Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Verotustietojen julkisuus laajentunut: tuloverotuksen ja kiinteistöverotuksen muutosverotustietoja julkisiksi tänään ensimmäistä kertaa

Verohallinnon tiedote, 24.9.2024

Jos asiakkaan verotukseen tulee muutoksia verotuksen päättymisen jälkeen, myös muuttuneet verotustiedot ovat julkisia verovuodesta 2022 alkaen.

Aiemmin julkisia ovat olleet ainoastaan ns. säännönmukaisen verotuksen tiedot, eli verotiedot on julkaistu sellaisina, kuin ne ovat olleet verotuksen päättymishetkellä. Jos verotusta on myöhemmin muutettu esimerkiksi asiakkaan oikaisupyynnön tai Verohallinnon saamien uusien tietojen vuoksi, muutokset eivät ole olleet julkisia.

Lakimuutoksen myötä myös muuttuneet tiedot, eli muutosverotustiedot, ovat julkisia verovuodesta 2022 alkaen. Muutoksen tavoitteena on parantaa julkisten tietojen oikeellisuutta ja torjua harmaata taloutta.

Henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotuksen muutosverotustietoja voi katsella verotoimistojen asiakaspäätteiltä tai kysyä Verohallinnon asiakaspalvelusta. Kiinteistöverotuksen muutosverotustietoja ei aluksi julkaista asiakaspäätteillä, vaan niitä voi kysyä asiakaspalvelusta. Tarkemmat ohjeet löytyvät vero.fi:stä: Näin haet tulo- ja kiinteistöverotuksen julkisia tietoja

Tietoja julkaistaan jatkossa kerran kuussa

Muutostietoja on julkaistu ensimmäisen kerran tänään. Julki tulivat verovuoden 2022 muutosverotuksen tiedot, jotka ovat valmistuneet elokuun 2024 loppuun mennessä. Pieni osa yhteisöjen tuloverotuksen muutosverotustapauksista täydennetään vielä seuraavan julkistuksen yhteydessä lokakuussa.

Jatkossa tietoja julkaistaan joka kuukauden 20. päivänä tai seuraavana arkipäivänä niin, että julki tulevat muutosverotustiedot, jotka ovat valmistuneet edellisen kuun loppuun mennessä. Verovuoden muutosverotustietoja julkaistaan kuitenkin aina vasta sen jälkeen, kun kyseisen verovuoden säännönmukaisen verotuksen tiedot on julkaistu. Verovuoden 2023 säännönmukaisen verotuksen tiedot julkaistaan ns. veropäivänä 7.11.2024.

Suurin osa muutoksista unohtuneita vähennyksiä

Verotukseen voi tulla muutoksia pitkän ajan kuluessa, joten kaikki verovuotta 2022 koskevat muutokset eivät ole vielä valmistuneet tähän mennessä.

Useimmiten verotuksen muutos johtuu siitä, että asiakas hakee vasta verotuksen päättymisen jälkeen hänelle kuuluvaa vähennystä. Yleisimpiä henkilöasiakkaiden oikaisuvaatimusten aiheita ovat asunnon ja työpaikan välisten matkojen kulut, tulonhankkimismenot ja kotitalousvähennys.

Verohallinnon aloitteesta tehtyjä muutoksia on huomattavasti vähemmän, ja ne johtuvat useimmiten valvonnassa saaduista asiakasta koskevista lisätiedoista.

Sivu on viimeksi päivitetty 24.9.2024