Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Noin 30 000:lta elokuussa veronpalautusta odottavalta uhkaa jäädä rahat saamatta tilille – Verohallinto muistuttaa tilinumeron ilmoittamisesta

Verohallinnon tiedote, 22.7.2024

Tilinumero kannattaa ilmoittaa nyt: OmaVerossa sen ehtii tehdä vielä 29. heinäkuuta.

Yhteensä tänä vuonna veronpalautuksia odottavista tilinumero uupuu noin 48 000 henkilöltä. Tilinumeroita puuttuu erityisesti nuorilta, jotka eivät ole aiemmin saaneet veronpalautuksia, kertoo menettelypäällikkö Mari Kleemola Verohallinnosta.

– Lähes kolmasosa niistä asiakkaista, joilta puuttuu tilinumero, on 2000-luvulla syntyneitä nuoria. He ovat viime vuonna ansainneet ensimmäistä kertaa niin paljon, että ovat maksaneet palkastaan veroja ja saavat nyt veronpalautuksia ensimmäistä kertaa. Näillä nuorilla ei ole ollut aiemmin tarvetta ilmoittaa meille tilinumeroa. Nyt toivommekin, että myös nuorten vanhemmat havahtuisivat muistuttamaan jälkikasvuaan tilinumeron ilmoittamisesta. Näin nuori välttyy veronpalautuspäivänä pettymykseltä, Kleemola sanoo.

Jos tilinumero ei ole Verohallinnon tiedossa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena

Mari Kleemola huomauttaa, että Verohallinto ei saa tilinumerotietoja esimerkiksi pankeilta.

– Tilinumero kannattaa ilmoittaa OmaVerossa. Jos veronpalautuspäivä on 5.8., tilinumero pitää ilmoittaa OmaVerossa 29.7. Syyskuussa palautuksia saavien pitää toimia OmaVerossa viimeistään 27.8. Jos tilinumeron ilmoittaa myöhemmin, rahojen saamisessa kestää noin kuukausi, Kleemola kertoo.

Viime vuonna reilut 25 000 henkilöä jäi veronpalautuspäivinä ilman rahoja, koska Verohallinnolta puuttui asiakkaan tilinumero. Jos Verohallinnolla ei ole tilinumeroa, veronpalautus maksetaan maksuosoituksena Nordeaan. Helpoiten lunastus onnistuu pankkitunnuksilla Nordean Omaposti-palvelussa. Maksuosoituksena maksettua veronpalautusta ei kuitenkaan saa vielä veronpalautuspäivänä, vaan maksuosoituksen lunastamiseen voi kulua muutama pankkipäivä.

Rahat eivät välttämättä näy tilillä heti aamulla

Veronpalautuspäivänä vaaditaan erityistä malttia, sillä veronpalautukset eivät ole välttämättä tilillä heti aamusta

– Veronpalautukset maksetaan päivän aikana, joten kannattaa tarkistaa tilanne uudestaan iltapäivällä, Mari Kleemola sanoo.

– Jos veronpalautus ei ole tullut tilille iltaan mennessä, todennäköisesti maksupäivä on siirtynyt eteenpäin.

Henkilöasiakkaiden verotus valmistuu joustavasti eli eri henkilöillä eri aikaan. Siksi veronpalautusten tai mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen määräpäiviä on tänäkin vuonna useita. Ensimmäiset saivat veronpalautukset heinäkuussa, ja viimeisimmillekin ne maksetaan joulukuussa.

Suurimmalle osalle Verohallinto maksaa veronpalautukset elo-syyskuussa. Maanantaina 5. elokuuta veronpalautuksia saa 1,8 miljoonaa asiakasta yhteensä noin 900 miljoonaa euroa.

Lue lisää:

Näin ilmoitat tilinumeron OmaVerossa
Maksuosoituksen lunastaminen (Nordea)

Tiedotetta muokattu 22.7.2024 klo 11.26: Korjattu viimeiseen virkkeeseen veronpalautusten oikea päivämäärä sekä summa.

Sivu on viimeksi päivitetty 22.7.2024