Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: poissaolotiedot

Antopäivä
27.12.2023
Diaarinumero
VH/6574/00.01.00/2023
Voimassaolo
1.1.2024 - Toistaiseksi

Ohje on tarkoitettu suorituksen maksajille. Ohjeessa kuvataan

  • palkallisten ja palkattomien poissaolojen ilmoittaminen tulorekisteriin
  • Kelan korvaushakemustietojen ilmoittaminen tulorekisteriin
  • poissaolotietojen korjaaminen.

Tämä ohje korvaa aikaisemman Tietojen ilmoittaminen tulorekisteriin: poissaolotiedot -nimisen ohjeen. Ohjetta on päivitetty:

  • Lukuun 1 on lisätty esimerkki osa-aikaisen työntekijän poissaolotietojen ilmoittamisesta.
  • Luvussa 2 ja 2.3 on tarkennettu ohjeita poissaolojaksojen ilmoittamisesta.
  • Luvussa 4.1 on täydennetty ohjetta Poissaolo jatkuu, mihin asti -tiedon ilmoittamisesta
  • Luvussa 4.3. on tarkennettu esimerkin 17 ohjeita.
  • Luvussa 4.5 on tarkennettu ohjeita kuntoutusrahan hakemisesta.
  • Luvussa 5.5 on täydennetty ohjausta tilanteessa, jossa työnantajana toimii yksityishenkilö.
  • Luvussa 5.6 on täydennetty ohjetta korvaushakemuksen lisätietojen ilmoittamisesta.
  • Luvussa 6.2 on täydennetty ohjetta, jos poissaolo sisältää Kelan korvaushakemustiedot.
  • Luvussa 6.4. on täydennetty Poissaolo jatkuu, mihin asti -tiedon korjaamista ja lisätty uudet alaluvut sekä uusia esimerkkejä.
  • Lisätty uusi luku 6.5 Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta -tiedon korjaamisesta.
  • Lukuun 6.6 on täydennetty ohjeita Kela-hakemuksen korjaamisesta.
  • Esimerkkien numerot on päivitetty.

Lisäksi ohjeeseen on tehty teknisluonteisia täsmennyksiä. Muutoin ohjeen linjaukset vastaavat sisällöltään aikaisempaa ohjetta.

1 Poissaolot

Poissaolotietojen ilmoittaminen tulorekisteriin on vapaaehtoista. Jos poissaolotiedot ilmoitetaan palkkatietoilmoituksella kattavasti, tiedon käyttäjät ja tulonsaajat eivät pyydä suorituksen maksajalta erillisiä todistuksia sellaisista poissaoloista, jotka on ilmoitettu oikein tulorekisteriin. Tiedon käyttäjät voivat hyödyntää poissaolotietoja, jos ne ilmoitetaan säännöllisesti.

Maksetut suoritukset ilmoitetaan tulorekisteriin joko yhteissummana (ilmoitustapa 1) tai pakollista ilmoitustapaa eritellymmin käyttämällä siihen tarkoitettuja erillisiä täydentäviä tulolajeja (ilmoitustapa 2). Poissaolotietojen ilmoittaminen ei liity rahapalkkojen ilmoitustapaan. Maksaja voi siis ilmoittaa vapaaehtoiset, täydentävät poissaolotiedot, vaikka ilmoittaisi rahapalkat ilmoitustavalla 1. Vastaavasti maksaja voi jättää poissaolotiedot ilmoittamatta, vaikka ilmoittaisi rahapalkat eritellysti ilmoitustavalla 2.

Poissaolot ilmoitetaan vain palvelussuhteessa olevista tulonsaajista. Jos tulonsaaja ei ole palvelussuhteessa tai toimeksiantosuhteessa, poissaoloja ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Jos ilmoitetuissa tiedoissa on epäselvyyttä, tulorekisterin tiedon käyttäjät pyytävät lisätietoja ensisijaisesti aineiston sisällöstä vastaavalta yhteyshenkilöltä joko puhelimitse tai suojatulla sähköpostilla. Tästä syystä aineistossa on hyvä ilmoittaa sisällöllisen yhteyshenkilön sähköpostiosoite. Osoite voi olla esimerkiksi ryhmäsähköpostiosoite, jota luetaan päivittäin ja josta kysymykset ohjataan kyseisen ilmoituksen asiantuntijalle.

Tulonsaajan poissaolotiedot ilmoitetaan viimeistään seuraavan palkanmaksukauden ilmoituksella. Esimerkiksi palkanmaksukauden 01/20xx poissaolot ilmoitetaan siis viimeistään 02/20xx palkanmaksukauden ilmoituksella. Näin tietojen käyttäjät, kuten etuuksien käsittelijät, saavat poissaolotiedot riittävän nopeasti käyttöön.

Poissaolotiedot ilmoitetaan vain kokopäivän poissaolosta. Tulorekisteri-ilmoituksen tietosisältö ei mahdollista osa-aikaisen ja kokoaikaisen poissaolon erottamista toisistaan. Osa-aikainen poissaolo ilmoitetaan vain, jos vähintään yhden koko päivän jatkunut sairauspoissaolo on alkanut kesken työpäivän. Tiedon käyttäjät selvittävät osa-aikaisiin poissaoloihin liittyvät tiedot tarvittaessa muualta kuin tulorekisteristä.

Osa-aikatyön toteuttamiseen liittyviä koko päivän kestäviä poissaoloja ei ilmoiteta. Esimerkiksi 50 %:n työajan osa-aikatyöstä voidaan sopia siten, että työskentelyä on kokoaikaisesti joka toinen viikko. Tällöin tulorekisteriin ei ilmoiteta poissaoloiksi niitä viikkoja, joina työtä ei osa-aikatyön perusteella tehdä. Jos tulonsaaja on esimerkiksi osa-aikaeläkkeellä, poissaoloiksi ei ilmoiteta niin sanottuja eläkeviikkoja eli niitä viikkoja, joina tulonsaaja ei ole töissä. Jos muusta kuin eläkkeestä johtuva poissaolo ulottuu viikolle, jona työtä ei eläkkeen vuoksi tehdä, poissaolo ilmoitetaan kuitenkin normaalisti. Esimerkiksi sairauspoissaolo voi alkaa työviikolta ja jatkua eläkeviikolle. 

Jos tulonsaaja on esimerkiksi kuntoutuksen vuoksi poissa työstä, poissaolotiedoissa ilmoitetaan vain kokopäiväiset poissaolot.

Esimerkki 1. Osa-aikainen työntekijä työskentelee kolmena päivänä viikossa

Hänen palkkansa on 100 euroa työpäivää kohden. Työntekijä on ollut poissa 2.–6.10. sairauden vuoksi. Hänen työpäiviään olisivat olleet maanantai 2.10. ja torstai-perjantai 5.–6.10. Työntekijän palkan määrä poissaolopäiviltä on 300 euroa.

Työnantaja ilmoittaa palkallisen poissaolon erilliset jaksot seuraavasti:

Taulukko 1, taulukko 1/1
PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 02.10.20xx

Loppupäivä: 02.10.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 100.00

Alkupäivä: 05.10.20xx

Loppupäivä: 06.10.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 200.00

1.1 Poissaolojen ilmoitusjakso

Poissaolojen ilmoitusjakso on se ajanjakso, jolta mahdolliset tulonsaajan poissaolot ovat ilmoitushetkellä ilmoittajan tiedossa. Maksaja voi ilmoittaa alkupäiväksi sen päivän, mihin asti poissaolojaksot on aikaisemmin ilmoitettu (merkitään aikaisemmin ilmoitettua aikajaksoa seuraava päivä). Maksaja voi ilmoittaa alkupäiväksi myös päivän, joka sisältyy aiemmin ilmoitettuun ilmoitusjaksoon (katso esimerkit 15 a, 15 b ja 16). Loppupäiväksi ilmoitetaan se päivä, mihin asti poissaolot ovat ilmoittajalla tai työnantajan järjestelmässä tiedossa. Poissaolojen ilmoitusjakso ilmoitetaan myös silloin, kun tulonsaaja ei ole ollut poissa työstään ilmoitusjakson aikana. Siten tiedon käyttäjät saavat tiedon siitä, että poissaoloja ei ole sinä aikana ollut.

Tulevalle ajalle sovittu poissaolo, esimerkiksi vanhempainvapaan tai kuntoutuksen aika, ilmoitetaan siinä vaiheessa, kun kaikki sitä edeltävät poissaolot ovat myös tiedossa. 

Esimerkki 2. Poissaolojen ilmoitusjakso, ei yhtään poissaolopäivää

Ilmoittajaorganisaatiossa esimiehet kirjaavat tulonsaajien poissaolot työnantajan järjestelmään pääsääntöisesti viimeistään poissaoloa seuraavana päivänä. Kun kuukausipalkkaisten palkkatiedot ilmoitetaan tulorekisteriin esimerkiksi syyskuulta 10.9.20xx, poissaolot on kirjattu työnantajan järjestelmään ainakin 8.9.20xx asti. Elokuun poissaolot on ilmoitettu tulorekisteriin elokuun palkkatietoilmoituksessa 8.8.20xx saakka. Tällöin syyskuun palkkatietoilmoituksessa annetaan poissaolojen ilmoitusjakson alkupäiväksi 9.8.20xx ja -loppupäiväksi 8.9.20xx.

Taulukko 2, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä:8.9.20xx

Muita Poissaolot-tietoryhmän tietoja ei ilmoiteta, koska tulonsaaja ei ole ollut poissa työstään yhtään työpäivää.  

Esimerkki 3. Poissaolojen ilmoitusjakso, yksi sairauspäivä (vrt. esimerkki 2)

Tulonsaaja on ollut sairaana 15.8. ja on saanut tältä päivältä sairausajan palkkaa. 

Taulukko 3, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT

Tunnisteen tyyppi: Y-tunnus

Tunniste: 1234567-8

AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä:8.9.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 15.8.20xx

Loppupäivä: 15.8.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivän pitää olla sama tai aikaisempi kuin saman ilmoituksen aikaisimman poissaolojakson alkupäivä. Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivän pitää olla sama tai myöhäisempi kuin myöhäisin poissaolojakson loppupäivä. Esimerkiksi kun ilmoitetaan usean kuukauden mittainen vanhempainvapaa, poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivän pitää olla sama tai myöhäisempi kuin vanhempainvapaan loppupäivä. 

