Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Kiinteistöveroa jäi viime vuonna maksamatta 13 miljoonaa euroa − e-laskulla välttyy kohonneelta viivästyskorolta

Verohallinnon tiedote, 29.4.2024

Viime vuonna noin 420 000 kiinteistönomistajaa maksoi kiinteistöveron myöhässä. Määrä on noin 80 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Kokonaan maksamatta on kuitenkin edelleen 13 miljoonaa euroa. Verohallinto kehottaa ottamaan käyttöön e-laskun, jonka voi tilata OmaVerosta samalla kun tarkastaa kiinteistöverotuspäätöksen.

Verohallinnon ylitarkastaja Irene Laine kehottaa tilaamaan kiinteistöverosta e-laskun. Viivästyskorko maksamattomalle verolle nousi tänä vuonna 11 prosenttiin.

− Korko maksamattomalle verolle alkaa kertyä heti eräpäivän jälkeen. Kun käytössä on e-lasku, maksu tulee suoritetuksi ajallaan ja asiakas säästyy viivästyskorolta.

− E-laskulla on valmiina tarvittavat tiedot, kuten tili- ja viitenumero sekä oikea maksettava summa. Näin asiakkaan ei tarvitse näpytellä tietoja laskua maksaessaan, vaan hän voi vain hyväksyä e-laskun, Laine sanoo.

E-laskun voi tilata OmaVerosta esimerkiksi samalla, kun tarkistaa kiinteistöverotuspäätöksen. E-laskuehdotus tulee asiakkaan verkko- tai mobiilipankkiin, jossa se pitää vielä hyväksyä 30 vrk:n kuluessa.

− Kun e-laskun tilaa noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää, sen ehtii vielä saada ennen kuin vero erääntyy, Irene Laine kertoo.

Kiinteistöveron e-lasku näkyy verkkopankissa jo noin kaksi kuukautta ennen eräpäivää

Kiinteistöveron eräpäivät ovat suurimmalla osalla asiakkaista elo- ja lokakuussa. Asiakkaat, jotka ovat tilanneet e-laskun, saavat sen verkkopankkiinsa jo noin kaksi kuukautta ennen veron eräpäivää.

− Esimerkiksi asiakkaat, joiden kiinteistöveron eräpäivä on 6.8., saavat e-laskun jo 11.6., Irene Laine kertoo.

− Useimmilla kiinteistöveron eräpäivä on elokuussa, ja kun kesällä on paljon muitakin menoja, veroon varautuminen unohtuu helposti. Nyt lähetämme e-laskut asiakkaiden toivomuksesta jo hyvissä ajoin. Näin he voivat paremmin varautua etukäteen tulevaan veron eräpäivään, Laine sanoo.

Verohallinto lähettää e-laskuehdotuksia Nordean henkilöasiakkaille

Verohallinto lähettää toukokuussa 220 000:lle Nordean asiakkaalle e-laskuehdotuksen veroista. E-laskuehdotuksen saavat sellaiset Nordean asiakkaat, joilla on maksettavana kiinteistöveroa, ja joilla ei ole käytössä e-laskua, suoramaksua tai verkkolaskua, ja jotka ovat ilmoittaneet Verohallinnolle Nordean tilinumeron veronpalautusta varten.

Asiakkaalla on 30 päivää aikaa hyväksyä ehdotus. Hyväksymällä ehdotuksen asiakas saa jatkossa Verohallinnolta e-laskut kiinteistöveron lisäksi mahdollisista ennakko- ja jäännösveroista sekä perintö- ja lahjaverosta.

E-lasku on helppo ja turvallinen ottaa käyttöön. Irene Laine korostaa, että mobiili- ja verkkopankkiin Verohallinnolta tuleva e-laskuehdotus ei ole huijaus eikä sen hyväksymiseen liity turvallisuusriskejä.

Verohallinto toteutti viime vuonna vastaavat e-laskukampanjat Nordean ja Osuuspankin asiakkaille. Irene Laineen mukaan tulokset olivat hyvät.

− Saimme yhteensä 212 000 uutta e-laskuasiakasta, mikä näkyy myös kiinteistöverokertymässä ja myöhässä maksaneiden asiakkaiden määrässä, Laine kertoo.

FAKTA: Nyt on aika tarkistaa kiinteistöverotuspäätös

  • Reilut kaksi miljoonaa kiinteistönomistajaa sai kiinteistöveroilmoituksen maaliskuussa. Päätös pitää tarkistaa ja mahdolliset korjaukset ja täydennykset tehdä viimeistään tiistaina 7.5.
  • Jos tiedot ovat oikein, asiakkaan ei tarvitse tehdä mitään. Veron voi halutessaan maksaa heti.
  • Jos tietoja korjaa, asiakas saa uuden päätöksen viimeistään marraskuun alussa. Kannattaa odottaa uutta päätöstä ennen kuin maksaa kiinteistöveron, sillä veron eräpäivät ja määrä voivat muuttua alkuperäisestä.
  • Kiinteistöverotuspäätöksen tiedot perustuvat vuodenvaihteen tilanteeseen. Tiedot kannattaa tarkistaa erityisesti silloin, kun kiinteistön tilanne on muuttunut edellisestä vuodesta.

Lue lisää:

Maksaminen e-laskulla

Kiinteistövero

Sivu on viimeksi päivitetty 29.4.2024