Frivilligt kreditförbud – hur görs det och vad påverkar det?

11.6.2024

Den senaste tidens information om dataintrång och personuppgifter som hamnat i fel händer har fått många privatpersoner att anmäla ett frivilligt kreditförbud för sig själv i det positiva kreditupplysningsregistret. I april gjordes omkring 4 600 kreditförbud och i maj uppgick antalet redan till 16 900.

Hur görs ett kreditförbud?

Om man är orolig för de egna uppgifternas säkerhet, lönar det sig att skydda de egna uppgifterna maximalt väl. Det frivilliga kreditförbudet är ett redskap för att skydda uppgifter. Kreditförbudet skyddar dig till exempel i en situation där dina personuppgifter stulits och någon försöker ansöka om kredit med dina personuppgifter. Därtill är kreditförbudet ett verktyg för att hantera din egen ekonomi.

Som privatperson kan du anmäla ett frivilligt kreditförbud i det positiva kreditupplysningsregistrets e-tjänst. Kreditförbudet är avgiftsfritt. I avsnittet Sköt egna ärenden i e-tjänsten finns punkten ”Anmäl eller ta bort ett frivilligt kreditförbud”, varifrån du kan anmäla eller ta bort ett förbud eller redigera det när som helst. Du kan själv välja om förbudet gäller tillsvidare eller i en viss tid. Du ska också välja någon av följande orsaker till kreditförbudet:

  • Risk för identitetsstöld
  • Hantering av egen ekonomi
  • Annan orsak

Om du inte använder e-tjänsten, kan du anmäla ett kreditförbud också på en pappersblankett.

Vad kan kreditförbudet påverka?

Om du gjort ett frivilligt kreditförbud för dig själv, ska kreditgivaren överväga beviljande av en ny kredit mer omsorgsfullt än vanligt. Ett frivilligt kreditförbud påverkar däremot inte till exempel användningen av en redan beviljad kredit, såsom ett kreditkort.

Informationen om ett kreditförbud kan förmedlas ur registret direkt enbart till kreditgivaren, inte till exempel till teleoperatörer, hyresvärdar eller elbolag. Kreditgivarna får information enbart till exempel om du ansöker om en ny kredit, eftersom kreditgivarna i så fall ska beställa ett utdrag ur kreditupplysningsregistret med dina uppgifter. Informationen om ditt kreditförbud syns på utdraget ur kreditupplysningsregistret.

Samtycke till förmedling av information kan påverka anskaffningen av en hyresbostad eller ett telefonabonnemang

När du anmäler ett kreditförbud för dig själv i e-tjänsten, får du en fråga om du vill ge samtycke till att information om ditt kreditförbud förmedlas också till kreditupplysningsbolagen, det vill säga Dun & Bradstreet Finland (tidigare Bisnode) och Suomen Asiakastieto.

Om du inte ger samtycke till att informationen förmedlas, ges informationen om ditt kreditförbud enbart till eventuella kreditgivare. Kreditgivarna får informationen om ditt kreditförbud, om du eller någon annan försöker ansöka om ny kredit med dina uppgifter.

Om du däremot ger samtycke till att informationen förmedlas, kan kreditupplysningsbolagen förmedla informationen om ditt kreditförbud vidare också till exempelvis telefonoperatörer, hyresvärdar eller till exempel elbolag.

  • När du skaffar ett nytt elavtal, en försäkring eller ett telefonabonnemang; försäljaren beställer en kreditupplysningsrapport om dig av ovan nämnda kreditupplysningsbolag. På rapporten syns eventuella betalningsanmärkningar som gäller dig och information om ett eventuellt kreditförbud av dig.
  • På motsvarande sätt kan hyresvärdarna få information om ditt kreditförbud, om du ansöker om en hyresbostad och hyresvärdarna begär en rapport om dina betalningsanmärkningar av kreditupplysningsbolagen.

I dessa situationer hämtas med andra ord information om kunden från andra ställen än det positiva kreditupplysningsregistret. I praktiken med andra ord från de kreditupplysningsbolag, till vilka ditt kreditförbud förmedlats med samtycke av dig. Allmänt taget förmedlar kreditupplysningsbolagen avsevärt mer information än registret: Utöver kreditförbudet förmedlar de information om till exempel eventuella betalningsanmärkningar som gäller kunden.

Förbudet kan vid behov tas bort och anmälas på nytt

I motsats till kreditupplysningsbolagen är det inte möjligt att få ett intyg över ditt frivilliga kreditförbud ur kreditupplysningsregistret. Du kan däremot ta bort förbudet och anmäla det på nytt i vår e-tjänst när som helst.

  • Om du har ett frivilligt kreditförbud och du har ett behov av att ansöka om kredit, kan du om du så önskar avlägsna kreditförbudet under tiden för dina kreditförhandlingar. På så sätt kan du undvika att till exempel tilläggsutredningar görs under tiden för kreditförhandlingarna.
  • Om du gett samtycke till att dina uppgifter förmedlas till kredituppslysningsbolagen och du ansöker om en hyresbostad men inte vill att en eventuell hyresvärd får information om ditt kreditförbud, ska du gå och avlägsna förbudet. Observera att avlägsnandet av förbudet förmedlas till kreditupplysningsbolagen med dröjsmål.

Kom ihåg att anmäla förbudet på nytt, då kreditavtalet eller hyresavtalet ingåtts. Om du vill att informationen om ditt kreditförbud överlämnas enbart till kreditgivarna i fortsättningen, ge inte samtycke till att dina uppgifter förmedlas till kreditupplysningsbolagen.

Läs även

Sidan har senast uppdaterats 11.6.2024