Poissaolojen ilmoitusjakso ilmoitetaan jokaisessa palkkatietoilmoituksessa. Jos tiedoissa ei tapahdu muutoksia, samat tiedot ilmoitetaan uudelleen.

Tietojen käyttäjät voivat kysyä sisällölliseltä vastuuhenkilöltä tarkennusta, jos tiedot ovat ristiriitaisia tai poissaolojen ilmoitusjakso ei jatku yhtäjaksoisesti ilmoituksesta seuraavaan.

Poissaolojen ilmoitusjakso voi olla eri ilmoituksilla eripituinen. Aikaväli voi olla eri ilmoituksilla päällekkäinen, esimerkiksi jos poissaolojakso on tiedossa pidemmälle ajalle tulevaisuuteen, ja tälle ajalle annetaan myöhemmin uusia ilmoituksia (katso esimerkit 17 ja 18 äitiys- ja vanhempainvapaan ilmoittamisesta). Poissaolojen ilmoitusjakso voi olla päällekkäinen aikaisemmin ilmoitetun aikavälin kanssa myös silloin, jos aikaisemmin ilmoitettu poissaolo jatkuu yhtäjaksoisesti. Aikaväli voi alkaa ennen 1.1.2019, jos ilmoitettava yhtäjaksoinen poissaolo on alkanut ennen tätä aikaa.

Maksaja voi aloittaa poissaolojen ilmoittamisen tulorekisteriin myös kesken kalenterivuoden. Jos poissaolojen ilmoitusjaksoja on ilmoitettu ja niissä myöhemmin huomataan virheitä, maksajan pitää korjata virheelliset tiedot. Kaikki muuttuneet tiedot on korjattava, tähän ei vaikuta se, onko alkuperäisessä ilmoitusjaksossa ilmoitettu poissaoloja vai ei. Jos tiedon käyttäjät tarvitsevat poissaoloja sellaiselta ajalta, jolta maksaja ei ole ilmoittanut tulorekisteriin poissaolojen ilmoitusjaksoa, käyttäjät selvittävät ne muuta kautta. Jos maksaja on ilmoittanut poissaolojen ilmoitusjakson, tiedon käyttäjät luottavat tulorekisterissä olevaan tietoon.

Esimerkki 4. Tulonsaaja on ollut kokoaikaisesti lomautettuna 15.8. alkaen ja ilmoitushetkellä lomautus on tiedossa 15.10. asti

Taulukko 4, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä:15.10.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 15.8.20xx

Loppupäivä 15.10.20xx

Poissaolon syy: Lomautus

Poissaolojen ilmoitusjaksoa tarvitaan etuuksien käsittelyssä. Aikavälin perusteella tiedon käyttäjät saavat tiedon, miltä ajalta poissaolotiedot on ilmoitettu ja onko kyseisellä aikajaksolla ollut poissaoloja.  

Jos myöhemmin käy ilmi, että ilmoitettu poissaolojen ilmoitusjakso on virheellinen, maksaja antaa tulorekisteriin korvaavan ilmoituksen. Tietojen korjaaminen kuvataan tarkemmin ohjeessa Tietojen korjaaminen tulorekisterissä. Poissaolojen ilmoitusjakson korjaamista kuvataan myös tämän ohjeen luvussa 6.1.

2 Poissaolojaksot

Poissaolojakso voi olla palkaton tai palkallinen. Tulonsaaja voi olla poissa työstä useista eri syistä saman palkanmaksukauden aikana. Kullekin poissaolojaksolle ilmoitetaan vain yksi poissaolon syy. Jos poissaolo jatkuu saman syyn vuoksi, myöhemmällä ilmoituksella voi antaa saman alkupäivän ja muuttaa poissaolon loppupäivää. Jos palkalliseen poissaolojaksoon liitetään Kelan korvaushakemus, poissaolojakso annetaan vain siltä ajalta, jolta hakemusta ei ole aiemmin tehty.

Tulorekisteri ei tarkista, onko poissaolojakso ilmoitettu osittain tai kokonaan jo aikaisemmin tai sisältyykö sama aika myös johonkin toiseen palkalliseen tai palkattomaan poissaolojaksoon.

Jokainen yhtäjaksoinen poissaolojakso ilmoitetaan erikseen. Yhtäjaksoiseen poissaoloon voi sisältyä viikkovapaa, mutta palkallinen ja palkaton jakso on ilmoitettava eri jaksoina.

Poissaolojaksoja hyödynnetään lähes kaikkien etuuksien ratkaisuissa. Poissaolon syiden kohdalla on selostettu, mihin etuuksiin kunkin poissaolon ilmoittaminen vaikuttaa ja mitä erityistä poissaolon ilmoittamisessa on otettava huomioon.

Virheellisesti ilmoitetut tiedot pitää korjata korvaavalla ilmoituksella.

Viikkovapaan vaikutus poissaolojakson ilmoittamiseen

Poissaolojakso ilmoitetaan tulorekisteriin siten kuin tulonsaaja on sopinut esimiehensä kanssa poissaolosta, joko yhtenä jaksona myös viikkovapaan ajalta tai erikseen ennen ja jälkeen viikkovapaan. Ilmoitustavalla voi olla vaikutusta etuuden käsittelyyn, jos tulonsaaja hakee etuutta myös viikkovapaan ajalta, esimerkiksi lauantailta eikä etuuden käsittelyssä tiedetä viikkovapaasta.

Esimerkki 5. Poissaolon ilmoittaminen viikkovapaan ajalta

Tulonsaaja työskentelee maanantaista perjantaihin (5 päivää viikossa) ja on poissa työstä lapsen sairastumisen vuoksi perjantaina ja maanantaina. Poissaolo ilmoitetaan yhtäjaksoisesti ja poissaolon syynä on ”Lapsen sairaus tai pakottava perhesyy”. Jos tulonsaaja hakee erityishoitorahaa, se voidaan myöntää myös väliin jäävältä lauantailta.

Taulukko 5, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 10.9.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 15.8.20xx

Loppupäivä 18.8.20xx

Poissaolon syy: Lapsen sairaus tai pakottava perhesyy

2.1 Alkupäivä

Alkupäiväksi ilmoitetaan kunkin yhtäjaksoisen poissaolojakson alkupäivä. Jos poissaolon syy muuttuu yhtäjaksoisen poissaolon aikana, poissaolo on ilmoitettava omana aikajaksonaan.

Poissaolojakso voidaan ilmoittaa alkamaan aikaisemmin kuin palkanmaksukausi on alkanut tai päättymään myöhemmin kuin palkanmaksukausi päättyy. Jos aikaisemmin ilmoitettu poissaolo jatkuu yhtäjaksoisesti, alkupäiväksi ilmoitetaan yhtäjaksoisen poissaolon alkupäivä tai aikaisemmin ilmoitetun loppupäivän jälkeinen kalenteripäivä.

2.2 Loppupäivä

Loppupäiväksi ilmoitetaan kunkin yhtäjaksoisen poissaolojakson loppupäivä. Jos poissaolo jatkuu toistaiseksi, loppupäiväksi ilmoitetaan työsuhteen päättymispäivä tai esimerkiksi kalenterivuoden viimeinen päivä tai muu päivä, josta alkaen poissaolosta annetaan uusi tarkennettu ilmoitus.

2.3 Poissaolojaksoon sisältyvien työpäivien lukumäärä

Poissaolopäivien lukumääränä ilmoitetaan poissaolojaksoon sisältyvien työpäivien lukumäärä. Lukumäärään lasketaan seuraavat työpäivät:

  • tulonsaaja on ollut koko työpäivän poissa ja saanut palkkaa
  • tulonsaaja on ollut osan päivästä poissa osittaisen hoitovapaan tai kuntoutuksen vuoksi.

Poissaolopäivien lukumäärä on vapaaehtoisesti ilmoitettava, täydentävä lisätieto. Ajallisten poissaolojaksojen ilmoittaminen (alku- ja loppupäivämäärät) riittää suurimmalle osalle poissaolotietoja hyödyntävistä tiedon käyttäjistä.

3 Palkattomat poissaolot

Maksaja valitsee palkattoman poissaolon syyn arvolistalta.

Palkattomien poissaolojen syykoodit
Koodi Selite
1 Sairaus
2 Osa-aikainen sairauspoissaolo
3 Vanhempainvapaa
4 Erityisraskausvapaa 
5 Kuntoutus
6 Lapsen sairaus tai pakottava perhesyy
7 Osittainen hoitovapaa
8 Koulutus
9 Vuorotteluvapaa
10 Opintovapaa
11 Lakko tai työsulku
12 Työtarjonnan keskeytyminen
13 Virkavapaa
14 Kertausharjoitus
15 Varusmiespalvelus tai siviilipalvelus
16 Lomautus
17 Hoitovapaa
99 Muu syy

Arkaluonteisia poissaolon syytietoja ei ilmoiteta tulorekisteriin.

3.1 Palkaton sairauspoissaolo

Syy valitaan, jos tulonsaaja on sairauden tai tapaturman vuoksi poissa työstä eikä poissaolon ajalta makseta palkkaa. Työtapaturmasta aiheutunut poissaolo voidaan ilmoittaa vain palkallisena poissaolona. Jos työtapaturman aiheuttaman poissaolon ajalta ei makseta palkkaa (esimerkiksi työnantajalla ei ole velvollisuutta maksaa sairausajan palkkaa työtapaturman vuoksi, koska työehtosopimuksen mukainen palkanmaksuvelvollisuus on päättynyt), poissaolo ilmoitetaan sairauspoissaolona.

Poissaolon ajalta työnantajalle on joko esitetty lääkärintodistus tai työntekijä on poissa työstä omalla ilmoituksella. Tällä ei ole vaikutusta poissaolon ilmoittamiseen.

Poissaolon tulee jatkua vähintään yhden täyden työpäivän ajan, muuten sitä ei ilmoiteta tulorekisteriin. 

Maksaja ilmoittaa poissaolon alkupäiväksi sen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen sairauspoissaolo on alkanut. Alkupäiväksi voidaan ilmoittaa päivä, jolloin tulonsaaja on poistunut työpaikalta sairauden vuoksi, eli ollut ennen sairastumistaan osan aikaa työssä. Jos kesken jääneeltä työpäivältä maksetaan säännöllisen työajan palkka, kesken jäänyt työpäivä ilmoitetaan palkallisena poissaolona. Edellytyksenä on, että ilmoitettava poissaolo jatkuu vähintään seuraavan kalenteripäivän ajan palkallisena tai palkattomana. Yksittäisiä vajaan työpäivän kestäviä sairauspoissaoloja ei ilmoiteta tulorekisteriin. Jos tulonsaaja sairastuu vasta, kun työpäivä on päättynyt, maksaja ei ilmoita kyseistä työpäivää poissaolopäiväksi.

