Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Moni nuori ensikertalainen on jäämässä elokuun veronpalautuspäivänä ilman rahoja – ilmoita tilinumero OmaVerossa

Verohallinnon tiedote, 19.7.2023

Verohallinnolta puuttuu tilinumero 50 000 sellaiselta henkilöltä, jotka ovat saamassa veronpalautuksia tänä vuonna. Tilinumeroita puuttuu erityisesti elokuussa veronpalautuksia saavilta nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia. Jos veronpalautuspäivä on 3. elokuuta, 27. heinäkuuta on viimeinen päivä ilmoittaa oma tilinumero OmaVerossa.

2000-luvulla syntyneiden tilinumeroita puuttuu Verohallinnolta 16 500. 1990-luvulla syntyneistä noin 9 300 veronpalautuksen saajaa ei ole vielä ilmoittanut tilinumeroaan Verohallinnolle.

– Tilinumero puuttuu usein nuorilta, jotka ovat viime vuonna ensimmäistä kertaa ansainneet niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja ja nyt myös veronpalautuksia tulee ensimmäistä kertaa maksuun. Näillä nuorilla ei ole ollut aiemmin tarvetta ilmoittaa meille tilinumeroa. Nyt toivommekin, että myös nuorten vanhemmat havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta. Näin nuori välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä, menettelypäällikkö Mari Kleemola Verohallinnosta sanoo.

Tilinumeron voi ilmoittaa OmaVerossa. Verohallinto ei saa tietoja nuorten tilinumeroista esimerkiksi pankeilta.

Viime vuonna 24 000 henkilöä jäi veronpalautuspäivinä ilman rahoja, koska tilinumero puuttui

Viime vuonna 24 000 henkilöä sai veronpalautuksen maksuosoituksena eli rahalähetyksenä, koska Verohallinnolla ei ollut henkilöiden tilinumeroita ajoissa tiedossa.

Maksuosoituksena maksetun veronpalautuksen voi lunastaa Nordean kautta myöhemmin, mutta veronpalautuspäivänä ei rahoja vielä saa.

Jos tilinumeron ilmoittaa OmaVerossa vasta omana veronpalautuspäivänä tai sen jälkeen, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi.

Veronpalautuksia maksetaan elokuussa 1,8 miljoonalle henkilölle

Keskiviikkona 3. elokuuta veronpalautuksia saa 1,8 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 830 miljoonaa euroa.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu joustavasti, eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. Ensimmäiset saivat veronpalautukset heinäkuussa, viimeisimmätkin joulukuussa.

Verohallinto maksaa eniten veronpalautuksia tänäkin vuonna elo-syyskuussa. Elokuussa veronpalautuksia saa suurin joukko asiakkaita. Syyskuussa puolestaan jaossa on elokuuta suurempi summa rahaa.

Veronpalautuspäivänä vaaditaan erityistä malttia – rahat eivät ole välttämättä tilillä heti aamusta

Veronpalautukset eivät ole välttämättä tilillä heti veronpalautuspäivän aamuna.

– Moni saattaa ihmetellä, miksi veronpalautukset eivät näy tilillä. Kannattaa odottaa rauhassa. Veronpalautukset voivat tulla maksuun vasta päivän aikana, Kleemola kertoo.

Jos veronpalautuksia ei ole tullut tilille iltaan mennessä, todennäköisesti veronpalautusten maksupäivä on siirtynyt eteenpäin.

Kaikkien yksityishenkilöiden viime vuoden verotus ei ole vielä valmistunut. Viimeisimmätkin saavat vuoden 2022 verotuspäätökset lokakuun loppuun mennessä. Täsmällistä vuonna 2023 maksettavien veronpalautusten kokonaismäärää ei siis Verohallinnolla vielä ole tiedossa.

Verojen maksupäivät elokuussa 2023

1.8. Jäännösveron eli mätkyjen eräpäivä 280 000 asiakkaalla. Maksettavaa yhteensä 97 miljoonaa euroa.

3.8. Veronpalautuksia maksetaan 1,8 miljoonalle asiakkaalle yhteensä 830 miljoonaa euroa.

7.8. Kiinteistöveron eräpäivä 1,9 miljoonalla asiakkaalla. Maksettavaa yhteensä 397 miljoonaa euroa.

Lisätietoja asiakkaille:

Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa

Sivu on viimeksi päivitetty 19.7.2023