Undrar du över uppgifterna om bostadslån eller skuldsanering i registret? – läs hur din kredit sparas i registret

25.4.2024

Varför visas i det positiva kreditupplysningsregistret ett gemensamt bostadslån som jag tagit med min maka/make helt och hållet i mitt namn? Hur syns krediter som omfattas av en skuldsanering i registret?

Det positiva kreditupplysningsregistret öppnades i början av april. Kreditgivarna anmäler till registret till exempel bostads- och billån, konsumtionskrediter, kreditkort, studielån och avbetalningsfinansieringar som beviljats privatpersoner. Till registret anmäls också betalda amorteringar samt information om att krediten betalats. I registret sparas inte så kallade negativa kreditupplysningar, såsom (exempelvis) anteckningar om betalningsstörningar. I registret sparas dock uppgiften om fördröjning, om betalningen av kreditens betalningspost har fördröjts med över 60 dagar.

Uppgifterna om dina krediter kommer till registret från kreditgivare, det vill säga banker och andra finansiella institut, och dina inkomstuppgifter kommer (till registret) från inkomstregistret. Om det finns fel eller brister i uppgifterna om dina krediter lönar det sig för dig att i första hand kontakta din kreditgivare som kan korrigera uppgifterna som anmäls till registret. Du kan också kontakta vår kundtjänst.

Ansvaret för det gemensamma bostadslånet ligger hos båda makarna

Kreditgivarna anmäler till det positiva kreditupplysningsregistret exempelvis konsumtionskrediter, studielån samt bostadslån som beviljats dig. Så kallade solidariska lån, exempelvis gemensamma bostadslån, anmäls till registret i sin helhet: Om du till exempel har ett bostadslån tillsammans med din maka/make ser du i registret det sammanlagda beloppet av ert gemensamma lån. Dessutom ser du i uppgifterna om lånet att du delar lånet med din maka/make.

Om du alltså har ett bostadslån på sammanlagt 300 000 euro tillsammans med din maka/make syns för er båda 300 000 euro i registret. Dessutom ser ni att två gäldenärer ansvarar för lånet. Detta beror på att även om lånet tagits så att säga tillsammans så ansvarar vardera parten för lånet i sin helhet. Om den ena parten till exempel låter bli att betala amorteringar, svarar den andra parten för betalningen av dem.

Kreditgivarna ser på motsvarande sätt kreditens totalsaldo på utdraget ur kreditupplysningsregistret, men dessutom ser de antalet gäldenärer för krediten. Om du alltså har ett bostadslån med din maka/make ser kreditgivarna det totala saldot för bostadslånet på båda personernas utdrag ur kreditupplysningsregistret. Men de ser dessutom att två gäldenärer ansvarar för krediten – du och din maka/make.

Varför syns min avslutade skuldsanering i registret?

Om du har en kredit som omfattas av ett betalningsprogram för skuldsanering anmäler kreditgivaren till registret endast ett begränsat informationsinnehåll om krediten. Dessutom finns det en anteckning om skuldsaneringen i registret. När betalningsprogrammet för skuldsanering upphör ska kreditgivaren ta bort uppgiften om att krediten omfattas av ett betalningsprogram för skuldsanering. Om din kredit som omfattas av skuldsanering är
avslutad men den ännu syns i registret kan du kontakta din kreditgivare och utreda varför anteckningen inte har tagits bort från dina uppgifter.

Om du inte har betalat bort krediten på det sätt som fastställts i betalningsprogrammet kan krediten fortfarande synas i registret även om själva anteckningen om skuldsanering har tagits bort. Om du har en fastställd skyldighet att betala tilläggsprestationer efter att betalningsprogrammet har upphört kommer krediten att visas på nytt i registret.

Bekanta dig också med

Sidan har senast uppdaterats 25.4.2024