Tuntipalkka-aloilla poissaolon ensimmäinen päivä voi olla palkaton karenssipäivä, jonka määräytymiseen vaikuttaa sairauspoissaolon kesto. Näissä tilanteissa poissaolo ilmoitetaan sen jälkeen, kun on selvillä, onko karenssipäivä palkallinen vai ei.

Esimerkki 6. Palkattoman sairauspoissaolojakson ilmoitus

  • Tulonsaaja ilmoittaa esimiehelleen sairastumisesta ja poistuu kesken työpäivän maanantaina 13.5. ja ilmoittaa olevansa sairauden vuoksi poissa työstään torstaihin 16.5. asti. Tulonsaaja hakeutuu lääkäriin perjantaina 17.5., ja toimittaa lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestä ajalle 17.5.–26.5.
  • Maksaja ilmoittaa tulorekisteriin sairauspoissaolon ajalle 13.5.–26.5. jaksottaen poissaolojaksot palkalliseen ja palkattomaan poissaoloon sen mukaan, miltä ajalta työnantaja maksaa sairausajan palkkaa. 
  • Työntekijä palaa työhön maanantaina 27.5. ja jatkaa työssä, kunnes tiistaina 4.6. sairastuu uudelleen ja toimittaa lääkärintodistuksen ajalle keskiviikosta 5.6. keskiviikkoon 12.6. ja palaa työhön torstaina 13.6.
  • Työnantaja ei enää maksa poissaoloajan palkkaa, mutta maksaa palkan sairastumispäivältä. Maksaja ilmoittaa tulorekisteriin palkallisen sairauspoissaolon sairastumispäivältä 4.6. ja palkattoman sairauspoissaolon ajalle 5.6.–12.6. 
Taulukko 6, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.4.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 12.6.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 13.5.20xx

Loppupäivä 22.5.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Alkupäivä: 4.6.20xx

Loppupäivä 4.6.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 23.5.20xx

Loppupäivä 26.5.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Alkupäivä: 5.6.20xx

Loppupäivä 12.6.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

3.2 Palkaton vanhempainvapaa

Syy valitaan, jos tulonsaaja on raskausvapaan tai vanhempainvapaan vuoksi kokonaan poissa työstään vähintään yhden täyden työpäivän ajan eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. Syy valitaan myös silloin, kun ilmoitetaan palkaton äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022.   

Jos raskausvapaan tai vanhempainvapaan ajalta maksetaan alalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti täydennyspalkkaa (tulolaji 204, Etuusajalta maksettu täydennyspalkka), poissaolo ilmoitetaan ensin palkattomana poissaolona, jotta poissaolojen ilmoittaminen ei viivästy.

Maksaja ilmoittaa täydennyspalkan määrän palkkatietoilmoituksella ilmoitustavalla 1 tai 2 sen jälkeen, kun tulonsaaja on toimittanut maksajalle etuuspäätöksen. Tässä yhteydessä korjataan tarvittaessa palkattoman poissaolon aikajaksoa siltä osin, kuin täydennyspäivärahaa maksetaan poissaolon ajalta.

Maksaja ilmoittaa poissaolon alkupäiväksi sen kokonaisen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen palkaton poissaolo on alkanut. 

Esimerkki 7. Palkattoman vanhempainvapaan ilmoittaminen

Tulonsaaja ilmoittaa helmikuussa pitävänsä vanhempainvapaata 26.9.20xx–15.10.20xx. Maksaja ilmoittaa vanhempainvapaan siinä ilmoituksessa, jota annettaessa poissaolot ovat maksajan tiedossa vanhempainvapaan alkamiseen asti. Tiedot annetaan samalla tavalla myös silloin, kun ilmoitetaan palkaton äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Taulukko 7, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.9.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 31.10.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 26.9.20xx

Loppupäivä 15.10.20xx

Poissaolon syy: vanhempainvapaa

Kela käyttää tietoa palkattomasta vanhempainvapaasta vanhempainpäivärahahakemuksen käsittelyssä. Poissaolon ajalta päiväraha maksetaan tulonsaajalle itselleen.

3.3 Palkaton erityisraskausvapaa

Syy valitaan, jos raskaana oleva tulonsaaja on kokonaan poissa työstään työtehtäviin tai työoloihin liittyvän vaaratekijän vuoksi vähintään yhden täyden työpäivän ajan eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. Syy valitaan myös silloin, kun ilmoitetaan palkaton erityisäitiysvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022. Näissä tilanteissa työnantajan on aina annettava Kelaan erillinen ilmoitus, jossa selvitetään tulonsaajan työtehtäviä ja työoloja. Ilmoitus tehdään Kelan asiointipalvelussa tai lomakkeella SV96.

Palkattoman erityisraskausvapaan ajalta maksettava erityisäitiysraha maksetaan tulonsaajalle.

Maksaja ilmoittaa poissaoloajan alkupäiväksi sen kokonaisen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen palkaton poissaolo on alkanut.

Esimerkki 8. Palkattoman erityisraskausvapaan ilmoittaminen

Tulonsaajan työtehtäviin tai työoloihin liittyvä kemiallinen aine, säteily tai tarttuva tauti taikka muu vastaava seikka vaarantaa hänen tai sikiön terveyden eikä työnantajalla ole tarjota normaaleille työpäiville muuta työtä (todistus SV 96). Tulonsaaja jää erityisraskausvapaalle 22.8., mutta on vuosilomalla ajan 29.8.–4.9. Poissaolo ilmoitetaan kolmena jaksona. Tiedot annetaan samalla tavalla myös silloin, kun ilmoitetaan palkaton erityisäitiysvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Taulukko 8, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.9.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 22.8.20xx

Loppupäivä 28.8.20xx

Poissaolon syy: Erityisraskausvapaa

Alkupäivä: 5.9.20xx

Loppupäivä: 30.9.20xx

Poissaolon syy: Erityisraskausvapaa

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 29.8.20xx

Loppupäivä: 4.9.20xx

Poissaolon syy: Vuosiloma

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 450.00

3.4 Palkaton poissaolo kuntoutuksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja on kokopäiväisesti estynyt tekemästä työtään ammatilliseen tai lääkinnälliseen kuntoutukseen osallistumisen vuoksi eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. Osa-aikaista palkatonta kuntoutuspoissaoloa ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Maksaja ilmoittaa poissaoloajan alkupäiväksi sen kokonaisen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen palkaton poissaolo on alkanut.

Esimerkki 9. Palkattoman kuntoutuspoissaolon ilmoittaminen

Tulonsaaja osallistuu kuntoutuskurssille, joka toteutuu kolmessa jaksossa. Maksaja ilmoittaa ensimmäisen jakson ajaksi 23.5.20xx–30.6.20xx. Seuraavat jaksot (12.10.–17.10.20xx ja 1.2.–5.2.20xx) ilmoitetaan vasta sitten, kun kaikki muut mahdolliset poissaolot ovat tiedossa näiden jaksojen alkamiseen saakka.

Taulukko 9, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.5.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.6.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 23.5.20xx

Loppupäivä 30.6.20xx

Poissaolon syy: Kuntoutus

Kuntoutus voi toteutua useassa jaksossa ja jaksot tiedetään etukäteen. Kukin kuntoutusjakso ilmoitetaan kuitenkin vasta silloin, kun muutkin poissaolot ovat tiedossa kuntoutusjakson alkamiseen asti. 

3.5 Palkaton poissaolo lapsen sairauden tai pakottavan perhesyyn vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja on kokopäiväisesti estynyt tekemästä työtään eikä hänelle makseta palkkaa poissaolon ajalta. Työn tekemisen estää jokin seuraavista:

  • Tulonsaajan alle 10-vuotias lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi on äkillisesti sairastunut.
  • Poissaolo on tarpeen tulonsaajan perheenjäsenen tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten.
  • Tulonsaajan välitön läsnäolo on välttämätöntä hänen perhettään kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan, ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi. 

Maksaja ilmoittaa poissaoloajan alkupäiväksi sen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen palkaton poissaolo on alkanut. Kokopäiväisenä poissaolona pidetään tilannetta, jossa tulonsaaja on ollut poissa työstään vähintään 6 tuntia.

Esimerkki 10. Palkaton poissaolo, kun tulonsaaja on poissa työstä sairaan lapsen hoidon vuoksi

Taulukko 10, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.4.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.6.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 23.5.20xx

Loppupäivä 30.6.20xx

Poissaolon syy: Lapsen sairaus tai pakottava perhesyy

3.6 Palkaton poissaolo koulutuksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaajan palkattoman kokopäiväisen poissaolon syynä on koulutus työnantajan määräyksestä, työmarkkinajärjestöjen yhteistyösopimusten edellyttämä koulutus, ammattiyhdistyskoulutus tai oppisopimuskoulutukseen kuuluva tietopuolinen opetus eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. 

3.7 Palkaton poissaolo vuorotteluvapaan vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja ja työnantaja tekevät määräaikaisen sopimuksen tulonsaajan vuorotteluvapaasta.

Esimerkki 11. Vuorotteluvapaan ilmoittaminen tulorekisteriin

Taulukko 11, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoittamisen alkupäivä: 9.3.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 31.10.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 1.4.20xx

Loppupäivä 31.10.20xx

Poissaolon syy: Vuorotteluvapaa

3.8 Palkaton poissaolo opintovapaan vuoksi

Syy valitaan, jos työnantaja on vapauttanut tulonsaajan palvelussuhteeseensa kuuluvien tehtävien suorittamisesta opintovapaalain ehdot täyttävien opintojen suorittamista varten eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. 

Syy valitaan myös, jos tulonsaajalle on myönnetty harkinnanvarainen opintovapaa.

3.9 Palkaton poissaolo lakon tai työsulun vuoksi

Syy valitaan seuraavissa tilanteissa:

  • Tulonsaaja keskeyttää kokopäiväisesti palvelussuhteeseen kuuluvien tehtävien hoitamisen työtaistelutoimenpiteen vuoksi eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta.
  • Työnantaja estää tulonsaajaa hoitamasta palvelussuhteeseen kuuluvia tehtäviä kokopäiväisesti työtaistelutoimenpiteen vuoksi, eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. 

