Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kesätyöntekijä: Muista toimittaa verokortti työnantajallesi

Verohallinnon tiedote, 29.5.2023

Moni nuori aloittaa kesätyöt touko–kesäkuussa. Verohallinto muistuttaa, että kesätyöntekijöiden pitää toimittaa työnantajalleen verokortti, jotta palkasta ei pidätetä 60 prosenttia veroa. Yli 15-vuotiaiden verokortit löytyvät OmaVerosta, jonne huoltaja voi tarvittaessa kirjautua alaikäisen puolesta.

Kesätöiden alku on monelle nuorelle ensikosketus veroasioihin. Moni nuori on kuullut verokortista, muttei välttämättä hahmota, mitä sillä tehdään.

- Osalle nuorista tulee yllätyksenä, että työnantaja tarvitsee verokortin tiedot, vaikka veroprosentti olisikin nolla, kertoo Verohallinnon ylitarkastaja Päivi Ylitalo.

Verohallinto on tehnyt yli 15-vuotiaille verokortin vuodelle 2023.

Ensimmäisen verokortin tulorajaksi on määritelty 10 000 euroa, mikä yleensä riittää kesätöiden palkkaa varten.

- 10 000 euron vuosituloilla veroprosentti on yleensä nolla. Yli 17-vuotiaiden palkasta työnantaja pidättää kuitenkin työeläkevakuutusmaksun, joka on 7,15 prosenttia. Yli 18-vuotiaat maksavat lisäksi myös työttömyysvakuutusmaksua, jolloin palkasta pidätetään yhteensä vähintään 8,65 prosenttia, Ylitalo sanoo.

Jos arvioi, että koko vuoden tulot ylittävät verokortin tulorajan, tulorajaa kannattaa nostaa. Näin veroja pidätetään palkasta oikea määrä eikä ensi vuonna tule maksettavaksi jäännösveroja eli mätkyjä.

Huoltaja voi hoitaa alaikäisen veroasioita OmaVerossa

Jos paperinen verokortti ei ole tallessa, tulorajaa tarvitsee korottaa tai verokortin tarvitsee alle 15-vuotias, asiat kannattaa hoitaa OmaVerossa.

Jos nuorella ei ole omia pankkitunnuksia, hän voi soittaa Verohallinnon puhelinpalveluun tai huoltaja voi kirjautua alle 18-vuotiaan nuoren puolesta OmaVeroon.

- OmaVeroon kirjautumisen jälkeen huoltaja voi valita, että hoitaa veroasioita toisen henkilön puolesta. Verokortin voi OmaVerosta tulostaa tai tallentaa pdf-tiedostona, Ylitalo sanoo.

Ilman verokorttia palkasta verotetaan 60 prosenttia

Työntekijän vastuulla on varmistaa, että työnantaja saa hänen verokorttinsa. Jos työnantaja ei ole saanut työntekijän verokorttia, palkasta pidätetään veroa 60 prosenttia.

Työpaikoilla on erilaisia käytäntöjä sen suhteen, miten verokortin toimittaminen tapahtuu. Osa työnantajista saa tiedon suoraan Verohallinnon järjestelmästä, jolloin työntekijän ei tarvitse tehdä mitään.

- Kannattaa kysyä heti kesätyön alussa, miten omalla työpaikalla toimitaan. Jos verokortti ei siirry työnantajalle automaattisesti, siitä voi esimerkiksi ottaa puhelimen kameralla kuvan ja lähettää sen palkkahallintoon, Ylitalo neuvoo.

Kesätyönantaja: Jaa nuorille tietoa veroasioiden hoitamisesta

Verohallinto on koostanut osoitteeseen vero.fi/kesätyöt tietoa kesätöihin liittyvistä veroasioista. Joukolle suurimpia kesätyönantajia on myös lähetetty kesätyöntekijän muistilista (pdf), jota työnantajien toivotaan jakavan työntekijöilleen.

Myös muut kesätyöpaikat voivat jakaa materiaalia kesätyöntekijöilleen.

Lisätietoa asiakkaille:

Sivu on viimeksi päivitetty 29.5.2023