Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Verohallinto tarkistaa EU- tai ETA-alueen ulkopuolelta Suomeen töihin saapuvan työntekijän työskentelyoikeuden 1.2.2022 lähtien

Uutinen, 28.1.2022

Jos ulkomailta Suomeen töihin saapuvalla työntekijällä ei ole verokorttia tai veronumeroa varten tarvitsemaansa suomalaista henkilötunnusta, hän voi saada sen varaamalla käyntiajan verotoimistoon. Ajan voi varata OmaVerossa tai soittamalla palvelunumeroon. 

Henkilötunnuksen antamisen ja väestötietojärjestelmään rekisteröimisen yhteydessä Verohallinto tarkistaa EU- ja ETA-alueen ulkopuolisen maan kansalaisen tai kansalaisuudettoman työntekijän työnteko-oikeuden. Työskentelyoikeuden tarkistaminen alkaa 1.2.2022.

Kun työntekijä hakee henkilötunnusta verotoimistosta, hänellä pitää olla mukana tarvittavat asiakirjat.  Jos hän ei ole EU- tai ETA-maan tai Sveitsin kansalainen, hän tarvitsee myös työntekoon oikeuttavan oleskeluluvan. Jos työntekijä on ennen ollut töissä Suomessa ja hänellä on jo henkilötunnus, hänen ei tarvitse rekisteröityä uudelleen.

Työnantajan velvollisuus on varmistua siitä, että ulkomaalaisella työntekijällä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa silloin, kun lupa vaaditaan. Myös rekisteröintiä pyytävän ulkomaalaisen pitää varmistaa, että hänellä on Suomessa työnteko-oikeus. Jos työnteko-oikeuden sisältävää oleskelulupaa ei ole, se pitää hankkia Maahanmuuttovirastosta. Verohallinto voi rekisteröidä työntekijän väestötietojärjestelmään ja antaa hänelle henkilötunnuksen vain, jos hänellä on työntekoon oikeuttava oleskelulupa tai ulkomaalaislain tai kausityölain mukainen työnteko-oikeus.

Lue lisää:

Suomeen töihin tulevalle suomalainen henkilötunnus  

Töihin Suomeen

 

Sivu on viimeksi päivitetty 28.1.2022