Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista

Osalla eläkkeensaajista on verokorteilla virheellinen veroprosentti − pääsääntöisesti ei vaikutusta tammikuun eläkkeisiin

Verohallinnon tiedote, 16.12.2022

Verohallinnolla on ollut vuoden 2023 eläkeverokorttien laskennassa virhe, jonka vuoksi noin 596 000 henkilöllä on verokortilla liian pieni veroprosentti. Asiakkaiden ei kuitenkaan tarvitse välittömästi tehdä mitään, sillä tammikuun eläkkeitä verotetaan pääsääntöisesti vuoden 2022 verokortin mukaan.

Verohallinnon johtava veroasiantuntija Sami Varonen kertoo, että virhe koskee manner-Suomessa asuvia eläkkeensaajia, joiden puhdas ansiotulo vuonna 2023 on 22 000 − noin 50 000 euroa. Kaikkiaan tällaisia asiakkaita on Verohallinnon tämänhetkisen arvion mukaan noin 596 000.

− Tämä on meidän puoleltamme valitettava inhimillinen virhe, ja pahoittelemme sitä. Korjaamme virheen laskennassa välittömästi ja selvitämme paraikaa, millaisia toimenpiteitä me voimme tehdä, jotta asiakkaille olisi tästä mahdollisimman vähän vaivaa. Myös asiakasmäärä täsmentyy lisäselvitysten aikana.

− Asiakkaiden ei nyt tarvitse huolestua, sillä tammikuun 2023 eläkkeisiin käytetään pääsääntöisesti vielä vuoden 2022 verokorttia, Varonen rauhoittelee.

Verohallinto tiedottaa myöhemmin, miten asia hoidetaan, ja minkälaisia toimenpiteitä asiakkailta mahdollisesti tarvitaan. Varonen kehottaakin nyt eläkkeensaajia odottamaan rauhassa.

− Kerromme heti, kun meillä on selvillä tarvittavat toimenpiteet. Nyt kannattaa odottaa rauhassa tietoa meiltä ja toimia sen mukaan, Sami Varonen sanoo.

Virheen johdosta jäännösvero maksimissaan 250 €

Virhe johtuu siitä, että Verohallinnon järjestelmiin jäi päivittämättä kaksi parametriarvoa, joita käytetään eläketulovähennyksen laskennassa. Tämän johdosta asiakkaille on muodostunut verokortti, jossa voi olla 0,5−1 prosenttiyksikköä liian pieni veroprosentti.

− Virheen johdosta asiakkaalle voi muodostua 10−250 euron suuruinen jäännösvero, jos verokorttia ei muuteta. Esimerkiksi 2 000 euron kuukausieläkkeellä asiakkaalle on laskettu vuositasolla noin 65 euroa liian vähän veroa. Jäännösverot vuodelta 2023 tulevat maksettaviksi vuonna 2024, Varonen sanoo.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.12.2022