Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Hakemus autoveron palauttamiseksi, täyttöohje

Tällä hakemuksella voit hakea autoveron palautusta ajoneuvosta, joka on Suomessa ensi kertaa rekisteröitäessä merkitty liikennerekisteriin lievemmin verotettavana tai verottomana ajoneuvona ja autovero on määrätty maksettavaksi täysimääräisenä. Näitä ajoneuvoja ovat esimerkiksi koulutaksit ja esteettömät taksit sekä pelastusautot ja ambulanssit. Tällä lomakkeella haetaan autoveron palautusta myös tilanteessa, jossa olet maksanut täyden veron pakettiauton veron, vaikka kyseessä on alennetun veron pakettiauto ja haet tällä perusteella autoveron palautusta.

Autoveron palautusta pitää hakea 6 kuukauden kuluessa siitä, kun ajoneuvo on rekisteröity ensimmäistä kertaa Suomessa.

Tee hakemus autoveron palauttamiseksi OmaVerossa. Valitse välilehti Veroasiat ja sen jälkeen kohdasta Autovero linkki Autoveron toiminnot. Valitse seuraavaksi linkki Hakemus autoveron palauttamiseksi viennin, verovapauden tai alennetun veron perusteella.

Tarvittaessa voit käyttää myös paperilomaketta Hakemus autoveron palauttamiseksi (lomake 1214).

Lue lisää autoveron palauttamisesta verovapauden tai alennetun veron perusteella.

1 Hakija

Verovelvollisen tai muun verosta vastuussa olevan nimi. Yleensä verovelvollinen on se, joka merkitään liikennerekisteriin ajoneuvon omistajaksi. Huomaa kuitenkin poikkeukset:

  • osamaksukaupassa verovelvollinen on ostaja, joka merkitään liikennerekisteriin ajoneuvon haltijaksi.
  • jos ajoneuvo on otettu verolliseen käyttöön ennen rekisteröintiä, verovelvollinen on käyttöönottaja.
  • jos ajoneuvosta on annettu veroilmoitus ennen rekisteröintiä ja verollista käyttöönottoa, verovelvollinen on veroilmoituksen antaja.

Henkilötunnus tai Y-tunnus

Verovelvollisen henkilötunnus. Jos suomalaista henkilötunnusta ei ole, ilmoita syntymäaika. Jos verovelvollinen on oikeushenkilö, ilmoita Y-tunnus. Ilmoita se muodossa 1234567-8.  

Huom.! Jos olet liikkeen- tai ammatinharjoittaja, käytä autoveroilmoituksessa henkilötunnustasi. Et voi käyttää toiminimesi Y-tunnusta, koska autoveroilmoitukseen tarvitaan niin sanotun oikeushenkilön tunnus. Liikkeen- ja ammatinharjoittajan yritys ei ole oikeushenkilö. Autoverotuspäätös annetaan sinulle yksityishenkilönä, ei yrityksellesi.

2 Edustaja (täytä tarvittaessa)

Jos autoveroasioita hoitaa hakijan valtuuttama edustaja, täytä tähän edustajan nimi ja henkilötunnus. Jos edustajalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, ilmoita syntymäaika. Jos edustaja on oikeushenkilö, ilmoita Y-tunnus. Anna Y-tunnus muodossa 1234567-8.

Huom.! Jos edustaja allekirjoittaa autoveroilmoituksen verovelvollisen puolesta, liitä ilmoitukseen valtakirja. Asianajajalta tai julkiselta oikeusavustajalta ei tarvita valtakirjaa.

3 Ajoneuvo

Ilmoita tässä sen ajoneuvon tiedot, josta haet autoveron palautusta. Voit käyttää apuna ajoneuvon virallisia asiakirjoja, esimerkiksi vaatimustenmukaisuustodistusta tai ajoneuvon ulkomaista tai suomalaista rekisteröintitodistusta.

Merkki

Ilmoita tässä kohdassa ajoneuvon merkki.

Malli

Ilmoita tässä kohdassa ajoneuvon malli.