3.10 Palkaton poissaolo työtarjonnan keskeytymisen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaajan työn tekeminen on kokopäiväisesti mahdotonta tulonsaajasta riippumattomista syistä eikä tulonsaajalle makseta palkkaa poissaolon ajalta. 

3.11 Palkaton virkavapaa

Syy valitaan, jos tulonsaaja on palkattomalla virkavapaalla ja virkavapaan syy ei ole valintalistalla tai virkavapaan syy ole tiedossa, esimerkiksi tulonsaaja on virkavapaalla toisen työnantajan palveluksessa.

3.12 Palkaton poissaolo kertausharjoituksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja osallistuu kertausharjoituksiin eikä työnantaja maksa harjoituksen ajalta lainkaan palkkaa.

3.13 Palkaton poissaolo varusmiespalveluksen tai siviilipalveluksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja suorittaa varusmies- tai siviilipalvelusta.

3.14 Palkaton lomautus

Syy valitaan, jos tulonsaaja lomautetaan kokopäiväisesti.

3.15 Palkaton hoitovapaa

Syy valitaan, jos tulonsaaja on kokopäiväisesti hoitovapaalla. Osittaista hoitovapaata ei ilmoiteta tulorekisteriin, jos kyse on osapäivän poissaolosta. Osittaisen hoitovapaan kokopäiväiset palkattomat poissaolot ilmoitetaan hoitovapaan syykoodilla. Tiedon käyttäjät pyytävät tarvittaessa erikseen selvitykset osittaisen hoitovapaan kestosta, toteutustavasta tai palkan kohdentumisesta.

3.16 Palkaton poissaolo muun syyn vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaajan poissaolon syy ei ole valintalistalla. Muuna syynä ilmoitetaan esimerkiksi luvaton poissaolo töistä.

4 Palkalliset poissaolot

Maksaja valitsee palkallisen poissaolon syyn arvolistalta. 

Palkallisten poissaolojen syykoodit
Koodi Selite
1 Sairaus
2 Osa-aikainen sairauspoissaolo
3 Vanhempainvapaa
4 Erityisraskausvapaa
5 Kuntoutus
6 Lapsen sairaus tai pakottava perhesyy
7 Osittainen hoitovapaa
8 Koulutus
13 Virkavapaa
14 Kertausharjoitus
18 Arkipyhä
19 Pekkasvapaa
20 Työtapaturma
21 Vuosiloma
22 Osittainen poissaolo kuntoutuksen vuoksi
99 Muu syy

Poissaoloajan palkan määrän ilmoittaminen on aina pakollista. Palkan määränä ilmoitettavaan summaan lasketaan rahapalkan lisäksi myös luontoisedut.

Kelan korvaushakemuksen lähettäminen on mahdollista vain, jos poissaolon syykoodi on 1, 3, 4 tai 5.

Vaikka palkallisen poissaolon syykoodi olisi ilmoituksella 1, 3, 4 tai 5, sen perusteella ei automaattisesti muodostu etuushakemusta. Kela käsittelee ilmoituksen hakemuksena vain, jos poissaoloajan palkan ja oikean syykoodin ilmoittamisen lisäksi ilmoituksella annetaan Maksutiedon tyyppi (ks. luku 5.1).

Arkaluonteisia poissaolon syytietoja ei ilmoiteta tulorekisteriin.

4.1 ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivän ilmoittaminen

Maksaja voi ilmoittaa palkallisesta poissaolojaksosta tulevaisuuteen sijoittuvan ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivän. Päivämäärän ilmoittaminen tarkoittaa, että maksaja tietää, että poissaolo tulee jatkumaan palkallisena. Tietona ilmoitetaan viimeinen päivä, jolta maksetaan palkkaa tämän poissaolon aikana. Poissaolo voi tämän jälkeen jatkua palkattomana. Päivä ilmoitetaan, kun molemmat seuraavista ehdoista täyttyvät:

  • palkallinen poissaolo jatkuu yhdenjaksoisena kyseiseen päivään asti
  • palkkoja ilmoitetaan poissaoloajalta myöhemmin lisää.

”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivää ei ilmoiteta, jos poissaolon ajalta maksettava palkka saadaan ilmoitettua kokonaan.

Jos palkallisen poissaolon ajalta tehdään Kelan korvaushakemus (Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus), Kela käyttää tietoa maksunsaajan selvittämisessä. 

  • Kela maksaa päivärahan työnantajalle ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tietona ilmoitettuun päivään asti.
  • Kela maksaa päivärahan tulonsaajalle ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tietona ilmoitetun päivän jälkeiseltä ajalta, jos oikeus etuuteen jatkuu.

Päiväraha maksetaan aina jälkikäteen.

Esimerkki 12. ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämäärän ilmoittaminen

Tulonsaaja on toimittanut lääkärintodistuksen työkyvyttömyydestä 10.8.20xx–15.10.20xx ja sairausajan palkan määrä on ilmoitettavissa vain elokuun ajalta. Päivämääränä ilmoitetaan se päivä, mihin asti palkallisen ajan tiedetään ilmoitushetkellä vähintään jatkuvan.

  • Tulorekisteriin on aikaisemmin ilmoitettu sairausajan palkka 10.8.–31.8. ja ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämääräksi on ilmoitettu 30.9.
  • Kela on saanut tiedot tulorekisteristä ja on tehnyt 12.8. ratkaisun sairauspäivärahasta työnantajan tulorekisteriin ilmoitettujen hakemustietojen ja esitettyjen lääkärinlausuntojen perusteella ajalle 22.8.–15.10. Päätöksen yhteydessä päiväraha on maksettu työnantajalle 31.8. saakka. Päätöksessä on ilmoitettu, että ajalta 1.9.–30.9. annetaan myöhemmin uusi päätös etuuden maksun jakautumisesta työnantajan ja tulonsaajan kesken.
  • Syyskuun palkkatietojen yhteydessä tulorekisteriin ilmoitetaan sairausajan palkka 1.9.–30.9. ja samalla ilmoitetaan ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämääräksi 15.10., koska kävi ilmi, että tulonsaajalle maksetaan osapalkkaa koko poissaolon ajalta.
  • Kela saa tiedot syyskuun palkkatietoilmoituksesta ja tarkistaa 2.10. aiemmin annettua sairauspäivärahan päätöstä päivärahan maksamisesta. Päätöksen yhteydessä päiväraha maksetaan työnantajalle 1.9.–30.9. Päätöksessä ilmoitetaan, että ajalta 1.10.–15.10. annetaan myöhemmin uusi päätös päivärahan maksun jakautumisesta työnantajan ja tulonsaajan kesken.

Syyskuun ilmoitus annetaan seuraavasti:

Taulukko 12, taulukko 1/1
POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 10.8.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 15.10.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 1.9.20xx

Loppupäivä: 30.9.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 2050.25

Poissaolo jatkuu, mihin asti: 15.10.20xx

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivän korjaaminen kuvataan kohdassa 6.4.

4.2 Palkallinen sairauspoissaolo (Kela: työnantajan sairauspäivärahahakemus)

Syy valitaan, jos tulonsaaja on sairauden tai muun kuin työtapaturmana sattuneen tapaturman aiheuttaman työkyvyttömyyden vuoksi kokonaan poissa työstään vähintään yhden kokonaisen työpäivän ajan ja tulonsaajalle maksetaan poissaolon ajalta palkkaa. Tämä syy valitaan myös silloin, jos tulonsaaja on ollut osallisena liikennetapaturmassa, pahoinpitelyn tai rikoksen uhrina tai hänelle on sattunut vapaa-ajan tapaturma ja poissaolon ajalta maksetaan palkkaa. Työtapaturman aiheuttamien poissaolojen syyksi valitaan työtapaturma.

Poissaolon ajalta työnantajalle on esitetty lääkärintodistus tai terveydenhoitajan todistus tai tulonsaaja on poissa työstä omalla ilmoituksella. Tällä ei ole vaikutusta poissaolon ilmoittamiseen.

Poissaolon tulee jatkua vähintään yhden kokonaisen työpäivän ajan, muuten sitä ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Kelan korvaushakemusta varten annettava maksutiedon tyyppi ilmoitetaan vain, jos poissaolon ajalta haetaan sairauspäivärahaa työnantajalle. Sairauspäivärahan hakemiselle on tietyt edellytykset, eikä sen hakeminen kaikista palkallisista poissaoloista ole perusteltua (ks. tarkemmin luku 5). Jos päivärahaa haetaan esimerkiksi sellaisista poissaolojaksoista, joiden pituus on alle omavastuuajan, hakemuksista aiheutuu ylimääräistä työtä eri osapuolille.

Maksaja ilmoittaa poissaolon alkupäiväksi sen työpäivän, josta tulonsaajan yhtäjaksoinen sairauspoissaolo on alkanut. Alkupäiväksi voidaan ilmoittaa päivä, jolloin tulonsaaja on poistunut työpaikalta sairauden vuoksi, eli ollut ennen sairastumistaan osan aikaa työssä. Jos kesken jääneeltä työpäivältä maksetaan säännöllisen työajan palkka, kesken jäänyt työpäivä ilmoitetaan palkallisena poissaolona. Edellytyksenä on, että ilmoitettava poissaolo jatkuu vähintään seuraavan kalenteripäivän ajan palkallisena tai palkattomana. Yksittäisiä vajaan työpäivän kestäviä sairauspoissaoloja ei ilmoiteta tulorekisteriin. Jos tulonsaaja sairastuu vasta, kun työpäivä on päättynyt, maksaja ei ilmoita kyseistä työpäivää poissaolopäiväksi.  

Kela ei hyödynnä osa-aikaista sairauspoissaolotietoa, eikä osasairauspäivärahan hakeminen ole mahdollista palkkatietoilmoituksella.

Esimerkki 13. Palkallisen sairauspoissaolon ilmoittaminen ilman Kela-hakemusta

Taulukko 13, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Osa-aikainen

Palkkauksen muoto: Tuntipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.2018

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 1 (Tilastokeskuksen ammattiluokitus)

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 71150

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 2 (Kevan nimikkeistö)

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 81850

Ammattinimike: Kirvesmies

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.3.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 23.4.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 10.3.20xx

Loppupäivä: 13.3.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 300.00

Esimerkki 14. Sairauspäivärahan hakemus, poissaoloajan palkka ilmoitetaan kerralla

Taulukko 14, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Palkkauksen muoto: Tuntipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 71150

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 2

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 81850

Ammattinimike: Kirvesmies

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 09.03.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 15.4.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 31.3.20xx

Loppupäivä: 15.4.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 2050.25

Poissaolo jatkuu, mihin asti: -

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Esimerkki 15 a. Sairauspäivärahan hakemus, kun poissaolon palkanmaksu ilmoitetaan kahdella ilmoituksella (ensimmäinen ilmoitus)

Kelaan on toimitettu lääkärintodistus 30.4.20xx asti. Tulonsaajalla ei ole muita palvelussuhteita.

