Registret utvidgas – delta i intressentgruppsevenemanget i september och bekanta dig med anvisningarna

17.6.2024

Innehållet i det positiva kreditupplysningsregistret utvidgas. I fortsättningen kommer registret att även innehålla alla krediter som hänför sig till näringsverksamhet för privatpersoner. I den första fasen har konsumentkrediter och därmed jämställda krediter anmälts till registret. I den andra fasen börjar kreditgivare den 1 december 2025 anmäla krediter som beviljats till andra privatpersoner än konsumenter. Arbetet för att utvidga registret i den andra fasen har inletts och vi kommer att ordna ett intressentgruppsevenemang om detta i början av september. Vi publicerar den nödvändiga tekniska dokumentationen och anvisningarna i augusti.

Hur ska man förbereda sig?

Kreditgivarna bör i god tid förbereda sig inför den kommande utvidgningen av registret. I den andra fasen av det positiva kreditupplysningsregistret börjar kreditgivarna anmäla även sådana till privatpersoner beviljade krediter som inte är konsumentkrediter till registret. Sådana krediter är till exempel krediter som enskilda näringsidkare har tagit för näringsverksamhet. Till registret anmäls inte krediter som har beviljats till juridiska personer. Anmälan inleds den 1 december 2025. Dessa uppgifter kan börja utnyttjas när kunden ansöker om en ny kredit för näringsverksamhet från och med den 1 april 2026.

Se till att ni har omfattande tekniska resurser och tillräckligt med personal till ert förfogande för att kunna inleda planerings- och utvecklingsarbetet genast i augusti. Reservera tid för att bekanta er med den tekniska dokumentationen och anvisningarna samt för er egen planering och förberedelserna inför testningen.

Vi informerar om intressentgruppsevenemangen på webbplatsen och i nyhetsbreven

Vi utvecklar vår webbplats och har lagt till avsnittet Aktuellt på ingångssidan. Där informerar vi i fortsättningen också bland annat om intressentgruppsevenemang. I juni arrangerade vi intressentgruppsevenemang där vi berättade om observationer om under de första användningsmånaderna för registret. Du får också information om aktuella frågor och våra evenemang genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Vi informerar om driftsavbrott och tekniska störningar eller avbrott både på vår webbplats och i systemmeddelanden. Du kan prenumerera på systemmeddelanden till exempel till en gemensam e-postlåda eller till din egen e-post.

Sidan har senast uppdaterats 17.6.2024