Valmistenumero

Anna ajoneuvon valmistenumero (englanniksi VIN, vehicle identification number). Ajoneuvon valmistenumero on yksilöllinen numero- ja kirjainsarja, jolla ajoneuvo tunnistetaan. Rekisteröidyn tai käytetyn ajoneuvon valmistenumero on merkitty rekisteröintitodistukseen eli rekisteriotteeseen.

Merkitse valmistenumero siinä muodossa kuin se on virallisissa asiakirjoissa. Valmistenumero on normaalisti 17 merkkiä pitkä, ja se voi sisältää erikoismerkkejä. EU- tai EY -tyyppihyväksyttyjen ajoneuvojen valmistenumeroissa ei yleensä käytetä o-, i- tai q-kirjainta, jotta ne eivät sekoitu numeroihin. Tätä kirjain- ja pituusrajoitusta ei ole muiden kuin EU- tai EY -tyyppihyväksyttyjen ajoneuvojen valmistenumeroissa. Näitäkin merkkejä voi olla esimerkiksi Yhdysvalloista tai Japanista tuotujen ajoneuvojen valmistenumerossa.

Variantti        

Versio

Ajoneuvon variantti ja versio. Ne on määritelty tiettyjen teknisten ominaisuuksien mukaan, esimerkiksi käyttövoiman, tehon ja korimallin perusteella. Variantti- ja versiotiedot on merkitty ajoneuvon virallisiin asiakirjoihin. Rekisteröidyn tai käytetyn ajoneuvon variantti- ja versiotiedot ovat rekisteriotteessa tai vaatimustenmukaisuustodistuksessa. Versiotieto löytyy esimerkiksi rekisteröintikatsastustodistuksen kohdasta D.2 (Versio).

Suomalainen rekisteritunnus

Ensirekisteröintipäivä

Ajoneuvon ensirekisteröintipäivä muodossa ppkkvvvv. Ensirekisteröintipäivä on se päivä, jolloin ajoneuvo on ensimmäisen kerran rekisteröity joko ulkomailla tai Suomessa.

Ensirekisteröintipäivää käytetään autoverotuksessa ajoneuvon iän laskemiseen. Ikä lasketaan täysinä kuukausina ensimmäisestä rekisteröinnistä alkaen. Jos ensirekisteröinnin ajankohta ei ole tiedossa, ajoneuvon ikä lasketaan valmistuskuukauden lopusta. Jos tätäkään ajankohtaa ei pystytä selvittämään, ajoneuvon ikä määritetään sen vuoden päättymisestä, jona ajoneuvo on todennäköisesti ensimmäisen kerran rekisteröity, otettu käyttöön tai valmistettu. Ajoneuvon ikä lasketaan siihen hetkeen saakka, jolloin veron suorittamisvelvollisuus syntyy. Veron suorittamisvelvollisuus syntyy, kun ajoneuvo rekisteröidään, ajoneuvo otetaan verolliseen käyttöön Suomessa tai ajoneuvosta annetaan veroilmoitus.

Ajoneuvon rekisteröintipäivä Suomessa

Päivämäärä, jolloin ajoneuvo on rekisteröity Suomessa (ppkkvvvv).

Matkamittarin lukema

Ilmoita matkamittarin lukema kilometreinä rekisteröintipäivänä Suomessa. Jos mittarilukema on ilmoitettu maileina, muunna ne kilometreiksi: 1 maili = 1,6093 kilometriä. Jos matkamittarin lukema ei vastaa todellisia ajokilometrejä, anna selvitys erillisenä liitteenä.

Ajoneuvoluokka

Ajoneuvoluokka, johon ajoneuvo rekisteröidään.

Jos ajoneuvoluokka on pakettiauto, täytä myös lomakkeen osa 4.

Auto on alennetun veron pakettiauto, jos se täyttää seuraavat ehdot

  • kokonaismassa on yli 2 500 kg
  • istuimia on enintään 3 – vain kuljettajan istuin ja sen vieressä olevat istuimet
  • auton kantavauus täyttää jommankumman ehdon:
    • kantavuus eli kokonaismassan ja omamassan välinen erotus on vähintään 680 kg mutta alle 1 000 kg, ja teho (kW) jaettuna kokonaismassalla (kg) on enintään 0,05.
    • kantavuus on vähintään 1 000 kg ja teho jaettuna kokonaismassa on enintään 0,06.

