Ohjelmistokehittäjät

Tämä osio on suunnattu ohjelmistokehittäjille.

Tulorekisterin teknisten rajapintojen avulla voit automatisoida ilmoittamisen ja tietojen hyödyntämisen.

Ajankohtaista

Tutustu ohjelmistokehittäjien yhteydenottokanaviin, tilaa tuotannon tiedote ja päivitä ohjelmiston yhteyshenkilö.

Tulorekisterin palvelukatkot

Ilmoita teknisestä virheestä tai häiriöstä tulorekisterissä

Dokumentaatio

Tutustu teknisiin ohjeisiimme. Ohjeet koskevat aineistoja, jotka toimitetaan tai jaetaan rajapintojen tai sähköisen asiointipalvelun latauspalvelun kautta.

Tietojen toimittaminen

Tietojen jakelu

Varmennepalvelu

Tarvitset varmenteen, jos haluat ilmoittaa tai hakea tietoja rajapintojen kautta.

Tee hakemus teknisen rajapinnan käyttöön tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa

Varmenteiden tilaaminen siirtyy vuoden 2024 aikana Verohallinnon varmennepalveluun.

Sidosryhmätestaus

Sidosryhmätestauksessa voit testata sähköistä asiointipalvelua ja ohjelmistosi toimivuutta halutun rajapinnan kanssa.

Testausympäristön palvelukatkot

Testauksen lomakkeet

Sähköisen asiointipalvelun testausympäristö

Tulorekisterin rajapinnat

Rajapinnalla tarkoitetaan eri järjestelmien ja tulorekisterin välille rakennettavaa sähköistä yhteyttä.

Tulorekisterissä on käytössä rajapintoja sekä tietojen ilmoittajille että tietojen käyttäjille. Tulorekisterin teknisten rajapintojen tietoformaatti on XML ja skeemat ovat englanninkielisiä.

Ohjelmistokehittäjien on huolehdittava siitä, että rakennettu palvelu vastaa tulorekisterin teknistä dokumentaatiota ja aikatauluvaatimuksia. Ota seuraavat asiat huomioon:

  • Käsittelemme aineistot saapumisjärjestyksessä.
  • Käsittelyaikaan vaikuttaa muun muassa lähetetyn aineiston koko. Suosittelemme, että lähetät tulorekisteriin korkeintaan 3 000 ilmoituksen aineistoja.
  • Aineiston lähettäjän pitää varmistaa käsittelypalautteen avulla, että ilmoittaminen on onnistunut. Suosittelemme, että varaat aineiston lähetyksen ja käsittelypalautekyselyn välille vähintään 5 minuuttia.
  • Jos käsittelypalaute ei ole valmistunut viidessä minuutissa, suosittelemme, että odotat vähintään viisi minuuttia lisää ennen kyselyn uusimista. Näin vältyt turhilta kysely-yrityksiltä.
  • Jos et saa käsittelypalautetta 2 tunnin kuluessa, vaikka noudatit viiden minuutin suositusaikaa kyselyiden välissä tai sait sanomatason (MessageErrors) virheenä virhekoodi "GEN0010 Odottamaton tekninen virhe", ota yhteyttä meihin täyttämällä havaintolomake.

Tutustu kaikkiin rajapintakäytön suosituksiin sisältökuvauksissa tietojen toimittaminen tulorekisteriin ja tietojen jakelu tulorekisteristä.

Rajapinnat maksajille

Voit käyttää tietojen ilmoittamiseen reaaliaikaista tai viivästettyä Web Service -rajapintaa sekä SFTP-rajapintaa.

  • Reaaliaikaisessa WS-rajapinnassa ilmoitukset toimitetaan tulorekisteriin yksi kerrallaan. Rajapinta on tarkoitettu pienille ilmoitusmäärille ja tilanteisiin, jossa käsittelypalaute tarvitaan välittömästi.
  • Jos tulorekisteriin toimitettavia ilmoituksia muodostuu kerralla paljon, kannattaa rajapinnaksi valita viivästetty Web Service -rajapinta tai SFTP-rajapinta. Näissä rajapinnoissa voit toimittaa useamman ilmoituksen samassa aineistossa.

Maksajat eli tiedon tuottajat tekevät hakemuksen teknisen rajapinnan käyttöönottamiseksi tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.

Näin teet hakemuksen ilmoittamisen rajapinnan ja varmenteen käyttöönottamiseksi

Rajapinnat tiedon käyttäjille

Tulorekisteriin tallennettuja tietoja saavat käyttöönsä vain ne viranomaiset ja muut tahot, joilla on siihen lakisääteinen oikeus.

Tulorekisterin tietojen jakelussa ovat käytössä SFTP-rajapinta ja reaaliaikainen Web Service -rajapinta.

Tiedon käyttäjät tekevät hakemuksen teknisen rajapinnan käyttöönottamiseksi täyttämällä tulorekisterin tiedon käyttäjän ilmoituksen tietolupaa varten. Tietoluvan toimeenpano käynnistää ensimmäisen varmenteen tilauksen. Kun tietolupa on voimassa, organisaatio voi tilata lisää varmenteita tulorekisterin sähköisessä asiointipalvelussa.

Sivu on viimeksi päivitetty 26.6.2024