pysäkille 2 km ja määränpäässä pysäkiltä työpaikalle 2 km
  • odotusaika (ei siis matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia
  • matka alkaa tai päättyy klo 00.00–05.00 välisenä aikana.

Varmista, että automaattisesti tulleet tiedot ovat oikein

Esitäytetyltä veroilmoitukselta kannattaa tarkistaa nyt, että matkakuluvähennyksen tiedot ovat oikein. Helpoimmin esitäytetyn veroilmoituksen tarkistaminen ja täydentäminen onnistuvat OmaVerossa.

Palkan- ja eläkkeensaajien esitäytetyn veroilmoituksen määräpäivät ovat 7., 14. ja 21. toukokuuta.

- Verohallinto on saattanut muutosverokortin perusteella täyttää veroilmoitukseen matkakuluja jo valmiiksi. Jokaisen vastuulla on kuitenkin tarkistaa, että veroilmoituksessa olevat tiedot pitävät paikkansa ja korjata mahdolliset virheet. Esimerkiksi työpaikka on voinut vaihtua tai etätöitä on tehty aiempaa enemmän, sanoo Palomäki.

Matkakuluvähennystä voi hakea vain työssäoloajalta, eli ei esimerkiksi loman tai työttömyyden ajalta.

Nyt täydennettävässä vuoden 2023 esitäytetyssä veroilmoituksessa matkakuluilla on 750 euron omavastuu. Tätä pienempiä matkakuluja ei siis kannata ilmoittaa.

Matkakuluvähennystä vuodelta 2023 enintään 8 400 euroa

Kodin ja työpaikan välistä matkakuluvähennystä voi hakea viime vuodelta enintään 8 400 euroa.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärää nostettiin vuosilta 2022 ja 2023 väliaikaisesti 7 000 eurosta 8 400 euroon.

Jos matkakuluvähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.

Matkakuluvähennys on suosituin verovähennys. Vuonna 2022 matkakuluja vähensi verotuksessaan 845 000 henkilöä, ja palkkatuloista vähennystä myönnettiin yhteensä 2,6 miljardilla eurolla.

FAKTA: Veroilmoituskevät 2024

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt. Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta.
  • Palkansaajilla ja eläkeläisillä veroilmoitusten täydentämisen määräpäivät ovat 7.5., 14.5. ja 21.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta.
  • OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa ilmoittaa paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä.
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 2. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso täältä ohjeet ja toimi heti.
  • Verohallinto lähettää keväällä kaikkiaan 5,6 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Lisätietoa asiakkaille:

Matkakulut

Esitäytetty veroilmoitus

Aiheesta aikaisemmin:

Teetitkö viime vuonna kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä? Hae nyt verohyötyä mm. hoivatyöstä, siivouksesta tai remontista

Verohallinto muistuttaa "sekailmoittajia": kaikki veroilmoitusasiat voi hoitaa OmaVerossa

Verohallinto teki OnlyFans-sisällöntuottajille yli 5 miljoonan tulonlisäykset vuonna 2023 − verkkoalustoilla sisältöä tuottavien valvonta jatkuu tänä vuonna

Sivu on viimeksi päivitetty 15.4.2024