Taulukko 15 a, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: 1234567-8
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta  

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 52220

Ammattinimike: Myymäläesimies

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.3.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.4.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 31.3.20xx

Loppupäivä: 15.4.20xx

Poissaolon syy: Sairaus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 2050.25

Poissaolo jatkuu, mihin asti: 30.4.20xx

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Kela antaa työnantajalle ja tulonsaajalle päätöksen sairauspäivärahasta ajalta 31.3.–30.4.20xx.

Päätöksessä ilmoitetaan päivärahan maksusta 15.4.20xx asti ja päivärahan jakautumisesta työnantajan ja tulonsaajan kesken.

Päivärahan maksusta annetaan uusi päätös 16.4.20xx alkaen sen jälkeen, kun tulorekisteriin on saatu ilmoitus, jossa ilmoitetaan sairausajan palkka ja päivärahan hakeminen Kelasta 16.4.20xx alkaen.

Esimerkki 15 b. Sairauspäivärahan hakemus, kun poissaoloajan palkanmaksu ilmoitetaan kahdella ilmoituksella ja poissaoloajan palkka on osittain osapalkkaa (toinen ilmoitus)

Taulukko 15 b, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖ

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.2018

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 52220

Ammattinimike: Hedelmä- ja vihannesosaston vastaava

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 16.4.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.4.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 16.4.20xx

Loppupäivä: 25.4.20xx

Poissaolon syy: Sairauspoissaolo

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 1280.00

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Alkupäivä: 26.4.20xx

Loppupäivä: 30.4.20xx

Poissaolon syy: Sairauspoissaolo

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 425.00

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Jos sairausajalta maksetaan alennettua sairausajan palkkaa työ- tai virkaehtosopimuksen mukaisesti, tämä palkka pitää ilmoittaa tulorekisteriin. Maksaja ilmoittaa palkan joko tulolajilla Sairausajan osapalkka (ilmoitustapa 2) tai Palkka yhteissumma (ilmoitustapa 1).

Jos maksaja ilmoittaa palkkatietoilmoituksella Kelan hakemustiedot (maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus), poissaolon ajalta maksettava sairausajan osapalkka on ilmoitettava omana aikajaksonaan (esimerkissä 26.4.–30.4.), jotta päivärahan määrä jaetaan oikein työnantajan ja tulonsaajan kesken. Jos maksaja ilmoittaa sairausajan osapalkan ilmoitustapa 2:lla, Kela ei työnantajan hakemusta käsitellessään hyödynnä tietoa sairausajan osapalkasta osana hakemustietoa.

4.3 Palkallinen vanhempainvapaa (Kela: työnantajan raskausrahaa tai vanhempainrahaa koskeva hakemus ja työnantajan perhevapaakorvauksen hakemus)

Syy valitaan, jos tulonsaaja on raskausvapaan tai vanhempainvapaan vuoksi kokonaan poissa työstään vähintään yhden täyden työpäivän ajan ja tulonsaajalle maksetaan poissaolon ajalta palkkaa. Syy valitaan myös silloin, kun ilmoitetaan palkallinen äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Esimerkki 16. Työnantaja hakee vanhempainpäivärahaa raskausvapaan tai vanhempainvapaan ajalta (ensimmäinen ilmoitus)

Tässä esimerkissä palkat ilmoitetaan palkanmaksukausittain (kalenterikuukausittain) ja ensimmäiseen ilmoitukseen sisältyy vain 3 poissaolopäivää. Ilmoittajalla on jo ensimmäistä ilmoitusta antaessaan tieto siitä, mihin asti palkkaa maksetaan raskausvapaan ja vanhempainvapaan ajalta. Tiedot ilmoitetaan samalla tavalla myös silloin, kun haetaan vanhempainpäivärahaa sellaisen palkallisen äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaan ajalta, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Taulukko 16, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 37,25

Palkkauksen muoto: kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 52220

Ammattinimike: Hedelmä- ja vihannesosaston vastaava

POISSAOLOT  

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.1.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 25.9.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 29.1.20xx

Loppupäivä: 31.1.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 350.25

Poissaolo jatkuu, mihin asti: 25.4.20xx

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 26.4.20xx

Loppupäivä: 25.9.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Esimerkki 16 a. Työnantaja hakee vanhempainpäivärahaa yksittäisiltä vanhempainvapaapäiviltä

Tässä esimerkissä työntekijä on sopinut olevansa yhden päivän viikossa vanhempainvapaalla 13 viikon ajan. Palkat ilmoitetaan palkanmaksukausittain (kalenterikuukausittain). Työnantaja hakee vanhempainpäivärahaa niillä ilmoituksilla, joiden poissaolojen ilmoitusjaksoon sisältyy palkallinen vanhempainvapaapäivä. Kaikki vanhempainvapaapäivät voi ilmoittaa samassa ilmoituksessa, tai ne voi ilmoittaa esimerkiksi palkanmaksukausittain.

Taulukko 16 a, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 37,25

Palkkauksen muoto: kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 52220

Ammattinimike: Hedelmä- ja vihannesosaston vastaava

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.10.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 31.10.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 3.10.20xx

Loppupäivä: 3.10.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 116.75

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Alkupäivä: 10.10.20xx

Loppupäivä: 10.10.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 116.75

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Alkupäivä: 17.10.20xx

Loppupäivä: 17.10.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 116.75

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Alkupäivä: 24.10.20xx

Loppupäivä: 24.10.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 116.75

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Alkupäivä: 31.10.20xx

Loppupäivä: 31.10.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 116.75

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Esimerkki 17. Työnantaja hakee vanhempainpäivärahaa ja perhevapaakorvausta raskausvapaan ajalta (toinen ilmoitus), kun palkat ilmoitetaan palkanmaksukausittain (kalenterikuukausittain)

Perhevapaakorvausta haetaan vain kerran, esimerkiksi silloin, kun palkkaa on maksettu vähintään 30 päivältä, tai silloin, kun maksetaan palkallisen raskausvapaan tai palkallisen adoptiovanhemman vanhempainvapaan viimeinen erä.

Tiedot ilmoitetaan samalla tavalla myös silloin, kun haetaan äitiysrahaa sellaisen palkallisen äitiysvapaan ajalta, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Taulukko 17, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 37,25

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 52220

Ammattinimike: Hedelmä- ja vihannesosaston vastaava

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.1.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 25.9.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 29.1.20xx

Loppupäivä: 31.1.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 350.25

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne:01001110001000

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: 28.2.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 2842.00

Poissaolo jatkuu, mihin asti: 25.4.20xx

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksutiedon tyyppi: Kela, perhevapaakorvaus

Maksun tarkenne: 01001110001000

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 26.4.20xx

Loppupäivä: 25.9.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Jos raskausvapaan ajalta maksetaan alalla sovellettavan työehtosopimuksen mukaisesti täydennyspalkkaa (tulolaji 204, Etuusajalta maksettu täydennyspalkka), poissaolo ilmoitetaan ensin palkattomana poissaolona, jotta poissaolojen ilmoittaminen ei viivästy.

Maksaja ilmoittaa täydennyspalkan määrän palkkatietoilmoituksella ilmoitustavalla 1 tai 2 sen jälkeen, kun tulonsaaja on toimittanut maksajalle etuuspäätöksen. Tässä yhteydessä korjataan tarvittaessa palkattoman poissaolon aikajaksoa siltä osin kuin täydennyspäivärahaa maksetaan.

Esimerkki 18 a. Raskausvapaan ja vanhempainvapaan ilmoittaminen, kun tulonsaajalle maksetaan täydennyspalkkaa (ensimmäinen ilmoitus)

Tiedot annetaan samalla tavalla myös silloin, kun ilmoitetaan vanhempainvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022.

Taulukko 18 a, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 40

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 57180

Ammattinimike: Farmaseutti

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.1.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä:25.9.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 29.1.20xx

Loppupäivä: 25.9.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Esimerkki 18 b. Poissaolotiedon korjaaminen täydennyspalkkatilanteessa (korvaava ilmoitus)

Korvaava ilmoitus annetaan, kun tulonsaaja on toimittanut työnantajalle vanhempainpäivärahapäätöksen ja tulonsaajalle maksetaan täydennyspalkkaa. Esimerkissä täydennyspalkkaa ei jää maksettavaksi raskausrahan ajalta (40 arkipäivää) eikä vanhempainrahan ensimmäisiltä 16 arkipäivältä, koska päivärahan määrä sinä aikana on 90 % vuosityötulojen 300. osasta. Huomaa, että arkipäivien lukumäärä on laskettava jokaiselta kalenterivuodelta erikseen. Arkipäivien lukumäärä samalla aikajaksolla vaihtelee eri kalenterivuosina.

Taulukko 18 b, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 40

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön tyyppi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 57180

Ammattinimike: Farmaseutti

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 1.1.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 25.9.20xx

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 29.1.20xx

Loppupäivä: 4.4.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Alkupäivä: 26.4.20xx

Loppupäivä: 25.9.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 5.4.20xx

Loppupäivä: 25.4.20xx

Poissaolon syy: Vanhempainvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 1575.00

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Kela käsittelee ilmoituksen tietoja osana maksajan ja tulonsaajan raskausrahan tai vanhempainrahan hakemusta.

4.4 Palkallinen erityisraskausvapaa (Kela: työnantajan erityisraskausrahaa koskeva hakemus)

Syy valitaan, jos tulonsaaja työtehtäviinsä tai työoloihinsa liittyvän vaaratekijän vuoksi on estynyt tekemästä työtään vähintään yhden täyden työpäivän ajan ja tulonsaajalle maksetaan poissaolon ajalta palkkaa. Syy valitaan myös silloin, kun ilmoitetaan palkallinen erityisäitiysvapaa, joka on alkanut ennen 1.8.2022. Näissä tilanteissa työnantajan on aina annettava Kelaan erillinen ilmoitus, jossa selvitetään tulonsaajan työtehtäviä ja työoloja. Ilmoitus tehdään Kelan asiointipalvelussa tai lomakkeella SV96. Jos jo ilmoitusta tehtäessä tiedetään alkava äitiysvapaa, se ilmoitetaan omana poissaolonaan.

