Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Lähes 600 000 suomalaista hyötyy parantuneista kodin ja työpaikan välisistä matkakuluvähennyksistä – edut saa käyttöön huomisesta alkaen

Verohallinnon tiedote, 30.6.2022

Keväällä päätetyt tilapäiset korotukset matkakuluvähennyksen enimmäismäärään ja oman auton käytöstä maksettavaan vähennykseen hyödyttävät niihin oikeutettuja keskimäärin 240 eurolla.

Lähes 600 000 henkilön matkakulut kodin ja työpaikan välillä ovat niin korkeat, että he hyötyvät keväällä päätetyistä tilapäisistä korotuksista matkakuluvähennykseen tai oman auton käytöstä saatavaan kilometrikorvaukseen.

Parantuneet veroedut saa käyttöön heinäkuun alusta, kun tekee uuden verokortin. Helpoimmin uuden verokortin tekeminen onnistuu OmaVerossa.

Kun matkakulut tai kilometrikohtaiset vähennykset ilmoittaa verokorttihakemuksessa, aikaisempaa suurempi verovähennys voi pienentää loppuvuoden veroprosenttia.

- Verokorttihakemuksessa kannattaa ilmoittaa arvio koko vuoden matkakuluista kodin ja työpaikan välisillä matkoilla, mutta vain, jos kulut ylittävät 750 euron omavastuun. Riippuu henkilön tuloista ja vähennyksen suuruudesta, pieneneekö veroprosentti, sanoo ylitarkastaja Päivi Ylitalo Verohallinnosta.

Veroprosentti lasketaan puolen prosentin tarkkuudella ja pyöristetään aina ylöspäin joko täyteen tai puoleen prosenttiin.

Verokortin päivittämisen yhteydessä kannattaa lisäksi tarkistaa, pitääkö tälle vuodelle arvioitu tuloraja paikkansa ja tarvittaessa päivittää arviota tänä vuonna saatavista tuloista.

Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä nousi 8 400 euroon, kilometrikohtainen vähennys 5 senttiä kilometriltä

Eduskunta päätti keväällä nostaa kodin ja työpaikan välisten matkakulujen enimmäismäärää tilapäisesti 7 000 eurosta 8 400 euroon. Matkakulujen omavastuu säilyy ennallaan 750 eurossa.

Lisäksi oman auton käyttöön liittyvät kilometrikohtaiset vähennykset kodin ja työpaikan välisillä matkoilla nousivat väliaikaisesti tälle vuodelle. Korotus on viisi senttiä kilometriltä.  
Jos vähennyksen saa oman auton käytön mukaan, vähennys on 0,30 euroa kilometriltä. Käyttöetuautosta vähennys on 0,24 euroa kilometriltä.

Kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja voi vähentää oman auton käytön mukaan vain, jos tietyt ehdot täyttyvät: Miten vähennän asunnon ja työpaikan väliset matkakulut verotuksessa - vero.fi

Keskimäärin rahallinen hyöty parantuneista vähennyksistä on noin 240 euroa.

Matkakuluvähennyksen korotuksesta parhaimmillaan noin 500–600 euron hyöty

Parantunut kodin ja työpaikan välinen matkakuluvähennys hyödyttää arviolta reilua 30 000 henkilöä.

- Jos saa täyden 8 400 euron matkakuluvähennyksen aikaisemman 7 000 euron sijaan, taloudellinen hyöty on noin 500–600 euron luokkaa aikaisempaan verrattuna. Vähennyksestä koituvaan tarkkaan hyötyyn vaikuttavat henkilön tulot ja muut vähennykset, sanoo Ylitalo.

Tämän vuoden kodin ja työpaikan väliset matkakulut pitää ilmoittaa verotuksessa viimeistään keväällä 2023, kun täydentää omaa esitäytettyä veroilmoitusta.

Lisää aiheesta:

Matkakulut - vero.fi

Matkakuluvähennystä korotetaan tilapäisesti vuodelle 2022 - Valtiovarainministeriö (vm.fi)

Ota käyttöön parantuneet veroedut kodin ja työpaikan välisistä matkoista heinäkuussa - vero.fi

Pienituloiset hakivat eniten verovähennyksiä kodin ja työpaikan välisistä matkoista - vero.fi 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.6.2022