Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Tiedoksi toimituksille: Muutoksia verotuksen julkisiin tietoihin syksyllä 2024

Verohallinnon tiedote, 10.9.2024

Tuloverotuksen ja kiinteistöverotuksen muutosverotustiedot tulevat julkisiksi ja veropäivän mediatilausten poimintaraja nousee 120 000 euroon syksyllä 2024.

Henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotuksen sekä kiinteistöverotuksen julkisuus laajenee syyskuussa 2024. Aiemmin julkisia ovat olleet ainoastaan ns. säännönmukaisen verotuksen tiedot, eli verotiedot on julkaistu sellaisina, kuin ne ovat olleet verotuksen päättymishetkellä. Jos verotusta on myöhemmin muutettu esimerkiksi asiakkaan oikaisupyynnön tai Verohallinnon saamien uusien tietojen vuoksi, muutokset eivät ole olleet julkisia.

Lakimuutoksen myötä myös muuttuneet tiedot, eli muutosverotustiedot, tulevat julkisiksi verovuodesta 2022 alkaen. Muutoksen tavoitteena on parantaa julkisten tietojen oikeellisuutta ja torjua harmaata taloutta.

Ensimmäinen julkaisu tapahtuu 24.9.2024. Jatkossa tietoja julkaistaan kuukausittain niin, että julki tulevat muutosverotustiedot, jotka ovat valmistuneet edellisen kuun loppuun mennessä.

Henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotuksen muutosverotustietoja voi katsella verotoimistojen asiakaspäätteiltä tai pyytää asiakaspalvelusta. Muutosverotustiedot julkaistaan asiakaspäätteillä samalla tavalla kuin säännönmukaisen verotuksen tiedot.

Suurin osa muutoksista unohtuneita vähennyksiä

Verotukseen voi tulla muutoksia pitkän ajan kuluessa, joten kaikki verovuotta 2022 koskevat muutokset eivät ole vielä valmistuneet syksyllä 2024.

Useimmiten verotuksen muutos johtuu siitä, että asiakas hakee vasta verotuksen päättymisen jälkeen hänelle kuuluvaa vähennystä. Yleisimpiä henkilöasiakkaiden oikaisuvaatimusten aiheita ovat asunnon ja työpaikan välisten matkojen kulut, tulonhankkimismenot ja kotitalousvähennys.

Verohallinnon aloitteesta tehtyjä muutoksia on huomattavasti vähemmän, ja ne johtuvat useimmiten valvonnassa saaduista asiakasta koskevista lisätiedoista.

Tuloverotuksen julkisten tietojen alin poimintaraja nousee 120 000 euroon

Säännönmukaisen verotuksen julkiset tiedot verovuodelta 2023 julkaistaan ns. veropäivänä 7.11.2024. Tiedotusvälineillä on mahdollisuus tilata veropäivänä henkilöiden säännönmukaisen tuloverotuksen julkisia tietoja journalistiseen käyttöön sähköisessä muodossa.

Vuonna 2024 sähköisen mediapalvelun alin euromääräinen poimintaraja nousee aiemmasta 100 000 eurosta 120 000 euroon. Poimintarajamuutoksen taustalla on yleisen ansiotason nousu.

Sähköisen mediapalvelun poimintarajoja ei ole tarkistettu vuoden 2019 jälkeen, vaikka yleinen ansiotaso on noussut. Ansiotason nousun myötä myös medialle luovutettavien henkilötietojen lukumäärä on lisääntynyt huomattavasti siitä, mitä se oli vuonna 2019 nykyisiä poimintarajoja asetettaessa: vuonna 2019 medialle luovutettaville listoille poimiutui noin 70 000 henkilöä ja vuonna 2023 noin 100 000 henkilöä.

Uusi 120 000 euron poimintaraja vastaa ansiotason indeksimuutoksia tänä aikana. Arvio on, että muutoksen myötä medialistoille poimiutuu tänä vuonna noin 60 000 henkilöä.

Ohjeet medialle vero.fi:ssä

Vero.fi:ssä on julkaistu ohje medialle: Verotuksen julkiset tiedot syksyllä 2024

Sivulta löytyy tarkemmat ohjeet julkisista tiedoista ja niiden muutoksista syksyllä 2024. Sivulla julkaistaan 7.10.2024 lomakkeet, joilla media tilata vuoden 2023 verotietoja sähköisessä muodossa ja ilmoittautua veropäivän etäpalveluun.

Sivu on viimeksi päivitetty 10.9.2024