Sähköveron palautushakemus, täyttöohje
Sähköveron palautushakemuksella voit hakea veronpalautusta sähköveroluokkien I ja II erotuksesta. Käytä tätä hakemusta, jos yritykselläsi on ollut oikeus II veroluokan sähköön mutta sähkövero on maksettu I veroluokan mukaan.
Tee sähköveron palautushakemus OmaVerossa. Paperilomaketta (lomake 1458) voit käyttää vain poikkeustapauksissa. Linkki lomakkeeseen on sivun lopussa.
Ilmoituksen täyttöohje
1. Hakijan tiedot
Yrityksen koko
Valitse yrityksen koko. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä (pk-yritykset) tarkoitetaan yrityksiä, joiden palveluksessa on vähemmän kuin 250 työntekijää ja joiden vuosiliikevaihto on enintään 50 miljoonaa euroa tai taseen loppusumma on enintään 43 miljoonaa euroa.
Tuetun toiminnan sijaintikunta
Ilmoita, missä Suomen kunnassa sähkön käyttöpaikka sijaitsee.
Taloudellinen tilanne
Ilmoita yrityksesi taloudellinen tilanne hakujakson aikana. Näitä tietoja kysytään, koska sähköveroluokan II veroetu on valtiontukea. Valtiontukea saa myöntää ainoastaan yrityksille, jotka eivät ole taloudellisissa vaikeuksissa. Taloudelliset vaikeudet määritellään niin sanotussa yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa (EU) N:o 651/2014, 2 artiklan 18 kohdassa. Lisätietoa on myös Verohallinnon ohjeessa Yleisen ryhmäpoikkeusasetuksen alaiset valtiontuet valmisteverotuksessa.
Taloudellinen tilanne arvioidaan sen ajankohdan mukaan, jolloin oikeus tukeen on syntynyt.
Esimerkki: Jos haet sähköveron palautusta vuodelta 2021, ilmoita tässä yrityksen taloudellinen tilanne vuonna 2021.
2. Hakijan yhteyshenkilö
Ilmoita yrityksen yhteyshenkilö, joka vastaa hakemuksen käsittelystä ja voi tarvittaessa antaa lisätietoja Verohallinnolle.
3. Hakujakso
Voit hakea palautusta joko kalenterikuukauden tai kalenterivuoden jaksolta. Ilmoita tässä, miltä jaksolta haet palautusta.
Jos haet palautusta useammalta kalenterivuodelta, tee jokaisesta vuodesta oma hakemus. Hae palautusta kolmen vuoden kuluessa siitä, kun hakujakson sisältävä kalenterivuosi on päättynyt.
Sähkön loppukäyttäjä voi hakea palautusta aikaisintaan 1.1.2021 jälkeen käytetystä sähköstä. Ennen vuotta 2021 verotetun sähkönveron palautusta voi hakea vain sähkön luovuttaja.
4. Palautuksen peruste
Valitse, onko palautuksen perusteena
- teollisuudessa,
- konesaleissa,
- lämpöpumpuissa, sähkökattiloissa tai geotermisen lämmön kiertovesipumpuissa käytetty sähkö.
