Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Taksiliikenteen valvontaisku osoitti lukuisia puutteita Lounais-Suomessa

Verohallinnon tiedote, 31.10.2022

Lounais-Suomen poliisilaitoksen, Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Verohallinnon yhteisessä taksiliikenteen valvontaiskussa havaittiin lukuisia puutteita.

Turussa, Porissa ja Raumalla perjantaina samanaikaisesti toteutetussa valvontaiskussa tarkastettiin yh-teensä 87 taksia, joista yhteensä 40:ssä eli lähes joka toisessa oli huomautettavaa.

Poliisi kirjoitti valvonnan aikana yhteensä 14 liikennevirhemaksua. Pääasiassa virhemaksuja kirjoitettiin siitä, että kuljettajan nimi ei ollut asiakkaan nähtävillä. Lisäksi asiasta annettiin yli 20 suullista huomautusta.

Liikennelupa tai selvitys ilmoituksenvaraisesta taksiliikenteen harjoittamisesta puuttui viidestä taksista, mistä seuraamuksena on liikennevirhemaksu.

Valvonta osoitti, että asiat ovat pääosin kunnossa, mutta pieniä puutteita on paljon. Liikenneturvallisuutta vaarantavia seikkoja ei havaittu: ajoneuvokalusto oli hyväkuntoista ja liikennekelpoista. Taksinkuljettajien ajolupa ja voimassa oleva taksiliikennelupa löytyivät kaikilta tarkastetuilta kuljettajilta.

– Valvonnalle on selkeä tarve. Luvanvaraisessa ammattiliikenteessä asioiden pitäisi olla kaikilta osin kunnossa, muistuttaa ylikonstaapeli Harri Rouhiainen Lounais-Suomen poliisista.

Tiedot oltava asiakkaan nähtävillä

Taksiliikenneluvan haltijan on vastattava ja huolehdittava muun muassa siitä, että asianmukaiset hintatiedot, luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimi ovat aina matkustajan nähtävillä. Valvonta osoitti kehittämistarpeen.
− Noin joka kolmannessa tässä valvonnassa tarkastetusta taksissa havaittiin puutteita tietojen esittämisessä, lähinnä kuljettajan nimitiedon esillä pitäminen matkustajan nähtävillä oli laiminlyöty kokonaan tai esittämistavassa oli muuten parantamisen varaa, kertoo Traficomin johtava asiantuntija Pasi Hautalahti.

Luvanhaltijoiden nimet ja yhteystiedot olivat sen sijaan muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta hoidettu asianmukaisesti matkustajan nähtäville. Myöskään taksin hintamerkinnöissä ei havaittu suuria puutteita.
− Taksiliikenteen harjoittamisen perusasiat, kuten liikennelupien ja taksinkuljettajien ajolupien voimassaolo sekä ajoneuvon rekisteröinti luvanvaraiseen käyttöön, olivat kunnossa kaikilla tarkastetuilla, Hautalahti kiittelee.

Taksiliikennettä harjoitettaessa ajoneuvossa tulee olla mukana taksiliikennöintiin oikeuttava asiakirja tai sen jäljennös. Tässä valvonnassa liikennelupien mukana pitäminen oli viittä tapausta lukuun ottamatta hoidettu asianmukaisesti. Taksiliikennelupa esitettiin joko paperilla tai sähköisesti pyydettäessä.

Valvonnasta aloitteita tarkempaan selvittelyyn

Verohallinto nostaa valvontatapahtumissa tehtyjen havaintojen perusteella sekä taksialan yrityksiä että kuljettajia tarkempaan selvittelyyn.
– Kohdistamme toimenpiteitä niihin, jotka ovat pyrkineet välttämään verovelvoitteitaan. Kehitämme valvontaa muutenkin niin, että Verohallinto saa hyviä aloitteita vaikkapa poliisilta, vaikka emme olisi kaikissa valvontatapahtumissa mukana, sanoo apulaisjohtaja Tarja Valsi Verohallinnosta.

Viranomaiset valvovat yhdessä ja erikseen

Taksiliikenteen toimijoita ja harjoittamista valvoo tahollaan usea viranomainen, kuten poliisi, Traficom, Verohallinto ja aluehallintovirastot. Valvontaviranomaiset tekevät myös tiivistä yhteistyötä, jonka yhtenä muotona ovat yhteiset valvontaiskut. Niissä kukin voi tarkastaa omaan toimivaltaansa kuuluvia asioita yhdellä pysäytyksellä.

Poliisi valvoo ensisijaisesti liikenneturvallisuuteen liittyviä asioita, kuten kuljettajan ajokuntoa ja ajoneuvon liikennekelpoisuutta. Poliisi tarkastaa myös, että ajoneuvossa on mukana taksiliikennöintiin oikeuttava asiakirja ja että luvanhaltijan nimi- ja yhteystiedot sekä kuljettajan nimitiedot ovat matkustajan nähtävillä.

Poliisi valvoo myös sitä, että kuljettajalla on voimassa oleva taksinkuljettajan ajolupa ja että taksissa on asianmukainen taksivalaisin. Taksiliikenteeseen käytettävän ajoneuvon tulee olla merkitty luvanvaraiseen käyttöön.

Traficomin valvonnan vastuulle kuuluvat muun muassa hintatietojen asianmukainen esittäminen ja ajoneuvon varustaminen taksamittarilla tai muulla vastaavalla laitteella tai järjestelmällä.

Verohallinto kerää valvonnassa tietoja kuljettajista ja taksiyrityksistä, yrityksen työntekijämääristä ja palkkauksesta sekä kerää havaintoja taksamittareiden ja muiden sovellusten käytöstä.

Aluehallintovirasto taas valvoo työsuojelutarkastuksissa työnantajan toimintaa ja sitä, että työsuhteen vähimmäisehtoja noudatetaan.

Sivu on viimeksi päivitetty 31.10.2022