Kantavuus on sama kuin ajoneuvon suurin sallittu tavara- ja henkilökuorma.

Kokonaismassa on omamassan ja kantavuuden summa. Kokonaismassa on tieliikenteeseen hyväksytty suurin sallittu kuormatun auton paino.

Jos ajoneuvo on alennetun veron pakettiauto, valitse vaihtoehto Alennetun veron pakettiauto. Jos pakettiauto tullaan rekisteröimään verovapaaseen erityiskäyttöön, valitse oikea erityiskäyttö.

Jos ajoneuvo ei täytä alennetun veron pakettiauton edellytyksiä, valitse vaihtoehto täyden veron pakettiauto.

Lue lisää autoveron määrästä

Käyttövoima

Käyttövoima, jolla ajoneuvo toimii. Jos ajoneuvosi käyttövoimatietoa ei ole mainittu, valitse vaihtoehto "Muu, mikä?" ja ilmoita käyttövoima.

Sähköverkosta ladattava hybridi (plug-in) (valitse Kyllä tai Ei)

Jos ajoneuvon käyttövoimana on bensiini ja sähkö tai diesel ja sähkö, ilmoita, onko ajoneuvo ladattava hybridi eli hybridiajoneuvo, jota voidaan ladata sähköverkosta tai latauslaitteella (PHEV, plug-in hybrid electric vehicle).

Korimalli

Valitse oikea vaihtoehto. Jos ajoneuvosi korimallia ei ole mainittu, valitse vaihtoehto "Muu, mikä?" ja ilmoita korimalli.

Vetotapa

Valitse oikea vaihtoehto.

Vaihteisto

Valitse, onko ajoneuvossa automaattivaihteisto vai manuaalivaihteisto. Jos vaihteisto on molempien yhdistelmä tai kyseessä on täyssähköauto, valitse Automaatti-vaihtoehto.

Iskutilavuus (cm3)

Moottorin iskutilavuus kuutiosenttimetreinä (cm3).

Teho (kW)

Teho kilowatteina (kW). Jos ajoneuvosi teho on ilmoitettu DIN-hevosvoimana (hv), muunna hevosvoimat kilowateiksi: 1 kilowatti on 1,36 hv, joten 1 DIN-hevosvoima on 0,735 kW.

Sähköauton akun kapasiteetti (kWh)

Sähköauton akun kapasiteetti kilowattitunteina.

Kokonaismassa (kg)

Ajoneuvon kokonaismassa on valmistajan ilmoittama suurin sallittu kuormatun auton paino kilogrammoina.

CO2-arvon peruste

Valitse oikea vaihtoehto.

NEDC on yleisin mittaustapa ajoneuvoissa, jotka on otettu käyttöön aiemmin kuin 1.9.2018. Tämän jälkeen eli 31.8.2018 jälkeen käyttöön otetuissa ajoneuvoissa tavallisin mittaustapa on WLTP.

Jos ajoneuvosi CO2-arvon peruste on määritetty esimerkiksi EU-asetuksen 183/2011 (CARB) perusteella, valitse Muu mittaustapa.

Tarkista mittaustapa tarvittaessa ajoneuvon maahantuojalta tai katsastusasemalta. Jos et tiedä CO2-arvon perustetta, valitse Ei tiedossa.

CO2-päästöarvo (g/km)

Ilmoita tässä CO2 päästöarvo. Veroprosentti määräytyy ajoneuvon EU- tai EY -tyyppihyväksynnän mukaisten hiilidioksidipäästöjen (CO2) perusteella. Päästöarvon saat esimerkiksi EU- tai Eta-maassa annetusta rekisteröintitodistuksesta, vaatimuksenmukaisuustodistuksesta (CoC-todistus) tai muusta valmistajan edustajan antamasta todistuksesta.

Huomaa, että hiilidioksidin (CO2) päästöarvo on yleensä suurempi kuin 0.

Valitse Ei tiedossa, jos ajoneuvoa ei ole EU- tai EY -tyyppihyväksytty tai CO2-päästötietoa ei ole muuten saatavilla. Tässä tapauksessa sovelletaan ajoneuvon kokonaismassaan (kg) ja käyttövoimaan perustuvaa laskennallista veroprosenttia.

