Verohallinnon nimissä on lähetetty huijausviestejä. Lue lisää huijauksista.

Suomalaisilla verovelkaa 3,7 miljardia euroa − korona opetti henkilöasiakkaat hakemaan maksujärjestelyä

Verohallinnon tiedote, 23.1.2023

Verohallinnolla oli vuoden 2022 lopussa saamatta yhteensä 3,7 miljardia euroa maksamattomia veroja. Verovelan määrä on pysynyt suunnilleen entisellään vuodesta 2021.

Kokonaisverovelan määrä on koronavuosien jälkeen palannut lähestulkoon pandemiaa edeltäneelle tasolle – vuoden 2020 alussa kokonaisverovelan määrä oli 3,1 miljardia. Korkein piikki verovelan määrässä nähtiin marraskuussa 2020, jolloin verovelkaa oli yhteensä 4,8 miljardia euroa.

Suurin nousu valmisteverossa

Eniten verovelkaa vuoden 2022 lopussa oli arvonlisäverosta, noin 1,7 miljardia euroa.  Suurin nousu oli valmisteverossa, josta verovelkaa oli yhteensä 113 miljoonaa. Valmisteveron verovelan määrä yli kaksinkertaistui vuodessa. Nousua selittää osittain alkoholin nettikauppaan ja tupakkaveroon liittyvissä verotarkastuksissa määrätyt, maksamattomat verot.

Verovelasta noin 1,3 miljardia oli henkilöasiakkaan tuloveroa. Se on pysynyt samalla tasolla kuin loppuvuodesta 2021.

Yhteisöjen tuloverovelkaa oli viime vuoden lopussa 444 miljoonaa. Vaikka kokonaisuudessaan verovelka on palannut lähes koronaa edeltävälle tasolle, yhteisöjen tuloverovelkaa oli noin 30 prosenttia enemmän kuin ennen pandemian alkua alkuvuodesta 2020.

Henkilöasiakkaiden tekemien maksujärjestelyiden määrä kasvanut 38 prosenttia vuodesta 2019

Maksujärjestelyjä haettiin viime vuonna paljon verrattuna koronaa edeltävään aikaan. Yritysten maksujärjestelyjen määrä on palannut lähes samalle tasolle kuin ennen koronaa, sen sijaan henkilöasiakkaiden maksujärjestelyjen määrä pysyi viime vuonna koronavuosien korkealla tasolla. Vuonna 2019 maksujärjestely tehtiin 39 000 asiakkaalle, vuonna 2022 jo lähes 54 000:lle.

− Henkilöasiakkaiden hakemien maksujärjestelyiden määrä on noussut 38 prosenttia vuodesta 2019, sanoo riskivastaava Tuomas Hurskainen Verohallinnosta.

− Se kertoo yhtäältä siitä, että henkilöasiakkailla on hankaluuksia hoitaa verovelvoitteitaan. Toisaalta on positiivista, että asiakkaat ymmärtävät sen, että veroille on mahdollista saada lisää maksuaikaa. Näyttääkin siltä, että asiakkaat ovat koronan myötä löytäneet maksujärjestelyn hyvänä matalan kynnyksen keinona velvoitteiden hoitamiseen.

Infograafi maksujärjestelyiden hakemisesta OmaVerossa tammikuusta 2020 alkaen. Graafin tärkein sisältö on kerrottu tekstissä.

Lue lisää:

Päivittyvä tilastokatsaus veroveloista ja maksuvaikeuksista
 

Sivu on viimeksi päivitetty 23.1.2023