Falska meddelanden har skickats ut i Skatteförvaltningens namn. Läs mer om falska meddelanden.

CSN:2023/39

Har getts
25.9.2023
Diarienummer
VH/4628/02.05.04/2023
Mervärdesskatt, Kostnader inför verksamhetsetablering, Kostnader för förvärv av aktier, Avdragsrätt

A Ab hade avsikten att förvärva det börsnoterade B Abp:s aktier genom ett offentligt köpeanbud. A Ab hade för detta ändamål bildat ett konsortium som bestod av flera olika aktörer. Efter aktieköpet var avsikten att A Ab är moderbolag för B-koncernen och säljer mervärdesskattepliktiga förvaltnings- och ledningstjänster till B Abp och de övriga bolagen i koncernen. Förvärvet av B Abp:s aktier genomfördes dock inte, så A Ab kunde inte inleda den planerade affärsverksamheten. A Ab hade skaffat olika tjänster innan den planerade affärsverksamheten inleddes. Frågan var om A Ab hade rätt att dra av den mervärdesskatt som ingått i dessa anskaffningar av tjänster.

De anskaffade tjänsterna hade omfattat olika due diligence-utredningar i anslutning till B Abp:s verksamhet, såsom utredningar av juridiska och ekonomiska frågor, operativ affärsverksamhet och IT-system. A Ab hade skaffat sakkunnigtjänster i anslutning till strategi, ledning, ekonomiplanering, effektivisering av ekonomin och ökande av konkurrenskraften, olika tjänster i anslutning till ekonomi och rapportering samt rådgivningstjänster i anslutning till finansiering av förvärvet. A Ab hade också skaffat juridiska tjänster, kommunikationstjänster och andra sakkunnigtjänster i anslutning till förvärv av aktier i ett börsnoterat bolag genom ett offentligt köpeanbud. Dessutom hade A Ab skaffat juridiska sakkunnigtjänster i anslutning till bildandet av A Ab samt förhandlande och utarbetande av avtal och genomförande av registreringar hos olika myndigheter och fullgörande av övriga skyldigheter.

I anslutning till förvärvet av B Abp hade också kostnader orsakats för ledamöterna i konsortiet bakom A Ab till exempel för planering och beredning av konsortiet och förvärvet. Kostnaderna hade hänfört sig till exempel till organisering av finansieringen som konsortiets ledamöter stod för, ledamöternas ömsesidiga avtal samt upphandlingsstrukturen för de holdingbolag som direkt eller indirekt äger A Ab:s aktier. Dessa kostnader hade inte enligt ansökan om förhandsavgörande riktats till A Ab, och förhandsavgörandet hade inte ansökts för dessa kostnader.

Centralskattenämnden ansåg att A Ab agerat som mervärdesskatteskyldig redan vid förberedandet av den mervärdesskattepliktiga affärsverksamheten. De kostnader som lades fram i ansökan skulle betraktas som kostnader inför inledandet av A Ab:s mervärdesskattepliktiga affärsverksamhet. Med tanke på rätten till avdrag för mervärdesskatt var det inte relevant om den planerade affärsverksamheten genomfördes eller inte, eftersom syftet var att inleda en ekonomisk verksamhet och de uppkomna kostnaderna uteslutande hänförde sig till den planerade verksamheten. A Ab hade således rätt att dra av den mervärdesskatt som ingick i kostnaderna som kostnader för inledande av affärsverksamhet även om det planerade förvärvet av B Abp:s aktier inte genomfördes.

Förhandsavgörande för tiden 25.9.2023–31.12.2024.

1 § 1 mom. 1 punkten och 102 § 1 mom. 1 punkten i mervärdesskattelagen
EU-domstolens dom i mål C-42/19, Sonaecom SGPS SA

(Ej lagakraftvunnen)

Överklagats

 

Sidan har senast uppdaterats 30.10.2023