Utdrag ur kreditupplysningsregistret har begärts om 1 800 personer på felaktiga grunder

24.5.2024

Enligt Inkomstregisterenhetens utredning har utdrag ur det positiva kreditupplysningsregistret begärts på felaktiga grunder. Enligt den nuvarande informationen gäller begärandena cirka 1 800 personer.

Enligt de uppgifter som vi fått har ingen tredje part fått tag på uppgifterna ur det positiva kreditupplysningsregistret. Vi kommer att skicka ett brev till de personer vars utdrag ur kreditupplysningsregistret har begärts på felaktiga grunder.

Begärandena på felaktiga grunder gäller en kreditgivare. Gränssnittet för den ifrågavarande kreditgivaren är fortfarande stängt. Inkomstregisterenheten har anmält säkerhetsöverträdelsen till dataombudsmannen. Vi har även gjort en brottsanmälan om saken till polisen.

Som privatperson ser du utdrag ur kreditupplysningsregistret begärts om dig

Privatpersoner kan granska sina egna registeruppgifter och de utdrag ur kreditupplysningsregistret som begärts om dem i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst. I e-tjänsten kan man även anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv.

Om du inte själv har ansökt om kredit, men du upptäcker i registret att man har beställt ett utdrag ur kreditupplysningsregistret om dig, kan du kontakta vår kundtjänst.

Tidigare om samma tema

Sidan har senast uppdaterats 24.5.2024