Poissaoloajan palkka on pakollinen tieto, jos ilmoituksella haetaan työnantajalle erityisraskausrahaa.

Esimerkki 19. Työnantaja hakee erityisraskausrahaa

Taulukko 19, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 37,25

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika:

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 31410

Ammattinimike: Bioanalyytikko

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.12.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 30.4.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 12.12.20xx

Loppupäivä: 31.1.20xx

Poissaolon syy: Erityisraskausvapaa

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 2530.00

Poissaolo jatkuu, mihin asti: 15.3.20xx

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

PALKATON POISSAOLO

Alkupäivä: 16.3.20xx

Loppupäivä: 30.4.20xx

Poissaolon syy: Erityisraskausvapaa

Kela käsittelee ilmoituksen tietoja osana työnantajan erityisraskausrahan hakemusta. Hakemuksen käsittelyyn tarvitaan myös työnantajan täyttämä ilmoitus työolosuhteista ja työstä poissaolosta, jonka työnantaja voi tehdä Kelan asiointipalvelussa tai lomakkeella SV96.

4.5 Palkallinen poissaolo kuntoutuksen vuoksi (Kela: työnantajan kuntoutusrahaa koskeva hakemus)

Syy valitaan, jos tulonsaaja on kokopäiväisesti estynyt tekemästä työtään ammatilliseen tai lääkinnälliseen kuntoutukseen osallistumisen vuoksi ja työnantaja maksaa poissaolon ajalta palkkaa. Kohdassa ilmoitetaan vain kokopäiväinen poissaolo.

Poissaoloajan palkka on pakollinen tieto, jos ilmoituksella haetaan työnantajalle kuntoutusrahaa.

Esimerkki 20. Työnantaja hakee kuntoutusrahaa

Taulukko 20, taulukko 1/1
MAKSAJAN TIEDOT
Tunniste: Y-tunnus
AINEISTON YHTEYSHENKILÖT

Nimi: Palkanlaskenta 

Puhelinnumero: 0401111111

Sähköpostiosoite: osasto1.palkat@firma.com

Vastuualue: Sisällöllinen

TULONSAAJAN TIEDOT
Tunniste: Henkilötunnus
PALVELUSSUHTEEN TIEDOT

Palvelussuhteen tyyppi: Kokoaikainen

Säännöllinen sovittu viikkotyöaika: 40

Palkkauksen muoto: Kuukausipalkka

Palvelussuhteen voimassaoloaika

Alkupäivä: 1.2.20xx

Loppupäivä: -

AMMATTILUOKKA TAI -NIMIKE

Ammattiluokan tai nimikkeistön typpi: 1

Ammattiluokan tai nimikkeen tunniste: 72110

Ammattinimike: Muotintekijä

POISSAOLOT

Poissaolojen ilmoitusjakson alkupäivä: 9.12.20xx

Poissaolojen ilmoitusjakson loppupäivä: 8.1.20xx

PALKALLINEN POISSAOLO

Alkupäivä: 10.12.20xx

Loppupäivä: 15.12.20xx

Poissaolon syy: Kuntoutus

Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta: 1510.00

Maksutiedon tyyppi: Kela, päivärahahakemus

Maksun tarkenne: 01001110001000

Kela käsittelee ilmoituksen tietoja osana työnantajan kuntoutusrahan hakemusta. Kuntoutusrahan maksamiseksi tarvitaan osallistumistodistus, jonka tulonsaaja toimittaa Kelaan. Tutustu Kelan ohjeeseen työnantajan kuntoutusrahan hakemisesta.

4.6 Palkallinen poissaolo lapsen sairauden tai pakottavan perhesyyn vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja on kokopäiväisesti estynyt tekemästä työtään ja hänelle maksetaan palkkaa poissaolon ajalta. Työn tekemisen estää jokin seuraavista:

  • Tulonsaajan alle 10-vuotias lapsi tai muu hänen taloudessaan vakituisesti asuva alle 10-vuotias lapsi on äkillisesti sairastunut.
  • Tulonsaajan poissaolo on tarpeen hänen perheenjäsenensä tai muun hänelle läheisen henkilön erityistä hoitoa varten.
  • Tulonsaajan välitön läsnäolo on välttämätöntä hänen perhettään kohdanneen, sairaudesta tai onnettomuudesta johtuvan, ennalta arvaamattoman ja pakottavan syyn vuoksi.

Syy valitaan myös silloin, jos poissaolon perusteena on työsopimuslain 7 b §:n mukainen omaishoitovapaa.

4.7 Palkallinen poissaolo koulutuksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaajan kokopäiväisen poissaolon syynä on työnantajan määräyksestä tapahtuva koulutus, työmarkkinajärjestöjen yhteistyösopimusten edellyttämä koulutus, ammattiyhdistyskoulutus tai oppisopimuskoulutukseen kuuluva tietopuolinen opetus ja tulonsaajalle maksetaan poissaolon ajalta palkkaa.

4.8 Palkallinen virkavapaa

Syy valitaan, jos tulonsaaja on palkallisella virkavapaalla eikä virkavapaan syy ole tiedossa.

4.9 Palkallinen poissaolo kertausharjoituksen vuoksi

Syy valitaan, jos tulonsaaja osallistuu kertausharjoituksiin ja tältä ajalta maksetaan poissaoloajan palkkaa, esimerkiksi reserviläispalkan ja normaalipalkan erotuksen verran. 

4.10 Palkallinen poissaolo arkipyhän vuoksi

Syy valitaan, jos poissaolojen ilmoitusjaksoon sisältyy arkipyhä, jonka ajalta maksetaan poissaoloajan palkkaa. Arkipyhinä ilmoitetaan esimerkiksi pitkäperjantai ja toinen pääsiäispäivä, jos nämä ovat palkallisia vapaapäiviä.

4.11 Palkallinen pekkasvapaa

Syy valitaan, jos poissaolojen ilmoitusjaksoon sisältyy palkallinen pekkasvapaa. Pekkasvapaa on palkallinen poissaolo, jos tulonsaajalle maksetaan pekkaskorvausta.

4.12 Palkallinen poissaolo työtapaturman vuoksi

Syy valitaan, jos ilmoitushetkellä on tiedossa, että tulonsaajan poissaolo johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista ja tältä ajalta maksetaan poissaoloajan palkkaa. Samaa ajanjaksoa ei ilmoiteta sairauspoissaolona.

4.13 Palkallinen vuosiloma

Syy valitaan, jos poissaolojen ilmoitusjaksoon sisältyy vuosilomapäiviä tai vuosiloman jakso, jonka ajalta maksetaan vuosilomapalkkaa. Jos tulonsaaja sairastuu vuosiloman aikana, vuosiloman ajaksi ilmoitetaan se aika, jolta vuosilomapäivät kuluvat. Tällöin osa vuosiloman ajasta voi olla vuosilomalain mukaista tai työehtosopimuksessa sovittua niin sanottua vuosiloman omavastuuaikaa, jonka ajalta vuosilomaa ei siirretä. Myös vuosilomaa täydentävät lisävapaapäivät ilmoitetaan poissaolon syykoodilla Vuosiloma. 

4.14 Palkallinen poissaolo muun syyn vuoksi

Syy valitaan, jos palkallisen poissaolon syytä ei ole valintalistalla. Poissaolo voi olla esimerkiksi ylitöistä kertynyt vapaa, palkallinen opintovapaa, lomarahavapaa tai niin sanottu saldovapaa.

5 Kelan korvaushakemukset

5.1 Maksutiedon tyyppi

Työnantaja voi hakea päivärahaa Kelasta tulorekisterin palkkatietoilmoituksella. Kela ei hyödynnä päivärahahakemuksissa tulorekisterin palkkatietoilmoitusten sairausajan palkka -tietoa. Kela käsittelee työnantajan päivärahaa koskevan hakemuksen ensisijaisesti Maksutiedon tyyppi -valinnan perusteella. Kela tutkii päivittäin kaikki saamansa tulorekisteri-ilmoitukset ja muodostaa hakemusasiakirjat niistä ilmoituksista, joissa palkalliselle poissaolojaksolle on ilmoitettu maksutiedon tyypiksi Kela, päivärahahakemus (koodiarvo 1) tai Kela, perhevapaakorvaus (koodiarvo 2) ja joissa on ilmoitettu myös muut hakemukseen tarvittavat tiedot. Kela ei kuitenkaan muodosta hakemusasiakirjaa, jos maksaja antaa hakemustiedot korvaavalla ilmoituksella täsmälleen samanlaisina uudestaan.

Poissaolojaksosta voi antaa korvaushakemustiedot (maksutiedon tyypin) vain kerran. Jos sama poissaolojakso ilmoitetaan myös myöhemmillä ilmoituksilla, ei korvaushakemustietoja anneta enää uudestaan. Jos poissaolojaksoa tai sen korvaushakemustietoja täytyy korjata, annetaan oikeat tiedot korvaavalla ilmoituksella. Maksaja korjaa sitä palkkatietoilmoitusta, jossa korvaushakemustiedot on alun perin ilmoitettu.

Toistaiseksi tulorekisterin palkkatietoilmoituksella ei voi hakea Kelan sairauspäivärahaa silloin, kun sairausajan palkkaa maksetaan palkkaturvana. Sairauspäivärahaa ei näissä tilanteissa makseta työnantajalle vaan ELY-keskukselle.

Jos hakemus ei ole muodollisesti oikein, Kela ei muodosta hakemusasiakirjaa. Tällainen tilanne on esimerkiksi silloin, jos maksutiedon tyyppi on Kela, päivärahahakemus (koodiarvo 1), mutta poissaolon syynä on osittainen hoitovapaa (poissaolon koodiarvo 7) tai maksajan tunniste on jokin muu kuin Y-tunnus tai henkilötunnus.    

Kelan vastaanottama muodollisesti oikea hakemus ja siihen liittyvät mahdolliset muodollisesti oikeat korvaavat ja mitätöidyt ilmoitukset näytetään Kelan asiointipalvelussa pdf-muodossa sekä tulonsaajalle että työnantajalle.  

