Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Ennakkotieto toimituksille: tilastoveropäivä maanantaina 4.12.

Verohallinnon tiedote, 27.11.2023

Verohallinto julkaisee joulukuun alussa tilastoja vuoden 2022 henkilöjen tuloverotuksesta. Tiedot ovat toimitusten käytettävissä Verohallinnon tilastotietokannassa maanantaina 4.12. klo 8 alkaen.

Tilastotietoja on saatavilla henkilöistä tulo- ja ikäluokittain, kuntakohtaisesti ja postinumeroiden perusteella. Tilastotietokannasta selviää esimerkiksi:

  • kuinka paljon miehet ja naiset maksavat Suomessa veroja
  • missä tuloluokissa veroja maksetaan ja kuinka paljon
  • miten verojen maksu jakaantuu alueittain
  • miten erilaiset vähennykset, esimerkiksi kotitalousvähennys, jakaantuvat ikäluokittain, tuloluokittain ja alueittain
  • millaisia muutoksia on tapahtunut tuloissa, vähennyksissä ja veroissa postinumerotasolla.

– Suomen tapa julkaista näin kattavasti verotilastoja on maailmanlaajuisesti poikkeuksellista. Missään muussa maassa verotietoa ei ole tilastotasolla kaikkien saatavilla yhtä yksityiskohtaisesti ja nopeasti kuin Suomessa. Autamme mielellämme toimituksia tilastotietokannan käytössä ja tilastojen tulkinnassa, sanoo tilastoista vastaava ylitarkastaja Matti Luokkanen Verohallinnosta.

Tilastoveropäivä antaa mahdollisuuden yhteiskunnalliseen keskusteluun veroista

Tietyt henkilöiden ja yhteisöjen tuloverotustiedot on säädetty laissa julkisiksi. Verohallinto julkaisee tuloverotuksen julkiset tiedot mahdollisimman pian sen jälkeen, kun viimeistenkin asiakkaiden verotus on valmistunut lokakuun lopussa. Tänä vuonna tiedot julkaistiin 8.11.

Tilastotietojen koostamisessa kestää kauemmin, minkä vuoksi Verohallinto ei pysty tarjoamaan tilastotietoa heti varsinaisena veropäivänä. Tilastotiedot täydentävät veropäivän tietoja ja tarjoavat hyvää materiaalia yhteiskunnalliseen keskusteluun veroista.

Verohallinto julkaisee tilastoveropäivänä 4.12. myös erilaisia nostoja ja analyyseja vuoden 2022 verotilastoista. Verohallinnon tilastonostot kertovat esimerkiksi, kuinka paljon suomalaiset saivat pääomatuloja vuonna 2022, ja kuinka innokkaasti korotettua kotitalousvähennystä hyödynnettiin viime vuonna.

Aiheesta aiemmin:

Vuodelta 2022 yhteisten asioiden hoitoon kerättiin tuloveroja 43,4 miljardia euroa – yhteisöveroa kertyi ennätyksellisen paljon

Lisätietoja:

Verohallinnon avoin tilastotietokanta

Sivu on viimeksi päivitetty 27.11.2023