Utdrag ur det positiva kreditupplysningsregistret har begärts på felaktiga grunder

16.5.2024

Nyheten uppdaterades den 17 maj 2024 med ett förtydligande att endast ifrågavarande kreditgivares programgränssnitt har stängts.

Vi utreder inom det positiva kreditupplysningsregistret om hämtningen av registeruppgifter har missbrukats.

Enligt den nuvarande information har det gjorts ett dataintrång i det program som kreditgivaren använder, och till följd av detta har det begärts utdrag ur det positiva kreditupplysningsregistret utan grunder. Själva positiva kreditupplysningsregistret har inte drabbats av dataintrånget.

Som försiktighetsåtgärd har programgränssnittet för ifrågavarande kreditgivaren tillfälligt stängts. Vi håller på att utreda hur stor kundgrupp har drabbats av situationen.

Vid missbruket har möjligtvis använts de personbeteckningar som har fåtts till följd av tidigare dataintrång i andra organisationer.

Inkomstregisterenheten inom Skatteförvaltningen som upprätthåller det positiva kreditupplysningsregistret håller på att utarbeta en grundlig utredning om fallet. Inkomstregisterenheten samarbetar även vid behov med övriga myndigheter, såsom dataombudsmannen och polisen.

Vi övervakar och uppföljer kontinuerligt användningen av det positiva kreditupplysningsregistret och reagerar på skumma händelser. Vid behov kan Inkomstregisterenheten neka åtkomst till uppgifterna i registret för en viss aktör antingen tillfälligt eller permanent.

Medborgare kan granska sina egna registeruppgifter och de utdrag ur kreditupplysningsregistret som begärts om dem i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst. I e-tjänsten kan man även avgiftsfritt anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv.

Om du själv inte har ansökt om kredit, men du upptäcker i registret att man har beställt ett utdrag ur kreditupplysningsregistret om dig, kontakta vår kundservice per telefon.

Sidan har senast uppdaterats 16.5.2024