Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2023/50

Har getts
18.12.2023
Diarienummer
VH/6063/02.05.04/2023
Mervärdesskatt, Forsknings- och laboratorietjänst i anknytning till hälso- och sjukvård

A Ab verkade inom klinisk gentestning och utövade laboratorie-, diagnostik- och forskningstjänstverksamhet och annan anknuten verksamhet. Bolaget hade inte tillstånd enligt 4 § i lagen om privat hälso- och sjukvård(1990/152).

A Ab gjorde screeningtestning. Screeningtestningen kunde vara bärarskapsscreening eller preventiv screening. Bärarskapsscreeningen gjordes för personer som planerade tillökning i familjen för att utreda allvarliga sjukdomar som nedärvs recessivt och utbryter tidigt. Utifrån resultaten av bärarskapsscreeningen var det möjligt att granska olika alternativ, såsom fertilitetsbehandlingar eller embryodiagnostik. Preventiv screening gjordes för att identifiera risker som bryter ut i vuxenåldern. Målet med den preventiva screeningen var att identifiera personer med förhöjd ärftlig risk att insjukna i till exempel cancer eller hjärt- och kärlsjukdomar. Resultaten av den preventiva screeningen möjliggjorde rekommendationer om levnadssätt och vid behov inledande av behandling.

Screeningtestning gjordes alltid på uppdrag av en serviceproducent inom hälso- och sjukvården. Typiska kundgrupper som beställde screeningtestning var universitetssjukhusen, laboratorier inom hälso- och sjukvård och privata kliniker. A Ab överlämnade ett utlåtande om resultaten av gentestningen till den kund som beställt gentestning. Eventuella genmutationer som orsakats av sjukdomar och upptäckts i de testade generna, den anknutna sjukdomsrisken och mekanismerna för nedärvning beskrevs i utlåtandet. Utifrån testresultaten kunde serviceproducenten inom hälso- och sjukvård hänvisa patienterna till exempel till närmare medicinska uppföljande och fortsatta undersökningar.

Med beaktande av karaktären på och ändamålet med de tjänster som A Ab tillhandahöll, skulle tjänsterna betraktas som i MomsL 36 § 2 punkten avsedda forsknings- och laboratorietjänster i anknytning till hälso- och sjukvård, vilka är undantagna mervärdesskatt. Följaktligen skulle sökanden inte betala mervärdesskatt på försäljningen av tjänsterna i fråga.

Förhandsavgörande för tiden 18.12.2023–31.12.2024.

Mervärdesskattelagen 1 § 1 mom. 1 punkten, 35 §, 36 § 2 punkten

(Inte lagakraftvunnen)

Överklagats

Sidan har senast uppdaterats 29.12.2023