Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Myöhässä maksetuista veroista kertyi viime vuonna 8,7 miljoonaa euroa korkoja – Verohallinto suosittelee e-laskun tilaamista

Verohallinnon tiedote, 27.7.2023

Myöhässä maksetuista veroista kertyi korkoa 1,5 miljoonaa euroa enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös myöhässä maksaneiden henkilöiden määrä kasvoi: kaikkiaan veronsa maksoi viime vuonna myöhässä 870 000 suomalaista, mikä on 25 000 henkilöä enemmän kuin vuotta aiemmin.

Ensi viikon tiistaina, 1.8., on jäännösverojen eli mätkyjen eräpäivä noin 289 000 henkilöllä. Kiinteistövero erääntyy 1,9 miljoonalla kiinteistönomistajalla maanantaina 7. elokuuta. Verohallinto kehottaa maksamaan verot ajoissa, niin välttyy korkojen maksulta. Viivästyskorko alkaa kertyä heti eräpäivää seuraavana päivänä. Viivästyskorko on 7 prosenttia.

Valtaosa viivästyskoroista, 7,7 miljoonaa euroa, kertyi jäännösverosta. Viime vuonna jäännösveroja maksoi myöhässä 320 000 asiakasta, ja kiinteistöveron maksaminen myöhästyi 550 000 henkilöltä. Mukaan on laskettu myös henkilöt, jotka ovat tehneet Verohallinnon kanssa maksujärjestelyn.

– Vaikka suuri osa suomalaisista on tunnollisia veronmaksajia, esimerkiksi yllätyksenä tulleen jäännösveron maksaminen voi osalla jäädä viipymään pitkäksikin aikaa. Esimerkiksi noin 45 000 suomalaisella on edelleen maksamatta mätkyjä, joiden eräpäivä oli viime vuoden puolella, sanoo ylitarkastaja Juha Villman Verohallinnosta.

E-laskun tilaaminen helpottaa muistamista

Jotta mätkyt ja kiinteistövero eivät jää maksamatta unohduksen vuoksi, Verohallinto suosittelee e-laskun käyttämistä. E-laskun voi ottaa käyttöön verkkopankissa milloin tahansa.

– Erityisesti jos maksupäivät osuvat kesälomalle, verojen maksaminen eivät välttämättä ole päällimmäisenä mielessä. Kun ottaa käyttöön e-laskun, Verohallinnon lähettämät laskut tulevat jatkossa suoraan omaan verkkopankkiin noin kaksi viikkoa ennen eräpäivää, Villman sanoo.

Jos verojen eräpäivä on elokuun alussa ja e-laskun tilaa nyt, lasku ei vielä elokuussa ehdi tulla e-laskuna verkkopankkiin. E-laskutilaus pitää tehdä viimeistään kolme viikkoa ennen tulevan laskun eräpäivää.

Jos rahatilanne on vaikea, hae maksujärjestelyä

Sekä mätkyjen että kiinteistöverojen eräpäivät ovat tänäkin vuonna eri ihmisillä eri aikaan riippuen siitä, milloin henkilön verotus päättyy. Oman eräpäivän ja muut maksutiedot voi tarkistaa OmaVerosta.

– Osan asiakkaista pitää maksaa elokuussa sekä jäännös- että kiinteistöveroa, jolloin rahaa saattaa kesälomien ja -reissujen vuoksi olla tavallista vähemmän käytössä. Siksi on hyvä muistaa, että Verohallinnon kanssa voi tarvittaessa sopia maksujärjestelystä, Villman sanoo.

Maksujärjestelyä voi hakea, jos maksuvaikeudet ovat tilapäisiä, aikaisemmat maksujärjestelyt Verohallinnon kanssa on hoidettu eikä henkilöllä ole velkoja ulosotossa.

Verohallinnon tilastojen mukaan maksujärjestelyiden määrä nousee selvästi, kun mätkyt erääntyvät elokuusta alkaen. Viime vuonna elokuussa tehtiin 16 prosenttia koko vuoden maksujärjestelyistä. Juha Villman pitää hyvänä asiana sitä, että asiakkaat ovat löytäneet maksujärjestelyn tapana hallita omaa talouttaan.

– On hyvä asia, että asiakkaat hakevat maksuvaikeuksissa maksujärjestelyjä. Verovelka on hallinnassa, kun sille on olemassa maksusuunnitelma, Villman sanoo.

Fakta: Jäännösverojen ja kiinteistöverojen maksaminen

  • Verotus valmistuu eri ihmisillä eri aikaan, joten siksi kiinteistöveron ja mahdollisten jäännösverojen eli mätkyjen maksupäiviä on useita heinäkuun 2023 ja helmikuun 2024 välillä.
  • Oma maksupäivä ja muut maksutiedot löytyvät OmaVerosta.
  • Jäännösveron yleisin maksupäivä on 1. elokuuta. Kiinteistöveron yleisin maksupäivä on 7. elokuuta.
  • Jos kiinteistöveroa tai jäännösveroa on maksettavana yli 170 euroa, verot voi maksaa kahdessa erässä.

Lue lisää:

Ohjeita verojen maksamiseen

Verojen maksaminen e-laskulla

Näin haet maksujärjestelyä verojen maksamiseen

Sivu on viimeksi päivitetty 27.7.2023