Maksutiedon tyypiksi voi valita Kela, päivärahahakemus, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Maksajalla on Y-tunnus.
  • Tulonsaajalla on suomalainen henkilötunnus.
  • Sisällöllisen yhteyshenkilön sähköpostiosoite on ilmoitettu.
  • Palvelussuhteen voimassaolon alkupäivä on annettu.
  • Palkallinen poissaoloaika sisältyy palvelussuhteen aikaan.
  • Palkkauksen muoto on ilmoitettu.
  • Ammattiluokan ja nimikkeistön tyyppi Tilastokeskuksen ammattiluokitus on ilmoitettu. Jos maksaja ilmoittaa ammattiluokan ja nimikkeistön tyypin Kevan nimikkeistön mukaisena, myös vapaamuotoinen ammattinimike on ilmoitettava.
  • Ammattiluokan ja nimikkeen tunniste on ilmoitettu.
  • Työnantajalla on oikeus saada sairauspäiväraha, kuntoutusraha, raskausraha, tai vanhempainraha taikka erityisraskausraha työ- tai virkaehtosopimuksen tai muun sopimuksen perusteella.
  • Palkallisen poissaolon ajanjakso on ilmoitettu ja ajanjaksolle on ilmoitettu yksi seuraavista palkallisen poissaolon syykoodeista:
    • sairaus = sairauspäivärahan hakemus
    • kuntoutus = kuntoutusrahan hakemus
    • vanhempainraha = raskausrahan tai vanhempainrahan hakemus (ennen 1.8.2022 alkaneet vapaat: äitiys-, isyys- tai vanhempainrahan hakemus)
    • erityisraskausvapaa = erityisraskausrahan hakemus (ennen 1.8.2022 alkaneet vapaat: erityisäitiysrahan hakemus)
  • Mikään poissaolojakso ei saa olla päällekkäin toisen poissaolojakson kanssa.
  • Lisäksi työnantaja on ilmoittanut Kelan työnantajan asiointipalvelussa:
    • suostumuksen sähköisen päätöksen vastaanottamisesta
    • työnantajan tilinumeron etuuden maksua varten.

Jos poissaolon ajalta maksetaan täydennyspalkkaa, päivärahaa ei voi hakea.

Maksutiedon tyypiksi voi valita Kela, perhevapaakorvaus, jos seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Maksajalla on Y-tunnus.
  • Tulonsaaja on nainen.
  • Tulonsaajalla on suomalainen henkilötunnus.
  • Sisällöllisen yhteyshenkilön sähköpostiosoite on ilmoitettu.
  • Poissaolon ajanjakso on ilmoitettu ja ajanjaksolle on ilmoitettu seuraava poissaolon syykoodi:
    • vanhempainvapaa = perhevapaakorvauksen hakemus (myös ennen 1.8.2022 alkanut äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa)
  • Tulonsaajalle on aikaisemmin ilmoitettu palkallinen äitiysvapaa tai samalla ilmoituksella ilmoitettu palkallinen raskausvapaa tai adoptiovanhemman vanhempainvapaa vähintään 30 päivän ajalta.
  • Palvelussuhteen tyyppi tai osa-aikaisuuden prosentti on ilmoitettu.
  • Tulonsaajan palvelussuhteen voimassaolo on ilmoitettu vähintään 1 vuoden mittaiseksi ja se on jatkunut vähintään 3 kuukautta ennen raskausrahakauden tai adoptiovanhemman vanhempainrahakauden alkamista.  
  • Lisäksi työnantaja on ilmoittanut Kelan työnantajan asiointipalvelussa:
    • suostumuksen sähköisen päätöksen vastaanottamisesta
    • työnantajan tilinumeron perhevapaakorvauksen maksamista varten.

Perhevapaakorvaus on kertakorvaus, ja sen voi saada vain silloin, kun työnantaja on maksanut työntekijälleen työ- tai virkaehtosopimukseen taikka työsopimukseen perustuen palkkaa raskauden tai adoption perusteella raskausrahakauden tai adoptiovanhemman vanhempainrahakauden aikana vähintään kuukauden ajalta. Maksettu palkka voi olla myös täydennyspalkkaa. Katso tarkemmin esimerkki 18. Perhevapaakorvausta haetaan vain kerran esimerkiksi siinä vaiheessa, kun palkkaa on maksettu vähintään 30 päivältä tai siinä vaiheessa, kun maksetaan palkallisen raskausvapaan tai palkallisen adoptiovanhemman vanhempainvapaan viimeinen erä. Katso tarkemmin esimerkki 17.

5.2 Kelan päätös työnantajalle, jolla on Y-tunnus

Kun työnantaja hakee tulorekisterin kautta etuuksia, Kela antaa päätökset sähköisesti. Työnantaja, jolla on Y-tunnus, voi ilmoittaa suostumuksen sähköisten päätösten vastaanottamisesta Kelan asiointipalvelussa. Suostumus on voimassa, kunnes se peruutetaan. Suostumus koskee kaikkia työnantajalle annettavia päivärahapäätöksiä ja niihin liittyviä takaisinperinnän päätöksiä, vaikka etuuksia haettaisiin muuta kautta kuin tulorekisteristä.

Kela ilmoittaa sähköpostilla, kun vähintään yksi sähköinen päätös on luettavissa Kelan asiointipalvelussa. Asiakaskirjeet Kela lähettää edelleen postitse, esimerkiksi lisäselvityspyynnöt ja kuulemiskirjeet, kuten suostumuksen päätöksen oikaisuun. Nämä kirjeet Kela postittaa pääsääntöisesti yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ) saatavaan työnantajan osoitteeseen.

5.3 Kelan päätös työnantajana toimivalle henkilölle

Kun henkilö toimii työnantajana, Kela postittaa päätökset työnantajalle maksettavista etuuksista henkilön yritys- ja yhteisötietojärjestelmän (YTJ) mukaiseen osoitteeseen.

5.4 Maksun viitenumero -tiedon ja Maksun tarkenne -tiedon käsittely

Kelan korvaushakemukseen liittyvä viitenumero voi olla enintään 20 merkkiä ja saa sisältää vain numeroita.

Kelan korvaushakemukseen liittyvä tarkenne voi olla enintään 29 merkkiä. Tarkenne saa sisältää numeroita, kirjaimia ja yleisimpiä erikoismerkkejä (esimerkiksi - _ & + /).

Kelan korvaushakemukseen liittyvä tarkenne on vaihtoehtoinen tieto viitenumerolle.

Jos samassa etuusratkaisussa käytetään usealta tulorekisterin palkkatietoilmoitukselta muodostettuja hakemuksia ja näissä on ilmoitettu eri Maksun tarkenne- tai Maksun viitenumero-tietoja, Kela käyttää niistä vain myöhäisimmältä aikajaksolta annetun tiedon (Maksun tarkenne tai Maksun viitenumero). 

5.5 Päivärahan maksaminen työnantajalle

Kela käsittelee muodollisesti oikeat hakemukset (ks. kohta 5.1).

Kela maksaa päivärahan työnantajan pankkitilille. Työnantaja voi ilmoittaa tilinumeron Kelan asiointipalvelussa.

Työnantajana toimivan yksityishenkilön tulee ilmoittaa päivärahan maksussa käytettävä pankkitili Kelaan paperilomakkeella Y122.

5.6 Korvaushakemuksen lisätiedot

Korvaushakemuksen lisätietoihin voi kirjoittaa vapaamuotoisen tekstin, joka sisältyy Kelan päivärahahakemukseen. Teksti voi olla enintään 850 merkin pituinen. Lisätietoihin ei pidä kirjoittaa muualla hakemuksessa ilmoitettuja tietoja uudelleen.

6 Poissaolotietojen korjaaminen

6.1 Poissaolojen ilmoitusjakson korjaaminen

Jos maksaja on ilmoittanut virheellisen poissaolojen ilmoitusjakson, tiedon voi korjata eri tavoin riippuen siitä, onko poissaolojaksolle ilmoitettu maksutiedon tyyppi.

A) Poissaolojaksolle on ilmoitettu maksutiedon tyyppi:

  • Maksaja antaa korvaavan ilmoituksen, jossa poissaolojen ilmoitusjakso korjataan oikeaksi ja annetaan uudelleen poissaolojaksot sekä muut aiemmin oikein olleet tiedot.

B) Poissaolojaksolle ei ole ilmoitettu maksutiedon tyyppiä, joten tiedon voi korjata kahdella vaihtoehtoisella tavalla:

  • Maksaja antaa korvaavan ilmoituksen, jossa poissaolojen ilmoitusjakso korjataan oikeaksi ja annetaan uudelleen poissaolojaksot sekä muut aiemmin oikein olleet tiedot.
  • Maksaja ei anna korvaavaa ilmoitusta, vaan ilmoittaa seuraavalla uudella ilmoituksella poissaolojen ilmoitusjakson siten, että se sisältää ne päivät, joilta poissaolotiedot oli aikaisemmalla ilmoituksella annettu väärin. Uuden ilmoituksen poissaolojen ilmoitusjakso voi olla eripituinen kuin edellisen ilmoituksen (katso esimerkki 22). Jos sama aika on ilmoitettu poissaolojen ilmoitusjaksona usealla palkkatietoilmoituksella, tiedon käyttäjät hyödyntäjät vain uusinta ilmoitusta.

Esimerkki 21. Poissaolojen ilmoitusjakso on annettu aikaisemmin kahdella eri ilmoituksella ajoille 15.1.–14.2. ja 15.2.–14.3. eikä näissä ilmoituksissa ole annettu yhtään poissaoloa

Huhtikuussa käy ilmi, että tulonsaaja on ollut sairauden vuoksi poissa työstä 13.2.–14.3. ja saanut tältä ajalta täyden palkan. Jos sairausajan palkka on sama kuin aiemmin ilmoitettu rahapalkka, uudella ilmoituksella voidaan ilmoittaa poissaolojen ilmoitusjakso ajalle 13.2.–14.3. tai 15.1.–14.3. ja samalla ilmoittaa aikaisemmin ilmoittamatta jäänyt palkallinen poissaolo ajalle 13.2.–14.3.

Tietojen korjaaminen kuvataan tarkemmin ohjeessa Tietojen korjaaminen tulorekisterissä.

6.2 Poissaolojakson korjaaminen

Jos poissaolotietoon on liitetty Kelan korvaushakemus, katso ohjeet luvusta 6.6 Kela-hakemuksen korjaaminen.

6.2.1 Poissaolojakso on aiheeton

Jos poissaolojakso on ilmoitettu kokonaan virheellisenä, maksaja korjaa tiedot korvaavalla ilmoituksella. Korvaavassa ilmoituksessa annetaan muutoin samat tiedot, mutta poissaolojakso, poissaolon syy ja mahdolliset Kelan korvaushakemustiedot jätetään kokonaan antamatta. 

