Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kotitalousvähennystä saa nyt aiempaa enemmän – hae verohyötyä mm. hoitotyöstä, siivouksesta tai remontista 

Verohallinnon tiedote, 12.4.2023

Kotitalousvähennys on yksi suosituimmista verovähennyksistä, jota haki vuodelta 2021 noin 491 000 henkilöä. Viime vuonna teetetyistä töistä voi hakea vähennystä täydentämällä omaa esitäytettyä veroilmoitustaan nyt.

Kotitalousvähennystä voi nyt saada aikaisempaa enemmän, koska kotitalousvähennyksen enimmäismäärä nousi vuoden 2022 alussa väliaikaisesti.

- Kyse on merkittävästi muutoksesta. Esimerkiksi pariskunta, joka on teettänyt paljon kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä ja saa täydet kotitalousvähennykset, maksaa vuodessa 2 500 euroa vähemmän veroja kuin aiemmin, sanoo ylitarkastaja Petri Manninen Verohallinnosta.

Kotitalousvähennystä voi saada jopa 3 500 euroa, jos on teettänyt kotitalous-, hoiva- tai hoitotyötä tai luopunut öljylämmityksestä. Näiden töiden osalta verovähennystä voi saada 60 prosenttia työn osuudesta, jos työn ostaa yritykseltä.

Muiden remonttien kuin öljylämmityksestä luopumisen kohdalla kotitalousvähennys pysyy ennallaan. Jos työn ostaa yritykseltä, kotitalousvähennystä voi saada 40 prosenttia remonttityöstä, kuitenkin korkeintaan 2 250 euroa.

Kotitalousvähennyksessä on 100 euron omavastuu.

Näin haet kotitalousvähennystä

Helpoin tapa kotitalousvähennyksen hakemiseen on ilmoittaa tiedot teettämästään työstä esitäytetyllä veroilmoituksella OmaVerossa. Veroilmoitukseen merkitään työn tekijän tiedot, maksettu määrä arvonlisäveroineen sekä työn osuus maksetusta määrästä.

Kotitalousvähennyksen voi ilmoittaa myös joko paperilomakkeella 14A tai 14B, jonka voi tulostaa vero.fi:stä. Jos kotitalousvähennyksen ilmoittaa paperilomakkeella, on tärkeä muistaa, että lomakkeiden pitää olla Verohallinnossa veroilmoituksen määräpäivään mennessä. Oman määräpäivän näkee esitäytetyltä veroilmoitukselta.

Kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää

Kotitalousvähennystä voi saada tavallisista kotitalous-, hoiva- tai hoitopalveluista tai kunnossapito- ja perusparannustöistä, joita ostetaan kotiin tai vapaa-ajan asunnolle. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito tai remontti. Vähennystä voi saada myös, jos työtä ostaa omalle vanhemmalleen.

- Toisin kuin moni muu verovähennys, kotitalousvähennys pienentää maksettavien verojen määrää, ei verotettavien tulojen määrää. Siksi esimerkiksi paljon hoitotyötä ostanut voi säästää veroissa jopa 3 500 euroa kotitalousvähennyksen ansiosta, Manninen sanoo.

Kotitalousvähennystä hyödyntävät eniten 50–69-vuotiaat. He hakivat vähennystä vuonna 2021 kaikkiaan 544 miljoonalla eurolla. Se on 41 prosenttia kaikista haetuista kotitalousvähennyksistä.

Yli 65-vuotiasta hieman useampi kuin joka kymmenes hyödyntää kotitalousvähennystä.

Sähkövähennys ei koske vielä viime vuotta

Tammi–huhtikuussa 2023 kotitalousvähennystä on poikkeuksellisesti voinut saada myös korkeista sähköenergian kuluista. Tänä keväänä täytettävällä esitäytetyllä veroilmoituksella sähkövähennystä ei voi ilmoittaa, sillä esitäytetty veroilmoitus koskee vuotta 2022, jolloin sähkövähennys ei ollut voimassa.

Sähkövähennystä voi hakea ilmoittamalla sähköenergian kulut tämän vuoden verokortille tai vuoden kuluttua esitäytetyllä veroilmoituksella. Sähkövähennystä voi saada, jos tammi-huhtikuun 2023 sähköenergian kulut ovat yhteensä yli 2 000 euroa.

FAKTA: Veroilmoituskevät 2023

  • Veroilmoituksen tarkistamisen ja täydentämisen aika on suurimmalla osalla nyt.
  • Palkansaajien ja eläkeläisten esitäytetyt veroilmoitukset löytyvät OmaVerosta, ja ne tulevat paperipostilla huhtikuun loppuun mennessä.
  • Palkansaajilla ja eläkeläisillä veroilmoitusten täydentämisen määräpäivät ovat 9.5., 16.5. ja 23.5. Oma määräpäivä näkyy esitäytetystä veroilmoituksesta. OmaVerossa veroilmoitusta voi täydentää vielä määräpäivänä. Jos tiedot haluaa ilmoittaa paperilomakkeella, pitää lomakkeen olla perillä Verohallinnossa omana määräpäivänä.
  • Toiminimiyrittäjien, maa- ja metsätaloudenharjoittajien sekä heidän puolisoidensa esitäytettyjen veroilmoitusten määräpäivä oli 3. huhtikuuta. Jos unohdit ilmoittaa tietoja, katso täältä ohjeet ja toimi heti.
  • Verohallinto lähettää keväällä kaikkiaan 5,5 miljoonaa esitäytettyä veroilmoitusta. 

Lisätietoa asiakkaille:

Ohjeita kotitalousvähennyksen ilmoittamiseen

Aikaisemmin aiheesta:

Esitäytetyt veroilmoitukset ovat nyt OmaVerossa − tarkista ja täydennä

Sivu on viimeksi päivitetty 12.4.2023