Teollisuudella tarkoitetaan Tilastokeskuksen vuoden 2008 toimialaluokituksen (TOL 2008) pääluokkaan C (teollisuus) ja B (kaivostoiminta ja louhinta) sekä pääluokan E (vesihuolto, viemäri- ja jätevesihuolto, jätehuolto ja muu ympäristön puhtaanapito) alaluokkaan 38320 (lajiteltujen materiaalien kierrätys) kuuluvaa toimintaa ja ammattimaista kasvihuoneviljelyä. Teollisuuteen rinnastetaan lisäksi vähäinen teollisuuteen kuulumattoman tukitoiminnan harjoittaminen, joka tapahtuu teollisuutta harjoittavan yrityksen tuotantopaikalla ja joka liittyy pääasiallisesti yrityksen omaan teolliseen tuotantotoimintaan. Tarkista toimialaluokitukset Tilastokeskuksen sivuilta
Konesalilla tarkoitetaan laitetilaa, jossa yritys harjoittaa tietopalvelutoimintaa, tietojenkäsittelyä, palvelintilan vuokrausta ja siihen liittyviä palveluja pääasiallisena elinkeinotoimintanaan. Konesalien sähköveron perusteita muutettiin 1.1.2022 alkaen. Uusi sääntely koskee vain lain voimaantulon jälkeen alemman sähköveron piiriin pääseviä konesaleja. Veroluokan II sähköveroon ovat 1.1.2022 jälkeen oikeutettuja konesalit, joiden palvelinlaiteteho ylittää 0,5 MW. Tehoon lasketaan mukaan kaikki konesalissa olevien palvelinten sähkön tarve. Konesalin teholla ei tarkoiteta konesalin suunniteltua maksimitehoa, vaan käytössä olevaa vuotuista keskitehoa, joka lasketaan koko kalenterivuoden palvelinlaite-energia määrästä. Jos konesali on täyttänyt ennen 1.1.2022 edellytykset veroluokan II sähkön hankkimiselle, uusi sääntely ei koske sitä ja aikaisempi edellytys yli viiden MW laitetilasta on sille voimassa. Tehorajan ylityksen lisäksi konesalin tulee täyttää sähköverolaissa energiatehokkuudelle- ja hukkalämmön uudelleenkäytölle asetetut vaatimukset, eli saavuttaa määritelty PUE- tai ERE-lukuvaatimus.
Veroluokan II veroa suoritetaan myös sähköstä, joka käytetään geotermisen lämmön kiertovesipumpussa tai sellaisessa lämpöpumpussa, jonka nimellislämpöteho on vähintään 0,5 megawattia taikka kaukolämpö- tai kaukokylmäverkkoon liitetyssä lämpöpumpussa tai sähkökattilassa.
Lämpöpumpulla tarkoitetaan laitteistoa tai tietyllä alueella toimivaa useiden laitteistojen muodostamaa toiminnallista kokonaisuutta, jossa voidaan ottaa lämpöä talteen ulkopuolisesta lähteestä. Sähkökattilalla tarkoitetaan sähköenergiaa lämmönlähteenä käyttävää astiaa, jossa lämmitetään nestettä tai kaasua. Geotermisen lämmön kiertovesipumpulla tarkoitetaan geotermisen lämmön tuotantolaitteistossa olevaa kiertovesipumppua, jota käytetään siirtämään lämmönlähteestä lämpöä veteen sitoutuneena lämpöpumpun höyrystimelle.
Veronpalautuksen edellytyksenä on, että edellä mainittuihin käyttötarkoituksiin toimitettava sähkö voidaan erikseen mitata.
5. Haettava palautus
Sähkön määrä, josta palautusta haetaan (kWh)
Ilmoita palautukseen oikeuttavan sähkön määrä kilowattitunteina.
Palautus (euroa)
OmaVero laskee palautuksen määrän antamiesi tietojen perusteella. Jos käytät paperilomaketta, laske palautus itse. Palautus on sähköveroluokkien I ja II valmisteveron erotus kilowattituntia kohti. Voit tarkistaa vuosittaiset sähköveroluokkien verotasot ohjeesta Sähkön ja eräiden polttoaineiden verotaulukot. Huomaa, että veroluokkien erotus lasketaan pelkästään valmisteveron osuudesta. Älä siis ota huomioon arvonlisäveroa.
Esimerkki: Sähköveroluokkien erotus vuonna 2021: Veroluokka I: 2,253 snt/kWh – veroluokka II: 0,063 snt/kWh = veroetu 2,19 snt/kWh.
Sen toimialan koodi, jolla sähkö on käytetty (xxxxx)
Ilmoita toimiala Tilastokeskuksen vuoden 2008 toimialaluokituksen (TOL 2008) mukaan. Tarkista toimialaluokituksen Tilastokeskuksen sivuilta.
Sähkön käyttöpaikan osoite
Ilmoita sähkön käyttöpaikan osoite. Jos haet palautusta useammassa eri paikassa käytetystä sähköstä, tee jokaisesta käyttöpaikasta oma hakemus.
6. Päiväys, allekirjoitus ja nimenselvennys
Jos ilmoitat paperilomakkeella, muista allekirjoittaa hakemus. Jos toimit valtuutettuna edustajana ja allekirjoitat lomakkeen varsinaisen hakijan puolesta, liitä mukaan myös valtakirja. Postita hakemus lomakkeen yläreunassa näkyvään osoitteeseen.