6.2.2 Poissaolojakson alkupäivä on virheellinen

Jos poissaolojakson alkupäivä on ilmoitettu virheellisenä, maksaja korjaa tiedot korvaavalla ilmoituksella, jossa ilmoitetaan muutoin samat tiedot, mutta alkupäivä korjataan oikeaksi.

6.2.3 Poissaolojakson loppupäivä on liian myöhäinen

Jos poissaolojakson loppupäivä on ilmoitettu virheellisenä siten, että oikea loppupäivä on aikaisempi kuin ilmoituksella on annettu, maksaja korjaa tiedot korvaavalla ilmoituksella. Korvaavassa ilmoituksessa annetaan muutoin samat tiedot, mutta loppupäivä korjataan oikeaksi.

6.2.4 Poissaolojakson loppupäivä on liian aikainen

Jos poissaolojakson loppupäivä on ilmoitettu virheellisenä siten, että oikea loppupäivä on myöhempi kuin ilmoituksella on annettu, maksaja korjaa tiedot korvaavalla ilmoituksella. Korvaavassa ilmoituksessa annetaan muutoin samat tiedot, mutta loppupäivä korjataan oikeaksi. Jos aikaisemmin ilmoitettu poissaolo on jatkunut ilmoitusjakson jälkeen, poissaolon voi ilmoittaa seuraavalla ilmoituksella (uusi ilmoitus).

6.3 Poissaolon syyn korjaaminen

Poissaolon syy pitää korjata, jos poissaolon peruste on ilmoitettu väärin. Yhdellä poissaololla voi olla vain yksi syy, ja saman poissaoloajan voi ilmoittaa vain yhdellä poissaolon syyllä. Jos tulonsaaja on poissa työstä useasta syystä tai poissaolon aikana ilmenee uusia syitä poissaololle, tulorekisteriin ilmoitetaan se syy, jonka perusteella palkkaa ensisijaisesti maksetaan.

Tieto on korjattava esimerkiksi silloin, jos sairauspoissaolona ilmoitettu poissaolo onkin aiheutunut työtapaturmasta tai tulonsaajan vuosiloman aikaa muutetaan sairastumisen, tapaturman tai synnytyksen vuoksi ja tieto tulee ilmi vasta ilmoituksen lähettämisen jälkeen.

Esimerkki 22. Tulonsaajalle on ilmoitettu poissaolojen ilmoitusjaksolle 1.4.–30.4. palkaton poissaolo lapsen sairauden tai pakottavan perhesyyn vuoksi ajalle 14.4. – 17.4.

Ilmoituksen lähettämisen jälkeen käy ilmi, että tulonsaajalle on sattunut vapaa-ajan tapaturma 15.4. ja hän on tästä syystä oikeutettu sairausajan palkkaan 15.4.–25.4. Aikaisemmin ilmoitettu poissaolojakso ja poissaolon syy on korjattava tulorekisteriin.

Poissaolotieto voidaan korjata kahdella tavalla. Maksaja voi ilmoittaa uudelleen poissaolojen ilmoitusjakson 14.4. alkaen siihen asti, kun poissaolot ovat tiedossa. Tällöin ilmoitetaan palkaton poissaolo 14.4.–14.4. (syy: lapsen sairaus ja pakottava perhesyy) ja palkallinen sairauspoissaolo ajalle 15.4. – 25.4. Vaihtoehtoisesti maksaja voi antaa korvaavan ilmoituksen, jossa korjataan poissaolojen ilmoitusjaksolle 1.4.–30 4. oikeat poissaolotiedot.

6.4 ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivän korjaaminen

Maksajan on korjattava virheellisesti ilmoitettu ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tieto heti, kun virhe huomataan, jotta Kela ei maksa päivärahaa perusteettomasti tulonsaajalle siltä ajalta, kun työnantaja maksaa palkkaa. ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivän ilmoittaminen kuvataan luvussa 4.1.

6.4.1 Liian myöhäiseksi ilmoitettu päivä korjataan korvaavalla ilmoituksella

Jos ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämäärä on ilmoitettu liian myöhäiseksi, tiedot korjataan korvaavalla ilmoituksella. Muiden poissaolotietojen korjaaminen kuvataan tämän ohjeen luvuissa 6.1–6.3 ja ohjeessa Tietojen korjaaminen tulorekisterissä.

Esimerkki 23: ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tietona on ilmoitettu liian myöhäinen päivämäärä ja tehdään korvaava ilmoitus

Maksaja on ilmoittanut palkallisen sairauspoissaolon ja maksetun palkan ajalta 1.9.–30.9. ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päiväksi on ilmoitettu 15.10. Tietojen perusteella muodostuu sairauspäivärahahakemus Kelaan. Kela antaa hakemuksen ja lääkärintodistusten perusteella päätöksen 1.9. alkaen ja maksaa päivärahan 16.10. alkaen tulonsaajalle.

Myöhemmin käy ilmi, että palkkaa maksettiin vain 30.9. asti. Maksaja on siis antanut virheellisesti liian myöhäisen ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämäärän.

Maksaja korjaa tiedon korvaavalla ilmoituksella ja poistaa antamansa ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tiedon.

Kela antaa uuden päätöksen, jolla päiväraha maksetaan 1.10. alkaen tulonsaajalle.

6.4.2 Liian aikaiseksi ilmoitettu päivä ja puuttuvat palkkatiedot korjataan antamalla uusi ilmoitus

Jos ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivä on ilmoitettu liian aikaiseksi, tiedot korjataan antamalla uusi ilmoitus. Samalla ilmoitetaan aina myös kyseiseltä ajalta puuttuvat palkkatiedot eli maksetut suoritukset.

Jos poissaolon ajalta maksettava palkka saadaan ilmoitettua kokonaan tällä uudella ilmoituksella, ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päivämäärää ei ilmoiteta siinä lainkaan, katso luku 4.1.

Esimerkki 24: ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tietona on ilmoitettu liian aikainen päivämäärä ja palkkatietoja puuttuu, korjataan antamalla uusi ilmoitus

Työnantaja hakee sairauspäivärahaa. Työntekijä on esittänyt lääkärintodistuksen ajalle 1.4.–30.6. Ensimmäisellä palkkatietoilmoituksella työnantaja hakee päivärahaa ajalta 1.4.–30.4. ja antaa ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päiväksi virheellisesti 16.5.

Työnantaja tekee jatkohakemuksen eli antaa uuden palkkatietoilmoituksen 5.5. ja hakee päivärahaa ajalta 1.5.–31.5. ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päiväksi korjataan uudella ilmoituksella 30.6.

Jos työnantaja ei olisi antanut uutta palkkatietoilmoitusta ajoissa, Kela olisi maksanut sairauspäivärahan työntekijälle 17.5. alkaen.

Esimerkki 25: ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tietoa ei ilmoiteta uudella palkkatietoilmoituksella, koska maksetut palkat ilmoitetaan koko ajalta

Maksaja on ilmoittanut palkallisen poissaolon ajalle 1.9.–30.9. ja ilmoittanut ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -päiväksi 9.12.

Maksaja ilmoittaa uudella ilmoituksella palkat ajalta 1.10.–31.10. Maksaja jättää ”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tiedon ilmoittamatta, koska tulonsaaja on palannut töihin 1.11. alkaen.

”Poissaolo jatkuu, mihin asti” -tiedon jättäminen ilmoittamatta merkitsee, että ilmoitetun poissaolon ajalta ei enää tulla myöhemmin maksamaan palkkaa.

6.5 Palkan määrä palkalliselta poissaoloajalta -tiedon korjaaminen

Jos maksaja on ilmoittanut poissaolon ajalta maksetun palkan virheellisesti ja tehnyt samalla korvaushakemuksen Kelaan (maksutiedon tyyppi 1 tai 2), tieto palkan määrästä pitää korjata korvaavalla ilmoituksella. Korvaavalla ilmoituksella annetaan palkallisen poissaolojakson palkan kokonaismäärä, vaikka kysymys olisi myöhemmin maksetusta lisäsuorituksesta (esimerkiksi takautuva palkankorotus).

Jos palkan määrä on ilmoituksella ollut virheellinen, maksajan on korjattava antamansa ilmoitus palkan virhetilanteisiin annettujen ohjeiden mukaisesti, katso ohje Tietojen korjaaminen tulorekisterissä, luvut 2 ja 3.

6.6 Kela-hakemuksen korjaaminen

Työnantaja voi hakea tulorekisterin palkkatietoilmoituksella Kelasta sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahaa, erityisraskausrahaa, kuntoutusrahaa tai perhevapaakorvausta. Jos tällaisen ilmoituksen lähettämisen jälkeen käy ilmi, että hakemuksesta puuttuu tietoja tai jokin hakemukseen käytettävä tieto on virheellinen, työnantajan on korjattava tiedot korvaavalla ilmoituksella. Virheellistä ilmoitusta ei tule mitätöidä kuin poikkeustilanteissa, jotka on kuvattu Tietojen korjaaminen tulorekisterissä -ohjeen luvussa 6.

Jos Kela havaitsee hakemuksen tiedoissa virheen tai ristiriitaisen tiedon, Kela lähettää virheen kuvauksen sähköpostilla ilmoituksessa annettuun yhteyshenkilön sähköpostiosoitteeseen.

Päivärahoja koskeva hakemus on muodollisesti virheellinen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Palkallisen poissaolon syy on muu kuin sairaus, kuntoutus, vanhempainvapaa taikka erityisraskausvapaa.
  • Samalle aikajaksolle on ilmoitettu useita poissaolon syitä.
  • Sama aikajakso sisältyy sekä palkattomaan että palkalliseen poissaoloon samalla tai eri syyllä.

Kelassa muodostetaan hakemustiedoista pdf-asiakirja, jossa on maksajan ilmoitusviite ja versionumero. Jos työnantaja poistaa hakemustiedot joko mitätöimällä alkuperäisen ilmoituksen tai antamalla korvaavan ilmoituksen, jolta hakemustiedot on poistettu, Kelassa muodostetaan mitätöivästä tai korvaavasta ilmoituksesta uusi pdf-asiakirja.

Muodostettu pdf-asiakirja käsitellään hakemuksena. Asiakirja näytetään Kelan asiointipalveluissa sekä tulonsaajalle että työnantajalle.

Sivu on viimeksi päivitetty 27.12.2023