4 Pakettiauton lisätiedot

Jos ajoneuvo on alennetun veron pakettiauto, valitse vaihtoehto Alennetun veron pakettiauto. Jos pakettiauto on verovapaassa käytössä, valitse oikea verovapaa käyttö.

Pituus (mm)

Ilmoita tässä kohdassa ajoneuvon pituus millimetreinä.

Omamassa (kg)

Ilmoita tässä kohdassa ajoneuvon omamassa. Omamassa on valmistajan ilmoittama ajoneuvon paino kilogrammoina. Arvo sisältää kuljettajan painon, joka on laskennallisesti 75 kg, sekä polttoaineen ja muiden nesteiden painot.

Ovien määrä (kpl)

Ilmoita tässä kohdassa ohjaamon ovien lukumäärä.

Istuimien määrä (kpl)

Ilmoita tässä kohdassa istuimien lukumäärä.

Alennetun veron pakettiauto  Täyden veron pakettiauto

Ilmoita tässä kohdassa tieto siitä, onko pakettiauto alennetun vai täyden veron pakettiauto.

5 Alle 2-vuotiaan ajoneuvon varustetiedot

Ilmoita ajoneuvon varusteet, jos henkilö- tai pakettiauto on alle 2 vuotta vanha.

Varustetasolla tarkoitetaan valmistajan tai maahantuojan määrittämää varustekokonaisuutta, joka koostuu yleensä useista eri varusteista ja jolla on oma markkinointinimi.

Kirjoita varustetason nimi tekstikenttään. Anna tarvittaessa selvitys siitä, miksi et voi nimetä varustetasoa. Voit antaa selvityksen myös erillisellä liitteellä.

Jos olet ilmoittanut nimetyn varustetason, ilmoita myös, onko ajoneuvossa sen lisäksi yksittäisiä lisävarusteita, jotka eivät kuulu valitsemaasi varustetasoon. Jos et ole varma asiasta, vastaa kysymykseen kyllä.

Jos vastaat kysymykseen kyllä, luettele ajoneuvon varusteet autoveroilmoituksen liitteenä. Voit luetella vain ne varusteet, jotka eivät kuulu ilmoittamaasi varustetasoon. Voit myös luetella kaikki varusteet, jos et esimerkiksi ole varma siitä, mitkä varusteista kuuluvat varustetasoon.
Tämä luettelo pitää toimittaa myös, jos olet ilmoittanut varustetasoksi muuta kuin nimetyn varustetason.

Tiedot ajoneuvosi varusteista näet esimerkiksi ajoneuvon kauppakirjasta. Voit kysyä varustetietoja myös esimerkiksi ajoneuvon merkin edustajalta.

Lue lisää ajoneuvon varusteiden ilmoittamisesta.

6 Muut lisätiedot

Palautuksen peruste

Ilmoita tässä palautuksen peruste valitsemalla oikea vaihtoehto. 

Verosta vapaa on sellainen M1-luokan auto, jonka omamassa on vähintään 6000 kg.

Käytetystä alennetun veron pakettiautosta ei voi hakea autoveron palautusta tällä hakemuksella. Jos haluat, että ajoneuvo verotetaan alennetun veron pakettiautona, tee autoverotusta koskeva oikaisuvaatimus.

Liikenneluvan numero

Ilmoita taksista liikenneluvan numero.

7 Ennakkoratkaisu

Merkitse rasti, jos sinulla on ilmoittamaasi ajoneuvoa koskeva ennakkoratkaisu, joka on voimassa ja jonka soveltamista vaadit autoverotuksessa.

8 Liitteet

Jos ajoneuvossasi on merkittäviä yksilöllisiä ominaisuuksia, anna selvitys yksilöllisistä ominaisuuksista liitteenä.

Yksilöllinen ominaisuus on esimerkiksi oikealla puolella oleva ohjauspyörä tai muu tavallisuudesta poikkeava ratkaisu. Tällaiseksi ei katsota ajoneuvon ikääntymisestä aiheutuneita muutoksia tai vähäisiä vaurioita.

Sivu on viimeksi päivitetty 8.4.2024